Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Νέες βολές Χατζημαρκάκη κατά Πάγκαλου και ΝΔ


Δριμύ «κατηγορώ» κατά των πολιτικών σε Ελλάδα και Γερμανία και ιδίως κατά στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και του σημερινού αντιπροέδρου, Θεόδωρου Πάγκαλου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη, ο ομογενής ευρωβουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Γεώργιος Χατζημαρκάκης.
Από το «στόχαστρό» του δεν διέφυγε ούτε η Eurostat, για την οποία είπε ότι θα έπρεπε να έχει ισχυρότερο ρόλο.

Αναφερόμενος στα ελληνικά λάθη, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ακόμη ότι «όσοι έφταιξαν δεν πρέπει να πάνε απλά σε μια ακόμη εξεταστική, αλλά να γίνει δίκη, γιατί υπάρχουν προσωπικές ευθύνες», όχι μόνο για τις λανθασμένες στατιστικές, αλλά και για τις πολιτικές σε επίπεδο προϋπολογισμού, χρέους κτλ.

«Το δυστύχημα είναι ότι η μεγάλη πορεία της Ελλάδας για να φτάσει τα κριτήρια εισόδου στην ευρωζώνη σήμερα ξεχνιέται, γιατί τέσσερα-πέντε χρόνια μετά, μια άλλη γενιά πολιτικών, έκανε κάτι που δεν ήταν σωστό κι έτσι σήμερα όλοι στο εξωτερικό θεωρούν ότι η Ελλάδα εντάχθηκε με λάθος στοιχεία», σημείωσε, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση τού τότε υπουργού Οικονομίας, Γεώργιου Αλογοσκούφη, για «την δήθεν» - όπως τη χαρακτήρισε - απογραφή, «άνοιξε την πόρτα για όσους σκέφτονται αρνητικά για την Ελλάδα και ιδίως για τους κερδοσκόπους».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Πάγκαλο και τις δηλώσεις περί «οικονομικού ρατσισμού των Γερμανών», διερωτήθηκε με ποιον τρόπο βοηθούν αυτές μια χώρα που ζητάει αλληλεγγύη. «Στη Γερμανία λένε ότι δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε αιχμές και κατά Γερμανών πολιτικών για τις προκλητικές δηλώσεις τους εναντίον της Ελλάδας, αλλά και για το γεγονός ότι, ενώ γνώριζαν από το 2004, για τις λανθασμένες στατιστικές, δεν έκαναν κάτι.

Αντίθετα, θετικά ήταν τα σχόλιά του για τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, για τον οποίο επεσήμανε ότι ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός κι ότι ακόμη χαίρει της εμπιστοσύνης των εταίρων στην ΕΕ. Τόνισε, όμως, ότι ενδεχομένως ένας ξένος «τοποτηρητής», ένας ειδικός απεσταλμένος, θα μπορούσε με μεγαλύτερη άνεση να ανακοινώνει τα δυσάρεστα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν.

Κρίσιμος μήνας ο Μάιος

Την προθυμία της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά όχι πριν τα μέσα Μαΐου, μετέφερε ο κ.Χατζημαρκάκης, επικαλούμενος επαφές του με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι να προηγηθούν οι σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις από τα εγκατεστημένα στην Αθήνα κλιμάκια της «τρόικας» ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ευλογίες της "τρόικας" κρίνονται απαραίτητες, γιατί θα διασφαλίσουν τη γερμανική κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης , ο «Αρειος Πάγος» της Γερμανίας, να αποφασίσει ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση της ρήτρας «no bail out» («όχι στην οικονομική βοήθεια») της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο κ. Χατζημαρκάκης δεν αρνήθηκε άλλωστε ότι οι περιφερειακές εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας στις 9 Μαϊου παίζουν τον ρόλο τους στις κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης. «Μετά θα χαλαρώσουν τα πράγματα και οι βοήθειες θα δοθούν πιο άνετα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ομογενής ευρωβουλευτής επεσήμανε, τέλος, ότι αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, είναι να ενισχυθεί η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ.Χατζημαρκάκη, γερμανικές αλυσίδες όπως η LIDL ή η Praktiker και η Saturn θα έπρεπε, ακόμη και εθελοντικά, να αυξήσουν το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στα ράφια τους.

Έλλειμμα και τιμωρία

Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γεώργιος Γλυνός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δήλωση των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου, με αφορμή την υπόθεση της Ελλάδας, «αποτελεί προάγγελο για υπέρβαση των σημερινών κανόνων της ΕΕ», σε ό,τι αφορά τη διάσωση κρατών, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεοκοπίας.

Πρόσθεσε ότι, αν και οι ισχύουσες ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν διάσωση κοινοτικών χωρών με ανάληψη των δημοσιονομικών τους υποχρεώσεων από άλλα κράτη-μέλη, ωστόσο ένας μηχανισμός δημοσιονομικής στήριξης θα μπορούσε να συμφωνηθεί εκτός Συνθηκών: αυτό συνέβη με τη συμφωνία Σένγκεν, αλλά και με το ίδιο το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.

Κατά τον κ.Γλυνό, οι σημερινοί κανόνες της ΕΕ περιορίζονται στην επιβολή ποινών, οι οποίες, «εφόσον δεν επιφέρουν τη συμμόρφωση, οδηγούν στη χρεοκοπία μία ώρα αρχύτερα τη χώρα που δεν μειώνει εγκαίρως το έλλειμμα, δια της τιμωρίας».

"Οι διαδικασίες συντονισμού των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών αποκλειστικά και μόνο δια της τήρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και δια της επιβολής ποινών, δεν είναι επαρκείς για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Το σημείο ισορροπίας της πολιτικής ενοποίησης, που οδήγησε στη δημιουργία της ΟΝΕ, πιέζεται να μετακινηθεί σε θετική κατεύθυνση, με τη δημιουργία και αξιόπιστη λειτουργία του μηχανισμού δημοσιονομικής συνδρομής", υπογράμμισε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική συνδρομή θα πρέπει να γίνεται με αυστηρούς όρους.

"Η Ελλάδα δεν ξεγέλασε κανέναν εισερχόμενη στην Ευρωζώνη"

Ο κ. Γλυνός επεσήμανε ακόμη ότι, στην περίπτωση της ΕΕ, η πολιτική βούληση υπερισχύει συχνά των αυστηρών κριτηρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν ξεγέλασε κανέναν εισερχόμενη στην Ευρωζώνη και η είσοδός της επιβεβαιώνει την πολιτική προσέγγιση του εγχειρήματος», είπε.

Υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης υπήρξε υπερβολικά απλόχερη για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί ο υπερβολικός δανεισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος, ενώ αντίθετα «οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ είναι προφανές ότι αντιμετώπισαν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας με αρκετή καθυστέρηση και αρκετά επιφανειακά».nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: