Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

NEEΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΓΣΕΕ


Απο kathimerini.gr


Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος δεν παρευρέθη στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, καθώς διαμορφώθηκε η πλειοψηφία, η οποία θεώρησε ότι μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και των συνεντεύξεων - ανακοινώσεων, που έχουν γίνει, δεν υπάρχει λόγος συνάντησης...


«Αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί θέτουν στο στόχαστρο των αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.



«Με βάση αυτό θα συγκαλέσω αύριο (Τρίτη) την εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας και θα εισηγηθώ την πραγματοποίηση απεργιών, στο αμέσως επόμενο διάστημα». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε ότι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και τα εργασιακά δικαιώματα, ιδίως αυτά που αναφέρονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, το ρόλο του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας και όσα, κατά καιρούς, ακούγονται, αποτελούν αδιαπραγμάτευτα θέματα.


«Κόντρα στη λογική των επιτηρητών καλώ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ακόμα και για την ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν διαδικασίες για άμεση υπογραφή ΣΣΕ, που θα αποδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θιγεί, διότι είναι η μοναδική ελπίδα, που έχει μείνει στο κουτί της Πανδώρας, από τη στιγμή που εκείνο άνοιξε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκείνο που προέχει είναι όλες οι δυνάμεις του τόπου και οι πολιτικές, που με ευκολία ανταλλάσσουν ύβρεις και αλληλοκατηγορίες, αλλά και οι συνδικαλιστικές, να δημιουργήσουν ένα αρραγές κοινό μέτωπο, το οποίο ιδιαίτερα για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αναγκαίο και απαραίτητο, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη της Μεταπολεμικής μας ιστορίας ενωμένοι και δυνατοί. Να σώσουμε από αυτή την λαίλαπα τα δικαιώματα και τις κοινωνικές μας κατακτήσεις. Αυτό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο απλός εργαζόμενος, ο άνθρωπος του καθημερινού μόχθου και η ελληνική κοινωνία», καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.


Ακυρώθηκε η συνάντηση υπουργού - ΓΣΕΕ


Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, μετά την απόφαση των συνδικαλιστικών παρατάξεων του χώρου της αντιπολίτευσης να αρνηθούν μια τέτοια συνάντηση. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για αρνητικότατη εξέλιξη.


Σημείωσε ότι κανείς δεν αγνοεί την τραγικότητα των περιστάσεων σήμερα, αλλά υπογράμμισε ότι η κοινωνική συνεννόηση επί των διαφωνιών αποτελεί το σημαντικότερο όπλο της Ελλάδας για να βγει από την κρίση. Όποιος διασπά, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας, την ενότητα αυτή, ας αναλάβει τις ευθύνες του.


Επίσης με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για ψευδές μήνυμα που εκπέμπεται προς τους ασφαλισμένους να βγουν γρήγορα στη σύνταξη για να γλιτώσουν από τις συνέπειες των αλλαγών. Το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι ουδείς πρόκειται να αιφνιδιαστεί και ότι θα ισχύσουν όλες οι προθεσμίες και οι δεσμεύσεις που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί και αναληφθεί.


Από την πλευρά της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος απέδωσε την ακύρωση της σημερινής συνάντησης σε πλειοψηφία που διαμορφώθηκε μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση που εκτιμούν πλέον ότι δεν υπάρχει λόγος για ανάλογη συνάντηση.


Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για ραγδαίες εξελίξεις που θέτουν στο στόχαστρο των αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ότι μετά τις εξελίξεις αυτές θα συγκληθεί αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι στα μέτωπα του ασφαλιστικού, των εργασιακών, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των απολύσεων και της διαιτησίας, τα συνδικάτα θεωρούν ότι οι θέσεις τους είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν θα υποχωρήσουν. Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν άμεσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να αποδείξουν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θιγεί.


Κάλεσε επίσης σε αρραγές μέτωπο τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις για να σωθούν τα δικαιώματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις από τη σημερινή λαίλαπα. Επίσης η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους σε μαζική συμμετοχή στο πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο που στην Αθήνα θα οργανωθεί το Σάββατο το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Kάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Πρωτομαγιά


Στην απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο 1η Μαΐου 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι η 1η Μάη, εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης, είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.


Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε θέση μάχης και αγώνα για την υπεράσπιση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών τους δικαιωμάτων, που έχουν μπει πλέον στην κλίνη του προκρούστη των περικοπών.


Όπως τονίζει, οι δουλειές, τα εισοδήματα, η ασφάλιση, τα κοινωνικά μας δικαιώματα, δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση αμφισβήτησης και συμπίεσης, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές και άλλα βάρη, αρνούνται τις Νεοφιλελεύθερες συνταγές των Βρυξελλών, του ΔΝΤ, των εργοδοτών και των «αγορών» και απαιτούν από την κυβέρνηση να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σκέψη, προσπάθεια ή πολιτική αντεργατικών και περιοριστικών μέτρων.fimotro

Read more...

Ρε τι θα δουν τα μάτια μας… Βουλευτές και μάλιστα με ΓΝΩΣΤΟ υπουργικό παρελθόν, εμφανίζονται «σωτήρες»…


Mετά τον κύριο Αλέκο, καλώς τον και τον κύριο Χρήστο, να δίνει συμβουλές στον Γιώργο Παπανδρέου…
Μόνο συμβουλές ή απαιτεί και υπουργείο;

Read more...

Έπαυσαν τον Διευθυντή Πολεοδομίας Σύρου



Οριστικά από τα καθήκοντά του παύεται ο διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου, κ. Δημήτρης Μπουντούρης, ο οποίος –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες– κατόπιν ελέγχου από τους Επιθεωρητές Δημόσιας...



Διοίκησης, αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε φουσκωμένες τραπεζικές καταθέσεις που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Ο κ. Μπουντούρης είχε παραπεμφθεί (όπως και ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου) στον εισαγγελέα για αθέμιτο πλουτισμό, καθώς στην κατοχή του είχαν βρεθεί καταθέσεις, μετοχές και ακίνητα, η αξία των οποίων αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

H απόφαση για την οριστική παύση των καθηκόντων του ελήφθη ομόφωνα από το πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.


Read more...

Με τον υπουργό Εξωτερικών των Η.Α.Ε θα συναντηθεί αύριο ο Παπανδρέου


Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί αύριο, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdallah Bin Zayed Al Nahyam στο γραφείο της Βουλής ενώ μετά
Θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ.κ. Δημήτριο...




...Όσο δεν έρχονται τα χρήματα από το μηχανισμό στήριξης, τόσο και θα στρέφεται ο Παπανδρέου στους Άραβες, που χρόνια τώρα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά τους γυρνάμε την πλάτη.



Read more...

Κλείδωσε το όνομα: "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι αν υπάρξει πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις διεθνώς, τότε η κυβέρνηση του θα...



...θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα και ο ίδιος μάλιστα θα την καταψηφίσει.

Read more...

Δραματική δήλωση Παπακωνσταντίνου στη Βουλή "Έχουμε λεφτά για 22 μέρες"


Με δραματικό και ανάγλυφο τρόπο, μέσα σε μόλις τρεις προτάσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιέγραψε, μιλώντας στη Βουλή, την "αντίστροφη μέτρηση" που έχει σημάνει για την ελληνική Οικονομία:

«Υπάρχει μια κρίσιμη ημερομηνία! Αυτή είναι η 19 Μαϊου, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να αποπληρωθεί λήξη ομολόγου ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τότε οι δανειακές μας ανάγκες είναι εξασφαλισμένες, αλλά οι συνθήκες στην αγορά είναι απολύτως αποτρεπτικές για νέα έξοδο για δανεισμό».
Μπροστά στο αδιέξοδο και στην προοπτική να μην μπορέσει το ελληνικό κράτος να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, η κυβέρνηση ενεργοποιεί το μηχανισμό στήριξης. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιέγραψε ως μονόδρομο τη λύση αυτή που προσφέρεται στη χώρα μας και δήλωσε αισιόδοξος πως μέχρι τις αρχές Μαϊου θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία Ελλάδα-ΔΝΤ-ΕΕ.

