Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Νυστέρι στη σπατάλη...



Ενιαίο πλαίσιο παροχών στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας. Η επιβολή πλαφόν στις συνταγές ανά γιατρό, η επαναδιαπραγμάτευση των υπηρεσιών τόσο με τα δημόσια όσο και με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα Ταμεία είναι τα κυριότερα μέτρα. Στόχος των...


παρεμβάσεων είναι να μπει «νυστέρι» στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων Υγείας, που οδηγούν σε απώλειες 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως τα χρήματα αυτά είναι διπλάσια απ’ όσα κέρδισαν το Δημόσιο και τα Ταμεία από την περικοπή των δώρων στις συντάξεις.
Νυστέρι στη σπατάλη

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και η γενική γραμματέας Αθ. Δρέττα συζήτησαν τα προωθούμενα μέτρα με τους διοικητές των Ταμείων και τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

1. Θα καθιερωθεί ενιαίο πλαίσιο παροχών για τους ασφαλισμένους. Οι αλλαγές σε αυτή τη φάση θα αφορούν τις παροχές σε είδος και στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τον σχεδιασμό θα υπάρξει μία εξίσωση των παροχών, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις. Αυτό αφορά από τις παροχές σε είδος (π.χ. ζευγάρια γυαλιά) και τις ακριβές εξετάσεις που δικαιολογεί κάθε ασφαλιστικός φορέας.

Για παράδειγμα, σήμερα μπορεί ένα Ταμείο να μη δικαιολογήσει αξονική σε έναν ασφαλισμένο, ενώ σε κάποιον άλλο φορέα να δικαιολογούνται πέντε τον χρόνο. Τώρα αναζητείται η μέση λύση, ωστόσο όσα Ταμεία έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να εξασφαλίζουν και πρόσθετες παροχές.

2. Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και γενικά με όλους τους παρόχους υγείας.

Στόχος είναι να υπάρχουν ενιαίοι όροι και να αρθούν οι διαφορές που παρατηρούνται ακόμα και ανάμεσα στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, σήμερα καρδιοχειρουργική επέμβαση κοστολογείται από 2.900 έως 7.300 ευρώ σε δημόσιο νοσοκομείο και 8.800 σε ιδιωτικό.

Επανακοστολόγηση
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις όλες οι ιατρικές πράξεις -συνολικά 8.500- θα επανακοστολογηθούν. Το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο για το πόσα χρήματα απαιτούνται ανά περίπτωση και τι ακριβώς καλύπτεται με αυτά (από το ποιες εξετάσεις μέχρι και το πόσες ημέρες νοσηλείας).

3. Θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το μέτρο ξεκινά τη Δευτέρα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε ΙΚΑ και ΟΓΑ.

4. Θα επιβληθεί πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά γιατρό και περιφέρεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο συνταγών που μπορεί να γράψει ο κάθε γιατρός και ένα συνολικό ποσό που δεν πρέπει να υπερβεί (ανάλογα με την πάθηση και με βάση το θεραπευτικό πρωτόκολλο). Σημειώνεται πως από τους πρόσφατους ελέγχους προέκυψε πως γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας 250.000 ευρώ τον μήνα!

Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας: Γιώργος Κουτρουμάνης
Αναβαθμισμένες παροχές για όλους

«Ενιαίο πλαίσιο παροχών δεν σημαίνει ένα χαμηλό επίπεδο παροχών, αλλά αναβαθμισμένο ποιοτικά με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις», τόνισε ο Γ. Κουτρουμάνης

Η πάταξη της σπατάλης στους κλάδους υγείας και η είσπραξη των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να εισπραχθούν το 2011 δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει ανοδική πορεία.

«Τα Ταμεία διαμορφώνουν ενιαίο πλαίσιο παροχών για τους ασφαλισμένους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας. Συνέχισε διαβεβαιώνοντας πως «ενιαίο πλαίσιο δεν σημαίνει ένα χαμηλό επίπεδο παροχών για όλους. Σημαίνει αναβαθμισμένο ποιοτικά επίπεδο παροχών για όλους με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις».

Μιλώντας στο «Eθνος» η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, τονίζει πως «στόχος μας είναι η αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης. Λιγότερα χρήματα και καλύτερη εξυπηρέτηση».

Στο μεταξύ, λήγει αύριο η διορία γα την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 3863 (στον ΟΓΑ η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του έτους). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 60.000 υπολογίζονται οι οφειλέτες που «επισκέφθηκαν» τα ασφαλιστικά ταμεία για να υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση.

Συνολικά πάνω από 800.000 εργοδότες χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό- ρεκόρ των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτούς 230.000 έχουν υπαχθεί στις κατά καιρούς ρυθμίσεις χρεών -συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας- και καταβάλλουν σε δόσεις τις οφειλές τους. Σημειώνεται πως από τον Μάιο του 2009 έως και σήμερα έχουν ανακοινωθεί τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για την καταβολή των οφειλών στους ασφαλιστικούς φορείς.

Στόχος είναι να πειστούν οι εργοδότες να περάσουν από το... ταμείο, ώστε να βρεθεί ζεστό χρήμα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ρυθμιση χρεών
Η ρύθμιση χρεών που «τρέχει» μέχρι αύριο προβλέπει:

* Εκπτωση 80% σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
* Εκπτωση 60% σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις σε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις. Σημειώνεται πως δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 36 ή 48 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΙΚΑ, από τους 282.886 οφειλέτες οι 62.186 έχουν υπαχθεί σε κάποια από τις τελευταίες ρυθμίσεις χρεών και καλούνται να καταβάλουν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά η κατάσταση στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας έχει ως εξής:

* Εχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 30.428 αιτήσεις για την τελευταία ρύθμιση χρεών. Οι εργοδότες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση είναι 19.578 και έχουν ήδη καταβληθεί 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που έχει ρυθμιστεί συνολικά είναι 477 εκατομμύρια
* Εχουν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση χρεών 21.418 εργοδότες (με βάση τον νόμο 3833/10). Συγκεκριμένα έχουν καταβληθεί 89 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμιστεί 452 εκατομμύρια. Οι ενεργές ρυθμίσεις σήμερα ανέρχονται σε 8.530 με υπολειπόμενο ποσό είσπραξης 142 εκατομμύρια.
* Εχουν υπαχθεί 65.379 εργοδότες στη ρύθμιση του 2009 (νόμος 3762). Με βάση τα στοιχεία έχουν καταβληθεί 270 εκατομμύρια και έχει συνολικά ρυθμιστεί 1 δισ. ευρώ. Οι ενεργές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 22.937, με υπολειπόμενο ποσό είσπραξης 440 εκατομμύρια.

KATEΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: