Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΣΟΚ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΑ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_4322.html
ΣΓΟΥΡΟΣ 28% - ΔΗΜΑΡΑΣ 27% ΣΕ ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!
Συναγερμός σήμανε σήμερα στο επιτελείο της Ιπποκράτους. Η τελευταία κυλιόμενη τηλεφωνική μέτρηση που έφτασε στο ΠΑΣΟΚ δείχνει τον Δημαρά να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του και να...
πλησιάζει την πρώτη θέση από την πρώτη Κυριακή! Με αναποφάσιστο το 18% των ερωτηθέντων ο Σγουρός παίρνει 28% και ο Γιάννης Δημαράς 27%. Τρίτος έρχεται ο Β. Κικίλιας με 19%. Εάν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες μετρήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό ο Δημαράς να κερδίσει στον δεύτερο γύρο με διαφορά που θα πλησιάσει τις 20 μονάδες (60%-40%)! Πάμε για μεγάλες ανατροπές στην Περιφέρεια Αττικής ειδικά εάν οι Νεοδημοκράτες σκεφτούν έξυπνα και μετακινηθούν προς τον Δημαρά από τον πρώτο γύρο για να χάσει ο Σγουρός.
Read more...

Θα πουν το ψωμί, ψωμάκι οι μισοί Έλληνες

Διατεθειμένοι να το «κόψουν», αν ακριβύνει...


http://img.protothema.gr
Καμία αύξηση δεν θα επιβληθεί στην τιμή του ψωμιού, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα καταγραφούν άλλες ανατιμήσεις σε άλευρα και ΦΠΑ, επανέλαβε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι πέντε στους δέκα καταναλωτές κρίνουν πως το προϊόν είναι ήδη ακριβό, ενώ ποσοστό 46,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι, σε ενδεχόμενη άνοδο του κόστους του, θα προβεί στον περιορισμό της κατανάλωσής του.

Τη συγκεκριμένη έρευνα διενήργησε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία της προκύπτει ότι οι καταναλωτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο φούρνο της γειτονιάς, σε ποσοστό 80,2%, ενώ σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων (82,7%) που απαντούν αρνητικά στο αν θα προμηθεύονταν από σούπερ μάρκετ ψωμί, γνωρίζοντας ότι είναι κατεψυγμένο ή προψημένο.

Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα εμφανίζονται δεκτικοί στην αγορά αρτοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, όταν η κατανάλωση των ειδών ζαχαροπλαστικών αλεύρου από τα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 46,6%.

Μειούμενη βαίνει από το 2005 μέχρι και σήμερα η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού, με το 48,1% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως το προμηθεύεται καθημερινά, έναντι του 52,9% το 2008 και 53,3% το 2005. Μέρα παρά μέρα αγοράζει ψωμί το 23,8%, ενώ μία με δύο φορές της εβδομάδα το 25%. Το 78% αγοράζει ημερησίως μισό κιλό ψωμί, ποσοστό που είναι αυξημένο έναντι του 2005 και 2008, (77,5% και 76% αντίστοιχα), ενώ ένα κιλό άρτο παίρνει το 17,8% (για 2005 και το 2008 αντίστοιχα 19,8% και 19,6%).
Read more...

Να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τα μεταλλαγμένα...


Από τους Οικολόγους Πράσινους

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την υπουργό Περιβάλλοντος να απορρίψει τις επικίνδυνες προτάσεις της Κομισιόν, στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.
Έκκληση για νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ στις εγκρίσεις και καλλιέργεια μεταλλαγμένων
Συνεδριάζει σήμερα, στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφανθεί για την πρόταση της Κομισιόν που απλοποιεί τις εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχοντας παράλληλα στις εθνικές κυβερνήσεις κάθε χώρας την ευχέρεια να...
αποφασίζουν αν οι ποικιλίες αυτές θα καλλιεργηθούν στο έδαφός τους.
Δήλωση για το θέμα αυτό έκανε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνη την προτεινόμενη ρύθμιση και καλώντας την Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να την απορρίψει.
«Οι προτάσεις της Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου. Είναι όμως απορίας άξιον ότι το θέμα αυτό απουσιάζει από την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνίδας Υπουργού Περιβάλλοντος για το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών, παρόλο που είναι από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας.
Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αποτελούν ανυπολόγιστο κίνδυνο για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την αγροτική οικονομία. Πρόκειται για απειλή που δε γνωρίζει σύνορα, και η συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν στις χώρες μέλη, δεν παρέχει διασφαλίσεις ούτε για τους καλλιεργητές ούτε για το περιβάλλον.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την υπουργό Περιβάλλοντος να θέσει στους ομολόγους της την πρόταση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών για νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ τόσο στις καλλιέργειες μεταλλαγμένων όσο και στις εγκρίσεις νέων ποικιλιών τους, τουλάχιστον μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος το Δεκέμβριο του 2008».

Read more...

Μπόλαρης: Απαντάμε στην κρίση με ανάπτυξη


Το στίγμα των προτεραιοτήτων του συνδυασμού "Μέτωπό Ανάπτυξης", έδωσε χθες στην ομιλία του στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος -μεταξύ των άλλων, τόνισε πως "η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη γίνεται για να απαντήσουμε στην κρίση με ανάπτυξη".

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος με την ανεργία, την αποβιομηχάνιση και την υποαπασχόληση. "Ο κόσμος της εργασίας ωθείται όλο και περισσότερο στο όριο της φτώχιας", επεσήμανε ο κ. Μπόλαρης κι έκανε αναφορές στο σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη που προτείνει ο συνδυασμός "Μέτωπο Ανάπτυξης".

" Συνθετική προσέγγιση και αντιμετώπιση των ζητημάτων της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανεργίας, με σχεδιασμό ολοκληρωμένης στρατηγικής και ανάπτυξη κλαδικών πολιτικών στήριξης σε περιφερειακό επίπεδο.

"Θέλουμε λοιπόν ένα σοβαρό γεωστρατηγικό σχέδιο για την περιοχή, για να κουμπώσουμε τις δυνατότητες που έχει το πανεπιστήμιο και τα τμήματα τα οποία καινοτομούν, γιατί την καινοτομία που παράγουν την παίρνουν οι Γιαπωνέζοι και οι Γερμανοί και δεν την απορροφά η βιομηχανική περιοχή στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Σάντα, στις Σέρρες, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο, ολοκληρωμένη στρατηγική", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

" Προσδιορισμός και ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και αξιοποίησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς και διεκδίκηση και εξεύρεση νέων πόρων και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε το εξής παράδειγμα: "Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους και να τους αξιοποιήσουμε σωστά. Γίνεται μεγάλη συζήτηση γιατί η χώρα θα χάσει 20 εκατομμύρια ευρώ από το Δ' Κ.Π.Σ. για τις ανεπαρκείς παρεμβάσεις στη λίμνη Κορώνεια, ενώ κινδυνεύουμε και με πρόστιμο 100.000 ευρώ την ημέρα, γιατί έπρεπε να είχε κάνει κάποια έργα ο νομάρχης, αλλά περί άλλα τύρβαζε. Ενώ η περιοχή με τη λίμνη Κορώνεια, τη Βόλβη, τα Μακεδονικά Τέμπη, είναι ένας προνομιακός τόπος κι αποτελεί πρόκληση για αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, και ιαματικό τουρισμό, αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο".

" Αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της περιοχής, με άξονα την πράσινη ανάπτυξη. Καθετοποιημένη παραγωγή και ανάπτυξη τεχνολογίας σε περιφερειακό επίπεδο, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, με παροχή ισχυρών κινήτρων για τέτοιου είδους επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. "Η περιφέρεια πρέπει να δει την ανάπτυξη στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας. Αυτή λοιπόν η ανάπτυξη είναι αυτή που έχει σχέση με το παιδί, με τη στήριξη των ηλικιωμένων, της εργαζόμενης μητέρας, των παιδιών που έχουν περιπέτειες με τα ναρκωτικά, των παιδιών με αναπηρίες. Κάποιοι ρωτάνε αν αυτή την εποχή υπάρχουν λεφτά για αυτά τα πράγματα. Όλα είναι θέμα ιεράρχησης".




Read more...

Θα έλθει ο Ερντογάν στην Αθήνα, λέει η Σαμπάχ


Θετικά απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Σαμπάχ".

Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του κ. Ερντογάν, σημειώνει ότι στο συνέδριο έχει προσκληθεί και το Ισραήλ ως παράκτια χώρα της Μεσογείου, αλλά δεν έχει ακόμα απαντήσει αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση.

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια και για την συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, λέει ή εφημερίδα, που σημειώνει ότι αν το Ισραήλ απαντήσει θετικά, θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο πρωθυπουργοί, της Τουρκίας και του Ισραήλ, θα συναντηθούν μετά την επίθεση από το Ισραήλ, στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα.


Read more...

ΚΚΕ:ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ


Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και η ταυτόχρονη ενίσχυση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την «Λαϊκή Συσπείρωση», την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι η κεντρική πολιτική επιδίωξη του κόμματος. Παράλληλα,όμως, η Γραμματέας του κόμματος κα Α. Παπαρήγα έχει επισημάνει ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι μιά μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος «από τα κάτω» που θα οδηγήσει σε ανατροπή των συσχετισμών...
Το ΚΚΕ και προσωπικά η κα Παπαρήγα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που συχνά το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με αφορμή την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό κι ενώ αναμένεται το κόμμα της κας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως η ίδια έχει εξαγγείλει Το ΚΚΕ συχνά, επίσης, κάνει λόγο για «αναχώματα» που δημιουργούν τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να διατηρηθεί ο δικομματισμός, αμφισβητώντας έτσι ότι οι υποψηφιότητες τόσο του κ. Γ. Δημαρά, όσο και του κ. Α. Μητρόπουλου στην Αττική είναι ανεξάρτητες, ενώ το ίδιο ισχύει για υποψηφιότητες που προέρχονται από τη ΝΔ,όπως π.χ. ο κ. Τατούλης. Παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως πολιτική αναμέτρηση μείζονος σημασίας, είναι επίσης το μόνο κόμμα του οποίου ο ηγέτης, δηλαδή η Αλέκα Παπαρήγα, έχει παρουσιάσει σε συνεντεύξεις τύπου τις θέσεις του για τα προβλήματα όχι μόνο του Λεκανοπεδίου,αλλά και της περιφέρειας,κατά την διάρκεια περιοδειών της. Εχει δε παρουσιάσει, σε θεματικές συνεντεύξεις, τις θέσεις του ΚΚΕ, για την πολιτική γης, το ενεργειακό πρόβλημα και τις προοπτικές του κλπ. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι υπάρχει συσωρευμένη οργή στα λαϊκά στρώματα από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επί σειρά ετών, αλλά δεν είναι σαφές ποιά κατεύθυνση θα πάρει η ψήφος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η κα Παπαρήγα έχει μάλιστα αμφισβητήσει ανοιχτά τις δημοσκοπήσεις ως προς την επιστημονική τους αρτιότητα, καθώς,όπως αποκάλυψε πρόσφατα, μέλη του κόμματος δέχθηκαν τηλεφωνήματα από εταιρείες δημοσκοπήσεων που στο ερωτηματολογιό τους δεν συμπεριελάμβαναν υποψηφίους του ΚΚΕ. Πέραν αυτών το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πολιτική σημασία των εκλογών έχει και μιά ακόμη παράμετρο: Δηλαδή όσοι εκλεγούν στις περιφέρειες και τους δήμους θα μπορούν να αποφασίζουν για μεγάλα θέματα,πέρα από τα έργα, όπως στην Παιδεία και την Υγεία και υπό το πρίσμα αυτό απαιτείται να εκλεγούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και όχι συμφέροντα, όπως πολλές φορές έχει τονίσει σε ομιλίες της η κα Παπαρήγα. Πέρα δε από την καθημερινή δράση των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας έχει αναλάβει η ίδια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ομιλίες και περιοδείες τόσο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όσο και σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Δηλωση Θ. Παφίλη Τη σημασία της ψήφου,αλλά και το πολιτικό νόημα της ενίσχυσης των δυνάμεων που στηρίζει το ΚΚΕ τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, που τονίζει ότι «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που πιάνει τόπο». Ο Θ. Παφίλης ζητά από τους ψηφοφόρους «να διορθώσουν την ψήφο τους» και να δείξουν ότι δεν ανέχεται να τον κοροιδεύουν. Ειδικότερα,ο κ. Παφίλης αναφέρει: «Ο λαός πρέπει να καταδικάσει με την ψήφο του την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και των δήθεν ανεξάρτητων. Να διορθώσει την ψήφο του, να δείξει ότι δεν ανέχεται άλλο να τον κοροϊδεύουν και να παίρνουν μέτρα δίχως τελειωμό σε βάρος του, για να εξασφαλίζουν διαρκώς προνόμια και πλούτη για το κεφάλαιο. Και από την άλλη, να υπερψηφίσει σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια τη Λαϊκή Συσπείρωση, την οποία στηρίζει το ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που πιάνει τόπο. Δεν θα μετανιώσει κάθε εργαζόμενος που θα το υπερψηφίσει. Έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα. Οι εκλογές είναι πολιτικές και είναι ώρα ευθύνης. Με ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση θα φυσήξει άλλος αέρας υπέρ του λαού. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Η ψήφος που δεν πηγαίνει στη Λαϊκή Συσπείρωση θα θεωρηθεί ως επιβράβευση της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου», του Μνημονίου και του αντιδραστικού Καλλικράτη. Θα τρίβουν τα χέρια τους το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΕΕ, το ΔΝΤ».
Read more...

ΣΑΜΑΡΑΣ:ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ


«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της οικονομικής ασφυξίας και είναι αδιανόητο σήμερα που στενάζει ο κόσμος, κάποια σχέδια της κυβέρνησης να μένουν στα συρτάρια των υπουργών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ από τον Ασπρόπυργο όπου πραγματοποιεί νέα περιοδεία. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι χρειάζονται ανάσες ανάπτυξης και αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο «για ιστορία λαθών πέρα και πάνω από κυβερνήσεις»...
Παράλληλα, υποστήριξε πως αν υπάρξει αποχή στις εκλογές του Νοεμβρίου ή εάν οι πολίτες επιλέξουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, τότε θα ακολουθήσουν πιο σκληρά μέτρα γιατί η κυβέρνηση «θα ερμηνεύσει είτε την αποχή είτε την επιλογή των υποψηφίων της ως χειροκρότημα γι' αυτό που έχει κάνει μέχρι σήμερα». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ασπροπύργου στην εισήγησή του ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ ως κυριότερα προβλήματα τα εξής: - Τις περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση, - Περιβαλλοντικά προβλήματα και άνιση μεταχείριση λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού στην περιοχή - Καθυστέρηση στις εγκρίσεις σχεδίων - Πρόστιμα του ΙΚΑ και της πολεοδομίας - Να αναγνωριστεί ως υποβαθμισμένη περιοχή ο Ασπρόπυργος και να αυξηθούν οι πόροι από το ΕΣΠΑ. -Τέλος του ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με διερχόμενους τσιγγάνους, οι οποίοι δεν είναι δημότες Ασπροπύργου και προξενούν προβλήματα στην υγεία και ησυχία των πολιτών.
Read more...

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΜΗΤΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ"


Απο Enet.gr
Υποσχέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, που όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελούν μήτρα αδιαφάνειας και διαφθοράς», έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων...

Ο Γ. Παπανδρέου μετείχε εκτός προγράμματος σε σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. .Χρυσοχοϊδης με επιχειρηματίες και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο να συμβάλλει με ιδέες,προτάσεις αλλά και πρωτοβουλίες στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι δυνατόν για την αλλαγή νοοτροπίας και για την εγκαθίδρυση καθαρών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων και της πολιτείας. "Είναι αλήθεια ότι πολλές υπηρεσίες λειτουργούν ως κλειστά φέουδα και μαγαζιά", παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως απαιτούνται καθαροί και απλοί κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Στη ρήση των εξαγωγέων ότι "έχουν στεγνώσει να πληρώνουν φόρους" ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στόχος είναι, σε επόμενη φάση και με την πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να μειωθεί η φορολογία. Δεσμεύτηκε, δε, ότι συνεπής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν εκείνοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά που θα εξαλείψουν την αίσθηση ότι επιχειρηματίας και πολίτες είναι ανέντιμοι. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,νωρίτερα,είχε ανακοινώσει ότι εντός του επομένου 15νθημέρου,θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα εμπεριέχει ειδικές προβλέψεις για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Read more...

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ"


Περισσότερα από 150 εκ. ευρώ κοστίζει, βάσει υπολογισμών του υπουργείου Υγείας, η δωρεάν περίθαλψη μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής, το ποσό πιθανολογείται ότι αποτελεί ένα μέρος του ελλείμματος των 400 εκ. ευρώ, που έχει προκύψει και δεν μπορεί να διαπιστωθεί από πού προέρχεται...


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδη, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η πρόβλεψη για το 2010 είναι πως οι δαπάνες των νοσοκομείων θα φτάσουν τα 2,6 δισεκ. ευρώ, ενώ -εξ αυτών- τα 400 εκ. είναι «αγνώστου προελεύσεως». «Θα τα καταφέρουμε όμως. Κι αυτό θα σημάνει κάθε χρόνο όφελος 300-400 εκ. ευρώ για τον λαό και τους ασθενείς. Γιατί σπαταλούμε πολλά όχι για τον άρρωστο και τον άνθρωπο, αλλά για άλλους λόγους» είπε ο κ. Λοβέρδος. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ξανασκέπτεται μήπως το αντίτιμο των τριών ευρώ, το οποίο ισχύει για όσους επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία καθιερωθεί και για κείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις νυχτερινές εφημερίες. «Εκεί δεν πληρώνει κανείς. Δεν λέω ότι αλλάζω γνώμη, αλλά το ξανασκέφτομαι», είπε. Γνωστοποίησε πάντως πως με εγκύκλιό του ζήτησε από τις διοικήσεις να εισπράττονται τα τρία ευρώ από όλους ανεξαιρέτως, καθώς το αντίτιμο πλήρωναν μόνον οι Έλληνες κι όχι οι αλλοδαποί που επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει να καταγράφεται πόσοι είναι ασφαλισμένοι και πόσοι όχι από κείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες για να διαπιστωθεί το πόσο κοστίζει η προσφορά μας σε τρίτους» κι επίσης το ποιοι προσέρχονται δήθεν ως έκτακτα περιστατικά με σκοπό να εισαχθούν. Ο υπουργός Υγείας στηλίτευσε παράλληλα το γεγονός ότι δεν εισπράττεται πάντοτε το ελάχιστο ποσό των τριών ευρώ και τόνισε πως πρέπει να βάλουμε λίγη λογική στο σύστημα και να σταματήσει «η τσαπατσουλιά, η γενναιοδωρία, η μαγκιά και η τσάμπα καλοσύνη όταν άλλος πληρώνει». «Μιλάμε [για ποσό] από 150 έως 400 εκ. ετησίως το οποίο σε αυτές τις εποχές κρίσης και ανέχειας πληρώνουμε για ανθρώπους που δεν έχουμε προσκαλέσει. Δεν μπορούμε να δίνουμε 1,5 δισεκ. ευρώ την δεκαετία για την περίθαλψη λαθρομεταναστών όταν το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το κόψιμο μισθών, συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων», είπε ο ερωτών βουλευτής.

Read more...

ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ


Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου για το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων και μελετών. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ρέππας, ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την οικονομική ανάπτυξη...


όσο και για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Για το λόγο αυτό ζητεί από τον κ. Παπαϊωάννου τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πριν το σχετικό νομοσχέδιο λάβει την τελική μορφή του προς κατάθεση στη Βουλή.

Read more...

ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ


Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνει η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν αδιάθετα 3,5 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να απορροφήσει 2,7 δισ. ευρώ το 2010, εξέλιξη που προϋποθέτει πως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ θα...


αυξηθεί τους επόμενους τρεις μήνες κατά 7% περίπου, ήτοι στο 17%. Αν και διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναπτυξιακή πολιτική να προωθηθεί με την εντατικοποίηση της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τη στήριξη του ΠΔΕ, από την αρχή του έτους έχουν εκταμιευθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις 2,13 δισ. ευρώ ή 236 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση. Στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης αποδίδουν την υστέρηση του ΕΣΠΑ στις φειδωλές εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την καθυστέρηση στην προβληματική υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη εισρεύσει στη χώρα μας οι αναγκαίοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Όπως τονίζουν, η βασική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση των έργων του ΠΔΕ αποτελούν οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Αλιείας, το Ταμείο Συνοχής, κ.ά., τα οποία για το 2010 έχουν προϋπολογισθεί σε 3,71 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι αστοχίες στην ολοκλήρωση έργων -ακόμη και ώριμων- αλλά και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία προσκλήσεων και εντάξεων έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, δεν επιτρέπουν την ταχύτερη εκταμίευση των κονδυλίων από την ΕΕ. Οι εν λόγω αστοχίες αποτελούν σε μεγάλο βαθμό κληρονομιά του παρελθόντος, ωστόσο δεν αντιμετωπίσθηκαν από τον νόμο για την αποκέντρωση και απλοποίηση του ΕΣΠΑ και την υπογραφή επιχειρησιακών συμφωνιών υλοποίησης με τις Περιφέρειες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοίδης αναζήτησε λύσεις για την επιτάχυνση των έργων σε συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Ζακ Πονσέ. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν συγκεκριμένες υποδείξεις και καταδείχθηκε η βούληση για στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συγκεκριμένη συνάντηση επισημάνθηκε πως το βασικότερο πρόβλημα του ΕΣΠΑ δεν είναι η χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων, αλλά η κατεύθυνση των απορροφήσεων, καθώς μεγάλα έργα υποδομής και διαρθρωτικά προγράμματα που έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν την ανάπτυξη παραμένουν καθηλωμένα. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ήδη ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, έχοντας πλέον τον κεντρικό συντονισμό του ΕΣΠΑ και αυξημένο ρόλο στην επιτάχυνση όλων των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ


Και ο τελευταίος διασώστης ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων που παρέμεναν παγιδευμένοι σε στοά του ορυχείου Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα της Χιλής βγήκε στην επιφάνεια με ασφάλεια, στην ολοκλήρωση ενός δράματος που έλκυσε παγκόσμια προσοχή. Πολλοί...
αποκάλεσαν «θαύμα» τη διάσωση των μεταλλωρύχων, ο τελευταίος εκ των οποίων που βγήκε στην επιφάνεια, ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα, ήταν ο επικεφαλής της βάρδιας τους και ο άνθρωπος που τους κράτησε μαζί. Εκδηλώσεις χαράς σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη λατινοαμερικάνικη χώρα. «Σας παραδίδω τη βάρδια κι ελπίζω ότι δε θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε στον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αγκαλιάζοντάς τον. «Είμαι περήφανος που είμαι Χιλιανός», πρόσθεσε, με τη σημαία της χώρας τυλιγμένη στους ώμους. Η καλά σχεδιασμένη επιχείρηση πήγε καλύτερα κι από τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων, αφού ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες. Ο Φράνκλιν Λόμπος, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έγινε μεταλλωρύχος και οδηγός ταξί για να τα βγάλει πέρα, είπε ότι «αυτός ήταν ο σκληρότερος αγώνας της ζωής μου».
Read more...

ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ!


Με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατάφεραν να μπουν μέσα στο χώρο της Ακροπόλεως και δια της βίας, αφού πρώτα άνοιξαν την κεντρική είσοδο, έβγαλαν τους συμβασιούχους που είχαν από χθες οχυρωθεί μέσα σε αυτόν. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν...
και σε χρήση βίας και χημικών εναντίον των δημοσιογράφων που κάλυπταν την κινητοποίηση. Αυτή τη στιγμή οι άνδρες των ΜΑΤ περιφρουρούν το χώρο της Ακρόπολης ενώ έχουν προχωρήσει και σε προσαγωγές συμβασιούχων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στόχων των αστυνομικών δυνάμεων έγιναν και δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων, τους οποίους τα ΜΑΤ απώθησαν βίαια. Νωρίτερα οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να σπάσουν το λουκέτο που κρατούσε την πόρτα στην είσοδο της Ακροπόλεως κλειστή, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους συμβασιούχους και μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα των τουριστών. Σημειώνεται ότι της επέμβασης της αστυνομίας είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή. "Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης", δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης. "Το κράτος που είναι σύμφωνα με το σύνταγμα ο άριστος εργοδότης αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους για 24 μήνες και απειλεί να τους συλλάβει" δήλωσε, εκφράζοντας την οργή του στην τηλεόραση του Σκάι ο εργατολόγος και νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Νικολιτσόπουλος. Νωρίτερα ο πρόεδρός των συμβασιούχων, Ν. Χασομέρης,δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή με τους συμβασιούχους στο υπουργείο Πολιτισμού αγγίζει 800 ανθρώπους και κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια δουλεύουν με δικαστικές αποφάσεις και πως αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία βάζει χέρι στις δικαστικές αποφάσεις. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης απάντησε ότι σύμφωνα με το νόμο Ραγκούση μετά το τέλος της σύμβασης δεν υπάρχει περίπτωση ανανέωσής της και στις 31 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι πρέπει να φύγουν. Χθες οι έκτακτοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, οποίοι απέκλεισαν την είσοδο του μνημείου, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους και διανυκτέρευσαν στην είσοδο του μνημείου της Ακρόπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδρίαζαν σήμερα το πρωί προκειμένου να δουν εάν θα συνεχίσουν τις επαναλαμβανόμενες απεργίες. Χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ν. Γύζης, και μικρή αστυνομική δύναμη μετέβησαν στον χώρο της Ακροπόλεως, προκειμένου να πεισθούν οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι να «απελευθερώσουν» το μνημείο για τους τουρίστες, γεγονός, που δεν κατέστη εφικτό.
Read more...

"ΤΡΙΖΕΙ" ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τάσεις αποσυσπείρωσης προκάλεσε στο ψηφοδέλτιο του κ. Ι. Σγουρού αλλά και στις κομματικές οργανώσεις του ΠαΣοΚ η ανακοίνωση των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών Αττικής. Χθες παραιτήθηκαν...
από τους συνδυασμούς υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι τα ονόματα των οποίων είχαν ανακοινωθεί προχθές το απόγευμα σε επίσημη εκδήλωση του συνδυασμού. Οι κκ. Αντ. Αρώνης στον Πειραιά και Αθ. Βούρδας στο Περιστέρι έστειλαν επιστολές παραίτησης στον κ. Σγουρό αλλά και στον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη. Στον Πειραιά απειλούν επίσης με παραίτηση η κυρία Δάφνη Μπόκοτα και ο κ. Ι. Μπενέτος προκειμένου να εκφράσουν τη δυσφορία τους για τον αποκλεισμό του κ. Π. Φασούλα από το ψηφοδέλτιο αλλά και επειδή ο κ. Δ. Κατσικάρης ως υποψήφιος βουλευτής δεν είχε λάβει αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων. Αλλά και στη Δυτική Αθήνα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ έχουν ξεσηκωθεί κατά του «επισκέπτη αντιπεριφερειάρχη», όπως χαρακτηρίζουν τον κ. Κ. Παπαντωνίου, επειδή, όπως λένε, δεν έχει σχέση με την περιοχή και επισείουν επίσης την απειλή παραιτήσεων. Επίσης θέτουν το ερώτημα πώς θα στηρίξει τα μέτρα του μνημονίου όταν ως αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υπέγραψε την προσφυγή κατά του μνημονίου. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο κ. Σγουρός, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέδωσε αμαχητί τα όπλα και δεν στήριξε τους υποψηφίους που επιθυμούσε ο ίδιος (δεν υπάρχουν δικές του επιλογές στα επτά ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες), ενώ υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι θεωρούν ότι τους προσέβαλε η ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών από την Ιπποκράτους και όχι από τον υποψήφιο περιφερειάρχη. Κομματικά πυρά δέχονται επίσης ο κ. Ι. Ραγκούσης και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη επειδή, όπως λένε τα στελέχη του κόμματος, δεν έριξαν το βάρος τους για να φτιαχτεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Το κλίμα δυσαρέσκειας και ηττοπάθειας έχει εξαπλωθεί στην Αθήνα, όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους εκλεγμένους νομαρχιακούς συμβούλους του κ. Σγουρού που έμειναν όλοι εκτός ψηφοδελτίου ( Β. Χρονόπουλος, Γρ. Φελώνης κ.ά.) και το αποδίδουν στην αντίδρασή τους για τα καταρινά σχέδια στο Ελληνικό. Ομοίως και στη Δυτική Αττική, όπου η υποψηφιότητα της κυρίας Σταυρούλας Δήμου συναντά μεγάλες αντιδράσεις. Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια αυτή δεν θα μείνει στα λόγια αυτή τη φορά και ίσως εκφραστεί με αποστασιοποίηση από τις εκλογές ή και με κάποιες προσχωρήσεις στο ψηφοδέλτιο του κ. Ι. Δημαρά, ο οποίος από χθες αύξησε τις πιέσεις του προς τους δυσαρεστημένους. Βαρύ κλίμα υπήρχε χθες και στους βουλευτές από τους οποίους είχαν επίσης ζητηθεί προτάσεις για πρόσωπα μία και δύο φορές, αλλά τελικώς «πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων», όπως έλεγαν. «Εχουν υποτιμήσει πολιτικά τη σιωπή και την ανοχή του κόσμου» σχολίαζε βουλευτής με μεγάλη εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις «και η κάλπη δεν συγχωρεί». Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είχε η αντίδραση μιας μεγάλης ομάδας βουλευτών οι οποίοι αναρωτιούνταν, αν έχουν γίνει με τέτοιον τρόπο οι επιλογές για τους αντιπεριφερειάρχες, «τι θα γίνει με τις λίστες;». Προφανώς είχαν στο μυαλό τους τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν είναι ακριβώς δημοφιλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.
Read more...

Μαχαίρι στις κάρτες...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δηµήτρης Πεφάνης
Κόβουν στο µισό τα πιστωτικά όρια και το 50% των νέων αιτήσεων...
Μαχαίρι άνευ προηγουµένου στις πιστωτικές κάρτες φέρνει η κρίση. Τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα µειώνουν τα πιστωτικά όρια, καταργούν τις άτοκες περιόδους χάριτος και λένε «όχι» σε περισσότερες από τις µισές νέες αιτήσεις.
Και οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών γυρίζουν όµως την πλάτη στο πλαστικό χρήµα και ο τζίρος που γίνεται µε πιστωτικές έχει πέσει κατά...
30% τους τελευταίους µήνες. Μάλιστα, µέχρι τα µέσα του 2011 εκτιµάται ότι στην αγορά θα υπάρχουν 1 εκατ. λιγότερες κάρτες.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο λόγος για τον οποίο ψαλιδίζουν τις κάρτες δεν είναι άλλος από τις υψηλές επισφάλειες, οι οποίες κατά µέσο όρο φτάνουν ακόµα και το 20%. Τα χρέη από πιστωτικές κάρτες συγκαταλέγονται στα πιο επισφαλή για τις τράπεζες, που πλέον επιδιώκουν να µειώσουν όσο το δυνατόν τα «κόκκινα δάνεια». Ενδεικτικό είναι ότι στα τέλη του 2009 τα κόκκινα καταναλωτικά, στα οποία περιλαµβάνονται και οι κάρτες, εκτινάχθηκαν στο 13,4%, ενώ τα πιο απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ότι στα τέλη του χρόνου οι επισφάλειες µόνο από πιστωτικές κάρτες θα ξεπεράσουν ακόµα και το 1,5 δισ. ευρώ.

Ετσι, η πρώτη κίνηση που κάνουν τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα είναι να µειώνουν έως και 50% τα πιστωτικά όρια στην πλειονότητα των πελατών τους. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου το όριο ξεπερνούσε τις 8.000 - 10.000 ευρώ, αυτόµατα οι τράπεζες το µειώνουν σε 5.000 ευρώ ώστε σε περίπτωση µη πληρωµής να έχουν όσο το δυνατόν µικρότερες απώλειες. Αυστηρές προϋποθέσεις
Ακόµα και στις νέες αιτήσεις, πολύ δύσκολα τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα δίνουν έγκριση για υψηλά πιστωτικά όρια, άνω των 2.500 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το όριο διαµορφώνεται σε 1.000 - 1.500 ευρώ και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Μάλιστα, στο παρελθόν οι τράπεζες ασκούσαν ασφυκτική πίεση στους πελάτες τους στέλνοντας ακόµα και προεγκεκριµένες κάρτες στο σπίτι, αλλά η εποχή αυτή έχει περάσει προ πολλού. Αντίθετα, σήµερα στις περισσότερες περιπτώσεις απορρίπτουν τουλάχιστον 50% των αιτήσεων για έκδοση νέων καρτών.

Ψαλίδι µπαίνει ακόµη και στις προσφορές που κάνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Τέρµα οι περίοδοι χάριτος
Ενδεικτικό είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν προγράµµατα µε άτοκη περίοδο χάριτος για µεταφορά χρηµάτων από κάρτα σε κάρτα. Πριν από περίπου ένα χρόνο υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις τράπεζες που επέτρεπαν στους πελάτες τους να «ξεχάσουν» τις οφειλές τους έως και για 12 µήνες. Σήµερα, το καλύτερο στο οποίο µπορεί να ελπίζει όποιος θελήσει να µεταφέρει οφειλές είναι προνοµιακό επιτόκιο, και αυτό για συγκεκριµένο διάστηµα.

Τέλος, οι τράπεζες γίνονται φειδωλές ακόµα και στα προγράµµατα επιβράβευσης των πελατών τους. Ενώ στο παρελθόν επέστρεφαν ακόµα και το 5% για όλες τις συναλλαγές που έκανε κάποιος µε τις κάρτες του, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 3%. Μάλιστα η εξαργύρωση δεν γίνεται απευθείας στον λογαριασµό, αλλά κατά κανόνα µέσω αγορών από συνεργαζόµενες µε την τράπεζα επιχειρήσεις.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Μέχρι τα µέσα του 2011 εκτιµάται ότι στην αγορά θα υπάρχουν 1 εκατ.
λιγότερες κάρτες. Στο 20% οι επισφάλειες


Προµήθειες καρτών και για αγορές µετρητοίς!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήµητρα Σκούφου

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Επιτροπής Ανταγωνισµού ώστε να ερευνήσει για τυχόν παραβιάσεις του ανταγωνισµού από τις τράπεζες και τις εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών ζήτησε χθες η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή. Ειδικότερα, ο γενικός γραµµατέας Καταναλωτή Δηµήτρης Σπυράκος µε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισµού, Δηµήτρη Κυριτσάκη, ζήτησε να διερευνηθεί η νοµιµότητα της πρακτικής που ακολουθούν οι εκδότριες εταιρείες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (π.χ., VΙSΑ, Μastercard και Αmerican Εxpress) και οι τράπεζες να απαγορεύουν στους εµπόρους την παροχή έκπτωσης ή µειωµένης τιµής όταν ο καταναλωτής πληρώνει τοις µετρητοίς, δίχως δηλαδή να κάνει χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Το κόστος του συστήµατος πληρωµής µέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας καταβάλλεται σήµερα στις τράπεζες και τις εταιρείες από τον έµπορο, µε ποσοστό επί της αξίας της συναλλαγής.

Ωστόσο, ο έµπορος µετακυλίει το κόστος αυτό στην τελική τιµή του προϊόντος. Εν προκειµένω, όµως, η µετακύλιση του κόστους δεν γίνεται αποκλειστικά στους καταναλωτές που χρησιµοποιούν πιστωτική κάρτα για τις συναλλαγές τους αλλά προς όλους τους καταναλωτές, µέσω της διαµόρφωσης ενιαίας τιµής για το προϊόν ή την υπηρεσία, δηλαδή και προς εκείνους που δεν κάνουν χρήση του συγκεκριµένου συστήµατος πληρωµής. Οι τράπεζες απαγορεύουν στους εµπόρους να έχουν ευνοϊκότερη µεταχείριση προς τους καταναλωτές που δεν κάνουν χρήση των συστηµάτων πληρωµής µέσω κάρτας.

Οπως σηµειώνει η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή, οι έµποροι υφίστανται έτσι σοβαρό περιορισµό στην ελευθερία διαµόρφωσης των τιµών. Αυτοί όµως που είναι οι πλέον θιγόµενοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν τοις µετρητοίς χωρίς να γνωρίζουν ότι στην πραγµατικότητα, µε την τελική τιµή του προϊόντος ή της υπηρεσίας, επιχορηγούν τη χρήση του συστήµατος πληρωµής µέσω κάρτας τρίτων ή πληρώνουν και υπηρεσία που δεν χρησιµοποιούν.


Κόβουν το 30% και τα νοικοκυριά

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ το πλαστικό χρήµα παίρνουν και τα ίδια τα νοικοκυριά.

Ενδεικτικό είναι ότι λόγω και της γενικότερης κρίσης στην αγορά, ο τζίρος που πραγµατοποιείται µε πλαστικό χρήµα είναι σήµερα µειωµένος κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση µε τους προηγούµενους µήνες. Οπως εξηγούν οι τραπεζίτες, οι δανειολήπτες επιδιώκουν να εξοφλήσουν προηγούµενες οφειλές και απέχουν από νέες αγορές.

Επίσης, αρκετά συχνά οι καταναλωτές έχουν πλέον φτάσει τις κάρτες τους στο όριο και δεν µπορούν να πραγµατοποιήσουν νέες συναλλαγές.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που καταφέρουν να ξεπληρώσουν κάποια από τις κάρτες τους, προτιµούν να την «κόψουν», ώστε να συγκρατήσουν τον δανεισµό τους και να µην µπουν στον πειρασµό νέων εξόδων. Ετσι, τα χρηµατοπιστωτικά στελέχη εκτιµούν ότι σε έναν χρόνο από σήµερα θα υπάρχουν στην αγορά 1 εκατ. λιγότερες πιστωτικές, δηλαδή περίπου 5,2 εκατ. από 6,2 εκατ. που είναι σήµερα.
ΝΕΑ


Read more...

Νυστέρι στη σπατάλη...



Ενιαίο πλαίσιο παροχών στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας. Η επιβολή πλαφόν στις συνταγές ανά γιατρό, η επαναδιαπραγμάτευση των υπηρεσιών τόσο με τα δημόσια όσο και με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα Ταμεία είναι τα κυριότερα μέτρα. Στόχος των...


παρεμβάσεων είναι να μπει «νυστέρι» στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων Υγείας, που οδηγούν σε απώλειες 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως τα χρήματα αυτά είναι διπλάσια απ’ όσα κέρδισαν το Δημόσιο και τα Ταμεία από την περικοπή των δώρων στις συντάξεις.
Νυστέρι στη σπατάλη

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και η γενική γραμματέας Αθ. Δρέττα συζήτησαν τα προωθούμενα μέτρα με τους διοικητές των Ταμείων και τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

1. Θα καθιερωθεί ενιαίο πλαίσιο παροχών για τους ασφαλισμένους. Οι αλλαγές σε αυτή τη φάση θα αφορούν τις παροχές σε είδος και στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τον σχεδιασμό θα υπάρξει μία εξίσωση των παροχών, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις. Αυτό αφορά από τις παροχές σε είδος (π.χ. ζευγάρια γυαλιά) και τις ακριβές εξετάσεις που δικαιολογεί κάθε ασφαλιστικός φορέας.

Για παράδειγμα, σήμερα μπορεί ένα Ταμείο να μη δικαιολογήσει αξονική σε έναν ασφαλισμένο, ενώ σε κάποιον άλλο φορέα να δικαιολογούνται πέντε τον χρόνο. Τώρα αναζητείται η μέση λύση, ωστόσο όσα Ταμεία έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να εξασφαλίζουν και πρόσθετες παροχές.

2. Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και γενικά με όλους τους παρόχους υγείας.

Στόχος είναι να υπάρχουν ενιαίοι όροι και να αρθούν οι διαφορές που παρατηρούνται ακόμα και ανάμεσα στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, σήμερα καρδιοχειρουργική επέμβαση κοστολογείται από 2.900 έως 7.300 ευρώ σε δημόσιο νοσοκομείο και 8.800 σε ιδιωτικό.

Επανακοστολόγηση
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις όλες οι ιατρικές πράξεις -συνολικά 8.500- θα επανακοστολογηθούν. Το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο για το πόσα χρήματα απαιτούνται ανά περίπτωση και τι ακριβώς καλύπτεται με αυτά (από το ποιες εξετάσεις μέχρι και το πόσες ημέρες νοσηλείας).

3. Θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το μέτρο ξεκινά τη Δευτέρα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε ΙΚΑ και ΟΓΑ.

4. Θα επιβληθεί πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά γιατρό και περιφέρεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο συνταγών που μπορεί να γράψει ο κάθε γιατρός και ένα συνολικό ποσό που δεν πρέπει να υπερβεί (ανάλογα με την πάθηση και με βάση το θεραπευτικό πρωτόκολλο). Σημειώνεται πως από τους πρόσφατους ελέγχους προέκυψε πως γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας 250.000 ευρώ τον μήνα!

Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας: Γιώργος Κουτρουμάνης
Αναβαθμισμένες παροχές για όλους

«Ενιαίο πλαίσιο παροχών δεν σημαίνει ένα χαμηλό επίπεδο παροχών, αλλά αναβαθμισμένο ποιοτικά με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις», τόνισε ο Γ. Κουτρουμάνης

Η πάταξη της σπατάλης στους κλάδους υγείας και η είσπραξη των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να εισπραχθούν το 2011 δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει ανοδική πορεία.

«Τα Ταμεία διαμορφώνουν ενιαίο πλαίσιο παροχών για τους ασφαλισμένους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας. Συνέχισε διαβεβαιώνοντας πως «ενιαίο πλαίσιο δεν σημαίνει ένα χαμηλό επίπεδο παροχών για όλους. Σημαίνει αναβαθμισμένο ποιοτικά επίπεδο παροχών για όλους με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις».

Μιλώντας στο «Eθνος» η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, τονίζει πως «στόχος μας είναι η αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης. Λιγότερα χρήματα και καλύτερη εξυπηρέτηση».

Στο μεταξύ, λήγει αύριο η διορία γα την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 3863 (στον ΟΓΑ η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του έτους). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 60.000 υπολογίζονται οι οφειλέτες που «επισκέφθηκαν» τα ασφαλιστικά ταμεία για να υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση.

Συνολικά πάνω από 800.000 εργοδότες χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό- ρεκόρ των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτούς 230.000 έχουν υπαχθεί στις κατά καιρούς ρυθμίσεις χρεών -συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας- και καταβάλλουν σε δόσεις τις οφειλές τους. Σημειώνεται πως από τον Μάιο του 2009 έως και σήμερα έχουν ανακοινωθεί τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για την καταβολή των οφειλών στους ασφαλιστικούς φορείς.

Στόχος είναι να πειστούν οι εργοδότες να περάσουν από το... ταμείο, ώστε να βρεθεί ζεστό χρήμα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ρυθμιση χρεών
Η ρύθμιση χρεών που «τρέχει» μέχρι αύριο προβλέπει:

* Εκπτωση 80% σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
* Εκπτωση 60% σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις σε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις. Σημειώνεται πως δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 36 ή 48 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΙΚΑ, από τους 282.886 οφειλέτες οι 62.186 έχουν υπαχθεί σε κάποια από τις τελευταίες ρυθμίσεις χρεών και καλούνται να καταβάλουν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά η κατάσταση στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας έχει ως εξής:

* Εχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 30.428 αιτήσεις για την τελευταία ρύθμιση χρεών. Οι εργοδότες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση είναι 19.578 και έχουν ήδη καταβληθεί 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που έχει ρυθμιστεί συνολικά είναι 477 εκατομμύρια
* Εχουν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση χρεών 21.418 εργοδότες (με βάση τον νόμο 3833/10). Συγκεκριμένα έχουν καταβληθεί 89 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμιστεί 452 εκατομμύρια. Οι ενεργές ρυθμίσεις σήμερα ανέρχονται σε 8.530 με υπολειπόμενο ποσό είσπραξης 142 εκατομμύρια.
* Εχουν υπαχθεί 65.379 εργοδότες στη ρύθμιση του 2009 (νόμος 3762). Με βάση τα στοιχεία έχουν καταβληθεί 270 εκατομμύρια και έχει συνολικά ρυθμιστεί 1 δισ. ευρώ. Οι ενεργές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 22.937, με υπολειπόμενο ποσό είσπραξης 440 εκατομμύρια.

KATEΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

«Ξαναγεννηθήκαμε»-Θαύμα θέλησης και τεχνολογίας...



Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των μεταλλωρύχων της Χιλής...
Με επιτυχία εκτυλισσόταν ως τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σήμερα η επιχείρηση διάσωσης των 33 χιλιανών μεταλλωρύχων που πέρασαν 69 αγωνιώδεις ημέρες σε βάθος 700 μέτρων. Ο διασώστης που θα βοηθούσε τους εγκλωβισμένους να προσδεθούν στην ειδική κάψουλα έκανε τα ξημερώματα της Τετάρτης τον σταυρό του και καταδύθηκε στο φρεάτιο. Επειτα από ...
μία ώρα και ένας κάθε περίπου 40 λεπτά, συνολικά 22 ως αργά χθες, είχαν μεταφερθεί στην επιφάνεια για να πάρουν ύστερα από καιρό την πρώτη ανάσα καθαρού αέρα.

«Ο Θεός και ο διάβολος πάλεψαν για μένα. Και νίκησε ο Θεός» δήλωσε ο δεύτερος κατά σειρά διασωθείς Μάριο Σεπούλβεδα, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι απεγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι, εμφανίστηκε πιο υγιής και πιο «μαχητικός» από ό,τι θα περίμενε κανείς. Αγκάλιασε τρεις φορές τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος περίμενε μεταξύ άλλων για να τον προϋπαντήσει, και με υψωμένη τη γροθιά φώναξε: «Είμαστε δυνατοί άνθρωποι, είμαστε μεταλλωρύχοι!».

Τεχνικοί, ιατρικό προσωπικό, δημοσιογράφοι, οι οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα των εγκλωβισμένων και κρατικοί αξιωματούχοι κρατούσαν την ανάσα τους ώσπου να ολοκληρωθεί άλλη μία ανάβαση στο «φως», ξεσπούσαν συγκινημένοι σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές κάθε φορά που ένας από τους εγκλωβισμένους έφθανε με ασφάλεια επάνω και επικαλούνταν συνεχώς τον Θεό για την ευτυχή έκβαση των πραγμάτων. Πολλές φορές παιδιά και σύζυγοι σχεδόν τραβούσαν τον άνθρωπό τους αμέσως μόλις φαινόταν για να τον σφίξουν στην αγκαλιά τους.

«Δώσαμε μια υπόσχεση:να μην παραιτηθούμε ποτέ. Και την κρατήσαμε.Παρ΄ ότι η επιχείρηση διάσωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και έχουμε πολλή και δύσκολη δουλειά ακόμη, προσευχόμαστε ότι με τη χάρη του Θεού θα μπορέσουν όλοι να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους» είπε ο πρόεδρος Πινιέρα.

Ειδικά μέτρα προστασίας είχαν ληφθεί πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ολοι έπρεπε να φορούν ειδικά σκούρα γυαλιά για να προστατεύσουν τα μάτια τους μετά τη μακρόχρονη παραμονή τους στο σκοτάδι, πουλόβερ για να αντιμετωπίσουν το ψύχος της επιφάνειας, μάσκες οξυγόνου και συσκευή ενδοσυνεννόησης με τους τεχνικούς διάσωσης. Αμέσως μετά την άφιξή τους στην επιφάνεια, και οι 33 ανεξαιρέτως θα περάσουν προληπτικά 48 ώρες σε κοντινό νοσοκομείο όπου θα μεταφερθούν με ελικόπτερο. Στη διάθεσή τους θα βρίσκονται δύο ολόκληροι όροφοι όπου θα επικρατεί ημίφως.

Κανείς στα ως τώρα χρονικά δεν επέζησε ενός τόσο μακροχρόνιου εγκλωβισμού σε ορυχείο όσο οι χιλιανοί μεταλλωρύχοι. Τις πρώτες 17 ημέρες κανείς δεν γνώριζε αν ήταν ζωντανοί. Τα κατάφεραν επιδεικνύοντας εξαιρετική αντοχή και ενότητα. Ο Λουίς Ουρσούα, ο μεταλλωρύχος στην ηγεσία του οποίου φαίνεται πως οφείλουν το γεγονός ότι δεν «έσπασαν» οι υπόλοιποι 32 στο διάστημα που δεν είχαν επαφή με τον έξω κόσμο, επρόκειτο να παραμείνει «κάτω» για να βεβαιωθεί ότι όλα θα πήγαιναν κατ΄ ευχήν και θα απεγκλωβιζόταν τελευταίος.

Μιντιακή φρενίτιδα μετέτρεψε σε ριάλιτι την επιχείρηση
1.300 ρεπόρτερ και 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές και χρήστες του Ιnternet συγκέντρωσε η «ανάβαση» των εγκλείστων του Σαν Χοσέ
[Λονδίνο. Πελάτης σε κατάστημα ηλεκτρονικών παρακολουθεί τη διάσωση των μεταλλωρύχων από τις τηλεοράσεις του μαγαζιού (ΑΡ/ LΕΝΝΑRΤ ΡRΕΙSS) ]
Λονδίνο. Πελάτης σε κατάστημα ηλεκτρονικών παρακολουθεί τη διάσωση των μεταλλωρύχων από τις τηλεοράσεις του μαγαζιού (ΑΡ/ LΕΝΝΑRΤ ΡRΕΙSS)
ΣΑΝΤΙΑΓΟ Δ ιαστάσεις κολοσσιαίου τηλεοπτικού ριάλιτι έλαβε η επιχείρηση διάσωσης στη Χιλή. Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές και χρήστες του Ιnternet παρακολουθούσαν για ώρες στις οθόνες τους- πολύ συχνά σε ζωντανή μετάδοση- την αγωνιώδη προσπάθεια για να νικήσει η ζωή τον θάνατο.

Στην έρημο Ατακάμα έχουν συρρεύσει πάνω από 1.300 (!) ρεπόρτερ από 34 διαφορετικές χώρες, εκπροσωπώντας 200 διεθνή και 50 χιλιανά μέσα ενημέρωσης. Μαζί τους σέρνουν έναν ολόκληρο «θίασο» από τεχνικούς, οδηγούς και βοηθούς παραγωγής. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να εφοδιάσουν με πρόχειρες, χειρόγραφες κονκάρδες διαπίστευσης τους δημοσιογράφους αφού η μιντιακή φρενίτιδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Πολύωρες ζωντανές συνδέσεις έκαναν όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το αμερικανικό CΝΝ, το βρετανικό Sky Νews, τα γαλλικά iΤele και ΒΜF, το Εuronews και από τα μεγαλύτερα ιαπωνικά δίκτυα. Ακόμη και η δημόσια τηλεόραση της Κίνας «ήταν εκεί» ενώ οι κινεζικές διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης Sohu και Sina μετέδιδαν τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Το ίδιο και το γνωστό αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Επιτέλους, να και μία ιστορία με χαρούμενο τέλος!» έσπευσε να προεξοφλήσει ο 34χρονος Χοσέ Τόρα, κάτοικος Λονδίνου, ο οποίος παρακολουθούσε επί ώρες το Ιnternet την επιχείρηση. Η αίσθηση του «παγκόσμιου χωριού» και μάλιστα όχι για έναν σεισμό, μια αεροπορική τραγωδία ή ένα τσουνάμι, ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χρησιμοποίησε το Τwitter για να εκφράσει τη χαρά του και να χαιρετίσει τους μεταλλωρύχους και τους διασώστες τους, γράφοντας στο προφίλ του: «Είμαστε στο πλευρό της Χιλής. Ο Θεός ας είναι μαζί σας».

Ενα ιδιότυπο «χρηματιστήριο» έχει στηθεί εδώ και εβδομάδες στη Χιλή, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης προσφέρουν χρηματικά ποσά στις οικογένειες των 33 παγιδευμένων ώστε να διασφαλίσουν «την πρώτη» ή έστω μία αποκλειστική συνέντευξη και φωτογράφιση. Τα ποσά που έχουν ακουστεί φτάνουν τα 20.000

δολάρια για μία ολιγόλεπτη αποκλειστική συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό. Επίσης έχουν ήδη γίνει προσφορές για να μεταφερθούν οι προσωπικές ιστορίες των μεταλλωρύχων στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, καθώς και σε βιβλία.

BHMA.


Read more...

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών...


Του ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Με αφορμή τις αποκαλύψεις Γιούνκερ
για τον Γ. Παπανδρέου
Σε καμία δημοκρατία όχι μόνο του ανεπτυγμένου αλλά και του περιθωριακού καπιταλισμού οι πλάστες, οι δημιουργοί, ο πρωταγωνιστής ενός προτύπου διαφθοράς δεν θα παρουσιάζονταν με τόση θρασύτητα και κουτοπονηριά ως κριτής.
Προκύπτουν όμως εκ νέου δύο ζητήματα. Γιατί οι αντιπολιτεύσεις δεν...
ζητούν την παραίτηση του υιού Παπανδρέου. Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να υπερασπιστεί το κύρος της χώρας, των θεσμών; Έχει αίσθηση αυτών των λειτουργιών και των ρόλων;
Το δεύτερο είναι η επαναφορά μίας πρόσκλησης που διατύπωσα καιρό πριν.
Αυτοί που επανέφεραν και επέβαλαν στην δημόσια ζωή τον υιό Παπανδρέου οφείλουν, έχουν την ευθύνη να τον αποσύρουν.
Η χώρα χρειάζονταν και χρειάζεται Κυβέρνηση τεχνοκρατών με τεχνοκράτη Πρωθυπουργό ώστε να διανύσει όσο το δυνατόν ανώδυνα αλλά με αξιοπρέπεια την μεταβατική περίοδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις Επαναθεμελίωσης του πολιτικού συστήματος.
Αυτό γίνεται στις ώριμες δημοκρατίες.
Εκεί που πρώτα βάζουν το συμφέρον της Πατρίδας τους. Όχι του εαυτού τους και της παρέας.
(Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη)

Read more...

Έξι σύμβουλοι του Φασούλα με τον Δημαρά...


Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Με δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους αλλά και στενούς συνεργάτες του απερχόμενου δημάρχου Πειραιά στελεχώνει σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr το ψηφοδέλτιο του στην αντιπεριφέρεια Πειραιά ο Γιάννης Δημαράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Γαλανός έχει ήδη κλείσει το ένα τρίτο των θέσεων (6 από τις 18) στενούς συνεργάτες του Π. Φασούλα.
Συγκεκριμένα, στο ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού «Άρμα Πολιτών» για την αντιπεριφέρεια Πειραιά θα συμμετάσχουν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Τάκης Αβραμίδης, η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Αναγνώστου, η πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ (Κανάλι 1) Σταυρούλα Καρύδη, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η πρόεδρος του Β΄ Διαμερίσματος Ζωή Κεχαγιά και ο...
πρόεδρος του Δ΄ Διαμερίσματος Δημήτρης Βενέρης.
Πάντως, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μέχρι στιγμής για να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αντώνης Αρώνης, ο οποίος παραιτήθηκε χθες από υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8464).
Επιπλέον, αν και Γιάννης Δημαράς και Παναγιώτης Φασούλας, οι οποίοι διατηρούν φιλική σχέση, επικοινώνησαν μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου» με το ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε καμία συζήτηση για συνεργασία του δημάρχου Πειραιά με το «Άρμα Πολιτών».

Read more...

Να που πήγαν τα λεφτά!

Οκτώ φορές μεγαλύτερος από τα έσοδά τους ο καθαρός δανεισμός των ΔΕΚΟ


http://img.protothema.gr/
Αύξηση 31% σημείωσαν την τριετία 2007-2009 οι ζημιές των 11 πιο... ζημιογόνων ΔΕΚΟ, ενώ τα συνολικά έσοδά τους μειώθηκαν το περσινό έτος κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 και ο καθαρός δανεισμός τους είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών (Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών), προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει, με την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, τις συγχωνεύσεις, τις μετατάξεις υπαλλήλων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Οι ζημιές των ΔΕΚΟ και οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια που έχουν λάβει, αποτελούν, άλλωστε, «αγκάθι» στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) να προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009, ακόμη και πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (που αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minfin.gr ), αφορούν στις εξής ΔΕΚΟ:

- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (ΟΣΕ ΑΕ)
- ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Α.Ε. (ΕΔΙΣΥ ΑΕ)
- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ)
- ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (ΗΣΑΠ ΑΕ)
- ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (ΗΛΠΑΠ ΑΕ)
- ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Α.Ε. (ΕΘΕΛ ΑΕ)
- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΕ)
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. (ΕΑΒ ΑΕ)
- ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. (ΕΤΑ ΑΕ)
- ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ (ΤΕΟ ΑΕ)
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΔΙΕ ΑΕ)

Τα συνολικά έσοδα των 11 αυτών ΔΕΚΟ ανήλθαν το 2009 σε 1.500.526.914 ευρώ, μειωμένα κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 (1.609.586.416 ευρώ). Τα έσοδα γα το 2007 είχαν ανέλθει σε 1.603.525.927 ευρώ. Οι ζημιές τους έχουν αυξηθεί κατά 31%, από το 2007 στο 2009, και ανήλθαν, πέρυσι, σε 1.711.311.680 ευρώ.

Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 1.168.761.788 ευρώ το 2009. Το 78% των εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, καταβάλλεται σε αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές των εργαζομένων. Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% το 2009 συγκριτικά με το 2008. Ο συνολικός μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται σε 21.627 εργαζομένους, μειωμένος κατά 4,5% σε σχέση με το 2008.

Επιπλέον, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, απορρέει ότι ο καθαρός δανεισμός (σύνολο μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων μείον ταμειακά διαθέσιμα) των 11 ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 11.980.408.058 ευρώ και είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδά τους. Το σύνολο των τόκων ανέρχεται στα 574.168.096 ευρώ για το 2009, ή το 38% των εσόδων. Το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις 11 ΔΕΚΟ το έτος 2009 ανήλθε σε 1.315.000.000 ευρώ και αφορά στον Όμιλο ΟΑΣΑ, στον Όμιλο ΟΣΕ, στην ΕΑΒ και στην ΕΑΣ.

Οι καταπτώσεις εγγυήσεων για το έτος 2009 ανήλθαν σε 632.093.150 ευρώ και αφορούν στον Όμιλο ΟΣΕ, στον Όμιλο ΟΑΣΑ, στην ΕΑΒ και στον ΟΔΙΕ. Οι συνολικές επιχορηγήσεις (τακτικού προϋπολογισμού, Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπές) για τις 11 ΔΕΚΟ ανήλθαν σε 125.728.132 ευρώ για το 2009, εκ των οποίων τα 122.938.128 ευρώ αφορούν σε επιχορήγηση τακτικού προϋπολογισμού.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι είναι αξιοσημείωτο πως ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου. Η ΔΕΚΟ με το μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο ΗΣΑΠ, με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε πέντε από τις 11 ΔΕΚΟ το συνολικό μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα. Ο μέσος μισθός (πλην εργοδοτικών εισφορών και λοιπών παροχών) από το 2007 αυξήθηκε κατά 8% και, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται, το κόστος μισθοδοσίας αυξάνεται.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το επόμενο διάστημα οι ΔΕΚΟ έχουν την υποχρέωση, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, να καταρτίσουν τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-2013. Η σύνταξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων θα γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που έχουν ήδη δοθεί στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να καταγράψουν τους στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους τους, να ποσοτικοποιήσουν τις δράσεις και να παρουσιάσουν τις πηγές χρηματοδότησης και τη χρονική κατανομή τους. Προτεραιότητα για το υπουργείο αποτελεί, επίσης, η σύνταξη σχεδίου δράσης για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων, με σκοπό την ορθολογική λήψη αποφάσεων για την οικονομική τους ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται, παράλληλα, ότι, με στόχο τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010 έχει ορίσει ανώτατο όριο αμοιβών και περικοπή των μισθών ανάλογη με αυτή των δημοσίων υπαλλήλων. Ως αποτέλεσμα, σε όλες συνολικά τις ΔΕΚΟ υπάρχει μια μείωση του κονδυλίου μισθοδοσίας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.
Read more...

ΜΑΤ, πανό και λουκέτα στην... Ακρόπολη!

Αναυδοι οι τουρίστες παρακολουθούν το θέαμα


http://img.protothema.gr/

Τελεσίγραφο αποχώρησης έδωσε η αστυνομία στους συμβασιούχους και αρχαιοφύλακες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι από χθες κρατούν κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο! Μάλιστα, νωρίτερα, οι αστυνομικοί κάλεσαν κλειδαρά στο σημείο, ο οποίος προσπάθησε να ανοίξει το λουκέτο που κρατά κλειστή την είσοδο!

Το πλέον απογοητευτικό είναι ότι μάρτυρες σε όλη αυτή την ένταση που επικρατεί είναι αρκετοί τουρίστες, οι οποίοι με απορημένο βλέμμα παρακολουθούν πάνω στον ιερό βράχο ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστές: ΜΑΤ, πανό και διαμαρτυρίες! Μάλιστα οι περισσότεροι φροντίζουν να απαθανατίσουν τις σκηνές απείρου κάλλους που διαδραματίζονται προκειμένου να μεταφέρουν στην πατρίδα τους κάτι από... Ελλάδα!

Οι διαμαρτυρόμενοι έμειναν στον χώρο της Ακρόπολης και ολόκληρη τη νύχτα. Οσο για τα αιτήματά τους; Οι συμβασιούχοι και οι αρχαιοφύλακες ζητούν να γίνουν προσλήψεις, να καταβληθούν δεδουλευμένα έως 22 μηνών, να καταργηθεί το 24μηνο στις ειδικότητές τους και να ακυρωθούν περίπου 350 απολύσεις που αναμένονται στο τέλος του μήνα.
Read more...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΘΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


Με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με ανεπίσημο εκτενές ενημερωτικό σημείωμα που φέρεται να αποδίδει τις θέσεις της Abu Dhabi Mar για τη μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΝΑΕ, από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκαν τα εξής: «1. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι έχει ήδη συμφωνηθεί επίσημη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Εκτελεστικού Πρόεδρου της Abu Dhabi Mar κ. Ισκαντάρ Σάφα την Παρασκευή στις 14.00 προκειμένου να αντιμετωπιστούν με εκατέρωθεν καλή πίστη και στο πλαίσιο των σαφών όρων της σύμβασης της 30.9.2010 που ταυτίζεται κατά περιεχόμενο με το ν. 3883/2010, είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι έχει κυκλοφορήσει με την έγκριση της Abu Dhabi Mar...
ένα παρόμοιο σημείωμα. 2. Σε κάθε περίπτωση ο συντάκτης του σημειώματος έχει απόλυτο δίκιο όταν τονίζει τη σημασία που έχει η επίσημη ανακοίνωση ενός αναλυτικού επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) εκ μέρους της νέας ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των ναυπηγείων και των θέσεων εργασίας καθώς θα ήταν αδιανόητο και αντίθετο με τις δεδηλωμένες προθέσεις της Abu Dhabi Mar, το μέγεθος και το διεθνές κύρος της, να βασίζεται το μέλλον των ναυπηγείων μόνον ή κυρίως στις παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Άλλωστε, τα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αποφασίζονται και προωθούνται κατά νόμο υπό τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής και προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυστηρά επιλεγμένες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Abu Dhabi Mar, όπως δηλώθηκε από τον κ. Ισκαντάρ Σάφα ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά τη διαδικασία της ψήφισης του νόμου 3883/2010 είναι η παρουσία της σε 52 χώρες και σε 52 διαφορετικά Πολεμικά Ναυτικά ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της λεκάνης της Μεσογείου. 3. Το ζήτημα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων προς τα ΕΝΑΕ σε παλαιότερες εποχές, οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες κατά το κοινοτικό δίκαιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευθετήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση μέσα από μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν, τόσο η ΤΚΜS όσο και η Abu Dhabi Mar, η οποία γνωρίζει αναλυτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την ΕΕ. Συμπτωματικώς σήμερα, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ε..Ε κ. Χοακίν Αλμούνια, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που κοινοποιείται και στον Υπουργό Οικονομικών, επιβεβαιώνει επισήμως τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί φέτος το καλοκαίρι και προδιαγράφει τη διαδικασία της εφαρμογής της στην οποία βεβαίως θα μετάσχουν και τα ΕΝΑΕ υπό τη νέα ιδιοκτησία τους. 4. Η οριστική σύμβαση της 30.9. 2010 υπεγράφη από τα συμβαλλόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Abu Dhabi Mar, εν γνώσει του περιεχομένου της. Οι όροι υπό τους οποίους πρέπει να πραγματοποιηθεί το Closing και να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή είναι συγκεκριμένοι. Στη σύμβαση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε θέματα που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις ή τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Οι συμβατικά προβλεπόμενες προϋποθέσεις για το Closing πρέπει να έχουν πληρωθεί μέχρι τις 22.10.2010. 5. Η οριστική σύμβαση προβλέπει, όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, ότι η ΤΚΜS/ ΗDW θα μεταβιβάσει το 75,1% των μετοχών των ΕΝΑΕ στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση (affiliated company) καθώς όλοι οι μεγάλοι όμιλοι οργανώνουν την παρουσία τους σε κάθε χώρα μέσω θυγατρικών η συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι μία επιχείρηση επιλέγει να δράσει μέσω θυγατρικής ή μέσω συνδεδεμένης επιχείρησης δεν σημαίνει ότι δεν μετέχει πραγματικά στη σύμβαση ή ότι δεν αναλαμβάνει τις σχετικές ευθύνες. Άλλωστε αντισυμβαλλόμενος της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο είναι η Abu Dhabi Mar . Και αυτό το οποίο αναμένεται είναι να ακριβώς η μεταβίβαση των μετοχών από την ΤΚΜS/ΗDW στoν όμιλο Abu Dhabi Mar (είτε στην Abu Dhabi Mar την ίδια είτε σε συνδεδεμένη με αυτή επιχείρηση που θα υποδειχθεί από αυτήν και άρα θα συνδέεται με αυτήν μετοχικά και δικαιοπρακτικά). 6. Είναι τελείως περιττό να γίνεται συζήτηση για αυτονόητα πράγματα. Προφανώς ένα ναυπηγείο δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένο από τη θάλασσα και προφανώς ο αιγιαλός των ναυπηγείων καθώς και δημόσιες γαίες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή θα εξακολουθήσουν να είναι παραχωρημένες κατά χρήση στο νομικό πρόσωπο των ΕΝΑΕ, όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα. 7. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της οριστικής σύμβασης και της εκτελεστικής συμφωνίας μέχρι τις 22.10.2010 θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι των ανέλεγκτων χρήσεων για το νομικό πρόσωπο τ ων ΕΝΑΕ. Πουθενά η σύμβαση δεν προβλέπει κάποιο είδος φορολογικής χάρης ή φορολογικής αμνηστίας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο και θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση ανοίγοντας ένα νέο κύκλο αμφισβητήσεων. Άλλωστε αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη σχέση μεταξύ της ΤΚΜS και της Abu Dhabi Mar και όχι το ελληνικό δημόσιο. Το νομικό πρόσωπο των ΕΝΑΕ εξακολουθεί να είναι ένα και το αυτό και αυτό είναι που έχει τις φορολογικές υποχρεώσεις. Το σχετικό ζήτημα πάντως, εάν πρέπει να διευθετηθεί συμβατικά πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της γερμανικής και της αραβικής πλευράς και όχι με ευθύνη του ελληνικού δημοσίου. Κατά μείζονα λόγο το ίδιο ισχύει και για τυχόν ποινικές ευθύνες οι οποίες διερευνώνται από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας ενεργεί το ΣΔΟΕ όχι ως φορολογικό όργανο αλλά ως προανακριτικός υπάλληλος. Τα σχετικά ζητήματα άπτονται της αναζήτησης ποινικών ευθυνών φυσικών προσώπων και όχι των φορολογικών υποχρεώσεων του νομικού προσώπου της ΕΝΑΕ. Άρα είναι ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την Abu Dhabi Mar ή τη συνδεδεμένη με αυτή επιχείρηση που θα αναλάβει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΝΑΕ».

Read more...