Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σαρωτικές περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ έρχονται για τα επιδόματα...



Σημαντικές περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, για την περίοδο 2012 - 2015, το οποίο θα συζητηθεί στο σημερινό πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στις 15:00 κι εκτός σοβαρού απροόπτου θα ανακοινωθεί αύριο το ... μεσημέρι μετά το υπουργικό συμβούλιο. Κατά πάσα πιθανότητα, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.Γ.Πεταλωτή, αφού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός κ. Γ .Παπανδρέου δεν θα ήθελε να συνδυάσει την εικόνα του με την ανακοίνωση ενός τόσο αυστηρού, στα όρια του σκληρού, προγράμματος λιτότητας.

Γιατί, περί αυτού θα πρόκειται ή όπως λέγεται μεταξύ μελών του οικονομικού επιτελείου, ενός νέου Μνημονίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, που παρέχουν σωρηδόν τις τελευταίες ώρες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το "μαχαίρι" στα επιδόματα θα φτάσει στο ύψος των 6 δισ ευρώ κι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα είναι σαρωτικό. Αρμοδίως και πάλι, το μέτρο θα παρουσιασθεί όχι ως περικοπή, ούτε ως διακοπή, αλλά ως "εξορθολογισμός". Και ήδη κάπως έτσι έχει αρχίσει να "περνάει" από το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης έχει κάνει τις πρώτες σχετικές νύξεις, αλλά το "κυρίως μενού" αναμένεται να αρχίσει να σερβίρεται από αργά σήμερα το απόγευμα. Μυστήριο εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με το αν ανάλογος "εξορθλογισμός" ετοιμάζεται και στο κύριο σώμα των μισθών και των συντάξεων.

Γιατί αν η αρχή έγινε με τα επιδόματα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων τίποτα και για τα υπόλοιπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: