Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ζητούν να κόψουμε δύο μισθούς...



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βούλα Κεχαγιά
nonews-news

«Θα είναι όμως καταστροφικό και για τα Ταμεία» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ανδρέας Λοβέρδος Τα πρώτα σκληρά δείγματα γραφής έδωσαν ΔΝΤ και Ε.Ε.
σε σχέση με τις αξιώσεις που έχουν από τη χώρα μας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με τον υπουργό, μάς υποδεικνύουν κατάργηση και του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως...

επίσης μείωση του κατώτατου μισθού (σήμερα είναι στα 780 ευρώ) και αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων.

O κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει μονόδρομο την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις ακόμη και για στελέχη της κυβέρνησης, λέγοντας πως επικρατούσε αμφισημία και έλλειψη προσήλωσης στη στοχοθεσία της χώρας. Κύριε υπουργέ, τελικώς η κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Ηταν μονόδρομος;

Η προσφυγή στον μηχανισμό ήταν προσφυγή διάσωσης της πατρίδας. Η συνεπής εφαρμογή του μηχανισμού όπως και η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και όλων των πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ελλάδας.

Πολλοί, ακόμη και από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι δαιμονοποιήθηκε ο μηχανισμός και χάθηκε πολύτιμος χρόνος...
Στην αρχή, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, επιχειρήθηκε από πολιτικούς και δημοσιογράφους να δαιμονοποιηθεί η επιτήρηση της Ε.Ε., που βασιζόταν και ρυθμιζόταν από τη Συνθήκη της Ε.Ε. Πολλοί μιλούσαν υποτιμητικά ή και εχθρικά για την επιτήρηση, άλλοι δεν την έπαιρναν στα σοβαρά και πάντως επικρατούσε αμφισημία και διαπιστωνόταν έλλειψη προσήλωσης στη στοχοθεσία που είχε ανάγκη η χώρα. Η δυνατότητα να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς, δυστυχώς χάθηκε. Τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε στις 25 Μαρτίου από την Ε.Ε. Μηχανισμός κατά τα 2/3 ευρωπαϊκός και κατά το 1/3 του ΔΝΤ. Η λειτουργία αυτού του μηχανισμού και η εκ μέρους μας εφαρμογή όλων των υποχρεώσεών μας πρέπει να γίνει με όρους σωτηρίας της πατρίδας και κυρίως εμείς που έχουμε κυβερνητική ευθύνη πρέπει να αγωνιστούμε με αυταπάρνηση. Προσωπικώς δεν μπορώ να δω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα αν χαθεί και αυτή η δυνατότητα. Χωρίς να κινδυνολογώ, πιστεύω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Εσείς πάντως σε αυτή την κατεύθυνση έχετε μιλήσει από την αρχή της κυβερνητικής θητείας...

Ναι, γιατί είχα συνείδηση των προβλημάτων ήδη από τον καιρό της αντιπολίτευσης. Θέλω να μου επιτρέψετε να μνημονεύσω δύο φράσεις από ομιλία μου στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2008: «Η χώρα θα χρειαστεί χρήματα και δεν θα τα βρίσκει. Δεν θα τα βρίσκει γιατί δεν θα μπορεί να δανειστεί, δεδομένου ότι θα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Και ενδεχομένως αν δανειστεί- χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ- στην πορεία θα υποστούμε μορφές επιτροπείας».

Αυτές τις ημέρες η Ε.Ε. αξιολογεί και τους άξονες των προτάσεών σας για το Ασφαλιστικό. Πιστεύετε ότι θα περάσετε το τεστ της Ευρώπης;
Ναι. Το ασφαλιστικό σύστημα που οργανώνουμε ανταποκρίνεται στα κριτήρια της Ε.Ε. και στις συστάσεις πολιτικής που έδωσε το ΕCΟFΙΝ με την απόφασή του, της 16ης Φεβρουαρίου. Επειδή κάποιοι μάς κατηγορούν αδίκως ότι οι Βρυξέλλες μάς υπαγορεύουν λύσεις, τους παρακαλώ να διαβάσουν τις προτάσεις μου στον Κοινωνικό Διάλογο για το Ασφαλιστικό, της 8ης Δεκεμβρίου 2009, όπου εισηγήθηκα τα όσα κάνουμε σήμερα. Η σύμπτωση με την Ε.Ε. προκύπτει, γιατί τα ευρωπαϊκά πρότυπα επίλυσης του Ασφαλιστικού είναι μόνο 2 ή έστω 2,5!!! Δεν ανακαλύψαμε, λοιπόν, τον ηλεκτρισμό, αλλά συναρμολογήσαμε ένα νέο σύστημα με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους. Ζήτησα από τον κ. Πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό να το παρουσιάσω το συντομότερο δυνατό σε επίσημη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και όλων των πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ελλάδας

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δεν μας υπαγόρευσαν λύσεις οι Βρυξέλλες (...), αλλά συναρμολογήσαμε ένα νέο σύστημα με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους


ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιάννης Δ. Κούρος
Θα ενδώσετε για πιέσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα;
Την Παρασκευή στη συνάντησή μου με τους επικεφαλής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μου ετέθησαν τα εξής θέματα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα:

με μορφή ερωτήσεως, αν σκεφτόμαστε να καταργήσουμε τον 14ο μισθό, ενώ μου έγινε και το ερώτημα γιατί δεν πάμε σε 12 μόνο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά από το ΔΝΤ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τα εξής: τα ζητήματα του συστήματος διαιτησίας, του νομικού καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του καθεστώτος των απολύσεων και του ενδεχομένου να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Με άλλα λόγια, ετέθη στο τραπέζι όλο το μεταπολιτευτικό εργατικό δίκαιο. Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που υποστήριξα στην ελληνική Βουλή αλλά και στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, υποστήριξα και στη συνάντηση αυτή πως η κατάργηση των επιπλέον δύο μισθών είναι μια απολύτως καταστροφική επιλογή για τους ανθρώπους, την αγορά, ενώ σε ό,τι με αφορά ως υπουργείο Εργασίας, και για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Κάθε μισθός σημαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία 2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο σε τέτοιες επιλογές.

Σπεύδω πάντως να διευκρινίσω ότι τα θέματα αυτά δεν ετέθησαν ως προϋποθέσεις εφαρμογής του μηχανισμού υποστήριξης της Ελλάδας. Ως προς όλα τα υπόλοιπα θέματα, υποστήριξα ότι όσα ζητήματα δεν αφορούν αποκλειστικά τους κοινωνικούς εταίρους ρυθμίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και κάθε συζήτηση δεν μπορεί να αποστεί από τις ρυθμίσεις του Δικαίου αυτού.

Γιώργος Κατσαρός
Οσοι βγαίνουν φέτος στη σύνταξη και έχουν διαδοχική ασφάλιση θα έχουν κάποιο όφελος από τον νέο νόμο;

Ο νέος νόμος αίρει τις αδικίες που προκύπτουν από τη μείωση των συντάξεων επί διαδοχικής ασφάλισης, η ενεργοποίησή του όμως θα γίνει όποτε η Ελλάδα έχει τη σχετική οικονομική δυνατότητα. Για το 2011 και το 2012 δεν το βλέπω.

Μιχαήλ Κυνίγος
Υποσχεθήκατε ότι σε 6 μήνες θα λύσετε το θέμα της γρήγορης καταβολής της σύνταξης. Ισχύουν οι υποσχέσεις σας;

Στον νόμο που ψηφίζει η Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη υπάρχει ρύθμιση για την ίδρυση δύο ακόμη Κέντρων Ανακεφαλαίωσης. Ο εργαζόμενος δύο χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί θα ζητά από τον ασφαλιστικό φορέα της τελευταίας του εργασίας να εκδίδει προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Με αυτό τον τρόπο, όλοι οι υπολογισμοί θα γίνονται εγκαίρως, έτσι ώστε όποιος βγαίνει σε σύνταξη να την παίρνει αμέσως.

Γιώργος Φρατζεσκάκης
Γιατί θα πρέπει να εφαρμόζεται συνταξιοδότηση με 35ετία στα 60 χρόνια και να μην ισχύει εθελοντική παραμονή μέχρι τα 65;

Η εθελοντική παραμονή στην εργασία μετά τη συμπλήρωση των ορίων ισχύει ήδη (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και στο νέο σύστημα διευρύνεται και πριμοδοτείται με ιδιαίτερα ισχυρά κίνητρα.

Ελένη Γκουντέλα
Γιατί οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά για τις μητέρες με ανήλικα στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ αρχίζουν από το 2013 και στις γυναίκες με ΙΚΑ από το 2011;

Για το ΙΚΑ προκύπτουν από ισχύοντα νόμο (αρμοδιότητα υπουργείου Εργασίας), ενώ για το Δημόσιο θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της απόφασης του ΔΕΚ για την εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο (αρμοδιότητα υπουργείου Οικονομικών).

Ιφιγένεια Κ.
Ποιοι θεωρείτε ότι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ώς τις 31/12/2012;

Οσοι μέχρι και εκείνη την ημερομηνία έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δικαιούνται πλέον να βγουν στη σύνταξη.


Τρία μόνο τα Ταμεία κύριας σύνταξης

Παναγιώτης Κατσιμπόκης
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενοποιηθούν σε ένα και τότε τι θα γίνει με τα περιουσιακά τους στοιχεία;

Στο τέλος της δεκαετίας τα Ταμεία της κύριας σύνταξης θα γίνουν τρία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών). Η περιουσία τους δεν αφαιρείται από τους επιμέρους ιδιοκτήτες τους. Την κινητή περιουσία των 29,5 δισ. ευρώ θα τη διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, τη δε ακίνητη περιουσία τους, αντικειμενικής αξίας 2 δισ. ευρώ, θα την αναθέσουμε στη διαχείριση σύμπραξης τραπεζών, η οποία θα προκύψει από διαγωνισμό.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: