Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ψάχνουν συνεργούς σε τράπεζες για το μεγάλο κόλπο...



Νέα τροπή παίρνει η έρευνα για τον εφοριακό που "έγινε καπνός" μαζί με 2 εκατ. ευρώ από την ΚΓ΄ εφορία Αθηνών, καθώς νέα στοιχεία ρίχνουν φως στην υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε χθες και επιβεβαιώθηκε τελικά με ανακοίνωσή το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η... έρευνα στρέφεται και στην αποκάλυψη κυκλώματος, ενδεχομένως και σε τραπεζικούς κύκλους, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι ο εφοριακός που ελέγχεται από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, είχε και συνεργάτες εκτός της εφορίας.

Οι έρευνες κινούνται γύρω από τη δράση ενός 50χρονου εφοριακού, προϊσταμένου του τμήματος Εσόδων της ΚΓ΄ΔΟΥ, που καλύπτει κατά βάση την περιοχή της Κυψέλης. Μέσα στην τελευταία 5ετία φέρεται να υπεξαίρεσε συστηματικά μεγάλα ποσά τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσεγγίζουν και τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πάντως, ως τώρα βρέθηκε να διακινούνται ποσά της τάξεως των 200.000 ευρώ, ενώ οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν για το ακριβές ύψος της ζημίας που υπέστη το δημόσιο.

Πώς γινόταν η υπεξαίρεση;

Όπως όλα δείχνουν, ο υπάλληλος της Εφορίας χρέωνε με πλαστά δικαιολογητικά το δημόσιο, προσφέροντας εξυπηρετήσεις σε ιδιώτες που "είχαν λαμβάνειν" από το κράτος ή, κυρίως, καταθέτοντας σε λογαριασμούς ιδιωτών μεγάλα ποσά, ως δήθεν αμοιβές για ανύπαρκτες καταναλωτικές αγορές και παροχή υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο γενικά –όχι μόνο της συγκεκριμένης εφορίας: πχ για έπιπλα, υπολογιστές, χαρτί, καύσιμα κλπ.

Τα λεφτά, με δική του εντολή από τη ΔΟΥ, έμπαιναν σε τραπεζικό λογαριασμό ιδιώτη, σε συγκεκριμένο υποκατάστημα, όπου και ο ίδιος ο εφοριακός διατηρούσε λογαριασμό. Όταν έμπαιναν λεφτά στον έναν λογαριασμό, περνούσαν μετά (ένα μέρος τουλάχιστον) στον δικό του.

Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Αρχή Καταπολέμησης "μαύρου χρήματος" έσπασε τους λογαριασμούς και εντόπισε τις κινήσεις αυτές.

Ο εφοριακός έπαψε όμως να δίνει σημεία ζωής στην υπηρεσία του τις τελευταίες 3-4 μέρες, πιθανότατα μόλις ειδοποιήθηκε από την τράπεζα ότι οι λογαριασμοί του έχουν πια δεσμευτεί με εντολή εισαγγελέα.

Με βάση και όσα ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιείται έρευνα των στοιχείων των υποθέσεων που διαχειριζόταν ο υπάλληλος, σφραγίστηκε το γραφείο του, ενώ έχει ήδη γίνει δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων του και απαγόρευση εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του.

Επειδή το ποσό είναι μεγάλο, φαίνεται πως η δράση του εφοριακού συνεχιζόταν για χρόνια. Όμως στα τμήματα εξόδων των εφοριών απασχολούν συνήθως ένα μόλις άτομο, που είναι στην ουσία "προϊστάμενος του εαυτού του" και μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ευκολία δράσης. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, "όποιος βάζει χέρι σε ταμείο της εφορίας, αργά ή γρήγορα θα την πάθει, όσα χρόνια και αν περάσουν, επειδή αφήνει ίχνη και παίζει με σημαδεμένη τράπουλα".

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αναστολή καθηκόντων του υπαλλήλου, που παραπέμπεται στο πειθαρχικό ενώ την υπόθεση χειρίζεται πλέον εισαγγελέας, που θα διερευνήσει τα περαιτέρω.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: