Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια τα σενάρια για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, και ΛΑΡΚΟ. Τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα



Κλείνει η ΕΛΒΟ, μισή η ΕΑΣ, πωλείται σε δύο δόσεις η ΛΑΡΚΟ. Το αργότερο μέχρι αύριο η αντιπρόταση της κυβέρνησης στη τρόικα
Την απάντησή της στην προκλητική αξίωση της τρόικας, να μπει «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και στη ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι σε αυτές να απολυθούν χωρίς αποζημίωση, προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Έθνος, το αργότερο μέχρι αύριο θα έχουν σταλεί ήδη τα e-mails από το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Γ. Στουρνάρα αλλά και από την κ. Φ. Γεννηματά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η μάχη που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι «σκληρή», αλλά στο τέλος θα καμφθούν οι αντιρρήσεις που ξαφνικά εμφάνισε η τρόικα. Σημειώνουν, δε, ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να θέσει τα θέματα αυτά και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους», ο κ. Γ. Στουρνάρας έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι ο «ξαφνικός θάνατος» των τριών εταιρειών θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο απ' ό,τι η εκκαθάριση εν λειτουργία, σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση.
Ο κ. Στουρνάρας σε δική του έκθεση θα παρουσιάσει τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος μετά τις δικαστικές προσφυγές που θα κάνουν οι απολυμένοι, εφόσον προκριθεί η λύση του "λουκέτου" και της πτώχευσης. Την ίδια στιγμή τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν και το σχέδιο εν λειτουργία των τριών εταιρειών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό θα προβλέπει τον σημαντικό περιορισμό της λειτουργίας της ΕΛΒΟ που πιθανώς να φτάσει μ,μέχρι και το "κλείσιμο" αλλά και την εξυγίανση των ΕΑΣ που αποτελεί το σημαντικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με την τρόικα.
Για τα ΕΑΣ, το σχέδιο θα προβλέπει το κλείσιμο του εργοστασίου στην Κύμη και την Ήπειρο αλλά και τη διατήρηση των εργοστασίων πυρομαχικών στο Λαύριο και στον Υμηττό. Για τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στην Ελευσίνα προβλέπεται η σταδιακή συγχώνευσή τους με το Λαύριο και τον Υμηττό. Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του εργοστασίου στο Αίγιο, η λειτουργία ή μη του οποίου θα εξαρτηθεί από το είδος και το μέγεθος των παραγγελιών που ήδη υπάρχουν.
Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η Αθήνα θα επιμείνει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, δηλώνοντας σαφώς ότι ήδη υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές. Είναι πιθανόν, αναφέρει η εφημερίδα, να προταθεί από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ η διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για την ξεχωριστή πώληση του ορυχείου και του εργοστασίου.
Σημειώνεται ότι χτες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα, ότι η πρότασή της είναι συμφέρουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: