Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ''ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ''


Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση της Ισλανδίας, κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης στο κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, μετά την απόρριψη από τους πολίτες της χώρας, στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββάτου, της συμφωνίας για τη διευθέτηση του χρέους της Ισλανδίας...
προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, που προέβλεπε τη δέσμευση για επιστροφή περισσότερων από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στις δύο χώρες.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πάνω στην πρόταση μομφής ήταν οριακό, καθώς 32 βουλευτές την καταψήφισαν, 30 την υποστήριξαν, ενώ ένας βουλευτής απείχε της διαδικασίας.
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σίγκουρνταρντοτίρ, είχε διαπραγματευθεί μια συμβιβαστική λύση με τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αποταμιευτές στις δύο χώρες που είχαν χάσει τις καταθέσεις τους μετά την κατάρρευση του τραπεζικού ομίλου Λαντμπάνκι, το 2008. Η διαμάχη αναμένεται τώρα να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μια εξέλιξη που κατά τους ειδικούς μπορεί να αποδειχθεί πιο δυσμενής, από το συμβιβασμό που απέρριψαν οι Ισλανδοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: