Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Λεφτά δεν υπάρχουν...



«Είναι πολλά λεφτά... πρόεδρε, τα 23 δισ. του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας για το 2012-2015 και δεν μαζεύονται», θα μπορούσαν να λένε στον πρωθυπουργό οι υπουργοί στις απανωτές συναντήσεις που έχει μαζί τους το τελευταίο τριήμερο, προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα, η έγκριση του οποίου από τη Βουλή τον Ιούνιο θα κρίνει και το μέλλον της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα από αυτές τις συναντήσεις είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην ... εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων, αφού αρκετοί υπουργοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν άλλες περικοπές γιατί τα υπουργεία τους έχουν αυξημένες ανάγκες. Κυβερνητικές πηγές πάντως μας έλεγαν χθες το βράδυ ότι τα λεφτά αυτά «θα πρέπει να βρεθούν πάση θυσία, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί προοπτική στην οικονομία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Αποτέλεσμα αυτής της δυστοκίας είναι:

- Να αναβληθεί κατά μία μέρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα γίνει αύριο Παρασκευή και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα στις γενικές γραμμές του.

- Να μετατεθεί κατά 15-20 μέρες η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ηταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου αλλά, όπως είπε προχθές ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα τα παζάρια θα συνεχιστούν μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ποσά κατά υπουργείο.

Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση του ποσού έχουν φανεί από καιρό, από τις πρώτες συζητήσεις του θέματος προ διμήνου, όταν σε μια άλλη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η Αννα Διαμαντοπούλου είχε πει ότι δεν μπορεί να γίνουν άλλες περικοπές στον χώρο της Παιδείας. Θέση που επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να μείνει ανοιχτό για την ώρα το τελικό ύψος της συνεισφοράς του υπουργείου Παιδείας στο Μεσοπρόθεσμο.

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε σε δημοσιογράφους ότι σε βάθος τριετίας έχει προγραμματιστεί να κοπούν 900 εκατ. από το υπουργείο Παιδείας και δεν υπάρχει δυνατότητα να κοπούν άλλα 300 εκατ. που ζητεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλο παράδειγμα, όπως έγινε γνωστό χθες, είναι το υπουργείο Εργασίας. Η αρχική απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εξοικονομηθούν την επόμενη τριετία 8,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε αδυναμία και τελικά επήλθε ένας συμβιβασμός στα 7 δισ. ευρώ, ποσό που ανακοίνωσε προχθές η Λούκα Κατσέλη. Κι αυτά όμως μάλλον με δυσκολία θα βρεθούν, αφού και η ίδια η τρόικα αμφισβητεί τη δυνατότητα εξοικονόμησής τους (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα). Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Υγείας λίγα περιθώρια έχει να κόψει κι άλλες δαπάνες μέσα στο 2011 και είχε επισημάνει ότι από το 2012 και μετά ο χώρος της Υγείας πρέπει πλέον να αρχίσει να χρηματοδοτείται με πιο πολλά χρήματα. *
enet


Δεν υπάρχουν σχόλια: