Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ναί μεν αλλά από του Γερμανούς για το μηχανισμό


nooz.gr
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ θα στηρίξει τη βοήθεια προς την Ελλάδα γιατί τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ, αλλά η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι διαχειρίζεται το δημοσιονομικό της έλλειμμα, δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του κόμματός της.

"Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ, τώρα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση", τόνισε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ σε δήλωσή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

"Ωστόσο, πρώτα πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά ότι η Ελλάδα προχωρεί στις περικοπές του ελλείμματός της", πρόσθεσε.

"Πρέπει να βοηθήσουμε αλλά οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, δεν πληρούνται ακόμη".

Ο Κάουντερ είπε πως αναμένει πως ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός των Συντηρητικών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα στηρίξει υπό αυστηρές προϋποθέσεις, οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στο κοινοβούλιο.

"Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα το πράξουμε. Η καγκελάριος επισημαίνει πάντα ότι η τελευταία προσφυγή θα είναι όταν διακυβευτεί η σταθερότητα του ευρώ", τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τους ηγέτες του κυβερνώντος κοινοβουλευτικού συνασπισμού σήμερα για να συζητήσουν για το πακέτο βοήθειας των χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την έγκριση οιασδήποτε βοήθειας. Ανώτατο στέλεχος του κόμματος επισήμανε σήμερα ότι είναι σημαντικό οποιαδήποτε βοήθεια πρέπει να εξεταστεί καταλλήλως.

Η Πέτρα Μέρκελ του SPD, η επικεφαλής της νομισματικής επιτροπής της κάτω βουλής (Μπούντεσταγκ) του γερμανικού κοινοβουλίου είπε ότι είναι σημαντικό να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση με διαφάνεια για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα της θα μπλοκάρει τη βοήθεια, είπε: "Δεν θα την απορρίψουμε. Θα εξετάσουμε ακριβώς τί είναι δυνατό και ποιές εναλλακτικές υπάρχουν. Πιστεύω πάντα ότι πρέπει να σκεπτόμαστε πως πρέπει να βοηθήσουμε", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: