Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση με Κ.Παπούλια Μεϊμαράκης: Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, «το συζητάμε» για εκλογές


Μεϊμαράκης: Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, «το συζητάμε» για εκλογές
Ο Πρόεδρος υποδέχεται τον κ. Μεϊμαράκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Σφοδρή επίθεση στην τρόικα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.Αθήνα

«Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά με μια τρόικα που φαίνεται ότι πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που όλοι θέλουμε, που πιστεύουμε και που αγωνιστήκαμε για να μπούμε» είπε και πρόσθεσε:

«Η τρόικα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της, έπεσε έξω στις προβλέψεις της τα δύο προηγούμενα χρόνια και μαζί τους και τα μέτρα τα οποία αν είχαμε πάρει είναι σίγουρο ότι δεν θα είχαμε μπει στην ανάπτυξη. Έστω αυτή την μικρή του τελευταίου τριμήνου του 2014».

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε την επίθεση κατά της τρόικας λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο με αρκετή ομίχλη, τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός, υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι ανοιχτά και όλα μαζί απαιτούν ταυτόχρονα τη λύση» και σημείωσε:

«Για αυτό ακριβώς με σθένος αποκρούουμε τις εκτιμήσεις της τρόικας διότι είναι εκτιμήσεις δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη».

Είπε ότι το μνημόνιο τελειώνει τέλος του μήνα και εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα και όχι ποιος θα την διαχειριστεί, αλλά πως θα την έχουμε προσδιορίσει θετικά για τον ελληνικό λαό.

Ζήτησε να συμφωνήσουν να προχωρήσουμε συναινετικά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για να έχουμε -όπως είπε- ένα θεσμικό νέο παράγοντα, ο οποίος θα αποτελεί το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού λαού και θα είναι ένας πολύ καλός συνομιλητής και με τους έξω αλλά και με τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος της Βουλής προσδιόρισε και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε να ξεδιαλύνει γρήγορα η πολιτική ομίχλη για να έχουμε έναν αίθριο καιρό όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Ευ. Μεϊμαράκης ζήτησε να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή» και όσον αφορά το θέμα των εκλογών «αμέσως μετά» όπως είπε «το συζητάμε».

Σημείωσε επίσης ότι «έχει σημασία να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος που είναι πολλά θέματα ανοιχτά έτσι, ώστε να υπάρξει ένας συνομιλητής και για τους έξω και για τους μέσα».

Σημείωσε επίσης ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ώρα των βουλευτών και όχι των κομμάτων», ενώ ζήτησε να γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο είναι το όνομα.

«Πρέπει να γίνει ένα short list» όπως είπε, «να δοθεί αυτό το όνομα και εν συνεχεία να αποφασίσουν οι βουλευτές νηφάλια».

Προέχει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στο όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε.

Σε ερώτηση εάν θα επισπευθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας:

«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα.

» Η προεδρική εκλογή, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Εάν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμα και αύριο. Όμως, ο πρόεδρος της Βουλής ούτως ή άλλως υποχρεούται να εκδώσει σχετική ημερήσια διάταξη μέχρι την τελευταία ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: