Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Οι πρώτες εκτιμήσεις, για τη συντριβή του F-16...


Αεροσκάφος F-16  
Aπό την 115 πτέρυγα μάχης (343 Μοίρα) είχε απογειωθεί το διθέσιο αεροσκάφος F-16, που  συνετρίβη 22 μίλια νότια της Γαύδου, στις...
15:45 το μεσημέρι της Πέμπτης.
Οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν επιτυχώς το αεροσκάφος, που βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή.
Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση για την περισυλλογή τους, στην οποία συμμετέχουν ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, σκάφη του Λιμενικού και παραπλέοντα πλοία, ενώ σε ετοιμότητα έχει τεθεί και ένα αεροσκάφος C-130, εάν απαιτηθεί.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συντριβή του F16 οφείλεται σε μηχανική βλάβη...

Read more...

Τσίπρας: Θα λογοδοτήσουν τρόικα και κυβερνήσεις...


 
... για τα μέτρα που επέβαλαν στον ελληνικό λαό...
«Η τρόικα δεν μπορεί άλλο να κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ζητώντας νέα σκληρά μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταστρέφουν την παραγωγική βάση, λεηλατούν την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο Aλεξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.  
«Έρχεται η στιγμή που...
τόσο η τρόικα όσο και οι κυβερνήσεις που επέβαλαν αυτά τα μέτρα θα λογοδοτήσουν, τόσο στον ελληνικό λαό όσο όμως και στους λαούς της Ευρώπης αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα ζητήσουν λογαριασμό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση Τσίπρα:

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, εδώ στη Γενεύη, τόσο για τα μέτρα που έχει επιβάλει η τρόικα μέσα από το μνημόνιο, μέτρα που είναι έξω από τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και από όλα όσα διεθνώς είναι αποδεκτά για τις εργασιακές σχέσεις, όσο όμως και να εξηγήσω, να καταθέσω στην ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με τα διεθνή πρότυπα.

Η τρόικα δεν μπορεί άλλο να κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ζητώντας νέα σκληρά μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταστρέφουν την παραγωγική βάση, λεηλατούν την κοινωνική συνοχή. Η τρόικα, αντιθέτως, θα έπρεπε να λογοδοτήσει, διότι ζήτησε και επέβαλε μέτρα που είναι πέρα και έξω από το ελληνικό Σύνταγμα, πέρα και έξω από τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο. Και έρχεται η στιγμή που τόσο η τρόικα όσο και οι κυβερνήσεις που επέβαλαν αυτά τα μέτρα θα λογοδοτήσουν, τόσο στον ελληνικό λαό όσο όμως και στους λαούς της Ευρώπης αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα ζητήσουν λογαριασμό.

Read more...

Συνάντηση με Κ.Παπούλια Μεϊμαράκης: Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, «το συζητάμε» για εκλογές


Μεϊμαράκης: Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, «το συζητάμε» για εκλογές
Ο Πρόεδρος υποδέχεται τον κ. Μεϊμαράκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Σφοδρή επίθεση στην τρόικα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.Αθήνα

«Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά με μια τρόικα που φαίνεται ότι πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που όλοι θέλουμε, που πιστεύουμε και που αγωνιστήκαμε για να μπούμε» είπε και πρόσθεσε:

«Η τρόικα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της, έπεσε έξω στις προβλέψεις της τα δύο προηγούμενα χρόνια και μαζί τους και τα μέτρα τα οποία αν είχαμε πάρει είναι σίγουρο ότι δεν θα είχαμε μπει στην ανάπτυξη. Έστω αυτή την μικρή του τελευταίου τριμήνου του 2014».

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε την επίθεση κατά της τρόικας λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο με αρκετή ομίχλη, τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός, υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι ανοιχτά και όλα μαζί απαιτούν ταυτόχρονα τη λύση» και σημείωσε:

«Για αυτό ακριβώς με σθένος αποκρούουμε τις εκτιμήσεις της τρόικας διότι είναι εκτιμήσεις δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη».

Είπε ότι το μνημόνιο τελειώνει τέλος του μήνα και εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα και όχι ποιος θα την διαχειριστεί, αλλά πως θα την έχουμε προσδιορίσει θετικά για τον ελληνικό λαό.

Ζήτησε να συμφωνήσουν να προχωρήσουμε συναινετικά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για να έχουμε -όπως είπε- ένα θεσμικό νέο παράγοντα, ο οποίος θα αποτελεί το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού λαού και θα είναι ένας πολύ καλός συνομιλητής και με τους έξω αλλά και με τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος της Βουλής προσδιόρισε και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε να ξεδιαλύνει γρήγορα η πολιτική ομίχλη για να έχουμε έναν αίθριο καιρό όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Ευ. Μεϊμαράκης ζήτησε να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή» και όσον αφορά το θέμα των εκλογών «αμέσως μετά» όπως είπε «το συζητάμε».

Σημείωσε επίσης ότι «έχει σημασία να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος που είναι πολλά θέματα ανοιχτά έτσι, ώστε να υπάρξει ένας συνομιλητής και για τους έξω και για τους μέσα».

Σημείωσε επίσης ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ώρα των βουλευτών και όχι των κομμάτων», ενώ ζήτησε να γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο είναι το όνομα.

«Πρέπει να γίνει ένα short list» όπως είπε, «να δοθεί αυτό το όνομα και εν συνεχεία να αποφασίσουν οι βουλευτές νηφάλια».

Προέχει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στο όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε.

Σε ερώτηση εάν θα επισπευθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας:

«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα.

» Η προεδρική εκλογή, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Εάν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμα και αύριο. Όμως, ο πρόεδρος της Βουλής ούτως ή άλλως υποχρεούται να εκδώσει σχετική ημερήσια διάταξη μέχρι την τελευταία ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προτείνονται 5 αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο Συνταγματική αναθεώρηση: Ή τώρα ή το 2021, λέει ο πρωθυπουργός


Συνταγματική αναθεώρηση: Ή τώρα ή το 2021, λέει ο πρωθυπουργός
Άμεση κατάθεση των γαλάζιων προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε ο πρωθυπουργός   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί, όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη», είπε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του κόμματος. Συμπλήρωσε μάλιστα  ότι αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο εγχείρημα την πρόταση της ΝΔ, γιατί - όπως είπε θωρακίζει, ακόμη περισσότερο, θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου ενώ εξορθολογίζει τη λειτουργία των τριών εξουσιών και τη μεταξύ τους διάκριση.
Ο ίδιος έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες υπογραφές, με στόχο  η πρόταση να κατατεθεί ίσως και αύριο, Παρασκευή, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν γνώση του κειμένου οι βουλευτές όλων των κομμάτων και να ληφθεί απόφαση συγκρότησης Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πέντε αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο

Μεταξύ άλλων, η ΝΔ επιδιώκει να επαναφέρει  πέντε αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα, θέλει να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από την υποχρεωτική διάλυση της Βουλής. 

Όπως έχει, ήδη, περιγράψει ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, προτείνεται εκλογή Προέδρου απευθείας από το λαό, εάν δεν συμπληρωθούν οι 180 βουλευτές που ορίζει το Σύνταγμα για εκλογή του από τη Βουλή.  Εναλλακτικά, προτείνεται να επιτραπεί η επ' αόριστον επανάληψης της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η ΝΔ προτείνει να δοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι παρακάτω πέντε αρμοδιότητες οι οποίες είχαν καθιερωθεί με το Σύνταγμα του 1975:
  • Να συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν κατά την κρίση του υπάρχουν σοβαρές εθνικές περιστάσεις.
  • Να οριοθετεί αυστηρότερα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προτείνει πρόωρη διάλυση της Βουλής για ανανέωση λαϊκής εντολής. Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ασφαλέστερη ολοκλήρωση της τετραετούς βουλευτικής περιόδου.
  • Να ανακτήσει την κυρωτική νομοθετική του αρμοδιότητα και να μην περιορίζεται πλέον στην απλή έκδοση και δημοσίευση νόμων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. 
  • Να μπορεί να προκηρύσσει δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ακόμη και διά της οδού της λαϊκής πρωτοβουλίας, υπό προϋποθέσεις.
  • Να απευθύνει διαγγέλματα, χωρίς να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του προέδρου της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για να μπορούν οι κρατούμενοι να σπουδάζουν Νομοθετική ρύθμιση για τον Ρωμανό προανήγγειλε ο Αθανασίου


Νομοθετική ρύθμιση για τον Ρωμανό προανήγγειλε ο Αθανασίου
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι το τριμελές συμβούλιο που απέρριψε το αίτημα του Ρωμανού δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, καθώς ήταν δέσμιο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με αφορμή το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έκτακτη συνέντευξή του το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται, ήδη, νέο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι υπόδικοι και οι κατάδικοι οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να μπορούν να σπουδάζουν μέσω αλληλογραφίας και με ηλεκτρονικά μέσα.
Διευκρίνισε ότι το τριμελές συμβούλιο που απέρριψε το αίτημα του Ν. Ρωμανού να λαμβάνει άδειες προκειμένου να σπουδάζει, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, καθώς ήταν δέσμιο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται και μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Ακόμα ο κ. Αθανασίου, διευκρίνισε ότι αναζητεί τους γονείς του Ν. Ρωμανού για να τους παράσχει διευκρινίσεις αλλά δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές του κλήσεις και τους καλεί να επικοινωνήσουν μαζί του.
Επίσης ανέφερε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση και ότι έχει χάσει δέκα κιλά, ενώ λαμβάνει υγρά τροφή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για «άγρια πολιτική εκμετάλλευση», αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος, που υπάρχει».

«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο, ή από την Πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε και έδωσε την απάντηση: «Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς».
Εξηγώντας, δε, το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια.
«Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή, που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω, η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες» διευκρίνισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;»
Την Τετάρτη, το δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε αρνητική απόφαση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για το λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.
Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας για 23η ημέρα, γεγονός που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο.
Συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του. 
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο βουλευτής, Θόδωρος Δρίτσας, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του υπουργείου «ατελέσφορη», ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο, αλλά και «πολιτικώς άτολμη».
Πρόσθεσε ότι η απόρριψη της αίτησης του Ρωμανού, για τυπικούς λόγους, μπορεί να ξεπεραστεί με νέα διαδικασία που να προσπερνά τις παραλείψεις. «Πρέπει να υπάρχει πεδίο εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων. Η ζωή του Ρωμανού κινδυνεύει».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είναι κοντά η «κρίσιμη μέρα» της 6ης Δεκεμβρίου, λόγω της επετείου από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Θέσαμε όλες τις προσπάθειες για να υπάρξει άμεση λύση» κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΝΝΕΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ...


Άλλα εννέα επικουρικά ταμεία θα βρεθούν από την 1/1/2015 υπό την απειλή δραματικών περικοπών των συντάξεων εξαιτίας της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας...
Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο (ν.4052/2012) με οδηγίες για την προετοιμασία των ταμείων τα οποία στο εξής θα λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση προκειμένου να επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα η αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Εφιστά, δε, την προσοχή στους επικουρικούς κλάδους να τηρήσουν τις προθεσμίες  του νόμου αν επιλέξουν να μετατραπούν  σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα επικουρικά ταμεία να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία κατόπιν σχετικής απόφασης και σύμφωνης γνώμης των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων τους, το αργότερο μέχρι 30.6.2015, σε διαφορετική περίπτωση από την 1-7-2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.


Όπως ορίζει ο νόμος οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο τους θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες ενώ η σύνταξη θα αναπροσαρμόζεται με βάση: α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής για το ποσό των συσσωρευμένων εισφορών που προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Τα εννέα ταμεία που εντάσσονται στο καθεστώς είναι τα εξής:
1. Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

2. Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

3. Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

4. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

5. Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

6. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

7. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

8. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

9. Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.) του Ν.Α.Τ.

Η ευθύνη να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα  ανήκει στο ΔΣ του ταμείου. Σε περίπτωση μη εφαρμογής το Δ.Σ. παύεται αυτοδικαίως εντός προθεσμίας επτά ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής.

Προθεσμία έως τις 30/6/2015 να μετατραπούν σε επαγγελματικά

Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.6 του άρθρου 220 του ν.4281/2014 προβλέπεται ότι, οι κλάδοι και τομείς επικουρικής ασφάλισης, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.), δύνανται να μετατρέπονται μέχρι 30.6.2015 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εκτός Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν.3029/2002, άλλως από 1.7.2015, εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, λαμβάνοντας υπ` όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι εν λόγω φορείς-τομείς και κλάδοι επικουρικής ασφάλισης παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις λόγω των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων που ασφαλίζουν. Συγκεκριμένα:

α) Στα ασφαλιστέα πρόσωπα (διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι, εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ναυτικοί κ.α.).

β) Στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (διαφορετική βάση υπολογισμού των εισφορών π.χ. ασφαλιστικές κλάσεις).

γ) Στον τρόπο υπολογισμού των παροχών (υπολογισμός της παροχής επί του ποσού της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία ανήκει ο  ασφαλισμένος)
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/blog-post_604.html

Read more...

"Ο Σαμαράς οδηγείται σε μια νέα πολιτική ταπείνωση"...


«Ο Σαμαράς οδηγείται σε μια νέα πολιτική ταπείνωση»Π. Σκουρλέτης: Θα ακυρώσουμε τους μνημονιακούς νόμους μέσα από τη Βουλή...


"Η τρόικα με έναν ψυχρό τρόπο υποστηρίζει πράγματα τα οποία ήταν γνωστά και στην κυβέρνηση και είχαν...
κατά καιρούς ακουστεί" τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε μετέωροι, δηλαδή δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να γίνει. Θα κλείσει αυτή η συμφωνία, δεν θα κλείσει αυτή η συμφωνία. Νομίζω ότι η τρόικα χαρακτηρίζεται από μία συνέπεια στη σκληρότητά της. Δεν συνιστά κάτι τέτοιο μια καινούργια στάση»

«Θεωρώ ότι με έναν ψυχρό τρόπο υποστηρίζουν πράγματα τα οποία ήταν γνωστά και στην κυβέρνηση και είχαν κατά καιρούς ακουστεί, θα έλεγα και προσυμφωνηθεί. Δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Ο κ. Σαμαράς είχε βεβαίως την ψευδαίσθηση ότι με ικεσίες θα μπορούσε να πετύχει την επιείκεια της τρόικας. Οδηγείται τελικά για άλλη μια φορά σε μια νέα πολιτική ταπείνωση ο ίδιος. Και διαπιστώνει- φαντάζομαι να το έχει καταλάβει- τα αδιέξοδα αυτής της στρατηγικής και της τακτικής που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς υπήρξε δίγλωσσος, άλλα έλεγε έξω και άλλα μέσα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Ερωτηθείς για την άποψη Κουρουμπλή σχετικά με μονομερή διαγραφή του χρέους κατά 70%, είπε: «Και εγώ άκουσα με έκπληξη αυτή την άποψη, διότι δεν την έχω ακούσει ποτέ από τον κ. Κουρουμπλή σε κανένα από τα όργανα που έχουμε βρεθεί. Προφανώς πρόκειται για μια απολύτως προσωπική άποψη. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι γνωστή».

Επανέλαβε πως «εμείς έχουμε πει πως σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους μνημονιακούς νόμους θα τους ακυρώσουμε μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά τα θέματα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων όλα αυτά θα μπούνε κάτω από τη βάσανο μια σκληρής διαπραγμάτευσης»...
newsbeast.gr

Read more...

Νέα "βόμβα" από τον Μελά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας...


Νέα βόμβα από τον Μελά για την εκλογή Προέδρου της ΔημοκρατίαςΦωτιά άναψε στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η νέα δήλωση του Παναγιώτη Μελά, ότι ακόμα...
τέσσερις βουλευτές του κόμματος θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά φοβούνται τον Πάνο Κάμμενο.

Ωστόσο, ο βουλευτής δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα των τεσσάρων ενώ αναρωτήθηκε και για τους πραγματικούς λόγους που ο κ. Καμμένος επιθυμεί «παθιασμένα» όπως είπε να μην βγάλει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μάλιστα ο κ. Μελάς, διευκρίνισε ότι στους τέσσερις βουλευτές δεν περιλαμβάνεται  η κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, καθώς δεν έχει συζητήσει μαζί της...
enikos.gr

Read more...

Οι Αμερικάνοι αγνόησαν τον Βενιζέλο…


Έγραψαν τα Σκόπια σαν «Μακεδονία» σε επίσημη δήλωση…

Τέτοιο πολιτικό εκτόπισμα! Εκτός από τις «εσωτερικές» επιτυχίες, μας κάνει περήφανους και διεθνώς. Τόσο που να αγνοούν τις ελληνικές θέσεις!

Η παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου στις Βρυξέλλες, πέρασε μάλλον απαρατήρητη, αφού…
η αμερικανική διπλωματία αποφάσισε να συμπεριλάβει τα Σκόπια με την υποτιθέμενη συνταγματική τους ονομασία «Μακεδονία», σε κοινή δήλωση της ομάδας των χωρών που συμμαχούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία.Είναι αποκαλυπτικό της στάσης των Αμερικανών το γεγονός ότι αγνόησαν τα διαβήματα και τις εκκλήσεις της ελληνικής διπλωματίας να μην υλοποιήσει την προαναγγελθείσα πρόκληση εναντίον των ελληνικών θέσεων και να αναφέρουν τις συμμετέχουσες χώρες με τον τρόπο που αναφέρονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή με την επίσημη ονομασία τους. 

Έπειτα από την απόφαση των Αμερικανών να προωθήσουν την ατζέντα των Σκοπιανών και να... αρχειοθετήσουν τα ελληνικά επιχειρήματα, ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να μην λάβει μέρος στη σύνοδο των χωρών που συγκροτούν τη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ακριβώς για να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Ρεζιλίκια…

Read more...

Οι Ριζαυγίτες…


Την επιστροφή στις ρίζες ενός σκοτεινού μέλλοντος οραματίζονται στα υπόγεια της γαλάζιας πολυκατοικίας οι «καλοί Έλληνες» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. 

Χέρι-χέρι με...
τον στρατό, την αστυνομία και την εκκλησία ετοιμάζουν το ύστατο ανάχωμα στην κομμουνιστική επέλαση, όπως λένε. Δημιουργούν την πολυπόθητη σοβαρή Χρυσή Αυγή, που τόσος τηλεοπτικός χρόνος καταναλώθηκε στο παρελθόν για χάρη της. Και αφού η συμμορία του Μιχαλολιάκου επιτέλεσε το πολιτικό και κοινωνικό έργο της και τέθηκε αναγκαστικά στο σωφρονιστικό περιθώριο, ήρθε η ώρα που το σύστημα έχει την ανάγκη της μετεξέλιξης του μορφώματος.

Αυτή τη φορά οι ανάγκες και οι συνθήκες απαιτούν τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού φορέα που θα λειτουργήσει ως εξωκοινοβουλευτικός αποδέκτης άστεγων ψηφοφόρων και ταυτόχρονα θα παίξει τον ρόλο της κοινοβουλευτικής κολυμβήθρας του Σιλωάμ για ορισμένους ανανήψαντες βουλευτές της Χ.Α. Μια κολυμβήθρα που ίσως καταστεί απαραίτητη στο εγχείρημα της συγκέντρωσης των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι «Ρίζες» του πρώην πυρηνάρχη του Μαξίμου αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για έναν μικρό αριθμό βουλευτών της Χ.Α. που βρίσκονται εκτός Κορυδαλλού ώστε όχι μόνο να μην διαβούν το κατώφλι των φυλακών, αλλά αντιθέτως να επιστρέψουν στη θαλπωρή της πολυκατοικίας έστω και στο υπόγειο. Ακολουθώντας μια μακρά παράδοση δεκαετιών κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης σταγονιδίων κάθε μορφής η γαλάζια πολυκατοικία είναι για μια ακόμη φορά έτοιμη να δώσει πιστοποιητικά ένταξης στη δεξιά πτέρυγα του συνταγματικού τόξου στους μελλοντικούς «Ριζαυγίτες» νομιμοποιώντας διά της πλαγίας οδού την ψήφο των μεταμελημένων βουλευτών της συμμορίας των ναζί.

Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι πρόθυμος όχι μόνο να επανορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε στο προφίλ του πολιτικού του ειδώλου, αλλά είναι έτοιμος να βγάλει και από το πλειοψηφικό αδιέξοδο τον Αντώνη Σαμαρά προσφέροντάς του μέσω των "Ριζών" τις ψήφους τουλάχιστον δύο αναβαπτισμένων βουλευτών που βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός Χ.Α. αναζητώντας νέα πολιτική στέγη. Με οδηγό το παράδειγμα του Μ. Βορίδη, που από φιλοχουντικό σταγονίδιο μεταμορφώθηκε, μέσω του κόμματος των off shore και με τη βοήθεια των ΜΜΕ, σε δελφίνο της Ν.Δ., έτσι και σήμερα οι "Ρίζες" του Τ. Μπαλτάκου φιλοδοξούν να αποτελέσουν με τη συνδρομή και ορισμένων «ανεξάρτητων» το κοινοβουλευτικό πλυντήριο για μια χρήσιμη δεξιά συνιστώσα που θα περιέχει και «Ριζαυγίτες»...

Πέτρος Κατσάκος – avgi.gr

Read more...

Πολιτικός εξευτελισμός...


Μιλάμε για τον απόλυτο πολιτικό εξευτελισμό. Ο Σαμαράς, που έσκισε το Μνημόνιο, έστειλε μια... λευκή επιταγή στην τρόικα να τη συμπληρώσουν μόνοι τους, διότι μπορεί να...
ξέχασε κάτι από όσα του ζήτησαν και αποδέχτηκε. 

Ξημερώματα Δευτέρας έστειλαν την επιταγή, δηλαδή το mail "ναι σε όλα", το βράδυ -όπως ανακοίνωσαν- περίμεναν απάντηση. Περίμενα και εγώ μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα πάνω από τον υπολογιστή, αλλά τίποτα. Πάω για ύπνο θεωρώντας ότι το πρωί της Τρίτης που θα ξυπνήσω θα έχει σταλεί η απάντηση των τροϊκανών. Τζίφος. 

Το μόνο που έκαναν οι τροϊκανοί ήταν να διαρρεύσουν το πλήρες κείμενο της ελληνικής υποταγής "ναι σε όλα" στην "Καθημερινή"! 

Φεύγω για κάποια ραντεβού, γυρνάω το μεσημέρι, ανοίγω τον υπολογιστή, πάλι τίποτα! Πετάγομαι για κάποιες δουλειές, επιστρέφω το απόγευμα, ανοίγω τον υπολογιστή, ψάχνω τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σιγή ασυρμάτου! Και παρ' όλα αυτά Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν να παριστάνουν την κυβέρνηση! 

Όξω ρεεε, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος…

Read more...