Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Έκρυθμη η κατάσταση στην Κερατέα...



«Κλεφτοπόλεμος» αυτή την ώρα στην Κερατέα μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελέα απαντούν με ρίψη δακρυγόνων στις πέτρες και τις μολότωφ που δέχονται. Όλα ξεκίνησαν από... την τάφρο βάθους 1,5 μέτρου που άνοιξαν άγνωστοι τα ξημερώματα στην Λεωφόρο Λαυρίου με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά να μην μπορεί να διεξαχθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ αλλά και εκσκαφτικά μηχανήματα προκειμένου να απομακρύνουν τα μπάζα αλλά και να κλείσουν την τρύπα που είχε δημιουργηθεί στη μέση του οδοστρώματος. Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής που προσπαθούν να αποτρέψουν την αποκατάσταση της Λεωφόρου Λαυρίου. Τα επεισόδια είναι σε εξέλιξη με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν δημιουργήσει ένα κλοιό γύρω από την τάφρο και τους κατοίκους να είναι διασκορπισμένοι γύρω από το σημείο.
real.gr


Read more...

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αντιμετωπίζει οξυ ταμειακό πρόβλημα και αδυνατεί να καταβάλλει τους μισθούς του μηνός Απριλίου. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Π. Αλιβιζάτος, όπως αναφέρει Το Βήμα, ανακοίνωσε...
σε όλο το προσωπικό ότι το πρόβλημα ανέκυψε λόγω οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς το Ωνάσειο, συνολικού ύψους 48,1 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος βεβαίωσε το προσωπικό ότι θα καταβληθεί τη Μ. Τρίτη το δώρο του Πάσχα, αλλά ότι με τα υπάρχοντα ταμειακά αποθέματα δεν μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί του Απριλίου.

Read more...

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΛΟΒΕΡΔΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ!


ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ!
Αγριες αποδοκιμασίες και ξύλο έφαγε πριν από λίγο ο Ανδρέας Λοβέρδος και η συνοδεία του στο πρώτο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων. Περίπου 30 νεαρά άτομα όρμησαν επάνω του και τον χτύπησαν ελαφρά. Παράλληλα χτύπησαν την Γραμματέα της Νομαρχιακής της Β3 του ΠΑΣΟΚ Ηρώ Ζερβάκη και...
τον Κωνσταντόπουλο που τον έχει επί χρόνια σύμβουλο και συνεργάτη του. Επίσης χτύπησαν τον αντιδήμαρχο της πόλης των Αγίων Αναργύρων Κώστας Μαρίνης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κλείστηκε επί 1 ώρα μέσα στα ΚΑΠΗ και πριν από λίγο έφθασαν τα ΜΑΤ για να τον απεγκλωβίσουν...
Read more...

Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη


O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης έκανε γνωστό σήμερα ότι στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.

«Μια προσπάθεια χρόνων ολοκληρώθηκε θετικά για τους πολίτες της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου. Η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου τηρήθηκε απαρέγκλιτα. Οι όποιες προσπάθειες, της τελευταίας στιγμής, συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων, για ετεροχρονισμό και περαιτέρω κωλυσιεργία, δεν καρποφόρησαν» αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. Και συνεχίζει: «σε όλους όσους συμπορεύτηκαν σ’ αυτή την προσπάθεια, κυρίως τα τελευταία χρόνια και βεβαίως στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, που αποφασιστικά και αταλάντευτα προχώρησε στη σύνταξη, τη διεκπεραίωση και την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο λαός της περιφέρειάς μας θα πάψει πλέον να ταλαιπωρείται για ένα θέμα δίκαιο, που δεν έβρισκε λύση γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση».

Καταλήγοντας ο κ. Σηφουνάκης καλεί τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τον νομικό κόσμο της Λέσβου, να κάνουν τις ενέργειες που απαιτούνται για γρήγορη εξασφάλιση χώρου υποδοχής και λειτουργίας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου στην πόλη της Μυτιλήνης»।

newpost.gr

Read more...

Επίθεση κατά Λοβέρδου στη διάρκεια εκδήλωσης στους Αγ.Αναργύρους

Δύο άτομα τραυματίστηκαν

Αθήνα
Φραστική επίθεση, αλλά και γιαούρτια δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε μεταβεί στο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνεργάτης του υπουργού δέχθηκε χτύπημα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό.

Ένα ακόμα άτομο τραυματίστηκε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκαναν φτερά laptop και αρχεία του ΣΔΟΕ!

Ενώ ο εφοριακός με τα 2 εκατ. βρέθηκε στο Δαφνί…


http://img.protothema.gr/DF206717D81F9E4CC02419E8DB534DC5.jpg
Ιστορίες καθημερινής τρέλας – κυριολεκτικά; - εκτυλίσσονται στα “χωράφια” του υπουργείου Οικονομικών!
Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr., εκλάπη από υπάλληλο του ΣΔΟΕ προσωπικός υπολογιστής (laptop) με αρμόδιους κύκλους να υποβαθμίζουν το γεγονός, αναφέροντας ότι προφανώς ο υπολογιστής σε κάποιον “γυάλισε” και τον έκλεψε και χαρακτηρίζοντας ως “σύμπτωση” το ότι η κλοπή συμβαίνει με φόντο την αποκάλυψη του protothema gr. την οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά ακόμη κι αν οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονται, οι πληροφορίες του protothema gr. αναδεικνύουν ως ακόμη πιο σοβαρή την υπόθεση: τόσο ο υπολογιστής της υπαλλήλου που εργάζεται στον 3ο όροφο όσο και αρχεία που αφαιρέθηκαν από μεταλλική ντουλάπα στον 4ο όροφο, κοντά στο γραφείο του γενικού γραμματέα, φαίνεται ότι περιείχαν στοιχεία σχετικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής, με ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά ακόμη και με στοιχεία που συνδέουν ερευνώμενα πρόσωπα με τρομοκρατικές υποθέσεις!

Έρευνα για το ζήτημα διεξήχθη ήδη από το Αστυνομικό Τμήμα Ταύρου, ενώ στη διάρκειά της δόθηκε εντολή να μην απομακρυνθούν από τα γραφεία τους οι υπάλληλοι που χειρίζονταν τις σχετικές υποθέσεις. Οι έρευνες συνεχίζονται – μέχρι αργά το απόγευμα βρίσκονταν στα γραφεία στελέχη του ΣΔΟΕ – ενώ προανάκριση διατάχθηκε από τον εισαγγελέα.
Όσο για τον εφοριακό της ΚΓ ΔΟΥ Νίκο Ανδρεόπουλο, ο οποίος διώκεται ως εγκέφαλος κυκλώματος που απέσπασε από την Εφορία περί τα 2 εκατ. ευρώ, αυτός βρέθηκε στο …Δαφνί, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής! Οι υπεύθυνοι, δε, του νοσοκομείου έχουν ενημερώσει τις διωκτικές αρχές ότι ο εφοριακός είναι σε τόσο άσχημη ψυχολογική κατάσταση που δεν είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις τους…
Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ


Τη μείωση της τιμής όλων των διοδίων κατά 25% - 30% για τρία χρόνια, αλλά και τη μείωση στα υπό κατασκευή τμήματα κατά 50%, προτείνει το υπουργείο Υποδομών στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητοδρόμων. Οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος...
Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιριών, που κατασκευάζουν τα έργα, αλλά και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.
Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, από τα κεφάλαια αυτά μπορούν να εξαγοραστούν ομόλογα που λήγουν, είτε ομολόγα από την τραπεζική αγορά.
Read more...

Χημικά κρότου και λάμψης από την αστυνομίαΝέος γύρος επεισοδίων στην Κερατέα


http://img.protothema.gr/26D42D655D05CF658B28580DED90E2FC.jpg
Ένταση και πάλι στην Κερατέα το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να κλείσουν την τάφρο βάθους δύο μέτρων, που άνοιξαν άγνωστοι τη νύχτα, κάτω από τη... μύτη της αστυνομίας. Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση χημικών κρότου και λάμψης.

Στην περιοχή μετέβη και εισαγγελέας, έπειτα από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου.

Το πρωτοφανές περιστατικό παίρνει ήδη μεγάλες διαστάσεις.

Το χαντάκι σε βάθος περίπου 1,80 μ. σε όλο το πλάτος του ενός ρεύματος κυκλοφορίας της λεωφόρου Λαυρίου που άνοιξαν κάτοικοι της περιοχής κατά τη διάρκεια της νύχτας δείχνει ότι "ξεχείλισε το ποτήρι" της υπομονής τους.

Οι κινητοποιήσεις και οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στη λεωφόρο Λαυρίου για τη μη κατασκευή ΧΥΤΥ στην περιοχή έχουν φέρει την κατάσταση εκτός ορίων, με τη δημοτική αρχή του δήμου Λαυρεωτικής να δηλώνει άγνοια για το περιστατικό.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Θηβαίος συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι πληροφορήθηκε την είδηση στις 8.30 το πρωί όταν βγήκε από το σπίτι του και μάλιστα, όπως λέει, «το έμαθα από τον περιπτερά της γειτονιάς μου».

Καταγγέλλει, δε, ότι «περίπου την ίδια ώρα δέχθηκα και απειλητικό τηλεφώνημα από άγνωστο. "Με καταστρέψατε, μου κάψατε το αυτοκίνητο. Θα σας εκδικηθώ", ήταν μεταξύ των πολλών απειλών που δέχτηκα», λέει και συνεχίζει: «Η κατάσταση έχει εκτραπεί, ολοένα οξύνεται και ως Αρχή δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Φοβόμαστε για τα χειρότερα.

Επιτέλους, η Πολιτεία πρέπει να πάρει υπεύθυνη θέση και να μας απαντήσει επάνω στην ολοκληρωμένη πρότασή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο κ. Θηβαίος είπε ακόμη ότι «την Παρασκευή, αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής, ίσως και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μεσογαίας - Λαυρεωτικής, θα επισκεφθούμε τον νοσηλευόμενο στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, αστυνομικό και στη συνέχεια, με την παρουσία συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας, θα συναντηθούμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, για την απεμπλοκή της αστυνομίας από αυτό το "πολιτικό θέμα"».

Σύμφωνα με τον κ. Θηβαίο, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να συναντηθεί και με τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Γιάννη Ραγκούση και Τίνα Μπιρμπίλη.
Read more...

Προθεσμία έως τις 4 Μαΐου δίνει η ΚΕΔΚΕ στην κυβέρνηση για τα οικονομικά των ΟΤΑ

Απειλούν με 24ωρο λουκέτο στους δήμους

Από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ
Από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, εάν μέχρι τις 4 Μαΐου η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει απέναντί τους.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ειδικότερα, στις 4 Μαΐου, που θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, εάν δεν έχουν αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα αποφασιστεί η ημερομηνία κλεισίματος, καθώς και άλλες συμπληρωματικές δράσεις.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είναι δραματική. Μεγάλος είναι ο αριθμός των δήμων που δεν θα μπορεί να πληρώσει ακόμη και το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, αφού η δόση - δωδεκατημόριο της κρατικής τους επιχορήγησης για το μήνα Απρίλιο είναι άγνωστο πότε θα τους καταβληθεί.

Εκτός όμως της καθυστέρησης της απόδοσης της δόσης Απριλίου, οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την ενεργοποίησή του «χειμάζει στα υπουργικά συρτάρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.

Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστολή στην Μπιρμπίλη απο τους κατοίκους του Αρκτικού Διαμερίσματος...



Eπιστολή στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη απέστειλαν οι κάτοικοι του Αρκτικού Διαμερίσματος της Πάτρας που από χθες πραγματοποιούν αποκλεισμό διαρκείας στην είσοδο του ΧΥΤΑ Ξερόλακας. Η επιστολή κοινοποιείται και στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Κα Υπουργέ

Θα θέλαμε να σας ... υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο του 2010 έχετε ενημερωθεί με πλήρη φάκελο μέσω του υπεύθυνου Συμβούλου σας κ. Τερζή για τον κορεσμό και την επικινδυνότητα του ΧΥΤΑ Ξερόλακας που λειτουργεί από το 1993 και απέχει 1000 μέτρα από πυκνοκατοικημένους οικισμούς των Πατρών.

Δέκα μήνες μετά δεν υπάρχει καμιά πρόοδος και η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται. Πιο συγκεκριμένα:

Το ανάγλυφο του ΧΥΤΑ έχει καταρρεύσει από τον Δεκέμβριο 2010 τρείς φορές ενώ το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές.

Τα σκουπίδια θάβονται πλημμελώς

Το βιοαέριο δεν καίγεται από 5ετίας τουλάχιστον. Αποτέλεσμα οι άκρως επικίνδυνοι ρύποι (όπως απέδειξαν μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών) να διαχέονται στην ατμόσφαιρα και να εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων παράλληλα με την ανυπόφορη δυσοσμία που είναι αισθητή σε απόσταση χιλιομέτρων

Τα στραγγίσματα κατεβαίνουν μέσω των χειμάρρων στη θάλασσα και η παρακείμενη δημοτική πλαζ κρίθηκε απολύτως ακατάλληλη για κολύμβηση

Τέλος, η τούμπα των σκουπιδιών έχει υπερβεί ήδη κατά 35 μέτρα το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος βάσει της εγκεκριμένης μελέτης.

Κα Υπουργέ,

Οι κάτοικοι ΟΛΗΣ της βόρειας περιοχής της Πάτρας είναι αγανακτισμένοι και απαιτούν την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού ψηφισμένη νόμιμα από το 2005.

Ακόμη σας υπενθυμίζουμε τη γειτνίαση του ΧΥΤΑ με το αρχαιολογικό πάρκο της Βούντενης που περιλαμβάνει Μυκηναϊκό οικισμό και το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ανά την Ελλάδα μυκηναϊκό νεκροταφείο. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει αναδειχθεί με το ποσό των 5.300.000€ περίπου από την Ε.Ε. και είναι ένα μοναδικό μνημείο ανυπέρβλητης αξίας για την πόλη μας και σημείο αναφοράς για την τουριστική της ανάπτυξη.

Κα Υπουργέ

Σας απευθύνουμε και πάλι έκκληση να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων Αρκτικού Διαμερίσματος Πατρών
thebest.gr


Read more...

Λευκή απεργία υπουργών κατά τρόικας


Λευκή απεργία υπουργών κατά τρόικας eurokinissi

Με τους υπουργούς να κάνουν λευκή απεργία κατά του Μνημονίου και της τρόικα επειδή φοβούνται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, άκρως απογοητευμένα εμφανίζονται και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Τα μέτρα που ζητά η τρόικα για την έξοδο της χώρας από την κρίση δεν προωθούνται με τους ρυθμούς που θα ήθελαν οι δανειστές μας και το όλο πρόγραμμα να πέφτει έξω.

Αυτή είναι και η αιτία που τα έσοδα τέθηκαν εκτός ελέγχου και αυτός είναι ο λόγος που ο “Tσάρος” ετοιμάζει νέο κοστούμι όταν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα ανακοινώσει στους Έλληνες πολίτες τα νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα, στελέχη της πλατείας Συντάγματος βλέπουν ότι ο δρόμος των εκλογών είναι πλέον πολύ πιθανός.

Κι αυτό επειδή όσα μέτρα και αν ληφθούν, οι ανατροπές για να σωθεί το κράτος δε θα γίνουν εξαιτίας της στάσης ανυπακοής των υπουργών στις εντολές της Τρόικα, με αποτέλεσμα η χώρα να διολισθαίνει και τους πολιτικούς να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ωμή πραγματικότητα φτάνοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο.

“Μόνο πρόσωπα εκτός πολιτικής, προσωπικότητες από όλους τους κοινωνικούς χώρους ή ακόμη και μια κυβέρνηση όπου όλα τα κόμματα θα συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και θα παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές θα καταφέρουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σταθερότητας”, σημειώνουν χαρακτηριστικά και διευκρινίζουν ότι “μονάχα τότε ενδεχομένως να υπάρξει χαραμάδα ελπίδας για την έξοδο της χώρας από την κρίση” ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας καταλάβει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε।

newpost.gr

Read more...

Στα "μανταλάκια" από τη Βάσω και πάλι ο "Τσάρος"


Και νέες αιχμές από τη Βάσω Παπανδρέου σήμερα κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αφορμή η διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με την οποία η ημερήσια διαχείριση των αποθεματικών του Κράτους μεταφέρεται από το Γενικό Λογιστήριο στον ΟΔΔHX.

Η κ. Παπανδρέου συντάχθηκε με τις ενστάσεις που διατύπωσει ο Γιώργος Φλωρίδης για την ίδια διάταξη και είπε απευθυνόμενη στον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, που ηταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα:

"Ελπίζω η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δώσει στην Ολομέλεια τις απαντήσεις στα θέματα που εχουν τεθεί έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί ένας οργανισμός όπου "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει"।

newpost.gr

Read more...

Μεγάλο “κόλπο” από Σόρος, Κυριακόπουλο, Δασκαλόπουλο, Μυτιληναίο, Ζαβό


Μυστικός δείπνος πέντε επιχειρηματιών με τον Τζορτζ Σόρος και μενού τις πωλήσεις των “ασημικών” του ελληνικού δημοσίου, αλλά και νέες επενδύσεις έγινε προχθές το βράδυ.

Εκτός του (μεγαλύτερου κερδοσκόπου όλων των εποχών) Τζ. Σόρος, στο σπίτι του Οδυσσέα Κυριακόπουλου (βιομηχανικά ορυκτά) ήταν καλεσμένοι οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Βαγγέλης Μυτιληναίος (του γνωστού ομίλου) και ο ελληναοαμερικανός επιχειρηματίας Στέλιος Ζαβός.
Στο δείπνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, συζητήθηκε η είσοδος funds που ελέγχει ο Σόρος στην Ελληνική αγορά για εξαγορές φιλέτων που πρόκειται να εκποιηθούν, αλλά και επενδύσεις για τη δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, με εξαγορές μέσω του Χρηματιστήριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ Κυριακόπουλου και Μυτιληναίου για επενδύσεις στον τομέα του αλουμινίου.
Ιδιαίτερο ρόλο στη συνάντηση φαίνεται ότι διαδραμάτισε ο Στέλιος Ζαβός. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος είχε καλέσει τον Σόρος στην Αθηναϊκή Λέσχη για διάλεξη στα τέλη του 2009, αλλά και ο άνθρωπος στο σπίτι του οποίου στη Βασιλίσσης Σοφίας 39, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει ρεβεγιόν Χριστουγέννων εκείνη τη χρονιά, λίγους μήνες αφούτου είχε αναλάβει πρωθυπουργός.
Ο Ζαβός, συχνός συνδαιτυμόνας του Τζόζεφ Στίγκλιτζ, φίλου επίσης του Πρωθυπουργού, είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος πριν λίγες μέρες συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου- όλοι αναρωτιόμασταν γιατί...
Είναι διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Partners, επενδυτικής εταιρείας που αναπτύσσει οικιστικά συγκροτήματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και, παράλληλα, έχει την ιδιότητα του προέδρου του Harvard Business School Club of Greece.
Η ιδιότητά του ως διευθύνοντος συμβούλου, ίσως δίνει απαντήσεις και για ένα τομέα των επιχειρηματικών σχεδίων που καταστρώθηκαν στο δείπνο με τον Σόρος.
Φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη και τη συνάντηση του Σόρος με το Γ. Παπανδρέου, ενώ στο ΔΣ της Zeus Capital Partners συμμετέχουν οι κ. Ν. Τσακος, Π. Παππάς και οι εφοπλιστές Ε. Βιδάλης και Κ. Πετρόπουλος

newpost.gr/

Read more...

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ


Διαστάσεις πέρνει μέρα με τη μέρα η κρίση στον χώρα της ανώτατης εκπαίδευσης μετά τα λουκέτα στο ΤΕΙ Πειραιά και στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Τη σκυτάλη πήρε την Πέμπτη η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου...


Η Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Σχολής, όπως αναφέρει σε ψήφισμά της, «σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου, μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση, η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης».

Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές, η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται κυρίως σε δύο αιτίες. Καταρχάς μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία.

Επιπλέον στην Αρχιτεκτονική Σχολή -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων, που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.

Οι καθηγητές της Σχολής καλούν τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος και τους φοιτητές τους να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση της 4ης Μαΐου

Read more...

ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES


Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δημοσίευση στους Financial Times συνέντευξης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην οποία δηλώνει ότι κατανοεί τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην επιστρέψει στις αγορές του χρόνου. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έχει τίτλο "σε αμφισβήτηση ο ελληνικός στόχος επιστροφής στις αγορές" και ξεκινά με το...
συντάκτη να αναφέρει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να πείσει τους επενδυτές για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί, με αποτέλεσμα ίσως να μην καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές του χρόνου, όπως σχεδιάζει.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως πρόκειται για "κρίση και συμπέρασμα των δημοσιογράφων της εφημερίδας Financial Times και όχι φράση του υπουργού". Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε στους δημοσιογράφους των FT ότι η χώρα προτίθεται να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, ίσως και στο τέλος του 2011 και εν πάση περιπτώσει παραμένει ασφαλής, ακόμα και αν δεν θα βγει στις αγορές τότε, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, μέσα από το μόνιμο ευρωμηχανισμό στήριξης.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο χρόνος επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί να καθοριστεί πριν το καλοκαίρι και σίγουρα όχι πριν κλειδώσει η συμφωνία ένταξης της Πορτογαλίας στο μηχανισμό της τρόικας. "Καταλαβαίνω όσους βλέπουν τη σημερινή κατάσταση και υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ζήτηση για ελληνικά ομόλογα. Τους υπενθυμίζω, όμως, ότι τον περυσινό Οκτώβριο και Νοέμβριο τα σπρεντ υποχώρησαν κατά 350 μονάδες βάσης μέσα σε 40 ημέρες πριν ξαναρχίσουν να ανεβαίνουν", είπε.

"Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, είναι αδιαμφισβήτητο. Όχι όμως για ένα νέο πρόγραμμα, αλλά για να πείσουμε [σ.σ. τις αγορές]", σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Παραδέχτηκε ότι η ύφεση δυσχεραίνει τις προσπάθειες υλοποίησης του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν βλέπουν διέξοδο και ενδέχεται να κερδίζει έδαφος μία αίσθηση ματαιότητας.

Σημειώνεται ότι το σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου έφτασε νωρίτερα τις 996 μονάδες βάσης. Το σπρεντ του διετούς αυξήθηκε κατά 72 μονάδες σε μία μέρα, ενώ του πενταετούς σκαρφάλωσε στις 1070 μονάδες βάσης. Άνοδος σημειώθηκε στα επιτόκια των ομολόγων όλων των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας

Read more...

Κατάπιαν τη γλώσσα τους Ραγκούσης και Καμίνης ...



Ταχυπαλμίες στην κυβέρνηση και στον δήμο Αθηναίων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικαστική εξέλιξη αποτελεί κόλαφο για τον Ραγκούση ενώ και ο Καμίνης βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση καθώς... επί τρεις εβδομάδες οι χιλιάδες συμβασιούχοι του δήμου έχουν καταλάβει το δημαρχείο.

Οι εργατολόγοι αναφέρουν ότι μετά την έκδοση της απόφασης για τη μονιμοποίηση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αυτών των κατηγοριών και φυσικά των συμβασιούχων του δήμου Αθήνας οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η δικαστική απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία 29-17 αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους αποφάσισαν μαζικές απολύσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των υπηρεσιών και κυρίως την κοινωνική αναγκαιότητα . Καλά ξεμπερδέματα κ. Ραγκούση και κ. Καμίνη.
parapolitika.gr


Read more...

Εισαγγελέας καλεί Μπέλτσιο για τα υποβρύχια...



Τον στένο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Μπέλτσιο, καλεί ως ύποπτο η αρμόδια εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ... κ. Μπέλτσιος θα δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της παράβασης του νόμου για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε δημοσίευμα της η "Real News" όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποβρυχίων, η δικογραφία της εισαγγελίας του Μονάχου, τον κατονομάζει ως αποδέκτη προμήθειας ενός εκατομμυρίου ευρώ και αναφέρει ότι ήταν μέλος της “Ομάδας Α”, η οποία είχε ως αντικείμενο τον χειρισμό των χρηματικών ποσών, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως μίζες για την αγορά των 4 γερμανικών υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση το 2000.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Μπέλτσιος είχε διατελέσει το 1988 γενικός γραμματέας στο Υπ. Εσωτερικών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου ενώ στην συνέχεια είχε καταλαβει διοικητικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς.


Read more...

Σαρωτικές περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ έρχονται για τα επιδόματα...



Σημαντικές περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, για την περίοδο 2012 - 2015, το οποίο θα συζητηθεί στο σημερινό πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στις 15:00 κι εκτός σοβαρού απροόπτου θα ανακοινωθεί αύριο το ... μεσημέρι μετά το υπουργικό συμβούλιο. Κατά πάσα πιθανότητα, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.Γ.Πεταλωτή, αφού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός κ. Γ .Παπανδρέου δεν θα ήθελε να συνδυάσει την εικόνα του με την ανακοίνωση ενός τόσο αυστηρού, στα όρια του σκληρού, προγράμματος λιτότητας.

Γιατί, περί αυτού θα πρόκειται ή όπως λέγεται μεταξύ μελών του οικονομικού επιτελείου, ενός νέου Μνημονίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, που παρέχουν σωρηδόν τις τελευταίες ώρες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το "μαχαίρι" στα επιδόματα θα φτάσει στο ύψος των 6 δισ ευρώ κι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα είναι σαρωτικό. Αρμοδίως και πάλι, το μέτρο θα παρουσιασθεί όχι ως περικοπή, ούτε ως διακοπή, αλλά ως "εξορθολογισμός". Και ήδη κάπως έτσι έχει αρχίσει να "περνάει" από το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης έχει κάνει τις πρώτες σχετικές νύξεις, αλλά το "κυρίως μενού" αναμένεται να αρχίσει να σερβίρεται από αργά σήμερα το απόγευμα. Μυστήριο εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με το αν ανάλογος "εξορθλογισμός" ετοιμάζεται και στο κύριο σώμα των μισθών και των συντάξεων.

Γιατί αν η αρχή έγινε με τα επιδόματα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων τίποτα και για τα υπόλοιπα.



Read more...

Στο 15,1% η ανεργία τον Ιανουάριο...



Στο 15,1%, από 11,3% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010 και 14,8% το Δεκέμβριο του 2010, σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2011, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον... Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας.

Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.267.584 άτομα, μειωμένοι κατά 178.159 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 4,0%), και αυξημένοι κατά 33.820 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 0,8%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 33,4%) και κατά 23.149 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 3,2%) και διαμορφώθηκαν σε 756.795 άτομα.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.302.315 άτομα τον Ιανουάριο.

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 18,8% από 14,9% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε στο 12,4% από 8,7%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικιακές ομάδες 15-24 ετών (37%) και 25-34 ετών (21,3%).

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Δυτική Μακεδονία (22,7%) και στο Νότιο Αιγαίο (20,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Βόρειο Αιγαίο (7,1%) και στην Πελοπόννησο (10,3%).
naftemporiki.gr


Read more...

Ψάχνουν συνεργούς σε τράπεζες για το μεγάλο κόλπο...



Νέα τροπή παίρνει η έρευνα για τον εφοριακό που "έγινε καπνός" μαζί με 2 εκατ. ευρώ από την ΚΓ΄ εφορία Αθηνών, καθώς νέα στοιχεία ρίχνουν φως στην υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε χθες και επιβεβαιώθηκε τελικά με ανακοίνωσή το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η... έρευνα στρέφεται και στην αποκάλυψη κυκλώματος, ενδεχομένως και σε τραπεζικούς κύκλους, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι ο εφοριακός που ελέγχεται από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, είχε και συνεργάτες εκτός της εφορίας.

Οι έρευνες κινούνται γύρω από τη δράση ενός 50χρονου εφοριακού, προϊσταμένου του τμήματος Εσόδων της ΚΓ΄ΔΟΥ, που καλύπτει κατά βάση την περιοχή της Κυψέλης. Μέσα στην τελευταία 5ετία φέρεται να υπεξαίρεσε συστηματικά μεγάλα ποσά τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσεγγίζουν και τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πάντως, ως τώρα βρέθηκε να διακινούνται ποσά της τάξεως των 200.000 ευρώ, ενώ οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν για το ακριβές ύψος της ζημίας που υπέστη το δημόσιο.

Πώς γινόταν η υπεξαίρεση;

Όπως όλα δείχνουν, ο υπάλληλος της Εφορίας χρέωνε με πλαστά δικαιολογητικά το δημόσιο, προσφέροντας εξυπηρετήσεις σε ιδιώτες που "είχαν λαμβάνειν" από το κράτος ή, κυρίως, καταθέτοντας σε λογαριασμούς ιδιωτών μεγάλα ποσά, ως δήθεν αμοιβές για ανύπαρκτες καταναλωτικές αγορές και παροχή υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο γενικά –όχι μόνο της συγκεκριμένης εφορίας: πχ για έπιπλα, υπολογιστές, χαρτί, καύσιμα κλπ.

Τα λεφτά, με δική του εντολή από τη ΔΟΥ, έμπαιναν σε τραπεζικό λογαριασμό ιδιώτη, σε συγκεκριμένο υποκατάστημα, όπου και ο ίδιος ο εφοριακός διατηρούσε λογαριασμό. Όταν έμπαιναν λεφτά στον έναν λογαριασμό, περνούσαν μετά (ένα μέρος τουλάχιστον) στον δικό του.

Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Αρχή Καταπολέμησης "μαύρου χρήματος" έσπασε τους λογαριασμούς και εντόπισε τις κινήσεις αυτές.

Ο εφοριακός έπαψε όμως να δίνει σημεία ζωής στην υπηρεσία του τις τελευταίες 3-4 μέρες, πιθανότατα μόλις ειδοποιήθηκε από την τράπεζα ότι οι λογαριασμοί του έχουν πια δεσμευτεί με εντολή εισαγγελέα.

Με βάση και όσα ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιείται έρευνα των στοιχείων των υποθέσεων που διαχειριζόταν ο υπάλληλος, σφραγίστηκε το γραφείο του, ενώ έχει ήδη γίνει δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων του και απαγόρευση εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του.

Επειδή το ποσό είναι μεγάλο, φαίνεται πως η δράση του εφοριακού συνεχιζόταν για χρόνια. Όμως στα τμήματα εξόδων των εφοριών απασχολούν συνήθως ένα μόλις άτομο, που είναι στην ουσία "προϊστάμενος του εαυτού του" και μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ευκολία δράσης. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, "όποιος βάζει χέρι σε ταμείο της εφορίας, αργά ή γρήγορα θα την πάθει, όσα χρόνια και αν περάσουν, επειδή αφήνει ίχνη και παίζει με σημαδεμένη τράπουλα".

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αναστολή καθηκόντων του υπαλλήλου, που παραπέμπεται στο πειθαρχικό ενώ την υπόθεση χειρίζεται πλέον εισαγγελέας, που θα διερευνήσει τα περαιτέρω.
protothema


Read more...

Αρνούνται οι υπουργοί να πάνε περιοδείες μετά τα μέτρα ...




Ψάχνει για θύματα ο Παπανδρέου στην κυβέρνηση του και θύματα δεν βρίσκει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο η Κατσέλη και ο Λοβέρδος φάνηκαν πρόθυμοι να κάνουν περιοδείες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων παρά το γεγονός ότι... και αυτούς τους έχουν στρώσει στο κυνήγι αρκετές φορές.

Η πρόταση στον Βενιζέλο να αναλάβει τη … διάδοση των μέτρων στην Βόρεια Ελλάδα έπεσε στο κενό όπως αντίστοιχα συνέβη και με τον Καστανίδη .

Ο δε Ρέππας θεωρείται «καμένος» καθώς τα μέτρα αφορούν μειώσεις επιδομάτων και
εισοδημάτων στις ΔΕΚΟ της εποπτείας του.
parapolitika.gr


Read more...

«Ψαλίδισμα» στις ΔΕΚΟ και άρση μονιμότητας! ...



Ξεκινάει το ψαλίδισμα στις ΔΕΚΟ με την ανάθεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στην εταιρία Accenture.


Το σχέδιο αναμένεται να αλλάξει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, αφού στα πλάνα είναι η... δημιουργία


-ελαστικής απασχόλησης


-ελαστικής αμοιβής


-και άρσης μονιμότητας.


Βέβαια, ειδικά για το τελευταίο το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ευελιξία με μόνιμους υπαλλήλους, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.


Επίσης,μελετάται ο προσδιορισμός νέων μέτρων, που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική, με πιθανότερο το σενάριο των αυξήσεων των ΔΕΚΟ, τη μείωση του λειτουργικού κόστους με κλείσιμο ή συγχώνευση υπηρεσιών, καθώς και η εφαρμογή κατάλληλων θεσμικών ρυθμίσεων, διοικητικές ενέργειες για διευκόλυνση της υλοποίησης κ.λ.π.


H αμερικάνικη εταιρία, που έχει αναλάβει την υπόθεση θα αμειφθεί για 67.650 ευρώ, με την επισήμανση να βγάλει τα αποτελέσματα στα αγγλικά, για να γίνουν κατανοητά στην τρόικα!
star.gr


Read more...

Τριτοκοσμικές εικόνες! Ηγουμενίτσα, το λιμάνι της ντροπής

Οι καθημερινές συμπλοκές και ο πετροπόλεμος των μεταναστών με αστυνομικούς και λιμενικούς, συνθέτουν μια εικόνα τρόμου για τους κατοίκους της Ηγουμενίτσας και μια διόλου κολακευτική εντύπωση για τους τουρίστες που διάλεξαν σαν πύλη εισόδου για τη χώρα μας το λιμάνι της πρωτεύουσας της Θεσπρωτίας.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περισσότεροι από 2.000 λαθρομετανάστες ζουν γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα σε πρόχειρους καταυλισμούς μέσα στο δάσος και στους ελαιώνες. Χωρίς χώρους υγιεινής, έχουν μετατρέψει τα οικόπεδα και τον χώρο γύρω από το λιμάνι σε υπαίθριες τουαλέτες, ψάχνουν τους κάδους απορριμμάτων βρίσκοντας αλλοιωμένα τρόφιμα ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στην πόλη παραμονεύει. Έχουν καταλάβει αποθήκες, αγροικίες, ημιτελείς οικοδομές που δεν τις εγκαταλείπουν και έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές στα ακίνητα. το δε τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι βιασμοί, οι ξυλοδαρμοί, οι φθορές σε γραφεία, καταστήματα και οχήματα.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών Αρχών προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με τα πολλές φορές ακραία προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη πόλη, αφήνοντας τη διαχείριση της κρίσης στις λιγοστές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού που εκτός από τις συμπλοκές στο λιμάνι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθημερινές επιθέσεις των λαθρομεταναστών στα φορτηγά. Είναι συχνό το φαινόμενο να σχίζουν τους μουσαμάδες, να παραβιάζουν τις πόρτες και να εισέρχονται μέσα για να διαφύγουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ιταλία με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται οι οδηγοί, να οδηγούνται στο αυτόφωρο και να τους κατάσχονται τα οχήματα από τις ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Ο φόβος και η ανασφάλεια διώχνουν τους κατοίκους και τους επαγγελματίες από την περιοχή.« Όλη η δύναμη του Λιμεναρχείου και της ΕΛΑΣ περιφρουρούν το λιμάνι για να μην φύγουν για Ιταλία και εμάς μας έχουν αφήσει στο έλεος των συμμοριών των λαθρομεταναστών» καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς που αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την οικονομική ζημιά που υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις και οι περιουσίες τους από την παρουσία των λαθρομεταναστών στην περιοχή.

Με επιστολή τους προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έντεκα φορείς της

Θεσπρωτίας χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην ευρύτερη περιοχή της Εγνατίας Οδού πέριξ των κόμβων» και προσθέτουν ότι «η ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας υποβαθμίζεται διότι έχει δημιουργηθεί γκέτο λαθρομεταναστών. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες δεν βγαίνουν από τα αυτοκίνητα τους με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό της Ηπείρου».

Οι κάτοικοι της περιοχής σε λαϊκές συνελεύσεις, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση από τη δημοτική αρχή για δημιουργία «προσωρινού» καταυλισμού μεταναστών και ζητάνε τη λήψη μέτρων από την πολιτεία για την άμεση απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από την Ηγουμενίτσα.

Στον αντίποδα διοργανώνονται συχνά πορείες αλληλεγγύης από αντιρατσιστικές ομάδες της περιοχής που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών κάνοντας λόγο για εξαθλίωση και εκμετάλλευση.

Η αδιαφορία της πολιτείας στο πρόβλημα της Ηγουμενίτσας έχει παγιώσει μια απάνθρωπη και επικίνδυνη κατάσταση. Ένα «καζάνι που βράζει» θυμίζει αυτή την περίοδο η Ηγουμενίτσα, αλλά και ολόκληρη η Θεσπρωτία. Τα φορτηγά που πλησιάζουν προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό την Ιταλία περικυκλώνονται από μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανέβουν, να εισχωρήσουν στις καρότσες, κάτω από τα σασί ακόμα και στις καμπίνες, για να περάσουν το τελωνείο και να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα πλοία. Πολλοί επιχειρούν να περάσουν τα συρματοπλέγματα του λιμανιού για να μπουν απευθείας στα πλοία ή να κολυμπήσουν και να σκαρφαλώσουν πάνω στην άγκυρα. Οι οδηγοί των φορτηγών, που συχνά τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να τους απωθήσουν, ζουν με τον φόβο του σοβαρού τραυματισμού κάποιου μετανάστη.

Ελάχιστοι πάντως είναι τελικά αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν απέναντι. Εκεί τους περιμένουν οι ιταλικές αρχές που σκανάρουν τα φορτηγά με κάμερες θερμικής απεικόνισης και επιστρέφουν στην Ελλάδα όποιον λαθραίο εντοπίσουν. Κατά τη διάρκεια του 2010 οι Ιταλοί έστειλαν πίσω στην Ηγουμενίτσα 1.135 άτομα.

Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Σομαλοί και Αλγερινοί φυγάδες όταν δεν αναζητούν τρόπο διαφυγής προς την Ιταλία περιφέρονται στην πόλη της Ηγουμενίτσας ζητιανεύοντας ή ψάχνοντας μέσα σε κάδους σκουπιδιών για να φάνε. Οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, να είναι εμφανής.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η πόλη έχει πολλές φορές να αντιμετωπίσει και τις συχνές «εμφύλιες» συρράξεις μεταξύ των ίδιων των μεταναστών. Πρόσφατα ξέσπασε πόλεμος μεταξύ ομάδων μεταναστών με αφορμή περιστατικό βιασμού ενός 11χρονου Αφγανού από τέσσερις Κούρδους ιρακινής καταγωγής, ενώ συχνά είναι και τα περιστατικά επιθέσεων σε κατοίκους που ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.protothema.gr

Read more...

Θετική η απόφαση του Αρείου Πάγου για συμβασιούχους του ΟΠΑΠ

Απόφαση-πιλότος

Από τη συγκέντρωση των συμβασιούχων έξω από τον Άρειο Πάγο
Από τη συγκέντρωση των συμβασιούχων έξω από τον Άρειο Πάγο
Αθήνα
Θετική, με 26 ψήφους υπέρ και 19 κατά, ήταν η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τέσσερις εργαζόμενες καθαρίστριες στον ΟΠΑΠ την περίοδο 1991-1998.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ τους -παρά τις αρνητικές εισηγήσεις τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όσο και του αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη- με το σκεπτικό ότι εργάζονταν στον Οργανισμό πριν το 2001, οπότε με την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπήκε φραγμός στη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν την Αναθεώρηση του 2001. Μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, οι συμβασιούχοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κοτζιά και αυτήν την ώρα βρίσκονται έξω από το δημαρχείο, κλείνοντας την οδό Αθηνάς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές Σε επίπεδα-ρεκόρ το επιτόκια των ομολόγων εν μέσω σεναρίων για αναδιάρθρωση

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit έβαλαν «φωτιά» στα ελληνικά ομόλογα
Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit έβαλαν «φωτιά» στα ελληνικά ομόλογα
Αθήνα
Σε επίπεδο-ρεκόρ, πάνω από το 13%, εκτοξεύθηκε την Πέμπτη η αποδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, ενώ το spread με τους γερμανικούς τίτλους διευρύνθηκε πάνω από τις 980 μονάδες βάσης, καθώς εντείνεται η φημολογία περί αναδιάρθρωσης χρέους.Συγκεκριμένα, το το spread με τα γερμανικά ομόλογα έκανε άλμα 32 μονάδων στις 982 μονάδες βάσης, επίπεδο το οποίο αποτελεί ρεκόρ, καθώς η προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν οι 973 μονάδες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υψηλότερη τιμή ενδοσυνεδριακά παραμένουν οι 992 μονάδες.

Το επιτόκιο ξεπέρασε το 13% (ανήλθε στο 13,22% με άνοδο 0,32%) για πρώτη φορά από τουλάχιστον το 1998.

Νέο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό σημειώνει και το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου (15,177%), όπως άλλωστε και το 3ετές ομόλογο το οποίο ανήλθε πάνω από το 18,5%.

Στο 2ετές ομόλογο το επιτόκιο ενισχύθηκε έως 1,03% στο 17,96%.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου και συγκεκριμένα τα πενταετή CDS εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 1.130 μονάδων βάσης.

Την Τετάρτη, έκλεισαν στις 1.054 μονάδες, σύμφωνα με την CMA, επίπεδο το οποίο δείχνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει 60% πιθανότητες να χρεωκοπήσει μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις στα ελληνικά CDS υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα 6,5 δισ. δολάρια.

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε το spread στα πορτογαλικά ομόλογα (549 μονάδες βάσης - στο 8,89% το επιτόκιο), ενώ ανοδικά κινούνται τα επιτόκια στα ομόλογα της Ιρλανδίας (9,20%), της Ισπανίας (5,31%) και της Ιταλίας (4,72%).

Σόιμπλε: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ως τον Ιούνιο έκθεση ειδικών που θα δείξει εάν το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, Από τα αποτελέσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί το τι θα πρέπει να γίνει.

«Περιμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Εάν η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να γίνει κάτι» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό, που πρέπει να γίνει, σημείωσε: «Τότε θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους ασθενείς κρίκους της ευρω-περιφέρειας, είπε ότι η όποια αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013 θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με ξεχωριστό δημοσίευμα της εφημερίδας, ομάδα ειδικών της ΕΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από το 40% έως 50% του χρέους της.

Η Standard & Poor's εκτιμά ότι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου 1 στις 3, ενώ τονίζει ότι για να είναι αποτελεσματικήθα πρέπει να διαγραφεί η αξία των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% έως 70%.

Σε δημοσίευμα της Die Zeit την Πέμπτη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «είναι "εξαιρετικά απίθανο" να έχει η χώρα το 2012 πρόσβαση στις αγορές, λένε ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί κύκλοι. Αν οι Eλληνες δεν λάβουν μέχρι τότε νέα δανειακή βοήθεια, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση».

«[...] Το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θεωρείται στο μεταξύ αντιμετωπίσιμο. Η ΟΝΕ είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει ένας μηχανισμός διάσωσης, που μπορεί να λειτουργήσει, αν κινδυνεύσουν να "κολλήσουν" και άλλες χώρες. Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -πρόσφατα η Commerzbank στη Γερμανία- μπόρεσαν να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. "Μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα δεν θα αναποδογυρίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης τράπεζας».

«Αν και για την ΕΕ η αναδιάρθρωση χρέους δεν τίθεται επισήμως ως ζήτημα, ήδη κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια. Γίνεται λόγος για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή για εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις. Εσωτερικές εκτιμήσεις θεωρούν πιθανά και άλλα βήματα, όπως τη διαγραφή 40 με 50% των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου η χώρα να πατήσει και πάλι στα πόδια της».

Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν κυρίως από την πλευρά της ΕΚΤ. Το ζήτημα αυτό φέρεται να είχαν συζητήσει, σε τηλεδιάσκεψη, ο Β. Σόιμπλε, η Κρ. Λαγκάρντ, ο Όλι Ρεν και κ. Τρισέ.

Κάποιοι υπουργοί φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα ήταν σκόπιμο να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση, καθώς αρκετές κυβερνήσεις δεν αποκλείουν πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Τρισέ φέρεται να διαφώνησε κάθετα με τους συνομιλητές του και αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η συζήτηση στο σύνολο της Ευρωζώνης και στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Τρισέ αρνείται κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτό θα μειώσει και τα κέρδη της ΕΚΤ λόγων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, και αυτό δεν το θέλει στην τελευταία χρονιά της θητείας του, ερχόμενος σε ανοικτή σύγκρουση με τον κ. Σόιμπλε.

Σήμερα, Πέμπτη, δηλώσεις κατά της αναδιάρθρωσης έκαναν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ιταλός Λορέντσο Μίνι Σμάγκι και ο Ισπανός Μανουέλ-Γκονζάλες Παράμο.

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση

Το κυριότερο σενάριο για την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση αφορά την επιμήκυνση του χρέους των 340 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, να διαγραφεί τμήμα της αξίας των ομολόγων. Ωστόσο, αυτό που φοβούνται στις αγορές είναι ότι η αναδιάρθρωση δεν θα περιορισθεί στην επιμήκυνση αλλά σε δεύτερη φάση θα γίνει και διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων («haircut»).

Ισχυρό σενάριο, εφόσον βρεθούν τα κεφάλαια, και το πλέον επιθυμητό για την κυβέρνηση είναι η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, καθώς οι τίτλοι διαπραγματεύονται στο 65% με 70% της ονομαστικής τους αξίας.

Έτσι, αν το Δημόσιο μπορούσε να δώσει για παράδειγμα 100 εκατ. ευρώ και να αγοράσει το 5ετές ομόλογο λήξεως 20/08/2015, η τιμή του οποίου είναι 68 μονάδες περίπου, θα γλίτωνε τα 32 εκατ. ευρώ.

Η επαναγορά όπως και η επιμήκυνση θεωρούνται «ήπιες« μορφές αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τον νομικό εμπειρογνώμονα που συμβούλευε την κυβέρνηση της Ουρουγουάης όταν αναδιάρθρωσε επιτυχώς το χρέος της το 2003, Λι Μπουχάιτ, μία «αναδιάρθρωση με τα όλα της» χωρίς τη συναίνεση των ομολογιούχων, θα προκαλούσε «Εγκέλαδο... που θα πλήξει τη Λισαβόνα, την Μαδρίτη και τις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας».

Το 90% περίπου των ελληνικών ομολόγων διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να τροποποιήσει τις σχετικές συμβάσεις μεταβάλλοντας το χρωστούμενο κεφάλαιο, τη διάρκεια των ομολόγων και το επιτόκιό τους.

Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, αντίκειται στην πολιτική του Μνημονίου και θα αποθάρρυνε τους επενδυτές να τοποθετήσουν στο μέλλον τα κεφάλαιά τους σε ελληνικά ομόλογα. Για να ξαναγίνει η χώρα σύντομα αξιόπιστος δανειολήπτης, εκτιμά ότι καλύτερη θα ήταν μία ηπιότερη «εθελοντική» αναδιάρθρωση μετά από συνεννόηση με τους ομολογιούχους.

«Εάν οι ομολογιούχοι επιλέξουν εθελοντικά να συμμετάσχουν σε διαδικασία βελτίωσης του αξιόχρεου του οφειλέτη, ποιος θα μπορούσε να αντιταχθεί στην απόφασή τους;», αναρωτιέται.

Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ουσιαστικά επανάληψη όσων έγιναν στην Ουρουγουάη το 2003. Όλοι οι δανειστές της νοτιοαμερικανικής χώρας πείστηκαν τότε να δεχθούν επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων τους, διατηρώντας αμετάβλητη την ονομαστική αξία και τα κουπόνια τους (τόκοι).

Για να μπορούν οι δανειστές να ψηφίσουν επί παρόμοιων προτάσεων και να μην επιτρέπεται σε μειοψηφία τους να τις μπλοκάρουν, η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει «συλλογικές ρήτρες δράσης («collective action clauses» - CACs)», σημειώνει.

Ωστόσο, προβλέπει ότι χωρίς να προσφέρει ορισμένες «πιστωτικές ενισχύσεις», η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πείσει τους δανειστές της να αποδεχτούν μια τέτοια λύση, που παρόλη την ηπιότητά της θα ελαττώσει την καθαρή παρούσα αξία (net present value - NPV) των ομολόγων.

Ομόλογα «Brady»

Τέτοιου είδους «ενισχύσεις» ίσως λάβουν τη μορφή ευρωπαϊκών ομολόγων «Brady». Το εργαλείο αυτό, αμερικανικής επινόησης, χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990. Είχαν εκδοθεί τότε στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής χρέους και προσφέρθηκαν σε κατόχους ομολόγων χρεωκοπημένων κρατών.

Τα ομόλογα Brady ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπρέιντι, που έδωσε την δυνατότητα το 1989 σε 17 χώρες της Λατινικής Αμερικής. της Αφρικής, της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, να ανταλλάξουν τα επισφαλή δάνεια τους με νέα χρέη, ορισμένα των οποίων υποστηρίζονταν με ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου χωρίς κουπόνι.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των Ευρωπαίων εταίρων της για να κάνει ελκυστικότερη την ανταλλαγή παλιού χρέους της με τέτοιου είδους «ενισχυμένα» ομόλογα.

Αλλά η λύση αυτή δεν θα είναι από μόνη της παρά μία ασπιρίνη εάν δεν συνοδευτεί και από ένα δραστικό «ψαλίδισμα» το κεφάλαιο των ομολόγων. «Μήπως αποτελέσει απλώς την πρώτη από τις δύο φάσεις αναδιάρθρωσης, με την πραγματική αιματοχυσία να αναβάλλεται για τη δεύτερη φάση;», αναρωτιέται.

Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 110 δισ. ευρώ που δανείστηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, πριν αρχίσει να τα αποπληρώνει τον Ιούνιο του 2013. Ωστόσο, όταν τεθεί μετά από την ημερομηνία αυτή σε ισχύ ο Μηχανισμός Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM), τα περιθώριά της θα στενέψουν.

«Περισσότερο από το 50% του χρέους θα βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), ο ένας τουλάχιστον εκ των οποίων θα αξιώνει καθεστώς προτιμώμενου δανειστή. Θα είναι διατεθειμένες οι αγορές να ξαναρχίσουν να χρηματοδοτούν μια χώρα σε τόσο επισφαλή θέση;», σημειώνει.

Το ΔΝΤ δεν έχει συναινέσει ποτέ σε αναδιάρθρωση οφειλέτη του και η ΕΕ δύσκολα θα αποδεχθεί να αναδιαρθρωθούν μόνο τα δικά της δάνεια.

Έως τότε, τα παλαιά ελληνικά κρατικά ομόλογα θα αξιολογούνται χαμηλότερα από το χρέος που διακρατούν οι κρατικοί πιστωτές. Η Ελλάδα θα μπορούσε βέβαια απλά να τα διαγράψει, αλλά κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τους δανειστές από το να αγοράσουν στο μέλλον ελληνικό χρέος.

«Τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στον μελλοντικό δανεισμό της Ελλάδας, ή μάλιστα άλλων χωρών της Ευρωζώνης;», λέει, εκτιμώντας ότι ίσως επιτευχθεί συμβιβασμός να σηκώσουν από κοινού όλοι οι πιστωτές τα βάρη μίας αναδιάρθρωσης, εάν αυτή επιχειρηθεί μετά τον Ιούνιο του 2013.

Ένας τρόπος για να αποδεχθεί η αγορά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν να ενισχυθούν με τη στήριξη του ESM.

Σύμφωνα με το προηγούμενο των ομολόγων Brady, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια από τα κεφάλαια του πακέτου διάσωσης για να αγοράσει από το ESM ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero-coupon bonds) ως εγγύηση για τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει.

Ο μόνος κίνδυνος που θα αναλάμβαναν επομένως οι επενδυτές θα είναι να μην καταβάλλει η Αθήνα τα κουπόνια των νέων ομολόγων, και όχι το αρχικό τους κεφάλαιο.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

X.Παμπούκης: "Έχετε προσωπική εμπάθεια"


Ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης μπορεί να μην γνωρίζει κινεζικά αφού είναι λάτρεις της γαλλικής ωστόσο ευρισκόμενος στο Πεκίνο, έχοντας σημαντικές επαφές με Κινέζους αξιωματούχους για επενδύσεις και αγορά ελληνικών ομολόγων από Κινέζους επενδυτές, μόλις πληροφορήθηκε το ρεπορτάζ της ελευθεροτυπίας με τίτλο «Άρπα κόλλα με υπογραφή Παμπούκη» έστειλε επιστολή στη διευθύντρια της εφημερίδας κ. Αδάμ περιμένοντας την άλλη ημέρα να τη δει δημοσιευμένη.

Το τηλέφωνο όμως που κτύπησε στη μακρινή Κίνα δεν ήταν ευχάριστο αφού η επιστολή του όπως τον πληροφόρησαν οι συνεργάτες του στην Αθήνα μαύρα χαράματα λόγω διαφοράς ώρας δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρη όπως θα περίμενε αλλά ένα μόνο μέρος της αποφεύγοντας την ταμπακιέρα.

Ολόκληρη η επιστολή του λοιπόν έχει ως εξής:

"Κυρία Αδάμ

Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Άρπα κόλλα με Υπογραφή Παμπούκη» θέτω υπόψη σας τα εξής:
Ουδέποτε έχω υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με επενδυτικό σχέδιο για την εν λόγω περιοχή. Ουδέποτε έχω λάβει γνώση, συζητήσει, αποφασίσει ή εγκρίνει το σχέδιο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας. Ουδέποτε έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής του συγκεκριμένου σχεδίου από την εταιρεία Minoan Group Plc στις διαδικασίες του Νόμου «Επιτάχυνση και Διαφάνεια Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων». Και προφανώς δεν έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική Επένδυση για να με αφορά. Επίσης, στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής δεν έχει συζητηθεί το επενδυτικό σχέδιο στο οποίο αναφέρεστε.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί δίκη προθέσεως του Νόμου Fast Track πριν καν εφαρμοστεί. Είναι προφανές ότι υπάρχουν στοιχεία προσωπικής εμπάθειας αλλά αυτά τα αντιπαρέρχομαι. Το σημαντικότερο όμως για το αναγνωστικό κοινό και το δημόσιο διάλογο είναι ότι δεν έγινε η στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα από την οποία θα είχαν προκύψει τα προφανή. Το δημοσίευμα γκριζάρει με χαρακτηριστικό τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση αναθέρμανσης της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Η επίσπευση των διαδικασιών που προβλέπει ο Νόμος Fast Track δεν συνεπάγεται αδιαφάνεια. Είναι προφανές, ότι οτιδήποτε έχει κριθεί παράνομο, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση. Για την έγκριση στρατηγικών επενδύσεων, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ΔΕΣΕ και της Βουλής των Ελλήνων. Στην κρίσιμη περίοδο που περνάει ο τόπος, πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι τη μέγιστη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Παρακαλώ για τη σχετική επανόρθωση.
Με τιμή,
Χάρης Παμπούκης
Υπουργός Επικρατείας"


Read more...

Τέλος Μαϊου η μελέτη της "Accenture" για το ψαλίδισμα στις ΔΕΚΟ

Έως τις 31 Μαίου πρέπει να επιδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, η νέα μελέτη που θα "ξεψαχνίσει" τις ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο της εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τη μελέτη ανέλαβε, μετά από διαγωνισμό, η αμερικανική εταιρία "Accenture", η οποία και θα καταρτίσει ένα πλήρες σχέδιο, που θα επικεντρώνεται σε 4 άξονες:

1. Στο νέο εργασιακό περιβάλλον (διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, προσαρμογές στελέχωσης και κόστους προσωπικού ανά έτος, θέσπιση ευέλικτων μηχανισμών διοίκησης και λήψης αποφάσεων, κ.λπ.)

2. Στην τιμολογιακή πολιτική

3. Στις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, αλλά και στα έσοδα που μπορεί να έχει το Δημόσιο από τα μερίσματα των επιχειρήσεων

4. Στο λειτουργικό κόστος και στην ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ (με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η ακίνητη περιουσία υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ και ζητείται και η θέσπιση προτεραιοτήτων για τις επενδύσεις).

Σημειώνεται ότι η αμοιβή της εταιρίας θα ανέλθει σε 67।650 ευρώ.

newpost.gr

Read more...

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Ελ. Βενιζέλος

Θρίλερ στον αέρα


http://img.protothema.gr/1275038862224A020B75E4B0ACCD3377.jpg
Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά στο Ελευθέριος Βενιζέλος η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Saudi Arabian Airlines στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. Ο χειριστής ανέφερε ότι εκδηλώθηκε φωτιά στον χώρο των αποσκευών ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τα Κύθηρα, εκτελώντας το αεροδρόμιο ΗΠΑ-Σ. Αραβία. Αμέσως κινητοποιήθηκε το αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία για να αντιμετωπίσει το περιστατικό. Δύο Μιράζ συνόδευσαν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 240 επιβάτες, μέχρι την προσγείωση του στο Ελ. Βενιζέλος.

Read more...

Καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις «Ναι» σε κάμερες μέσα σε πολυκατοικίες είπε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αθήνα
Το δρόμο για την τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης (κάμερες) σε πολυκατοικίες ανοίγει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς με οδηγία της δεν απορρίπτει την εγκατάσταση καμερών, αλλά θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Διευκρινίζονται επίσης οι όροι για την τοποθέτηση καμερών σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και άλλους χώρους. Για τις πολυκατοικίες

Ειδικά για την εγκατάσταση συστήματος καμερών σε συγκροτήματα κατοικιών ή γραφείων για την ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων και των προσώπων που κυκλοφορούν σε αυτούς μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του συγκροτήματος (π.χ. της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας).

Αν η εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης δεν προβλέπεται στον κανονισμό, απαιτείται συναπόφαση των δύο τρίτων των ενοίκων της πολυκατοικίας ή του κτηρίου που λαμβάνεται με πρωτοβουλία του διαχειριστή. Στην απόφαση πρέπει να ορίζονται οι χώροι που θα επιτηρούνται και τα φυσικά πρόσωπα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μονάδα ελέγχου του συστήματος. (π.χ. ο διαχειριστής της πολυκατοικίας).

Οι κάμερες του συστήματος βιντεοεπιτήρησης δεν επιτρέπεται να ελέγχουν την πρόσβαση στα κατ' ιδίαν διαμερίσματα, ενώ η μονάδα ελέγχου δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε διαμέρισμα, αλλά πρέπει να εγκαθίσταται σε κοινόχρηστο χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση (π.χ. κοινόχρηστη αποθήκη), εκτός αν η επεξεργασία πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό ασφαλείας (π.χ. εταιρεία ασφαλείας). Οι βιντεοκασέτες στην περίπτωση αυτή διατηρούνται το πολύ έως 48 ώρες.

Η εγκατάσταση κάμερας από μεμονωμένο ιδιοκτήτη ή ένοικο σε κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας ή του κτηρίου για την επιτήρηση προσωπικού οχήματος, επιτρέπεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) Να προβλέπεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας ή να υπάρχει συναπόφαση των ενοίκων.
β) Να μην υπάρχει σύστημα βιντεοεπιτήρησης στους χώρους στάθμευσης εγκατεστημένο για λογαριασμό της πολυκατοικίας.
γ) Η κάμερα να εστιάζει μόνο στο επιτηρούμενο όχημα.
δ) Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή ένοικος να τοποθετήσει με δικά του έξοδα σχετική ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα σε εμφανές σημείο του χώρου στάθμευσης.

Για τα νοσοκομεία

Η λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και λοιπούς χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας για το σκοπό της ασφάλειας προσώπων και αγαθών πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα σημεία εισόδου και εξόδου, στους χώρους ταμείων ή χώρους κρίσιμων εγκαταστάσεων (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κ.λπ.) όπου, κατ' αρχήν, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ένας επισκέπτης ή ασθενής.

Οι κάμερες δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ελέγχουν την κίνηση στις αίθουσες αναμονής, τα κυλικεία και τους χώρους εστίασης, τους διαδρόμους του νοσοκομείου, τους θαλάμους ασθενών, τους θαλάμους εξέτασης ή ιατρικών επεμβάσεων, τις τουαλέτες και τα λουτρά, τα γραφεία ιατρών και τους χώρους εργασίας του λοιπού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας μπορεί να πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις μόνο από νοσηλευτικά ιδρύματα, ψυχιατρικά ιδρύματα, ιδρύματα περίθαλψης ατόμων με αναπηρίες και παρόμοιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας είναι η επιτήρηση βαριά ψυχικά ή νοητικά ασθενούς που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του ή σε τρίτους ή η επιτήρηση ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Για τα ξενοδοχεία

Η λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε ξενοδοχειακές μονάδες (ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.) πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά σε χώρους που αποσκοπούν στον έλεγχο εισερχομένων/εξερχομένων (όπως π.χ. η κεντρική είσοδος, ο χώρος υποδοχής, οι είσοδοι και έξοδοι των ανελκυστήρων και των κλιμακοστασίων) καθώς και στους χώρους φύλαξης χρημάτων (π.χ. ταμεία) και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών στους χώρους εστίασης και στους διαδρόμους που οδηγούν στα δωμάτια του ξενοδοχείου και σε χώρους όπου ενδέχεται να παρακολουθούνται οι πελάτες και επισκέπτες του ξενοδοχείου. Τέτοιοι χώροι είναι ιδίως οι είσοδοι των κατ' ιδίαν δωματίων, οι τουαλέτες και οι χώροι όπου πραγματοποιούνται δραστηριότητες αναψυχής (όπως πισίνες, γυμναστήρια, χώροι άθλησης, αποδυτήρια κ.λπ.).

Πρατήρια υγρών καυσίμων - εκκλησίες

Η τοποθέτηση καμερών σε πρατήρια υγρών καυσίμων και στα καταστήματα που λειτουργούν μέσα στο χώρο του πρατηρίου επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τις νυκτερινές ώρες (20.00 έως 08.00) επιτρέπεται η λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στους χώρους όπου βρίσκονται οι αντλίες βενζίνης και οι αποθήκες καυσίμων.

Τέλος, η λειτουργία καμερών σε εκκλησίες και νεκροταφεία είναι επιτρεπτή μόνο κατά τις ώρες που οι χώροι παραμένουν κλειστοί.

Γενικές οδηγίες

Σύμφωνα με την Αρχή, η λειτουργία των καμερών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή μόνον εάν ο σκοπός που επιδιώκεται με την τοποθέτηση της κάμερας δεν μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά λιγότερο επαχθή για τον άνθρωπο. Δηλαδή, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, για τη φύλαξη μιας αποθήκης εμπορευμάτων αντί να τοποθετηθούν κάμερες μπορεί να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, καλύτερος φωτισμός του χώρου, συστήματα συναγερμού κ.λπ.

Η Αρχή υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, στην Οδηγία της, ότι η βιντεοεπιτήρηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας (π.χ. στρατιωτικά εργοστάσια, τράπεζες, εγκαταστάσεις υψηλού
κινδύνου).

Ακόμη, κατά την επιτήρηση κτηρίων με σκοπό την ασφάλεια προσώπων και αγαθών (π.χ. προστασία της ιδιοκτησίας από φθορές), απαγορεύεται η λήψη εικόνας από παράπλευρες οδούς και πεζοδρόμια, καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος παρακολούθησης των περαστικών. Επίσης, απαγορεύεται η λήψη εικόνας από εισόδους κτιρίων, προθαλάμους τουαλετών, αποδυτήρια και λουτρά.

Οι βιντεοκασέτες από τις κάμερες μπορεί να φυλάσσονται μέχρι 15 ημέρες και μετά να καταστρέφονται, ενώ η μεταβίβαση δεδομένων που περιλαμβάνονται στις βιντεοκασέτες επιτρέπεται μόνο κατόπιν συγκατάθεσης του ενδιαφερομένου προσώπου.

Η εγκατάσταση των καμερών πρέπει να γνωστοποιείται στην Αρχή, ενώ πρέπει να υπάρχουν πινακίδες σε εμφανές σημείο που να γνωστοποιούν στους πολίτες ότι πρόκειται να εισέλθουν σε χώρο που λειτουργεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσκεψη των υπουργών Υγείας και Παιδείας για «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο»

Συγκέντρωση των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των δύο υπουργών
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των δύο υπουργών (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη των υπουργών Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου και Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου με τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», που έχουν αναστείλει από την περασμένη εβδομάδα τη λειτουργία τους, λόγω συσσωρευμένων χρεών.

Η σύσκεψη γίνεται στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, ενώ στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων.

Πάντως μετά από παρέμβαση των δύο συναρμόδιων υπουργείων την Τρίτη κατατέθηκε μέρος του προϋπολογισμού του «Αιγινήτειου» και του «Αρεταίειου», ώστε να αρχίσει και πάλι η πληρωμή των μισθών και των φαρμάκων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ


Τάφρο βάθους μεγαλύτερη του ενός μέτρου έσκαψαν στη Λεωφόρο Λαυρίου στην Κερατέα στο ύψος του 39ου χιλιομέτρου με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης κλειστές είναι η πρώτη, δεύτερη και τρίτη είσοδος στην...
περιοχή. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών Σουνίου καθώς και από παρακαμπτήριους οδούς. Οι κάτοικοι της Κερατέας αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν εδώ και αρκετές εβδομάδες στην περιοχή.
Read more...

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 77 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Τις τελευταίες... λέξεις στο Εθνικό Σχέδιο, με τις περικοπές, τις αποκρατικοποιήσεις και το -εξίσου φιλόδοξο- πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης αφαιρεί, προσθέτει και «μοντάρει» η κυβέρνηση. Ελάχιστες ώρες πριν από την παρουσίαση του...
σχεδίου και ενώ οι υπουργοί συνεχίζουν να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα για το... δέον και εφικτό προς το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο συντάσσει το εισηγητικό κείμενο, με τους βασικούς άξονες να ακολουθούν και να προσδιορίζουν τους στόχους μέχρι το 2015.

Είναι αλήθεια -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- ότι οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς, ανάμεσα σε νούμερα και οδυνηρές διαπιστώσεις αλλά και με την αποφασιστικότητα για «εδώ και τώρα παρεμβάσεις», κατέληξαν εν πολλοίς στην περιγραφή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού οικοδομήματος με τους απαραίτητους αστερίσκους.
Η... διαρρύθμιση και οι κρίσιμες «λεπτομέρειες» του οικοδομήματος συμφωνήθηκε να αποτελέσουν αντικείμενο για τους τελικούς συντάκτες του πολυνομοσχεδίου, που θα φτάσει στη Βουλή στα μέσα Μαΐου. «Μετά το Πάσχα τα... σπουδαία», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας πάντως ότι αύριο «πέφτουν τα θεμέλια» και εννοώντας τις απανωτές συνεδριάσεις υπό τον πρωθυπουργό για την ανάπτυξη του σχεδίου.
Οπως η προηγούμενη έτσι και η χθεσινή ημέρα δεν ήταν εύκολη για τους υπουργούς και το οικονομικό επιτελείο, που παρουσία του υπουργού επιχείρησαν να «κλείσουν» τις «εκκρεμμότητες» σχετικά με τα 23 δισ. - 14 από τη μείωση δαπανών και εννέα από την αύξηση εσόδων.
Ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε και συμφώνησε περικοπές της τάξεως των περίπου 700 εκατομμυρίων, εξασφαλίζοντας την αναλογία 1/5 για τις προσλήψεις και με... προϋπόθεση τον στόχο 50 χιλιάδων αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων τον χρόνο.
Η Αννα Διαμαντοπούλου προσήλθε στο «ραντεβού» με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζήτησε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ (από τα 900 εκατ. ευρώ) περικοπές στο υπουργείο Παιδείας. Κατεγράφη ένα χλιαρό επεισόδιο, με την υπουργό να αποχωρεί με τις επιφυλάξεις της να αφορούν τις περικοπές πλέον από το κονδύλι των ανελαστικών δαπανών (όπως εξηγούσε σε συνομιλία της με δημοσιογράφους).
Η κυρία Διαμαντοπούλου, πάντως, έλεγε αργότερα ότι αναλαμβάνουν την εξεύρευση των παραπάνω κονδυλίων υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να κλείσει το θέμα. Αμέσως μετά ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος (είχε ήδη συναποφασίσει περικοπές δημοσιονομικού χαρακτήρα άνω των 700 εκατ. ευρώ) είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, που κατά πληροφορίες «ξέφευγε» από τα νούμερα και περιέγραφε την πολιτική συγκυρία και τις δυνατότητες.
Η Λ. Κατσέλη, η οποία έλαβε πρόσφατα επιστολή-μπούσουλα από τον υπουργό Οικονομικών με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, συμφώνησε μία ημέρα νωρίτερα για ένα «πακέτο» 7,5 δισ. μέχρι το 2015, αλλά η τρόικα έχει ήδη θέσει ερωτήματα κατά πόσο μπορεί ο «μηχανισμός» του υπουργείου να παρέμβει αυξάνοντας τα έσοδα.
Ο Α. Λοβέρδος ήταν από τους πρώτους που συζήτησε και «υπέγραψε» τη συμφωνία για εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ για την ερχόμενη πενταετία στο Υγείας.
Είναι γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο -για την εξοικονόμηση πόρων οικονομικών- έχει παράλληλα κάνει το... κουμάντο του για τη μείωση δαπανών και την αύξηση εσόδων από τις διευθύνσεις των οποίων έχει την ευθύνη.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ
Οι φάκελοι που ανοίγουν και οι «κόκκινες γραμμές»
Ο «Χάρτης» των αποκρατικοποιήσεων δεν ήταν για την κυβέρνηση μια άλλη «συρραφή» προτάσεων. Στις συνεδριάσεις των διυπουργικών επιτροπών, η «ακτινογραφία» της κατάστασης παρέπεμψε τους συμμετέχοντες στο πρώτο πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας γης.
Είναι... κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι και για το τρέχον έτος έχουν προϋπολογιστεί έσοδα και κατά πληροφορίες οδηγούν στο άνοιγμα των «φακέλων» της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, του ΟΤΕ, των τυχερών παιγνίων κ.ά., ενώ γίνεται η προετοιμασία για την προώθηση των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. που αφορά στον στόχο που καταλήγει το 2015. «Είναι φιλόδοξος στόχος και εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση και του κάθε αστάθμητου παράγοντα», λέει υπουργός που γνωρίζει καλά τη διαδικασία που προκρίνει η κυβέρνηση.
Στα πρώτα βήματα, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει και η αξιοποίηση του «Ελληνικού», με τη «μακέτα» να παίρνει πια συγκεκριμένη μορφή. Από το υπουργείο Επικρατείας τονίζουν ότι οι «υπογραφές» με βάση τους υπολογισμούς (και εκτός απροόπτου) δεν μπορεί να μπουν πριν από το φθινόπωρο - ωστόσο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την επίτευξη συμφωνίας. Αύριο πάντως ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το σχέδιο των 50 δισ. και τις «κόκκινες γραμμές».
Υπ. Οικονομικών
Περικοπές και περιορισμός της φοροδιαφυγής
«Φωτογράφισε» χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τους τομείς όπου θα επικεντρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Μιλώντας για την προσπάθεια μείωσης τους ελλείμματος στα 3 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ έως το 2015, τόνισε πως «μπορεί να γίνει περιορίζοντας το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, μπορεί να γίνει περιορίζοντας τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, στοχεύοντας καλύτερα τις κοινωνικές παροχές, περιορίζοντας τη μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, περιορίζοντας το εύρος και τη δαπάνη στον δημόσιο τομέα».
Προανήγγειλε, δηλαδή, περικοπές σε αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναλάβει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Δεν θα επαναλάβουμε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές», πρόσθεσε .
ΔΕΚΟ: ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 2,4 ΔΙΣ.
Ανατροπές σε μισθούς, τιμολόγια και μείωση του κόστους
Ανοίγει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Κι αυτό καθώς στο προσκήνιο έρχονται η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα και οι ευέλικτες μορφές εργασίας .
Παράλληλα προ των πυλών βρίσκονται νέα μέτρα, όπως περικοπές στις αποδοχές, αύξηση των τιμολογίων - εισιτηρίων και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Οι «ανατροπές» στους δημόσιους οργανισμούς θα ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο θα τίθεται στόχος εξοικονόμησης 2,4 δισ. ευρώ στις ΔΕΚΟ μέχρι το 2015.
Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης δίνεται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία μελέτη για τις δημόσιες επιχειρήσεις, από την οποία θα προκύψουν προτάσεις για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση των εσόδων.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, για την οποία σε σχετική υπουργική απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σημειώνεται πως θα υποστηρίξει το έργο της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ στο πλαίσιο εφαρμογής των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Στη μελέτη θα πρέπει να περιέχεται και ένα σχέδιο δράσης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Στο σημείο αυτό στην υπουργική απόφαση γίνεται αναφορά στην «ανταμοιβή της παραγωγικότητας» και σε «ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις».
Για να συνδεθούν, όμως, οι αμοιβές με την παραγωγικότητα και να μπορέσουν να υπάρξουν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί προσωπικού, γεγονός που προδικάζει νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων.
Για την εξοικονόμηση πόρων στην υπουργική απόφαση υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και νέα μέτρα για «την τιμολογιακή πολιτική, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τις προσαρμογές στελέχωσης και το κόστος προσωπικού ανά έτος».
Η άνοδος των τιμολογίων - εισιτηρίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μια και η τρόικα έχει ζητήσει νέο γύρο αυξήσεων εντός του τρέχοντος έτους.
Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε περικοπές πρόσθετων παροχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ.
Παράλληλα με τη δημιουργία του ενιαίου μισθολογίου, σε μια δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί να μπουν σε αυτό και οι εργαζόμενοι των δημόσιων οργανισμών.
Read more...

Λεφτά δεν υπάρχουν...



«Είναι πολλά λεφτά... πρόεδρε, τα 23 δισ. του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας για το 2012-2015 και δεν μαζεύονται», θα μπορούσαν να λένε στον πρωθυπουργό οι υπουργοί στις απανωτές συναντήσεις που έχει μαζί τους το τελευταίο τριήμερο, προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα, η έγκριση του οποίου από τη Βουλή τον Ιούνιο θα κρίνει και το μέλλον της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα από αυτές τις συναντήσεις είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην ... εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων, αφού αρκετοί υπουργοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν άλλες περικοπές γιατί τα υπουργεία τους έχουν αυξημένες ανάγκες. Κυβερνητικές πηγές πάντως μας έλεγαν χθες το βράδυ ότι τα λεφτά αυτά «θα πρέπει να βρεθούν πάση θυσία, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί προοπτική στην οικονομία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Αποτέλεσμα αυτής της δυστοκίας είναι:

- Να αναβληθεί κατά μία μέρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα γίνει αύριο Παρασκευή και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα στις γενικές γραμμές του.

- Να μετατεθεί κατά 15-20 μέρες η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ηταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου αλλά, όπως είπε προχθές ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα τα παζάρια θα συνεχιστούν μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ποσά κατά υπουργείο.

Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση του ποσού έχουν φανεί από καιρό, από τις πρώτες συζητήσεις του θέματος προ διμήνου, όταν σε μια άλλη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η Αννα Διαμαντοπούλου είχε πει ότι δεν μπορεί να γίνουν άλλες περικοπές στον χώρο της Παιδείας. Θέση που επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να μείνει ανοιχτό για την ώρα το τελικό ύψος της συνεισφοράς του υπουργείου Παιδείας στο Μεσοπρόθεσμο.

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε σε δημοσιογράφους ότι σε βάθος τριετίας έχει προγραμματιστεί να κοπούν 900 εκατ. από το υπουργείο Παιδείας και δεν υπάρχει δυνατότητα να κοπούν άλλα 300 εκατ. που ζητεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλο παράδειγμα, όπως έγινε γνωστό χθες, είναι το υπουργείο Εργασίας. Η αρχική απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εξοικονομηθούν την επόμενη τριετία 8,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε αδυναμία και τελικά επήλθε ένας συμβιβασμός στα 7 δισ. ευρώ, ποσό που ανακοίνωσε προχθές η Λούκα Κατσέλη. Κι αυτά όμως μάλλον με δυσκολία θα βρεθούν, αφού και η ίδια η τρόικα αμφισβητεί τη δυνατότητα εξοικονόμησής τους (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα). Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Υγείας λίγα περιθώρια έχει να κόψει κι άλλες δαπάνες μέσα στο 2011 και είχε επισημάνει ότι από το 2012 και μετά ο χώρος της Υγείας πρέπει πλέον να αρχίσει να χρηματοδοτείται με πιο πολλά χρήματα. *
enet



Read more...