Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφή, λέει ο Μπίνι Σμάγκι της ΕΚΤ

Σφοδρές αντιδράσεις από την ευρωτράπεζα

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ διαφωνεί κάθετα με την αναδιάρθρωση, σε αντίθεση με τον Β. Σόιμπλε που αφήνει πλέον ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ διαφωνεί κάθετα με την αναδιάρθρωση, σε αντίθεση με τον Β. Σόιμπλε που αφήνει πλέον ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο (Φωτογραφία: Reuters )
Ρώμη, Ιταλία
Οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις, καθώς θα έπληττε σοβαρά τις τράπεζες και την οικονομία, προειδοποιεί το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, μια αναδιάρθρωση χρέους θα είναι ως αποτέλεσμα την κατάρρευση μεγάλου μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», είπε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η ελληνική οικονομία θα γονάτιζε, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα», δήλωσε.

«Τελικά, εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει τη μελλοντική της πορεία, δεδομένου ότι θα υποστεί τις χειρότερες συνέπειες. Ωστόσο, οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να την σπρώχνουν προς την καταστροφή», τόνισε.

Ο κ. Σμάγκι είπε επίσης ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθούν από την οικονομία και τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι το ευρώ βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα 10% χαμηλότερα έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων σε πραγματικούς όρους.

Και ενώ από την ΕΚΤ αντιδρούν έντονα ακόμα στις συζητήσεις για αναδιάρθρωση, μία ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα» αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εάν η ανάλυση της ΕΚΤ και της Κομισιόν τον Ιούνιο δείξει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: