Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

“Δεν θα θέσει σκληρότερους όρους το ΔΝΤ”…

Κοινή η προσέγγιση με την Ε.Ε., λέει ο Παπακωνσταντίνου

protothema.gr
“Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

"Είναι μία συζήτηση στην οποία υπάρχει μία κοινή προσέγγιση", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Η κοινή προσέγγιση είναι απλή, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει τα ελλείμματά της δραστικά, να ελέγξει το χρέος της και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές, ώστε να έχουμε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία. Είναι μια κατεύθυνση στην οποία και εμείς παρατασσόμαστε και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία".



Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε παράλληλα ότι η πορεία του ΔΝΤ "δεν είναι μονοδιάστατη", σημειώνοντας ότι "έχει επιτυχίες και αποτυχίες". 

"Εγώ δεν κρίνω το σύνολο της πορείας του. Κρίνω τις προτάσεις που έχει κάνει για την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να πω ότι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

O υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα «ώστε να έχουμε», όπως ανέφερε, “ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, τους όρους χρηματοδότησης, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο απρόσκοπτος δανεισμός της Ελλάδας, κάτι για το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε βεβαιότητα.

Σε σχέση, τέλος, με τα σενάρια για τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας “έχει να κάνει με διαρθρωτικά θέματα, με θέματα τιμών και όχι με τους μισθούς και το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που όπως όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ χαμηλοί”…

Δεν υπάρχουν σχόλια: