Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μπόλαρης: Απαντάμε στην κρίση με ανάπτυξη


Το στίγμα των προτεραιοτήτων του συνδυασμού "Μέτωπό Ανάπτυξης", έδωσε χθες στην ομιλία του στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος -μεταξύ των άλλων, τόνισε πως "η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη γίνεται για να απαντήσουμε στην κρίση με ανάπτυξη".

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος με την ανεργία, την αποβιομηχάνιση και την υποαπασχόληση. "Ο κόσμος της εργασίας ωθείται όλο και περισσότερο στο όριο της φτώχιας", επεσήμανε ο κ. Μπόλαρης κι έκανε αναφορές στο σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη που προτείνει ο συνδυασμός "Μέτωπο Ανάπτυξης".

" Συνθετική προσέγγιση και αντιμετώπιση των ζητημάτων της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανεργίας, με σχεδιασμό ολοκληρωμένης στρατηγικής και ανάπτυξη κλαδικών πολιτικών στήριξης σε περιφερειακό επίπεδο.

"Θέλουμε λοιπόν ένα σοβαρό γεωστρατηγικό σχέδιο για την περιοχή, για να κουμπώσουμε τις δυνατότητες που έχει το πανεπιστήμιο και τα τμήματα τα οποία καινοτομούν, γιατί την καινοτομία που παράγουν την παίρνουν οι Γιαπωνέζοι και οι Γερμανοί και δεν την απορροφά η βιομηχανική περιοχή στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Σάντα, στις Σέρρες, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο, ολοκληρωμένη στρατηγική", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

" Προσδιορισμός και ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και αξιοποίησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς και διεκδίκηση και εξεύρεση νέων πόρων και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε το εξής παράδειγμα: "Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους και να τους αξιοποιήσουμε σωστά. Γίνεται μεγάλη συζήτηση γιατί η χώρα θα χάσει 20 εκατομμύρια ευρώ από το Δ' Κ.Π.Σ. για τις ανεπαρκείς παρεμβάσεις στη λίμνη Κορώνεια, ενώ κινδυνεύουμε και με πρόστιμο 100.000 ευρώ την ημέρα, γιατί έπρεπε να είχε κάνει κάποια έργα ο νομάρχης, αλλά περί άλλα τύρβαζε. Ενώ η περιοχή με τη λίμνη Κορώνεια, τη Βόλβη, τα Μακεδονικά Τέμπη, είναι ένας προνομιακός τόπος κι αποτελεί πρόκληση για αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, και ιαματικό τουρισμό, αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο".

" Αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της περιοχής, με άξονα την πράσινη ανάπτυξη. Καθετοποιημένη παραγωγή και ανάπτυξη τεχνολογίας σε περιφερειακό επίπεδο, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, με παροχή ισχυρών κινήτρων για τέτοιου είδους επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. "Η περιφέρεια πρέπει να δει την ανάπτυξη στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας. Αυτή λοιπόν η ανάπτυξη είναι αυτή που έχει σχέση με το παιδί, με τη στήριξη των ηλικιωμένων, της εργαζόμενης μητέρας, των παιδιών που έχουν περιπέτειες με τα ναρκωτικά, των παιδιών με αναπηρίες. Κάποιοι ρωτάνε αν αυτή την εποχή υπάρχουν λεφτά για αυτά τα πράγματα. Όλα είναι θέμα ιεράρχησης".



Δεν υπάρχουν σχόλια: