Στο στόχαστρο τα επιδόματα
- Ακόμα και στο επίδομα ενδέχεται στο μέλλον να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας επισκέφθηκε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας, όπου συναντήθηκε με τη γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα και διευθυντές υπηρεσιών του υπουργείου.Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αποδεκτές τις προβλέψεις για περικοπές 7,5 δισ. ευρώ έως το 2015.
Ωστόσο, ζήτησαν να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ εξετάσθηκε σημείο προς σημείο η εξοικονόμηση που μπορεί να προέλθει από αύξηση των εσόδων και την περιστολή δαπανών.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα από 1,4 δισ. από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς κατά το προηγούμενο έτος έχουν εξοικονομηθεί περί τα 850 εκατομμύρια, ενώ οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 1,07 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και αναμένεται η εξοικονόμηση 100 έως 200 εκατ. ευρώ από τον εντοπισμό διπλών και τριπλών συντάξεων και «μαϊμού» επιδομάτων.
Το υπουργείο Εργασίας λέει επίσης ότι προσδοκεί, επίσης, μεγάλα οφέλη από την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που σήμερα φθάνει το 25% από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και του εργόσημου και από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο στόχαστρο τα επιδόματα
Την Τετάρτη, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτωνκαι παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -για το μέλλον- της σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα», καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα. Η διασταύρωση που δεν γινόταν μέχρι τώρα και θα γίνει μέσα στο χρόνο μεταξύ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει, ώστε και το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα επιδόματα, θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγματικά δικαιούχοι».
Στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015, θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο τηυ μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά).
Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2,3 με 4,6 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων και η µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.
Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.), καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση.
Δηλαδή, θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.
Κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους.
Ένα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος, αλλά το εισόδηµα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα λαµβάνει το επίδοµα.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου