Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Παρά τον αποπροσανατολισμό που επιχειρήθηκε Στο στενό κύκλο Παπακωνσταντίνου το αίνιγμα για την αλλοίωση του αρχικού CD

Στους συνεργάτες του πρώην υπουργού κ. Γιώργου  Παπακωνσταντίνου που  κατ΄ εντολήν  του «χειρίστηκαν»  το αρχικό CD με τα ονόματα των καταθετών  στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, εστιάζεται η συνεχιζόμενη δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Παρά αποπροσανατολισμό  που  επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί από τη διαπίστωση ότι κυκλοφόρησαν στην «πιάτσα» πολλά «στικάκια»-κλώνοι της αρχικής λίστας, η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων κατατείνει στην εξεύρεση του «μίτου της Αριάδνης» με τον εντοπισμό του προσώπου το οποίο έκανε τη μετεγγραφή του CD και ομολογημένα ανήκει στο στενό περίγυρο του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος υποστηρίζει ότι το επίμαχο στοιχείο, ενώ δόθηκε για «εμπιστευτική φύλαξη» σε συνεργάτη του γραφείου του, «χάθηκε».

Ο ίδιος ο  κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει να μην  αποκαλύπτει το πρόσωπο  που μετέγραψε  το CD σε «στικάκι» και στην τελευταία δημόσια εμφάνιση του, μέσω της συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε ότι θα κατονομάσει τον συνεργάτη του, όταν κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή, προεξοφλώντας, προφανώς την παραπομπή του.

Οι οικονομικοί  εισαγγελείς, πάντως, δεν περιμένουν πότε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα θελήσει να πει την αλήθεια  για όσα πραγματικά έγιναν με την «εξαφάνιση» και την «αλλοίωση» της λίστας, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών του, και ήδη άρχισαν να καλούν τους συνεργάτες του.

Ο πρώτος εξ αυτών  που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης, χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του, παρά μόνον ότι υπηρετούσε στο  υπουργείο Οικονομικών ως μετακλητός υπάλληλος, παραδέχτηκε ότι πήρε από τον πρώην υπουργό το CD και, κατόπιν οδηγιών που έλαβε, εκτύπωσε ορισμένα από τα ονόματα με τους έχοντες τις υψηλότερες καταθέσεις.

«Πήρα το CD. Ο  κ. Παπακωνσταντίνου μου  ζήτησε αρχικά να το ανοίξω και να του  πω τα ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, όπως και έκανα. Μετά μου έδωσε  εντολή να εκτυπώσω τα ονόματα των  ανθρώπων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Μετά έδωσα στον κ. Παπακωνσταντίνου το CD και τις φωτοτυπίες», κατέθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν έχω καμία σχέση με την αλλοίωση», πρόσθεσε.

Από την κατάθεση του συνεργάτη  του κ. Παπακωνσταντίνου προκύπτει  με βεβαιότητα ότι ο  συγκεκριμένος υπάλληλος είχε στα  χέρια του το αυθεντικό CD. Το ερώτημα  που δεν έχει απαντηθεί είναι αν ενημέρωσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών για την ύπαρξη των ονομάτων των συγγενών του, τα οποία, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές υπήρχαν στο αρχικό CD που παρέδωσε το Παρίσι το 2010. Κι αυτό διότι από τον τύπο του ηλεκτρονικού αρχείου, είναι προφανές ότι για να επιλεγούν τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν ανοίξει ένας - ένας τα αρχεία για καθέναν από τους δικαιούχους που είχαν λογαριασμούς στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  η δικαστική έρευνα, η οποία  γίνεται με ταχείς ρυθμούς για  να αποσταλεί συμπληρωματική δικογραφία στη Βουλή, πριν από τη συζήτηση της  επόμενης Πέμπτης επί των προτάσεων παραπομπής, θα επιμείνει στον εντοπισμό του προσώπου ή των προσώπων, που έκαναν τη μετεγγραφή και ανέλαβαν την «εμπιστευτική φύλαξη» που θεωρείται «κλειδί» για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στην πολύκροτη αυτή υπόθεση.
protothema.gr

Read more...

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΝΔ Οδηγία προς τους βουλευτές: Μείνετε μακριά από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ



odigia-pros-toys-voyleytes-meinete-makria-apo-tin-ypothesi-tis-listas-lagkarnt 
Την εξισορρόπηση των δεδομένων στα κοινοβουλευτικά πράγματα ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική ομαλότητα και να διατηρηθεί εθνικό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας, θα επιχειρήσει να πετύχει το Μαξίμου τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ.

Η «μάχη» που επιδιώκει να δώσει το Μαξίμου εστιάζεται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο με σαφή όμως επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, στοχεύοντας να καταδείξει πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία αλλά και δευτερευόντως στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, ότι η ΝΔ παραμένει ο πυλώνας σταθερότητας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η διαμόρφωση του τοπίου γέρνει την πλάστιγOdhg;iaγα υπέρ της ΝΔ και ο Α. Σαμαρά εμφανίζεται αποφασισμένος να κεφαλαιοποιήσει το momentum, περιορίζοντας τις όποιες κοινοβουλευτικές απώλειες διαφανεί ότι επίκειται να καταγραφούν στην ψηφοφορία της προσεχούς Πέμπτης. 

Στο Μαξίμου άλλωστε αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα φάση, ακόμη και το πολιτικό μήνυμα που θα επιδιώξουν να στείλουν βουλευτές με την ψήφο τους κατά του Γ. Παπανδρέου, μπορεί να ανατρέψει εύθραυστες ισορροπίες. 

Τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα, θα αξιοποιηθούν δεδομένα ώστε να περιοριστούν και, εί δυνατόν, να εκμηδενιστούν τέτοιες πθανότητες. 

Συγκεκριμένα: 

- Η πολύ θετική εικόνα του Α. Σαμαρά, όπως επισημαίνεται από ευρωπαίους αξιωματούχους –π.χ. η χαρακτηριστική δήλωση του γ.γ. του ΕΛΚ κ. Isturiz χθες- αλλά και από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. 

- Η εσωτερική κομματική ηρεμία στην ΝΔ, συγκριτικά πάντα με τα φαινόμενα αναστάτωσης που εμφανίζουν αντίστοιχα στα εσωτερικά τους, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ. 

- Η δημοσκοπική «ανάσα» για την ΝΔ, όπως καταγράφηκε από τη χθεσινή έρευνα της Public Issue για τον «ΣΚΑΪ», που εμφανίζει για πρώτη φορά την ΝΔ προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με βραχεία κεφαλή. 

- Η ανάδειξη της ΝΔ ως το μοναδικό κόμμα του πολιτικού χάρτη με αστικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τον κυρίαρχο πολιτικό της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η (αναγκαστική;) πολιτική στήριξης των καταλήψεων των τελευταίων ημερών, στην κοινωνική αντίληψη τον έχει κατατάξει στην κατηγορία του πολιτικού ακτιβισμού. 

Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου –ανεξάρτητα από την κατανόηση που περιγράφεται αναφορικά με την άρνηση βουλευτών να μην επωμιστούν το βάρος της «αθώωσης» με την ψήφο τους, του Γ. Παπανδρέου- είναι ότι η αντιμετώπιση του θέματος θα πρέπει να γίνει με πολιτική ωριμότητα και με γνώμονα τα δεδομένα που εχουν τεθεί στη διάθεση των βουλευτών μέσω της δικογραφίας.

Δεδομένου άλλωστε και του δύσκολου πολιτικοκοινωνικού κλίματος που επίκειται να διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα –εφαρμογή φορολογικού, πορεία της οικονομίας ως την Άνοιξη, στοχευμένες πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας, διαθεσιμότητα και αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.- το μόνο που δε χρειάζεται η κυβέρνηση είναι ένα ακόμη μέτωπο στο εσωτερικό της.


Βασίλης Μπεσκένης
http://newpost.gr/

Read more...

Άνεργος δύο φορές σε μία 4ετία; Δεν δικαιούσαι επίδομα του ΟΑΕΔ...




Απρόσμενες αλλαγές από το υπ. Εργασίας, σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Διαβάστε τι θα ισχύσει, σε περίπτωση, που χάσετε τη δουλειά σας δύο φορές σε μία 4ετία. Ποιοι οι δικαιούχοι...
Μία νέα δυσμενή αλλαγή έφερε για τους ανέργους το 2013, σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με...
την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450 ευρώ.

Με τις ίδιες ρυθμίσεις, αν εντός της 4ετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 επιδομάτων.

Βέβαια αυτός ο αριθμός αυτός από την επόμενη χρονιά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν θα είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρακτικά με την ρύθμιση αυτή, ακόμα και αν κάποιος πληροί όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, σε περίπτωση που μείνει άνεργος δύο φορές σε μία τετραετία, τότε δεν θα λάβει δεύτερη φορά το επίδομα που του αντιστοιχεί.

Με βάση τις κείμενες διατάξεις υπάρχουν δύο κατηγορίες ανέργων που δικαιούται το επίδομα.

Συγκεκριμένα:

* Αν ο άνεργος επιδοτείται πρώτη φορά. Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ' έτος στα 2 προηγούμενα χρόνια πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

* Επίσης, επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία 2 χρόνια, πριν την απόλυσή του, από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο κάθε χρόνο.

* Αν ο άνεργος επιδοτείται δεύτερη φορά: Πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου...


Read more...

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους



Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
 «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το χθεσινό μπαράζ επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς που δέχθηκαν στα σπίτια τους οι συνάδελφοι Πέτρος Καρσιώτης, Χρήστος Κώνστας, Αντώνης Λιάρος, Γιώργος Οικονομέας, Αντώνης Σκυλλάκος και η σύζυγος του Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές. Αποτελούν συνέχεια στη σειρά των βίαιων επιθέσεων, που έχουν στόχο τον δημοσιογραφικό κόσμο και την ενημέρωση.
Οι επιθέσεις αυτές από οποιαδήποτε κέντρα και αν προέρχονται επιχειρούν να φιμώσουν και να χειραγωγήσουν τον Τύπο. Η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση, γιατί ενέργειες σαν και αυτή πλήττουν τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους συναδέλφους. Δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται, δεν φιμώνονται και θα συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημά τους βασισμένοι στις αξίες και στις παραδόσεις της ελληνικής δημοσιογραφίας. Η «στρατηγική της έντασης» δεν θα περάσει, η δημοκρατία δεν απειλείται».

Read more...

Άθλιο και ανήθικο το φορολογικό νομοσχέδιο...



Δήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το φορολογικό νομοσxέδιο και την ευθύνη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ...
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Αν έπρεπε να διαλέξουμε έναν, τον σημαντικότερο ανάμεσα στους πολλούς, τότε ο... βασικός κανόνας που διέτρεξε στην μεταπολίτευση την πλησίστια πορεία της Ελλάδας προς το δημοσιονομικό γκρεμό, ήταν ότι διαρκώς σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε.

Με άλλα λόγια, το αναπτυξιακό, το δημοσιονομικό, άρα και το μοντέλο διακυβέρνησης ήταν στηριγμένα στη λογική της συνεχούς, κυρίως δάνειας, ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και όχι στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Υποχρεωτικά ένα τέτοιο μοντέλο ,όχι ανάπτυξης αλλά καλοπέρασης , μπορούσε να στηριχθεί χρηματοδοτικά μόνον με δύο εργαλεία– μηχανισμούς:

1) το εθνικό νόμισμα σε διαρκή διολίσθηση - ενίοτε και σε υποτίμηση

2) τη συνεχή αύξηση του δημόσιου χρέους

Με την υιοθέτηση του ευρώ αρχικά και την άρση εμπιστοσύνης των αγορών – ιδιωτών πιστωτών στη συνέχεια ,η Ελλάδα το 2009 δεν χρεοκόπησε μόνον, αλλά βίωσε την κατάρρευση της συνολικής της πορείας τα 40 τελευταία χρόνια.

Υπό αυτήν την έννοια από το 2009 και μετά, το εθνικό και πατριωτικό χρέος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας δεν είναι απλώς να εξασφαλίζει τη νέα δανειοδότηση του ελληνικού κράτους, αλλά πρωτίστως να αλλάξει και να μεταρρυθμίσει τις άρρωστες δομές, αντιλήψεις και πρακτικές που μας οδήγησαν στο δημοσιονομικό γκρεμό.

Εθνική προτεραιότητα, είναι η θεμελίωση ενός παραγωγικού προτύπου ανάπτυξης που θα πάρει τη θέση του καταναλωτικού μοντέλου ευημερίας της μεταπολίτευσης..

Δυστυχώς, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχουμε ολική επαναφορά πρακτικών του παρελθόντος. Και αν τα πρόδρομα κρούσματα παλαιοκομματικής κυβερνητικής νοοτροπίας για ορισμένους δεν ήταν αρκετά, το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο δεν αφήνει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι επιστρέφουμε ολοταχώς στο χθες που μας χρεοκόπησε.

Εξηγούμαι:

Τρία χρόνια μετά την κατακρήμνιση της Ελλάδας στο δημοσιονομικό γκρεμό ένα φορολογικό νομοσχέδιο οφείλουμε να το κρίνουμε με βάση τις δύο μείζονες συνιστώσες του :Την φιλοσοφία και την φορολογική ηθική του..


ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο φοροεισπρακτικός χαρακτήρας τού νομοσχεδίου που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ιδιαίτερα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα.

Το πρόβλημα είναι ότι το νομοσχέδιο έχει άποψη και υιοθετεί τη φιλοσοφία του χθες που μας χρεοκόπησε, επαναθεμελιώνει την Ελλάδα της κατανάλωσης και όχι της παραγωγής, φροντίζει και νοιάζεται για τους επιχειρηματίες και όχι για τις επιχειρήσεις.

Σαράντα χρόνια η Ελλάδα έφτιαξε επιχειρηματίες , δεν έχτισε επιχειρήσεις.Με βάση τα παραπάνω μέσα από ένα φορολογικό νομοσχέδιο, θα έπρεπε πρώτα και κύρια να ενισχύεται η Ελλάδα της παραγωγής σε βάρος της Ελλάδας της κατανάλωσης. Κατανάλωσης που σε οικονομίες σαν την ελληνική δεν συνεπάγεται ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, αλλά αύξηση των εισαγωγών με την συνακόλουθη επιδείνωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.Το φορολογικό νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει το θάρρος επιτέλους να πει στην ελληνική κοινωνία την μεγάλη αλήθεια: άλλο είναι ο επιχειρηματίας, άλλο είναι η επιχείρηση. Μονόδρομος για την πολυπόθητη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η στήριξη της επιχείρησης .

Το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται ο εργαζόμενος αλλά και ο επιχειρηματίας, το κλαδί που θέλουμε να καθίσει και ο άνεργος είναι η επιχείρηση και μάλιστα η επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα δεδομένου ότι το δημόσιο για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να το ξεχάσουμε πια!

Δύο είναι οι καθοριστικές παράμετροι που αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου ως προς αυτό:..

Πρώτον ο συντελεστής φορολόγησης – επιβάρυνσης της επιχείρησης ως νομικής και οικονομικής οντότητας.

Δεύτερον ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων δηλαδή του μέρους εκείνου των κερδών της επιχείρησης που μετατρέπονται σε ατομικό εισόδημα για τον επιχειρηματία – μέτοχο.

Με βάση τα προαναφερθέντα τί θα έπρεπε να προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο αποδεικνύοντας ότι προωθεί την Ελλάδα της παραγωγής και όχι της κατανάλωσης καθώς και στηρίζει την επιχείρηση σαν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας ;

Πρώτον, θα έπρεπε τον συντελεστή φορολόγησης της επιχείρησης που σήμερα είναι 20% να τον μειώνει δραστικά και μάλιστα τα αδιανέμητα κέρδη που θα προορίζονται μέσω αποθεματικού για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας να τα καθιστούσε ουσιαστικά αφορολόγητα τουλάχιστον για δέκα χρόνια.

Δεύτερον, να αύξανε τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων που σήμερα είναι 25%, δηλαδή του μέρους εκείνων των κερδών της επιχείρησης που μετατρέπονται σε ατομικό εισόδημα για τον επιχειρηματία – μέτοχο.

Προς επίρρωση του απαράδεκτου χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου, ο φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αυξάνεται, αντί να μειώνεται από το 20% στο 26%, ενώ ταυτόχρονα ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων αντί να αυξάνεται, μειώνεται από το 25% στο 10% !

Τί "φωνάζει" δηλαδή το φορολογικό νομοσχέδιο ; "ζήτω η Ελλάδα της κατανάλωσης, ζήτω η Ελλάδα των πλούσιων επιχειρηματιών και των πτωχευμένων επιχειρήσεων, ζήτω η Ελλάδα της ανεργίας και της προκλητικής κοινωνικής ανισότητας , ζήτω η Ελλάδα της ύφεσης "..

Τι να περιμένει όμως κανείς από μία παλαιοκομματική κυβέρνηση που μπορεί να την ακούσετε να ισχυρίζεται αυτή και όσοι άτυπα την εκπροσωπούν στα ΜΜΕ " ποια κέρδη ,οι περισσότερες επιχειρήσεις γράφουν ζημιές " ; "Τότε ένα λόγος παραπάνω να μην μειώσετε αλλά να αυξήσετε τον συγκεκριμένο συντελεστή " θα τους απαντούσε κανείς.. Ενώ όπως θα συμπλήρωνε ένας έμπειρος φοροτεχνικός – λογιστής, αυτό που αναμένεται να συμβεί θα είναι η προσπάθεια πολλών επιχειρηματιών να εκμεταλλευτούν την αρπαχτή που τους δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ο συντελεστής του 10%, διανέμοντας ειδικά φέτος μερίσματα για να είναι σίγουροι ότι θα προλάβουν.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΗΘΙΚΗ

Εκτός από την απαράδεκτη και καταστροφική φιλοσοφία που διέπει το φορολογικό νομοσχέδιο και καθιστά το ρόλο του απολύτως αρνητικό, από την κατακόρυφη μείωση του συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών - μερισμάτων αναδεικνύεται και το κορυφαίο ζήτημα της φορολογικής ανηθικότητας που το χαρακτηρίζει.

Εξηγούμαι:

Δεν είναι δυνατόν, ξεπερνά τα πλέον ακραία όρια της πολιτικής και κοινωνικής ανηθικότητας ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία η πρόβλεψη για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, διότι δεν είναι δυνατόν δυόμισι ετών μειώσεις μισθών των εργαζομένων να μετατρέπονται σε αύξηση των ατομικών εισοδημάτων των επιχειρηματιών..

Στη φάση της ύφεσης που διανύουμε, όπου ο κύκλος εργασιών συρρικνώνεται και το κόστος πρώτων υλών παραμένει στα ίδια επίπεδα, η μόνη πηγή βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης είναι οι μειώσεις των μισθών και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους στην λειτουργία των επιχειρήσεων, αντί να επενδύεται στην ενδυνάμωση και επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας άρα στην ανάπτυξη , διοχετεύεται στην αύξηση των ατομικών εισοδημάτων των εχόντων ,τελικά στην κατανάλωση και την αύξηση των εισαγωγών ή και στην αύξηση των καταθέσεων που εξάγονται σε τράπεζες του εξωτερικού..

Πρόκειται για την πιο ανήθικη, άθλια και απροσχημάτιστα ληστρική αναδιανομή των εισοδημάτων που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα..

Οι Βουλευτές ιδίως του ΠΑΣΟΚ ,οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που σήκωσε το πολιτικό βάρος τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να συναινέσουν με την ψήφο τους στη υιοθέτηση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που μετατρέπει τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε προκλητικές αυξήσεις των ατομικών εισοδημάτων των επιχειρηματιών και όχι σε παραγωγικούς και αναπτυξιακούς πόρους..

Και επειδή πολλοί θα αναρωτηθούν "δηλαδή να πέσει η κυβέρνηση" ;

απαντώ : "να μην πέσει η κυβέρνηση. Να αλλάξει αυτό το ανήθικο , άδικο και παλαιοκομματικής εμπνεύσεως φορολογικό νομοσχέδιο "..

ΤΕΛΟΣ

Αυτές τις μέρες η χώρα ταλανίζεται από το σκάνδαλο της μη αξιοποίησης και της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, ένα θέμα που αποτέλεσε για εμένα την αιτία να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από το ΠΑΣΟΚ στις 3 Οκτωβρίου του 2012. Η ένταση με την οποία αναδεικνύεται το θέμα, δείχνει επίσης ότι υπάρχει σοβαρό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για φορολογική δικαιοσύνη.

Ένα σκέλος αυτής της δικαιοσύνης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα μπορούσε στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αν πραγματικά ήθελε, να συμπεριλάβει διατάξεις με βάση τις οποίες σε τακτά χρονικά διαστήματα υποχρεωτικά θα ξεκινούν και θα τελειώνουν φορολογικοί έλεγχοι ειδικά για καταθέσεις του εξωτερικού. Όμως η κυβέρνηση δεν θέλει.

Ένα δεύτερο σκέλος της φορολογικής δικαιοσύνης είναι να επιμεριστούν πιο δίκαια τα φορολογικά βάρη στους πολίτες, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, είτε εργαζόμενοι, είτε εισοδηματίες. Ίσες υποχρεώσεις για όλους ανεξαρτήτως, πηγής των προσωπικών τους εισοδημάτων, πρέπει να είναι η φιλοσοφία της. Δυστυχώς και σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει τη μάχη.

Επομένως, η Ελλάδα δεν συνεχίζει να ζει μόνον με το ψέμα της αντιπολίτευσης, ότι με ένα άρθρο θα αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και με την αλήθεια της κυβέρνησης ότι δεν έχει την πολιτική βούληση και άρα δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει από τις δομές που παράγουν φορολογική αδικία, σκάνδαλα, διαφθορά και τελικά την πορεία προς ένα νέο δημοσιονομικό γκρεμό..


Read more...

'' BΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ, ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΤΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ''...


Η «έξυπνη και συνετή» δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, το μείγμα πολιτικής που θα πρέπει να συνεχιστεί το 2013 στην ΕΕ...

Την άποψη αυτή εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ρεν, μιλώντας στη γνωστή δεξαμενή σκέψης, European Policy Center (EPC), με θέμα «Αναμορφώνοντας την Ευρώπη και Νικώντας την Κρίση», ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά : «Ο ασθενής μας μπορεί να βγήκε από την εντατική, αλλά θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη μέχρι να πάρει εξιτήριο. Οποιαδήποτε αστοχία θα ήταν ασυγχώρητη. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να δώσουμε νέα πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία».Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το 2012 ήταν χρονιά κρίσης για την ΕΕ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι έγιναν βήματα προόδου και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Όσον αφορά το 2013, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι παρόλο που διαφαίνεται βελτίωση του κλίματος, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει αδύναμη και οι μήνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πρόσφατοι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης δείχνουν σημάδια σταθερότητας και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών και τόνισε ότι εντός 2013 η Ευρώπη αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανάκαμψη θα γίνει αισθητή προς το τέλος του έτους.Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι για να ανακάμψει η ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η ανάκαμψη είναι καθ' οδόν», φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και την σταδιακή ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας στην Ελλάδα.Επιπλέον, ο Επίτροπος Ρεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι προσέλκυσης «παραγωγικών» επενδύσεων, να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση στις ΜΜΕ για χρηματοδότηση, να συνεχιστεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ και κυρίως να συνεχιστεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εξάλλου, ο Επίτροπος Ρεν αναφέρθηκε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην ΕΕ που έφτασε το 11,8% , ενώ σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στους νέους, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά».Ερωτηθείς για την Κύπρο ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Ο Επίτροπος Οικονομίας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Λευκωσία ήδη εφαρμόζει το προκαταρκτικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ευρωζώνη. Επέμεινε, ακόμη, στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή για το ξέπλυμα του χρήματος και τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις της Κύπρου στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Read more...

ΝΟΜΙΜΟ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ



Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών της (35-40/2012) και ευρύτατη πλειοψηφία έκρινε ότι είναι συνταγματικές και νόμιμες οι συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων...
που έγιναν σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010).

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν καταθέσει προσφυγές δήμοι και κοινότητες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ορεινών περιοχών. 

Οι δήμοι στρεφόντουσαν κατά του Ν. 3852/2010 και κατά αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες καθορίσθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε περιφέρειας, ο οποίος μάλιστα και μειώθηκε.

Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις των συναδέλφων τους Ν. Μαρκουλάκη και Π. Καρλή οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων ΟΤΑ με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων δήμων και κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ' αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, οι συνενώσεις έγιναν σύμφωνα με δέσμη κριτηρίων που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και βάσει επιπλέον ειδικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, οι δικαστές δέχτηκαν ότι η διάταξη του άρθρου 102 του Συντάγματος επιτρέπει κατά την ενάσκηση νομοθετικής ή κανονιστικής εξουσίας την ευρεία συνένωση των ΟΤΑ στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, απερρίφθη ο ισχυρισμός των δήμων ότι ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των δήμων ανά την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων. 

Έτσι, με τον τρόπο αυτό οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο Ν. 3852/2010 δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ, παρά μόνο μπορούν να προσβληθούν υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις νομαρχών κλπ, οι οποίες εκδόθηκαν σε εκτέλεση του επίμαχου νόμου.

Η μειοψηφία, η οποία δεν υπερβαίνει τους τρεις δικαστές, υποστήριξε ότι οι συνενώσεις είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν διευκρινίζονται με ειδική αιτιολογία τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την καθεμία συνένωση, όπως είναι μορφολογικές ιδιορρυθμίες της κάθε περιοχής, οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψουν οι δημότες για να μεταβούν στη νέα έδρα του δήμου, οι οικονομικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας κλπ.

Read more...

Στην Αντιτρομοκρατική μία 25χρονη Και νέα σύλληψη υπόπτου για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς»


Νέα έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη
Νέα έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μία 25χρονη συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής ως ύποπτη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η κοπέλα οδηγήθηκε στην Αντιτρομοκρατική.

Εις βάρος της είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή, για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση, καθώς και για λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη πολεμικών τυφεκίων και άλλου πολεμικού υλικού.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, η 25χρονη είναι φίλη του 29χρονου, ο οποίος συνελήφθη στην Κορινθία, και γενετικό της υλικό ταυτοποιήθηκε με εκείνο, που είχε βρεθεί στα θαμμένα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
3 φωτογραφίες

Ο 29χρονος ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Νέα έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από την σύλληψη της 25χρονης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εκτός ΤΤ ο πρόεδρος Κλέων Παπαδόπουλος...





Σε αντικατάσταση του μέχρι σήμερα προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέονα Παπαδόπουλου προχωρά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης του οργανισμού.

Σύμφωνα με ... πληροφορίες ο Χάρης Σιγανός θα είναι o επικεφαλής του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα προκύψει μετά τη διάσπαση του υφιστάμενου σχήματος σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα.

Ο μέχρι σήμερα νούμερο 2 της τράπεζας θα αναλάβει να προετοιμάσει την πώληση του υγιούς τμήματός της, η οποία βάση του μνημονίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Σφοδρή επίθεση Λαφαζάνη σε Στουρνάρα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Με τη φράση «ψάχνουν τα ΜΜΕ τους τρομοκράτες, αλλά ιδού ο τρομοκράτης!», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιτέθηκε την Παρασκευή, με σφοδρότητα, προσωπικά, κατά του υπουργού Οικονομικών.

Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τονίζοντας ότι ο κ. Στουρνάρας θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις γιατί «η κυβέρνηση εξοντώνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το πηγαίνει εν μια νυχτί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απολύοντας τους εργαζόμενους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη βουλή τις εκθέσεις των Alvarez & Marsal και Black Rock, στις οποίες καταδεικνύεται -όπως είπε- ότι το ΤΤ είναι βιώσιμο.

«Οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Τα ίδια εγκλήματα που κάνατε με την ΑΤΕ, πάτε τώρα να τα κάνετε και στο ΤΤ. Θα λογοδοτήσετε, όμως, κύριε υπουργέ. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από μια δράκα ΜΜΕ που σας στηρίζουν, ούτε θα σας καλύψει ο εσμός των κονδυλοφόρων σας», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Κατήγγειλε επίσης ευτελισμό της βουλής με τη διαδικασία, με την οποία εισάγονται αύριο και ψηφίζονται, «επτά νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τελειώσει με αυτά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας».

Αναφέρθηκε ακόμη και στην απόλυση 330 καθαριστριών στις ΔΟΥ.

«Τις πετάτε στο δρόμο, αν και έπαιρναν 330 ευρώ. Και τους λέτε να κάνουν εργολαβική εταιρεία για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Μα δεν είναι εργολάβοι, είναι καθαρίστριες, πολλές από τις οποίες κοντά στη σύνταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

BHMA 


Read more...

«Τίτλοι τέλους» για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου...





Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, κλείνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).


Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση με το σκεπτικό ότι... ο επί 19 χρόνια φορέας έφτασε πλέον σε σημείο που δεν επιτύγχανε τον στόχο του, και επίσης, ότι «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασπάται η κρατική δράση σε δημόσια νομικά πρόσωπα και σε αυτόνομους θύλακες λήψης αποφάσεων, που μάλλον σύγχυση προκαλούν».

Η κρατική πολιτική για το βιβλίο θα ασκείται στο εξής από τη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Γραμμάτων). Αναζητείται, μάλιστα, η νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια σχέση εργασίας (π.χ. συμβάσεις αορίστου χρόνου) και να γίνει απορρόφησή τους από άλλους οργανισμούς.

Για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία», που όπως είναι γνωστό προκάλεσε την απομάκρυνση της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελλισάρη, και του προέδρου του φορέα, Θανάση Βαλτινού, έχουν ληφθεί πρόνοιες.

Το ΕΚΕΒΙ ιδρύθηκε το 1994 από το υπουργείο Πολιτισμού ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, είχε ως στόχο τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου.



naftemporiki.gr


Read more...

Ανησυχία μετά τους νέους σεισμούς στη Λήμνο...




Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της Λήμνου την Τρίτη, 8 Ιανουαρίου, και που έγινε αισθητός σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Βουλγαρία, αλλά και Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι δύο ισχυροί μετασεισμοί που...
ακολούθησαν με το ίδιο επίκεντρο (4,7 Ρίχτερ την Τετάρτη και 4,5 Ρίχτερ σήμερα, Παρασκευή) έχει γεμίσει με ανησυχία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας «ξύπνησε» και εκφράζουν φόβους για σεισμούς – τέρατα που θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στο Αιγαίο. «Γιατί πότε κοιμόταν;», σημείωσε χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους και παρακολουθείται στενά.

«Δεν εφησυχάζουμε. Το ιστορικό παρελθόν στην περιοχή είναι βεβαρημένο. Υπάρχει έξαρση των σεισμικών δονήσεων γύρω από τη Λήμνο και τις παρακολουθούμε στενά επί 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος υπογραμμίζοντας πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν πως θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός. Από την ημέρα που είχαμε τα 5,9 Ρίχτερ η σεισμική δραστηριότητα μέχρι τώρα περιλαμβάνει 150 με 160 μετασεισμούς, οι περισσότεροι μικρής έντασης. Για να γίνει ένας σεισμός 7 Ρίχτερ συνήθως προηγείται ένα στάδιο προετοιμασίας. Το ανησυχητικό θα ήταν να είχαμε ησυχία στην περιοχή νότια –νοτιοανατολικά της Λήμνου μετά τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης. Στον σεισμό των Αλκυονίδων είχαμε προειδοποίηση με δονήσεις μόλις λίγες ώρες πριν».

Να σημειωθεί πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί. Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.

Συγκεκριμένα, το ρήγμα ξεκινά νοτίως του Καυκάσου, διασχίζει τη Βόρεια Τουρκία και καταλήγει στη θάλασσα του Μαρμαρά. Από εκεί χωρίζεται σε τόξα. Το πρώτο με κατεύθυνση προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Βουλγαρία και το άλλο προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.

«Ευτυχώς το ρήγμα σπάει σε τρία κομμάτια, αλλιώς στην περιοχή του Αιγαίου το μέγεθος του όποιου σεισμού θα ήταν μεγαλύτερο. Ναι μεν από τα μέχρι τώρα στοιχεία δε χρειάζεται να ανησυχούμε, ωστόσο δεν ξέρεις ποτέ πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με καθημερινή σεισμική δραστηριότητα και έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Καλό θα ήταν σε περίπτωση αισθητού σεισμού να τηρούμε τους γνωστούς πλέον σε εμάς κανόνες ασφαλείας» δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος...
 http://www.tokarfi.gr


Read more...

«Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ»...




«Ο πρώτος που ένιωσε την ανάγκη να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ήταν ο κ. Διαμαντόπουλος. Κρατώ τις τελευταίες του δηλώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας ότι...
«μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και όσοι ανήκουν στον αναρχικό χώρο».

Με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις στις βίλες Αμαλία και Κάλλας, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Alpha 9,89, σχολίασε ότι «ο κ. Δένδιας έχει υιοθετήσει όλα τα επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής και ακολουθούν εμφυλιοπολεμικές τακτικές», ενώ μίλησε και για «μιντιακό κατεστημένο που υπερασπίζεται αυτή την τακτική».

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Public Issue, που φέρνει μπροστά τη Νέα Δημοκρατία, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Είναι η φωτογραφία της εβδομάδας. Η προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση μια αλλαγής του κλίματος είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Η άλλη διάσταση είναι να πιάσουν θέματα, όπως της Βίλλας Αμαλία, που ήταν στο περιθώριο και να το κάνουν κυρίαρχο. Οι διαφοροποιήσεις στη δύναμη των κομμάτων αποτυπώνουν τη συγκυρία, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει στην εκταμίευση της δόσης γύρισμα της σελίδας για τη χώρα. Η κυβέρνηση έπαιξε τα ρέστα της και η πραγματικότητα θα γίνει αντιληπτή και θα οδηγήσει στην κατάρρευση της».

Ερωτηθείς για τις επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «πρόκειται για πράξεις απόλυτα καταδικαστέες εκ μέρους μας αλλά και πράξεις που δίνουν άλλοθι σε μια κυβέρνηση που έχει στρατηγική την ένταση και το διχασμό. Άρα είναι διπλά αδιέξοδες και καταδικαστέες»...
 http://www.trelokouneli.gr


Read more...