Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Φεύγει ο Κάμερον...



Τον Οκτώβριο νέος πρωθυπουργός...

Η γάτα έφυγε, ήρθε ο Κάμερον για να μας πει ότι παραιτείται. Την αλλαγή πρωθυπουργού την βλέπει γύρο στον Οκτώβριο.


Όπως δήλωσε: "Ήμουν ξεκάθαρος.Πάλεψα για να μείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ο βρετανικός λαός είχε άλλη γνώμη.Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση αυτή"...

Read more...

Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα...


LIVE - Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Brexit ... για μία καλύτερη Ευρώπη.
O Αλέξης Τσίπρας για το BREXIT...
Την ανάγκη ενός νέου οράματος και ενός νέου ξεκινήματος για την ενωμένη Ευρώπη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, την...
επικράτηση δηλαδή του Brexit.

Κάνοντας λόγο για κρίση ταυτότητας και στρατηγικής στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το αποτέλεσμα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. «Οι ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες, η αλά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες είχαν ήδη δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αναρωτηθούμε ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης: «το έλλειμμα δημοκρατίας, η εκβιαστική επιβολή άδικων επιλογών».

Μίλησε για επιστροφή «στη δήθεν ασφάλεια της εικονικής περιχαράκωσης στον εθνικό απομονωτισμό. Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές τομές στην Ευρώπη, αλλαγές αντιλήψεων και αλλαγές πολιτικών», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να επαναθεμελιώσουμε την Ευρώπη στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

Μίλησε επίσης για την ανάγκη αντεπίθεσης των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς. «Αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους λαούς», επισήμανε.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την ενωμένη Ευρώπη. Ένα όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, όπου η πολιτική θα πάρει τα πρωτεία από την οικονομία. Γι’ αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε», κατέληξε.

newsbeast.gr

Read more...

Μετά την ψήφο στο Brexit «Πολύ πιθανό» νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας


«Πολύ πιθανό» νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
Η Νίκολα Στέρτζεον   (Φωτογραφία:  Reuters )
Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον άφησε ανοιχτό το δρόμο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Στέρτζεον σημείωσε ότι θέλει να διερευνήσει όλες τις επιλογές που θα επιτρέψουν στην Σκωτία να παραμείνει στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι σημαντικό ήταν το ποσοστό των Σκωτσέζων που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος Σκωτίαςείπε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι «πολύ πιθανό» και τόνισε ότι πολλοί από όσους ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας επανεκτημούν την ψήφο τους μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βγήκε νταουνιασμένη να κάνει δηλώσεις...


...μετά από το... χαστούκι που έφαγε...
Άρον άρον σε διάγγελμα προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη... σφαλιάρα -το Brexit-  που έφαγε.
Οπως...
είπε:
«Δεν πρέπει να βγαίνουν άμεσα συμπεράσματα. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση με σωφροσύνη και από κοινού προκειμένου να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Τόνισε, δε, ότι πρέπει «για το λόγο αυτό να εξασφαλίσουμε ότι θα πρέπει οι πολίτες να μπορέσουν να αισθανθούν πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά για να βελτιωθεί η προσωπική τους ζωή».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι προκειμένου να έχουν συνάντηση πριν τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη.

Όπως σημείωσε η διαδικασία (σ.σ. για το Brexit) προβλέπει πολυετείς διαβουλεύσεις που στο τέλος θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες.

Η γερμανική κυβέρνηση θα προσέξει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δώσει τις απαντήσεις για το θέμα, κατέληξε στη δήλωση της η Άνγκελα Μέρκελ.

Read more...

«Να μην παραταθεί η αβεβαιότητα» ΕΕ: Να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για Brexit «το συντομότερο δυνατόν»


ΕΕ: Να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για Brexit «το συντομότερο δυνατόν»
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς εάν ένα Brexit σηματοδοτεί το τέλος της ΕΕ, απάντησε: «Όχι»   (Φωτογραφία:  Reuters )

Οι ηγέτες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι «λυπούνται» για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά «σέβονται» την ψήφο του βρετανικού λαού.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας -που έχει την εξάμηνη προεδρία στο συμβούλιο της ΕΕ- και ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνουν έτοιμοι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τη Βρετανία να θέσει σε εφαρμογή σύντομα το Άρθρο 50 που ορίζει τις διαδικασίες για έξοδο μίας χώρας από την Ένωση.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην αντίδρασή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις αρχές της ΕΕ για προώθηση της ειρήνης και για ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει. Περιμένουμε τώρα από την βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν, όσο επίπονη και αν είναι αυτή η διαδικασία» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Κάθε καθυστέρηση θα μπορούσε να επιμηκύνει την αβεβαιότητα. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε γρήγορα διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να τραβήξουν σε μάκρος.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Κομισιόν αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά: «Όχι» και αποχώρησε από την αίθουσα Τύπου χειροκροτούμενος από ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Περιμένω ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν ξεκάθαρη θέση, καθώς είναι ξεκάθαρο και φανερό σε όλους ότι αυτή η κατάσταση αβεβαιότητας την οποία βιώνουμε δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Τα πράγματα πρέπει να επιταχυνθούν» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...