"Πρέπει να δούμε κατάφατσα τα λάθη που κάναμε ως Κράτος και ως Κοινωνία, αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να θεραπεύσουμε" δήλωσε και τόνισε πως "αφού είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε πάνω από 50 δισ. ευρώ εφέτος και αντίστοιχα μεγάλα ποσά τα επόμενα χρόνια, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως είμαστε ελεύθεροι. Δυστυχώς οι πιστωτές μας έχουν λόγο. Δυστυχώς πρέπει να τους πείσουμε. Δυστυχώς οι αγορές έχουν άποψη".


"Δεν θα είναι σκληρότεροι" ...

“Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

"Είναι μία συζήτηση στην οποία υπάρχει μία κοινή προσέγγιση", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Η κοινή προσέγγιση είναι απλή, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει τα ελλείμματά της δραστικά, να ελέγξει το χρέος της και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές, ώστε να έχουμε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία. Είναι μια κατεύθυνση στην οποία και εμείς παρατασσόμαστε και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία".



Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε παράλληλα ότι η πορεία του ΔΝΤ "δεν είναι μονοδιάστατη", σημειώνοντας ότι "έχει επιτυχίες και αποτυχίες". 

"Εγώ δεν κρίνω το σύνολο της πορείας του. Κρίνω τις προτάσεις που έχει κάνει για την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να πω ότι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

O υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα «ώστε να έχουμε», όπως ανέφερε, “ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, τους όρους χρηματοδότησης, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο απρόσκοπτος δανεισμός της Ελλάδας, κάτι για το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε βεβαιότητα.

Σε σχέση, τέλος, με τα σενάρια για τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας “έχει να κάνει με διαρθρωτικά θέματα, με θέματα τιμών και όχι με τους μισθούς και το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που όπως όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ χαμηλοί”protothema.gr…

Read more...

Κατάθλιψη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...


Θα ακουστούν "φωνές" στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας


Από τον Χρήστο Μπουκάτη

Βαρύ και καταθλιπτικό το κλίμα ήταν απόψε το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που παρακολούθησαν στη Βουλή την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τις επαφές του στην Αμερική. Το ίδιο κλίμα επικρατεί και εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όπου βουλευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να "μιλήσουν". Μένει να φανεί και τι θα πουν...

Read more...

Παπακωνσταντίνου: 19 Μαϊου η κρίσιμη ημερομηνία

nooz.gr
"Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 19η Μαΐου, οπότε λήγει το ομόλογο των 9 δισ. ευρώ"τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τη βουλή για τις διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι με αυτά τα επιτόκια η Ελλάδα δεν μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές και επεσήμανε ότι μέχρι τη 19η Μαΐου θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης και να έχει ληφθεί η απόφαση και σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών και σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα έλθει και στην ελληνική βουλή και κάλεσε όλες τις παρατάξεις να μην κρυφτούν πίσω από συνθήματα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες του, υπογραμμίζοντας ότι «η αγορά δεν μας δάνειζε άλλο και έπρεπε να πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα δανεισμού».

Επίσης, καταλόγισε ευθύνες στις ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις για την ύπαρξη του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Ήταν μια πολιτική που δεν πρόσθεσε ούτε ένα λιθαράκι στην ανταγωνιστικότητα, ενώ η αξιοπιστία της χώρας έφθασε στο ναδίρ και κανένα κύρος ή συμμαχία δεν είχε. Έγινε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Και αυτές οι ευθύνες έχουν καταγραφεί πολύ καθαρά στη συνείδηση των Ελλήνων», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Read more...

Ελάχιστες οι ΔΟΥ που πιάνουν τους στόχους των εσόδων

nooz.gr
Κατά το α' τρίμηνο του 2010 ελάχιστες ήταν οι ΔΟΥ της Μακεδονίας που έπιασαν τους στόχους αύξησης των εσόδων, παραδέχτηκε ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος ενώ - όπως είπε - ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

"Στη Μακεδονία 2-3 εφορίες έπιασαν τους στόχους που είχαμε, οι υπόλοιπες είχαν αποκλίσεις, που ξεκινούν από 1,5% και φθάνουν μέχρι 25%", σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος. "Ο μέσος όρος της απόκλισης όσον αφορά στο στόχο αύξησης των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώνεται στο 20%, και όσον αφορά στις καθυστερούμενες οφειλές στο 2,5%" ανέφερε σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί ηγήθηκε σύσκεψης με τα διευθυντικά στελέχη των ΔΟΥ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυσε προς τους προϊσταμένους των ΔΟΥ ότι η παραμονή τους στις θέσεις τους θα κριθεί από την επίτευξη των στόχων, που καλούνται να επιτύχουν. "Τους ζήτησα να χάσουν τον ύπνο τους για να πιάσουν τους στόχους. Όποιος δεν επιτυγχάνει τους στόχους, δεν μπορεί να ασκεί και διευθυντικά καθήκοντα, τι θα κάνει, θα κάθεται να ζεσταίνει την καρέκλα; Και όλοι θα κριθούν με το νέο νόμο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που ψηφίστηκε πρόσφατα", είπε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρίνισε οι πρώτες τέτοιες ''κρίσεις'' θα γίνουν μέσα στο Μάιο.

Ο κ. Γεωργακόπουλος απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, με βάση πιθανές προτάσεις που θα τεθούν επί τάπητος από τα κλιμάκια ΔΝΤ-ΕΕ, που βρίσκονται στην Αθήνα μετά την ενεργοποίηση του μεικτού μηχανισμού στήριξης. "Εκείνο το οποίο θα συμπληρωθεί είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου, τους επόμενους μήνες, που θα αποτελέσει και μία μεγάλη τομή", είπε.

Read more...

Δεν θα συμμετέχει στο συνέδριο του Economist ενημέρωσε ο Γκρούεφσκι

nooz.gr
Οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, είχαν το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, συνομίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση στις δύο χώρες και τις προκλήσεις με τις οποίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες. Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον της καθώς και θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την κατανόησή του για την μη συμμετοχή του κ. Γκρούεφσκι.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».
Read more...

Τρισέ: "Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και καλά"

nooz.gr
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, με θέμα το ελληνικό εξωτερικό χρέος, θα ολοκληρωθούν "σύντομα και καλά".

"Δεν μπορώ να σχολιάσω περισσότερο τώρα, επειδή οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται αυτή την ώρα", δήλωσε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε σε ερώτηση ενός πρώην αιρετού, ελληνο - αμερικανικής καταγωγής, αλλά γενικώς έδωσε στους παριστάμενους την εντύπωση, ότι προσπάθησε να αποφύγει το θέμα της ελληνικής (δημοσιονομικής) κρίσης.

"Δεν θέλω να κάνω σχόλια, δεν θα μπορούσα, τώρα, να κάνω σχόλια" (...) "για διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται" μεταξύ Αθηνάς και ΕΚΤ/ΔΝΤ/Επιτροπής των Βρυξελλών, υπογράμμισε ο κ. Τρισέ.

"Όμως, έχω εμπιστοσύνη ότι (αυτές οι διαπραγματεύσεις) θα ολοκληρωθούν σύντομα και καλά", υπογράμμισε αμέσως μετά, αναδεικνύοντας στο σημείο αυτό της συνέντευξης Τύπου την παρουσία της ΕΚΤ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Read more...

Νέες βολές Χατζημαρκάκη κατά Πάγκαλου και ΝΔ


Δριμύ «κατηγορώ» κατά των πολιτικών σε Ελλάδα και Γερμανία και ιδίως κατά στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και του σημερινού αντιπροέδρου, Θεόδωρου Πάγκαλου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη, ο ομογενής ευρωβουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Γεώργιος Χατζημαρκάκης.
Από το «στόχαστρό» του δεν διέφυγε ούτε η Eurostat, για την οποία είπε ότι θα έπρεπε να έχει ισχυρότερο ρόλο.

Αναφερόμενος στα ελληνικά λάθη, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ακόμη ότι «όσοι έφταιξαν δεν πρέπει να πάνε απλά σε μια ακόμη εξεταστική, αλλά να γίνει δίκη, γιατί υπάρχουν προσωπικές ευθύνες», όχι μόνο για τις λανθασμένες στατιστικές, αλλά και για τις πολιτικές σε επίπεδο προϋπολογισμού, χρέους κτλ.

«Το δυστύχημα είναι ότι η μεγάλη πορεία της Ελλάδας για να φτάσει τα κριτήρια εισόδου στην ευρωζώνη σήμερα ξεχνιέται, γιατί τέσσερα-πέντε χρόνια μετά, μια άλλη γενιά πολιτικών, έκανε κάτι που δεν ήταν σωστό κι έτσι σήμερα όλοι στο εξωτερικό θεωρούν ότι η Ελλάδα εντάχθηκε με λάθος στοιχεία», σημείωσε, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση τού τότε υπουργού Οικονομίας, Γεώργιου Αλογοσκούφη, για «την δήθεν» - όπως τη χαρακτήρισε - απογραφή, «άνοιξε την πόρτα για όσους σκέφτονται αρνητικά για την Ελλάδα και ιδίως για τους κερδοσκόπους».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Πάγκαλο και τις δηλώσεις περί «οικονομικού ρατσισμού των Γερμανών», διερωτήθηκε με ποιον τρόπο βοηθούν αυτές μια χώρα που ζητάει αλληλεγγύη. «Στη Γερμανία λένε ότι δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε αιχμές και κατά Γερμανών πολιτικών για τις προκλητικές δηλώσεις τους εναντίον της Ελλάδας, αλλά και για το γεγονός ότι, ενώ γνώριζαν από το 2004, για τις λανθασμένες στατιστικές, δεν έκαναν κάτι.

Αντίθετα, θετικά ήταν τα σχόλιά του για τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, για τον οποίο επεσήμανε ότι ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός κι ότι ακόμη χαίρει της εμπιστοσύνης των εταίρων στην ΕΕ. Τόνισε, όμως, ότι ενδεχομένως ένας ξένος «τοποτηρητής», ένας ειδικός απεσταλμένος, θα μπορούσε με μεγαλύτερη άνεση να ανακοινώνει τα δυσάρεστα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν.

Κρίσιμος μήνας ο Μάιος

Την προθυμία της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά όχι πριν τα μέσα Μαΐου, μετέφερε ο κ.Χατζημαρκάκης, επικαλούμενος επαφές του με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι να προηγηθούν οι σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις από τα εγκατεστημένα στην Αθήνα κλιμάκια της «τρόικας» ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ευλογίες της "τρόικας" κρίνονται απαραίτητες, γιατί θα διασφαλίσουν τη γερμανική κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης , ο «Αρειος Πάγος» της Γερμανίας, να αποφασίσει ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση της ρήτρας «no bail out» («όχι στην οικονομική βοήθεια») της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο κ. Χατζημαρκάκης δεν αρνήθηκε άλλωστε ότι οι περιφερειακές εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας στις 9 Μαϊου παίζουν τον ρόλο τους στις κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης. «Μετά θα χαλαρώσουν τα πράγματα και οι βοήθειες θα δοθούν πιο άνετα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ομογενής ευρωβουλευτής επεσήμανε, τέλος, ότι αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, είναι να ενισχυθεί η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ.Χατζημαρκάκη, γερμανικές αλυσίδες όπως η LIDL ή η Praktiker και η Saturn θα έπρεπε, ακόμη και εθελοντικά, να αυξήσουν το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στα ράφια τους.

Έλλειμμα και τιμωρία

Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γεώργιος Γλυνός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δήλωση των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου, με αφορμή την υπόθεση της Ελλάδας, «αποτελεί προάγγελο για υπέρβαση των σημερινών κανόνων της ΕΕ», σε ό,τι αφορά τη διάσωση κρατών, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεοκοπίας.

Πρόσθεσε ότι, αν και οι ισχύουσες ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν διάσωση κοινοτικών χωρών με ανάληψη των δημοσιονομικών τους υποχρεώσεων από άλλα κράτη-μέλη, ωστόσο ένας μηχανισμός δημοσιονομικής στήριξης θα μπορούσε να συμφωνηθεί εκτός Συνθηκών: αυτό συνέβη με τη συμφωνία Σένγκεν, αλλά και με το ίδιο το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.

Κατά τον κ.Γλυνό, οι σημερινοί κανόνες της ΕΕ περιορίζονται στην επιβολή ποινών, οι οποίες, «εφόσον δεν επιφέρουν τη συμμόρφωση, οδηγούν στη χρεοκοπία μία ώρα αρχύτερα τη χώρα που δεν μειώνει εγκαίρως το έλλειμμα, δια της τιμωρίας».

"Οι διαδικασίες συντονισμού των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών αποκλειστικά και μόνο δια της τήρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και δια της επιβολής ποινών, δεν είναι επαρκείς για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Το σημείο ισορροπίας της πολιτικής ενοποίησης, που οδήγησε στη δημιουργία της ΟΝΕ, πιέζεται να μετακινηθεί σε θετική κατεύθυνση, με τη δημιουργία και αξιόπιστη λειτουργία του μηχανισμού δημοσιονομικής συνδρομής", υπογράμμισε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική συνδρομή θα πρέπει να γίνεται με αυστηρούς όρους.

"Η Ελλάδα δεν ξεγέλασε κανέναν εισερχόμενη στην Ευρωζώνη"

Ο κ. Γλυνός επεσήμανε ακόμη ότι, στην περίπτωση της ΕΕ, η πολιτική βούληση υπερισχύει συχνά των αυστηρών κριτηρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν ξεγέλασε κανέναν εισερχόμενη στην Ευρωζώνη και η είσοδός της επιβεβαιώνει την πολιτική προσέγγιση του εγχειρήματος», είπε.

Υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης υπήρξε υπερβολικά απλόχερη για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί ο υπερβολικός δανεισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος, ενώ αντίθετα «οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ είναι προφανές ότι αντιμετώπισαν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας με αρκετή καθυστέρηση και αρκετά επιφανειακά».nooz.gr

Read more...

“Δεν θα θέσει σκληρότερους όρους το ΔΝΤ”…

Κοινή η προσέγγιση με την Ε.Ε., λέει ο Παπακωνσταντίνου

protothema.gr
“Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

"Είναι μία συζήτηση στην οποία υπάρχει μία κοινή προσέγγιση", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Η κοινή προσέγγιση είναι απλή, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει τα ελλείμματά της δραστικά, να ελέγξει το χρέος της και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές, ώστε να έχουμε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία. Είναι μια κατεύθυνση στην οποία και εμείς παρατασσόμαστε και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία".



Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε παράλληλα ότι η πορεία του ΔΝΤ "δεν είναι μονοδιάστατη", σημειώνοντας ότι "έχει επιτυχίες και αποτυχίες". 

"Εγώ δεν κρίνω το σύνολο της πορείας του. Κρίνω τις προτάσεις που έχει κάνει για την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να πω ότι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

O υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα «ώστε να έχουμε», όπως ανέφερε, “ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, τους όρους χρηματοδότησης, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο απρόσκοπτος δανεισμός της Ελλάδας, κάτι για το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε βεβαιότητα.

Σε σχέση, τέλος, με τα σενάρια για τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας “έχει να κάνει με διαρθρωτικά θέματα, με θέματα τιμών και όχι με τους μισθούς και το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που όπως όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ χαμηλοί”…


Read more...

Πέρασε και από την Μπιμπίλη το κλιμάκιο του ΔΝΤ



Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και συναντήθηκε με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Θα εξεταστούν τα πιθανά έσοδα...



...για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου κ.α, ενώ οι δύο πλευρές προχώρησαν και σε χαρτογράφηση του τομέα ενέργειας.
/troktiko

Read more...

Έκκληση από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για την Ελλάδα

nooz.gr
Έκκληση προς τη Γερμανία και τη Γαλλία να μην κωλυσιεργούν πλέον με την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, γεγονός που βλάπτει τόσο την πιθανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει όσο και την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΣΚ.

Ειδικότερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την οικονομική κρίση και αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Π. Ρασμούσεν τόνισε ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα, με την υπάρχουσα Συνθήκη, να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για δανεισμό με δίκαια επιτόκια χωρίς «οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ».

Σε ότι αφορά γενικότερα την οικονομική κρίση στην ΕΕ, ο Π. Ρασμούσεν σημείωσε ότι είναι ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και επεσήμανε ότι οι χώρες που θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Σύμφωνα με τον Π. Ρασμούσεν, η εμμονή που διατυπώνεται αυτή την περίοδο για περικοπή των δημοσίων δαπανών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα των απώλεια 4.5 εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2014.

Read more...

Υπ. Εργασίας: " Ουδείς πρόκειται να αιφνιδιαστεί"

nooz.gr
"Τις τελευταίες ημέρες στέλνεται, τηλεοπτικώς, ψευδές μήνυμα προς εργαζομένους "βγείτε στη σύνταξη να γλυτώσετε", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και προσθέτει ότι: " Είναι η πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό, αλλά η πρωτοφανής ωμότητα του ψεύδους όσων καταλήγουν στις δήθεν αυτές "συμβουλές", οδήγησε ορισμένους εργαζομένους σε σκέψεις ή και σε κινήσεις απελπισίας".

Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε, πως ουδείς πρόκειται να αιφνιδιαστεί, επισημαίνει το υπουργείο και τονίζει ότι "ισχύουν όλες οι προθεσμίες και οι δεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχουμε ανακοινώσει".

Read more...

Συνάντηση υπουργού Υγείας με εκπροσώπους του ΔΝΤ

nooz.gr
Ιδιαίτερα ενημερωμένοι εμφανίστηκαν στο υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα έξι μέλη της επιτροπή, την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είδαν οι τρεις επικεφαλής της επιτροπής, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την υπουργό Υγείας με λεπτομέρειες για την κατάσταση την οποία παρέλαβε στο χώρο της υγείας τον περασμένο Οκτώβριο.

Η υπουργός Υγείας τους ενημέρωσε για τις προτεραιότητές της και τους στόχους της για διαφάνεια. Κύκλοι του υπουργείου Υγείας, ανέφεραν μετά τη συνάντηση, που δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση, ότι η υπουργός τους εξήγησε ότι δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση στο κοινωνικό κράτος, καθώς η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες, όπως τα νησιά και δεκάδες δύσβατες περιοχές στις οποίες το σύστημα υγείας οφείλει να ενισχυθεί.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η υπουργός ενημέρωσε για την τοποθέτηση δύο ορκωτών λογιστών, οι οποίοι ελέγχουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται πλέον οι προμήθειες του δημοσίου στο χώρο της υγείας.

Τους εξήγησε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες καταγράφεται σταθεροποίηση των δαπανών και τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο των φαρμάκων αλλά και των προμηθειών.

Στόχος του υπουργείου είναι να μειώσει το λειτουργικό κόστος στου ΕΣΥ κατά 10% μέσα στο 2010. Όταν ρωτήθηκε εάν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και το 2011 απάντησε καταφατικά και ανέφερε ότι η βελτίωση της οργάνωσης του κράτους που θα επιτευχθεί μέσω του "Καλλικράτη" θα ωφελήσει σημαντικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα λειτουργικά του έξοδα θα μειωθούν περαιτέρω. Επίσης, τόνισε ότι θα εξοικονομηθούν πόροι από την ενοποίηση των κλάδων υγείας.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεσμεύτηκε ότι έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια ώστε να οργανωθεί και να επιτελέσει το έργο της. Στην παρατήρηση της επιτροπής ότι έχει γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας στο χώρο της υγείας, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μπουν αυστηροί κανόνες και εκεί.
Read more...

Το 2012 και με νέο πλαίσιο ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών

nooz.gr
To 2012 -με νέο πλαίσιο- θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι τίθεται, ως βασική προϋπόθεση για τον διορισμό σε θέσεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού ή την πρόσληψη αναπληρωτών, όπου προκύπτουν κενά, πέραν του προβλεπόμενου τίτλου σπουδών η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά την εξασφάλιση πιστοποιητικού παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας. Καθιερώνεται δε, τελικός πίνακας κατάταξης εκπαιδευτικών που θα αναμορφώνεται έπειτα από κάθε διαγωνισμό.

Επίσης, καθιερώνεται αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών διοίκησης στην εκπαίδευση από τους σχολικούς συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τους διευθυντές διθέσιων σχολικών μονάδων. Τα νέα κριτήρια επιλογής είναι η γνώση του αντικειμένου του υποψηφίου προς άσκηση έργου, η προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του υποψηφίου και η συμβολή του στο εκπαιδευτικό έργο από τις θέσεις που είχε υπηρετήσει με βάση αξιολογικές εκθέσεις.

Η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για δραστική μείωση των αποσπάσεων και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, αφού θα προσληφθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί, έκανε λόγο για «μεγάλο στοίχημα». Είπε ότι «θα δουλέψουν σωστά τα σχολεία, αξιοποιώντας το ωράριο των εκπαιδευτικών» και θα αντιμετωπισθεί η υπεραριθμία.

Κάθε σχολείο θα έχει την «κάρτα» του, ενώ καθιερώνεται η αυτοαξιολόγηση του σχολείου στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

Η υπουργός επέμεινε στη διετή δόκιμη θητεία εκπαιδευτικών και τον θεσμό του μέντορα κάθε εκπαιδευτικού, διατάξεις με τις οποίες είχαν διαφωνήσει αρκετοί εκπαιδευτικοί.

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα πλέον θα διέπουν τις προσλήψεις στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά οι προς πρόσληψη εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας. Συγχρόνως καταργείται η δυνατότητα απόλυσης 33% των εκπαιδευτικών των οποίων η σύμβαση μετατρεπόταν στον 6ο χρόνο σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι συμβάσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου από το 2ο έτος και όχι από το 6ο, όπως γινόταν έως τώρα, ενώ είναι δυνατή η καταγγελία, από τον εργοδότη, μιας σύμβασης τον χρόνο, ανά ιδιωτική μονάδα, για να καθίσταται αποτελεσματικότερος ο προγραμματισμός.

Τα λεγόμενα Κολέγια, μετονομάζονται σε «Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης». Όσο δε για τη βάση του 10, που καταργήθηκε, η υπουργός μίλησε για αναποτελεσματικότητα του μέτρου, όσο χρονικό διάστημα εφαρμοζόταν.

Για τα Πανεπιστήμια προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων από 30 σε 15. Επίσης, προβλέπεται σειρά τροποποιήσεων σε σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα εκκλησιαστικών γυμνασίων-λυκείων, προβλέπεται να γίνουν συγχωνεύσεις ακόμη και καταργήσεις.

«Με πρωταγωνιστή τον εκπαιδευτικό θα κάνουμε πράξη και θα πετύχουμε τον μείζονα στόχο, που είναι το "Νέο Σχολείο", ένα σύγχρονο σχολείο για τον μαθητή. Όλες ανεξαιρέτως οι ρυθμίσεις υπηρετούν πρώτα και κύρια τον μαθητή και τις δικές του ανάγκες», σημείωσε η υπουργός.
Read more...

Η Ουκρανία σε διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ

Η Ουκρανία, η οποία διέρχεται μία σοβαρότατη οικονομική κρίση, θα μπορούσε να λάβει νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για διάστημα δυόμισι χρόνων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Τιγκουίπκο.

"Η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει 19-20 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος συνεργασίας με το ΔΝΤ", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του. Ο Σεργκέι Τιγκουίπκο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, όπου διεξάγει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την παροχή νέας βοήθειας.

Το Νοέμβριο του 2008, η Ουκρανία πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνειο ύψους 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά από αυτό το ποσό μέχρι τώρα έχουν εκταμιευθεί 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια, διότι δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τους όρους που θα έπρεπε να έχει εκπληρώσει η Ουκρανία για να εξασφαλίσει τα χρήματα και ιδιαιτέρως διότι δεν έχει μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα του προτίθεται να θέσει νέες βάσεις ώστε να μπορέσει να να εξασφαλίσει νέο δάνειο από το ΔΝΤ.
Read more...

Πρόταση απόρριψης ενστάσεων κατά της Π. Ζούνη στο Εκλογοδικείο

nooz.gr
Με εισηγήσεις τους στο Εκλογοδικείο ο σύμβουλος Επικρατείας Φ. Ντζίμας και ο αρεοπαγίτης Α. Τσόλιας ζητούν να απορριφθούν ενστάσεις που στρέφονται κατά της εκλογής της βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών Παναγιώτας (Πέμης) Ζούνη.

Στην πρώτη περίπτωση εκλογείς ζητούν να ανατραπούν τα αποτελέσματα και να ακυρωθεί όχι μόνο η εκλογή της Π. Ζούνη αλλά και της βουλευτή ΛΑΟΣ Ευβοίας Ουρανίας Παπαδάκη - Παπανδρέου.

Ο εισηγητής Φ. Ντζίμας απορρίπτει ως αβάσιμο τον ισχυρισμό τους για αντισυνταγματικότητα της εκλογικής νομοθεσίας (Ν. 3231/2004) και κρίνει ότι νομίμως στη τρίτη κατανομή προηγούνται οι μικροί σε εκλογική δύναμη ανά την επικράτεια συνδυασμοί με βάση τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους σε κάθε περιφέρεια.

Ο εισηγητής Α. Τσόλιας προτείνει να απορριφθεί ένσταση της υποψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών Άννας Φιλίνη κατά της Ζούνη κρίνοντας συνταγματικό το Ν. 3231/2004 κατά το μέτρο που θέτει την αποκλειστική ρήτρα του ποσοστού 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια για τη συμμετοχή στην κατανομή των εδρών των εκλογικών περιφερειών.
Read more...

Tηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Παπανδρέου

nooz.gr
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου που άναψε μεν πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ζητώντας όμως ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΥΕΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στην κ. Μέρκελ τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ απο την πλευράς της η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα τιμήσει την υπογραφή του στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η στάση της Γερμανίας θα " μαλακώσει" μετά τις εκλογές της 9ης Μαίου, στο κρατίδιο της Ρηνανίας, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Read more...

Κατάργηση-συγχώνευση 75 οργανισμών

nooz.gr
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, για την πορεία των εργασιών της επιτροπής η οποία- υπό την εποπτεία του Θ. Πάγκαλου- εξετάζει την κατάργηση ή τη συγχώνευση οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο, προβλέπει σε πρώτο κύμα την κατάργηση ή την συγχώνευση 70 - 75 οργανισμών, ενώ εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λειτουργικά έξοδα, που άμεσα ή έμμεσα βαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το πιο πιθανό είναι η μετάταξή τους, ενώ σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Read more...

Επιπτώσεις στην υγεία από την οικονομική κρίση


Πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, φαίνεται ότι έχει η οικονομική κρίση. Ο φόβος για το αύριο και η αβεβαιότητα που δημιουργούν το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμών, δοκιμάζει σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσοτέρων ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαία η διαπίστωση, πριν από λίγες ημέρες, της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ότι έχουν αυξηθεί κατά 20-30% οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες. Η διαπίστωση αυτή έχει διπλή ανάγνωση, λένε οι επιστήμονες, καθώς τονίζουν ότι από τη μία αφορά το πρακτικό μέρος που έχει να κάνει με την αδυναμία των ανθρώπων να πληρώσουν την ιδιωτική υγεία και από την άλλη με την πραγματική αύξηση των νέων περιστατικών που σχετίζονται με τη βιολογική υγεία των ανθρώπων.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με την επιδημιολογία έχουν παρατηρήσει ότι η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις όπως αύξηση των αυτοκτονιών, του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεργία σε ποσοστό 20-25% με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των πληθυσμών οι οποίοι πλήττονται. Με δεδομένο ότι στις μέρες μας ένας στους δύο εργαζόμενους αισθάνεται ανασφάλεια, είναι λογικό, λένε οι ειδικοί, να έχουν αυξηθεί σε 2.000 τα περιστατικά που προστρέχουν σε μια εφημερία ενός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας από 1.500 που ήταν στο τέλος του 2009.

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας, εξηγεί ότι οι ομάδες που πλήττονται κυρίως από την κρίση, βρίσκονται στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ή απειλούνται με την απώλεια της εργασίας τους.

Η υγεία των πιο φτωχών πλήττεται περισσότερο, καθώς έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φτάσουν ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ήδη παρατηρείται μια πτώση που αγγίζει υψηλά ποσοστά σε σχέση με τους ανθρώπους που καταφεύγουν σε ιδιωτικούς φορείς υγείας, ακόμη και για επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται επείγουσες.

Ο κ. Τούντας εξηγεί ότι η νοσηρότητα έχει να κάνει κυρίως με τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και αυτά που ονομάζουμε ψυχοσωματικά όπως η δερματίτιδα, το έλκος, η ελκώδης κολίτιδα, κ.α.

Γενικότερα επισημαίνει, ότι οι δείκτες υγείας σε μια οικονομική κρίση αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν, καθώς το στρες που είναι το κύριο αποτέλεσμα μιας τέτοιας κρίσης, οδηγεί από μόνο του σε μια "ανθυγιεινή" συμπεριφορά, η οποία σχετίζεται με πολύ και πρόχειρο φαγητό, διαταραχές του ύπνου, αλλά και χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε αναλογία με την κακή υγεία, γι' αυτό επισημαίνουν ότι η φτώχεια διεθνώς είναι η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας των πληθυσμών.

Όσον αφορά την ψυχική σφαίρα, το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι βασικές επιπτώσεις που διαφαίνονται και στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Π. Σακάς, ο οποίος θυμίζει την αύξηση της κατάθλιψης, η οποία καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποκρατικοποίησε πολλούς οργανισμούς. Τότε, με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, αυξήθηκαν και τα ποσοστά κατάθλιψης, όπως παρατηρήθηκε αργότερα.

Ο κ. Σακάς επισημαίνει ότι σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχουν αισιόδοξες πλευρές. Στην αρχή της κρίσης η εικόνα είναι απογοητευτική και οι άνθρωποι σοκάρονται. Οταν, όμως, η κρίση γενικευθεί τα προβλήματα του στρες και της κατάθλιψης δείχνουν να μειώνονται και αναφέρει ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στον πόλεμο, στον οποίο συνήθως δεν παρατηρείται κατάθλιψη, καθώς υπερτερεί το αίσθημα της επιβίωσης.

Οπως εξηγεί, η απόλυση ενός εργαζόμενου υπό καλές οικονομικές συνθήκες τον βάζει να διερωτάται γιατί συνέβη σ' αυτόν. Η απόλυσή του όμως, κάτω από μια γενικευμένη κρίση όπου χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ένα συνολικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να βρει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει.

Η συμβουλή των ψυχιάτρων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η οικονομική κρίση είναι γενικευμένη, είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να αντιληφθούμε πως πρόκειται για μια γενική κατάσταση και να μην την προσλαμβάνουμε ως προσωπική αποτυχία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν με την πεποίθηση ότι αυτό θα περάσει μετά από δύο ή τρία χρόνια, τονίζει ο κ. Σακάς.

Σεξουαλική ζωή

Ένας άλλος τομέας που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και δείχνει να πλήττεται από την οικονομική κρίση, είναι η σεξουαλική ζωή και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Τα οικονομικά προβλήματα αμβλύνουν τις σχέσεις και δημιουργούν περισσότερα προσωπικά προβλήματα, διογκώνουν τις αδυναμίες των ανθρώπων και έτσι οι σχέσεις δεν έχουν τα απαραίτητα θεμέλια για να αντέξουν, εξηγούν οι ψυχολόγοι.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρίας μελέτης ανθρώπινης σεξουαλικότητας παρατηρεί (μετά από χρήση ερωτηματολογίου) κατακόρυφη μείωση των σεξουαλικών επαφών από την έναρξη της κρίσης και μετά. Ελάχιστοι, πλέον, είναι οι άνθρωποι που θεωρούν τη σεξουαλική τους ζωή τόσο σημαντική, όσο πριν από την κρίση. Είναι εντυπωσιακό ότι το 42% θεωρεί προτεραιότητα την οικονομική του κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική του ισορροπία και μόλις το 16% το σεξ.

Εξι στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι κύριος παράγοντας που βλάπτει το σεξ σε ποσοστό 41% είναι τα οικονομικά και 21% το εργασιακό άγχος. Η υπεύθυνη της μελέτης ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος Ιωάννα Ελευθερίου, επισημαίνει ότι πρώτοι πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 40%, σε 38% οι επιστήμονες, 28% οι εργάτες, 13% οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και 5% οι τεχνίτες.

Εξάλλου, από τη μελέτη προκύπτει ότι τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή, είναι τα μεσαία, καθώς σε ποσοστό 55% δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει δυσμενώς στη σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία. Αντίστοιχα, τα ποσοστά στα χαμηλά στρώματα είναι 23% και 22% στα ανώτερα.

Η κ. Ελευθερίου, τονίζει ότι όσο και να θέλουμε να αφήσουμε έξω από το σπίτι, την οικογένεια ή τη σχέση ό,τι συμβαίνει στη δουλειά μας αλλά και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, αυτό μοιάζει να μην είναι εφικτό. Η ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας, μας αναγκάζει να παραγκωνίζουμε το σεξ και να το βγάζουμε από προτεραιότητα στη φάση αυτή, καταλήγει. nooz.gr

Read more...

Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε, εφόσον...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWqEsRqIN8O4ldCKO2nNlz4h6FKR_m_Z3Z43cIpyzsctlGYzKwFHsmdy1kkLRNY4SPX0mmVvY3Xqm4-Sp0ZeshluBorYitUqdyse7e3zFYSgmNgf1N4j0OygvH_UHHeAyQuFInXXx9T7Rl/s1600/tisal.jpgΈτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ, εφόσον- όπως είπε- υπάρχουν οι προϋποθέσεις και εφόσον είναι και η χώρα μας διατεθειμένη να δεχθεί ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα με μεγάλη διάρκεια.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η γερμανίδα Καγκελάριος αφορούν σε μία συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε ένα αυστηρό πρόγραμμα με μεγάλη διάρκεια. "Πρέπει και η Ελλάδα να κάνει το καθήκον της", είπε, ενώ σημείωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γερμανών πολιτών: "Χρειαζόμαστε ένα καλό πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια. Είναι ο λόγος που επέμενα να εμπλακεί το ΔΝΤ στη διαδικασία", τόνισε.

"Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας", υπογραμμίζοντας ότι "η χώρα οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης".

"Η Γερμανία θα ξεκινήσει τη διαδικασία παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μόλις αυτή ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της χώρας είναι η παρουσίαση ενός βιώσιμου σχεδίου".

nooz.gr


Read more...

O ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ... ΔΕΞΙΑ!


Γράφει ο "Παλιός"


fimotro
Μάλλον οι γνωριμίες του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, εξαντλούνται σε ανθρώπους της Δεξιάς... Δεν φταίει βέβαια, αφού μεγάλωσε σε ένα δεξιό και φιλοβασιλικό περιβάλλον. Εμείς όμως τι φταίμε, να τρώμε στη...

μάπα, άτομα που εχουν έκδηλώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις δεξιόστροφες απόψεις τους, είτε με λόγια, είτε με πράξεις.
Ενα νεο φιλοδεξιό ΄"φρούτο" φαίνεται να επανακάμπτει στο πολιτικό σκηνικό, οπως γράψατε πριν από λίγο. Πρόκειται για τον πρών βουλευτή της ΝΔ και της ΔΗΑΝΑ, Στρατή Στρατήγη, που προορίζεται για τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης. Το ίδιο έκανε και με την ΕΡΤ, βάζοντας εκεί πρόεδρο τον δεξιούλη Γαμπρίτσιο και διευθυντή ενημέρωσης κάποιον Βασ. Μπίστη, που ήταν αναμεσα στα golden boy του περιβόητου Παναγόπουλου, που τον είχε βάλει διευθυντή στην ψηφιακή ΕΡΤ (άλλη κομπινα αυτή).
Σαν πολυ απο Δεξιά δεν μας βγαίνει ο κύριος Παύλος;

Read more...

Τι είπε ο Λοβέρδος για την ακυρωθείσα απο τη ΓΣΕΕ συνάντηση



troktiko«Σήμερα η στάση των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση, στέρησαν από τη ΓΣΕΕ την απαιτούμενη απαρτία, προκειμένου η διοίκησή της να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η μη πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης συνιστά αρνητικότατη εξέλιξη, γιατί στην ημερήσια διάταξη είχαν ενταχθεί τα θέματα του ...


Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση που ως Υπουργείο είχαμε, η άρνηση των ανωτέρω παρατάξεων αφορά και τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με εκπροσώπους της Ε.Ε. , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία ως φαίνεται, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να αγνοεί την τραγικότητα των περιστάσεων, στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα. Η εθνική και κοινωνική συνεννόηση ακόμη και επί διαφωνιών είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Όποιος διασπά την ενότητα αυτή, ας αναλάβει και τις ευθύνες του».

Read more...

Αναβλήθηκε η συνάντηση ΓΣΕΕ- Λοβέρδου

nooz.gr
Δεν προσήλθε το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην προγραμματισμένη συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, για να ενημερωθούν για το Ασφαλιστικό και τις εξελίξεις των συζητήσεων του με την τρόικα. Αρνητική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο υπουργός Εργασίας.

Η αναβολή της συνάντησης προέκυψε μετά από την απόφαση της ΔΑΚΕ να μην προσέλθει στη συνάντηση.

Την Τρίτη συνεδριάζει η ΓΣΕΕ και αναμένεται να προχωρήσει σε γενική απεργία στις 5 Μαΐου.

Η κεντρική συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί του Σαββάτου.
Read more...

Όλος ο λίβελος του Στρατήγη κατά του Παπανδρέου...


Η επιστολή με την οποία ζητούσε "να βάλει ο Θεός το χέρι του" επειδή θα συσταθεί Εξεταστική για την οικονομία. Τώρα ο Γερουλάνος τον προορίζει για πρόεδρο στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων!


Από τον Χρήστο Μπουκάτη
.
O πρώην βουλευτής της ΝΔ και της ΔΗΑΝΑ και φίλος του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου Στράτης Στρατήγης προωθείται για νέος πρόεδρος στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ή αλλιώς Τουριστικών Ακινήτων) που υπάγεται στο -υπό τον κ. Παύλο Γερουλάνο- υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι αντιδράσεις σε βάρος του έχουν να κάνουν και με μια πρόσφατη επιστολή του κ. Στρατήγη σε βάρος του πρωθυπουργού, με αφορμή την πρόθεσή του για σύσταση Εξεταστική Επιτροπής για την Οικονομία.
Η επιστολή, που έμοιαζε με λίβελο για την πολιτική του πρωθυπουργού, δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" στις 28 Φεβρουαρίου 2010 και το πλήρες κείμενό της είναι το εξής:
.
Η εξεταστική για την οικονομία
Κύριε διευθυντά
Δυστυχώς, ο κ. Παπανδρέου –όποια και να ήταν άλλη κρυφή σκοπιμότητα– έκανε αυτό που λέει ο λαός, «κλώτσησε την καρδάρα».
Η καρδάρα ήταν η συναίνεση την οποία του είχε...


προσφέρει ο κ. Σαμαράς στη λήψη μέτρων, στη μοναδική για την κρισιμότητά της εποχή που περνάει ο τόπος και η κλωτσιά ήταν η απόφαση για τη δημιουργία της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.
Δεν του έφτανε του κ. Παπανδρέου ότι διαθέτει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και ότι τα 2/3 των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη λήψη μέτρων για την έξοδο από την κρίση; Δεν του έφτανε ότι η Νέα Δημοκρατία υπό το βάρος της αποτυχίας της πρόσφατης διακυβέρνησής της είχε συναίσθηση της ευθύνης της για τη σημερινή κατάσταση; Και, τέλος, δεν του έφτανε ότι απέναντί του είχε ένα σύγχρονο, της ίδιας κοψιάς μ’ αυτόν, πολιτικό, που δεν είχε προσωπικά μαζί του και που θα έβαζε πλάτη στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;
Τώρα, όλοι οι ολιγόφρονες μικροπολιτικοί και των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα και η άφρονη αριστερά θα συλήσουν επάνω σ’ αυτό που έχει απομείνει από την Ελλάδα!
Ερρέτω ή μάλλον ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Στρατης Στρατηγης - τ. βουλευτής / Αθήνα

.
Το ερώτημα είναι, ο κ. Στρατήγης δεν θέλει για πολιτικούς λόγους την Εξεταστική για την Οικονομία ή έχει άλλους λόγους;

Read more...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνωρίζει επίσημα τους Πομάκους

Δεν είναι τουρκική ομάδα και βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από τους Τούρκους


Μια απίστευτη εξέλιξη ήρθε να ενισχύσει τον αγώνα των Πομάκων για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς τους. Δυστυχώς, όχι από την Ελλάδα, αλλά από την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας που επεξεργάζεται και προωθεί την πολιτισμική γενοκτονία μας, σε δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του αλλά και στα τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των μειονοτήτων της Τουρκίας, αναγνώρισε για πρώτη φορά τους Πομάκους, ως μη τουρκική ομάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από την τουρκική εθνική ομάδα.
Συγκεκριμένα, δήλωσε «επιθυμούμε να άρουμε όλες τις δυσκολίες, ώστε να μην υπάρχει μέσα στην Τουρκία των 72 εκ. κατοίκων η ανώτερη εθνική ταυτότητα του Τούρκου και οι κατώτερες των Λαζών, των Κούρδων, των Κιρκασίων των Πομάκων και των άλλων ομάδων».
Πραγματικά, στην Τουρκία συμβαίνουν συγκλονιστικές αλλαγές και κανείς δεν περίμενε να ακουσθεί από στόμα Τούρκου πρωθυπουργού αυτή η φράση.
Τη στιγμή που στην Ελληνική Θράκη κυβερνήσεις, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες κρύβονται και στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στο πομακικό, μόνο και μόνο για να έχουν τα εύσημα και τις ψήφους των εθνικιστών, στην ίδια την Τουρκία οι εξελίξεις τους ξεπερνούν.

Τι μπορούν να πουν τώρα όσοι τουρκόφρονες στη Θράκη (μουσουλμάνοι βουλευτές, τουρκόφωνες εφημερίδες, μαϊμου-μουφτήδες και άλλοι) αρνούνται την ύπαρξή μας ή προπαγανδίζουν ανοησίες του τύπου ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι; Η φράση του Ταγίπ Ερντογάν είναι για εμάς η καλύτερη πιστοποίηση της διαφοράς μας από τους Τούρκους. Η ίδια η Τουρκία αναγνωρίζει ότι δεν είμαστε Τούρκοι.

Πλησιάζει η ώρα και στην Ελλάδα, όπου πολλοί θα ντρέπονται για όσα κάνουν και για όσα δεν κάνουν (κυβέρνηση, βουλευτές, πανεπιστήμια κ.ά.). Η ιστορία δεν γυρνάει πίσω. Οι Πομάκοι θα επιβιώσουν είτε το θέλουν είτε όχι. Περιμένουμε και από τον Έλληνα πρωθυπουργό μια ανάλογη δήλωση αναγνώρισης της ύπαρξής μας!
Σεντάτ Μπίμπαση

Read more...

Γερμανία: Κατακραυγή εναντίον μιας μουσουλμάνας υπουργού

nooz.gr
Μια μέλλουσα περιφερειακή υπουργός της Γερμανίας, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα τουρκικής καταγωγής που θα αναλάβει μια τέτοια θέση, προκάλεσε αναταραχή μέσα στο ίδιο το (συντηρητικό) κόμμα της, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), ζητώντας να αποσυρθούν οι Εσταυρωμένοι από τα δημόσια σχολεία.

"Τα χριστιανικά σύμβολα δεν έχουν θέση στα δημόσια σχολεία", δήλωσε η Αϊγκιούλ Οζκάν, μέλλουσα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας (κεντρική Γερμανία) σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται από το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.

"Το σχολείο πρέπει να είναι ένας ουδέτερος χώρος", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ούτε η μαντίλα έχει θέση σε μια αίθουσα διδασκαλίας.

Η 38χρονη Οζκάν πρόκειται να γίνει αύριο Τρίτη η πρώτη τουρκικής καταγωγής υπουργός στη Γερμανία.

"Τα θρησκευτικά σύμβολα, ιδιαίτερα ο σταυρός, θεωρούνται από την περιφερειακή κυβέρνηση ένδειξη μιας εκπαίδευσης που έχει τη σφραγίδα της ανεκτικότητας, με υπόβαθρο τις χριστιανικές αξίες", αντέδρασε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βουλφ.

Άλλες αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες. Ο υπεύθυνος στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Ενώσεων για θέματα κοινωνικής ένταξης Στέφαν Μίλερ, ο οποίος προέρχεται από τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), τον πιο συντηρητικό κλάδο της CDU στη Βαυαρία, δήλωσε ότι οι θέσεις της Οζκάν "αποκκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί τρόμο".

"Πολιτικοί αξιωματούχοι που θα ήθελαν να απαγορεύσουν τους Εσταυρωμένους από τα σχολεία, πρέπει να σκεφτούν αν έχουν πραγματικά θέση σε ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα", πρόσθεσε.

Ο "κύκλος των στρατευμένων χριστιανών" του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός και υποστήριξε ότι "η εμπειρία να γίνει μια μουσουλμάνα υπουργός της CDU στην Κάτω Σαξονία μοιάζει να έχει αποτύχει πριν ακόμη αρχίσει".

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η μέλλουσα υπουργός έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της και έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία.

Η Οζκάν δέχτηκε πάντως και κάποια στήριξη στους κόλπους της CDU. Ο υπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ένταξη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (δυτική Γερμανία) Αμίν Λάσετ είπε ότι ο διορισμός της Οζκάν αποτελεί μια ένδειξη που αυξάνει "την αξιοπιστία της CDU" στον τομέα της κοινωνικής ένταξης.

Εκλογές με πολύ αβέβαιη έκβαση για τους συντηρητικούς θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου σ' αυτό το ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο, το οποίο έχει ένα μεγάλο τουρκικής καταγωγής πληθυσμό.
Read more...

Αντίδραση Βενιζέλου για τη "λευκή απεργία" στην Πολεμική Αεροπορία


nooz.gr
Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, στο άκουσμα της είδησης ότι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησαν σε "λευκή απεργία", εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του πτητικού επιδόματός τους.
Ο υπουργός μίλησε για μεθοδεύσεις που δεν τιμούν το σώμα των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς "η ενέργεια αυτή έγινε παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντισταθμίσει την εισοδηματική απώλεια των ιπταμένων, χωρίς να κάμπτεται η γενική αρχή της ενιαίας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων".

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι "εξαιρετικά αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι οι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος, αλλά για λόγους οικονομικούς".

"Είναι εξίσου αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να καταχράται των μέσων πίεσης που διαθέτει για συντεχνιακούς λόγους, τη στιγμή που η πατρίδα χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης", πρόσθεσε.

"Φταίνε πρωτίστως οι λίγοι που παρέσυραν τους πολλούς, αλλά και οι πολλοί έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, που παρασύρθηκαν από τους λίγους, οι οποίοι δεν είχαν προφανώς επίγνωση του ρόλου τους και της θέσης τους", κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός άμυνας.

Λευκή απεργία

Οι πιλότοι αρνούνται να πετάξουν τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές πτήσεις τους, προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες.

Οι μόνες πτήσεις που γίνονται είναι αυτές που άπτονται σε θέματα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας, δηλαδή αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών, αεροδιακομιδές ασθενών, έρευνα και διάσωση και αεροπυροσβέσεις.

Οι πιλότοι υποστηρίζουν ότι τα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Read more...

"Θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση της Βουλής για το μηχανισμό"

nooz.gr
Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση του σώματος της Βουλής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έδωσε από το Press Room ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση του nooz.gr εάν η συμφωνία για τους όρους δανεισμού θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή.

Ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι στο προσεχές μέλλον θα ανακοινωθεί η διαδικασία, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση του σώματος όπως γίνεται για όλα τα εθνικά θέματα, "και το πρόβλημα της οικονομίας αυτή την ώρα είναι εθνικό θέμα", είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι "αυτό το διάστημα η κυβέρνηση κατόρθωσε να συντάξει ένα πρόγραμμα Σταθερότητας, να γίνουμε και πάλι ισότιμοι συνομιλητές των εταίρων μας, και τρίτον να διασφαλίσουμε την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού". "Πρώτη μας και μοναδική επιλογή αυτή την ώρα είναι να σωθεί η χώρα και όλες οι πράξεις μας αποσκοπούν σε αυτό", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "η ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση" και πρόσθεσε ότι "μία συγγνώμη που συνοδεύεται από τέτοιου είδους κρίσεις αλλά και προτάσεις που έκανε ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει στην κοινή λογική".

Κληθείς να σχολιάσει τα σχόλια και την πρόταση δημοψηφίσματος του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα καθώς η κυβέρνηση έχει απόλυτη συνταγματική νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις".

Read more...

IMF - Ποιο είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;;


Ποιο είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;;
Πίνακας που παρουσιάζει το ποσοστό της συμμετοχής στις αποφάσεις των χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

/taxalia

Read more...

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ιεράπετρας



Σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ έγινε στις 13:26, 65 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε...



στα 2 χιλιόμετρα.


Read more...

Στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Προβλήματα στις μετακινήσεις του, θα αντιμετωπίσει, την Τρίτη, το επιβατικό κοινό καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά.

Συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τραβούν χειρόφρενο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ, ενώ τις ίδιες ώρες θα επιστρέψουν στα αμαξοστάσια τους οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τραμ.

Το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που πρόκειται να κινείται κανονικά εκείνη την ημέρα, είναι ο Προαστιακός, αφού μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι δεν ανακοίνωσαν συμμετοχή στη στάση εργασίας.

Πάντως, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να υπολογίσει ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα μείνουν ακινητοποιημένα κατά το 6ωρο που είναι η στάση εργασίας, καθώς σταδιακά θα αρχίζουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα.

Read more...

Η Αλεξανδρούπολη του 2020 κατά τον Γιάννη Λασκαράκη







Aeiforos_poli Το βιβλίο του «αειφόρος πόλη η Αλεξανδρούπολη του 2020», παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ ο επικεφαλής της παράταξης «πορεία στο μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα δημοτικής φαντασίας όπως ονομάζεται που αναφέρεται στο όραμα του Γιάννη Λασκαράκη για την Αλεξανδρούπολη του μέλλοντος, το οποίο όπως τόνισε είναι ένα εφικτό όραμα, αρκεί η δημοτική αρχή να έχει φαντασία και τόλμη. Στην παρουσίαση του βιβλίου του βρέθηκαν φίλοι του όπως ο Σταύρος Μπένος πρώην υπουργός και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος.

thrakinet.tv

Read more...

Αλλάζει η σφραγίδα του κράτους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες!

ksipnistere

Αλλάζει το δεύτερο και τρίτο γράμμα της λέξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη σφραγίδα του κράτους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Το δεύτερο γράμμα Η αντικαθίσταται με το Ν και το τρίτο γράμμα Μ με το Τ.
Διά την ανακάλυψη: Νίνα Τσιμπούλη

Read more...