Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

X.Παμπούκης: "Έχετε προσωπική εμπάθεια"


Ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης μπορεί να μην γνωρίζει κινεζικά αφού είναι λάτρεις της γαλλικής ωστόσο ευρισκόμενος στο Πεκίνο, έχοντας σημαντικές επαφές με Κινέζους αξιωματούχους για επενδύσεις και αγορά ελληνικών ομολόγων από Κινέζους επενδυτές, μόλις πληροφορήθηκε το ρεπορτάζ της ελευθεροτυπίας με τίτλο «Άρπα κόλλα με υπογραφή Παμπούκη» έστειλε επιστολή στη διευθύντρια της εφημερίδας κ. Αδάμ περιμένοντας την άλλη ημέρα να τη δει δημοσιευμένη.

Το τηλέφωνο όμως που κτύπησε στη μακρινή Κίνα δεν ήταν ευχάριστο αφού η επιστολή του όπως τον πληροφόρησαν οι συνεργάτες του στην Αθήνα μαύρα χαράματα λόγω διαφοράς ώρας δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρη όπως θα περίμενε αλλά ένα μόνο μέρος της αποφεύγοντας την ταμπακιέρα.

Ολόκληρη η επιστολή του λοιπόν έχει ως εξής:

"Κυρία Αδάμ

Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Άρπα κόλλα με Υπογραφή Παμπούκη» θέτω υπόψη σας τα εξής:
Ουδέποτε έχω υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με επενδυτικό σχέδιο για την εν λόγω περιοχή. Ουδέποτε έχω λάβει γνώση, συζητήσει, αποφασίσει ή εγκρίνει το σχέδιο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας. Ουδέποτε έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής του συγκεκριμένου σχεδίου από την εταιρεία Minoan Group Plc στις διαδικασίες του Νόμου «Επιτάχυνση και Διαφάνεια Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων». Και προφανώς δεν έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική Επένδυση για να με αφορά. Επίσης, στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής δεν έχει συζητηθεί το επενδυτικό σχέδιο στο οποίο αναφέρεστε.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί δίκη προθέσεως του Νόμου Fast Track πριν καν εφαρμοστεί. Είναι προφανές ότι υπάρχουν στοιχεία προσωπικής εμπάθειας αλλά αυτά τα αντιπαρέρχομαι. Το σημαντικότερο όμως για το αναγνωστικό κοινό και το δημόσιο διάλογο είναι ότι δεν έγινε η στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα από την οποία θα είχαν προκύψει τα προφανή. Το δημοσίευμα γκριζάρει με χαρακτηριστικό τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση αναθέρμανσης της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Η επίσπευση των διαδικασιών που προβλέπει ο Νόμος Fast Track δεν συνεπάγεται αδιαφάνεια. Είναι προφανές, ότι οτιδήποτε έχει κριθεί παράνομο, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση. Για την έγκριση στρατηγικών επενδύσεων, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ΔΕΣΕ και της Βουλής των Ελλήνων. Στην κρίσιμη περίοδο που περνάει ο τόπος, πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι τη μέγιστη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Παρακαλώ για τη σχετική επανόρθωση.
Με τιμή,
Χάρης Παμπούκης
Υπουργός Επικρατείας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: