Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τα μεταλλαγμένα...


Από τους Οικολόγους Πράσινους

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την υπουργό Περιβάλλοντος να απορρίψει τις επικίνδυνες προτάσεις της Κομισιόν, στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.
Έκκληση για νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ στις εγκρίσεις και καλλιέργεια μεταλλαγμένων
Συνεδριάζει σήμερα, στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφανθεί για την πρόταση της Κομισιόν που απλοποιεί τις εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχοντας παράλληλα στις εθνικές κυβερνήσεις κάθε χώρας την ευχέρεια να...
αποφασίζουν αν οι ποικιλίες αυτές θα καλλιεργηθούν στο έδαφός τους.
Δήλωση για το θέμα αυτό έκανε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνη την προτεινόμενη ρύθμιση και καλώντας την Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να την απορρίψει.
«Οι προτάσεις της Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου. Είναι όμως απορίας άξιον ότι το θέμα αυτό απουσιάζει από την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνίδας Υπουργού Περιβάλλοντος για το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών, παρόλο που είναι από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας.
Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αποτελούν ανυπολόγιστο κίνδυνο για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την αγροτική οικονομία. Πρόκειται για απειλή που δε γνωρίζει σύνορα, και η συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν στις χώρες μέλη, δεν παρέχει διασφαλίσεις ούτε για τους καλλιεργητές ούτε για το περιβάλλον.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την υπουργό Περιβάλλοντος να θέσει στους ομολόγους της την πρόταση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών για νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ τόσο στις καλλιέργειες μεταλλαγμένων όσο και στις εγκρίσεις νέων ποικιλιών τους, τουλάχιστον μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος το Δεκέμβριο του 2008».

Δεν υπάρχουν σχόλια: