Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αν η κυβέρνηση αποτύχει, θα αποτύχει και η χώρα, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων


Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την ανάγκη για εθνικό μορατόριουμ και προσωρινή ανακωχή επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. «Αν η κυβέρνηση δεν πετύχει, θα είναι χτύπημα για τον τόπο. Αποκλείεται να αποτύχει η κυβέρνηση και να πετύχει η χώρα. Δίνουμε εθνική μάχη, αντίστοιχη με τη μάχη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ.Χατζηδάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρουσα ιδέα και φαντάζομαι ότι θα υλοποιηθεί». Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξει και μια εθνική ομάδα υλοποίησης των αλλαγών, που χρειάζονται και δεν έχουν γίνει, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Ο υπουργός έθεσε, εξάλλου, τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς την οποία, όπως είπε, το έργο της κυβέρνησης θα είναι μάταιο: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Τόνισε δε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη στήριξη του 50% των πολιτών είναι θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το Εμπόριο, Θ. Σκορδάς, απηύθυνε πρόσκληση προς τον επιχειρηματικό κόσμο για επίδειξη αισθήματος πατριωτισμού και κοινωνικής ευθύνης. «Έχουμε μπροστά μας μια μάχη από την οποία ή θα βγούμε νικητές, ή θα πέσουμε όλοι. Ο καθένας πρέπει να συμβάλει όσο καλύτερα μπορεί» είπε και δήλωσε αισιόδοξος ότι με πνεύμα συνεργασίας θα υπερβούμε τις δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης και της παθογένειας της αγοράς.

Τη βελτίωση, άμεσα, του αναπτυξιακού νόμου ανήγγειλε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Ν.Μηταράκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.

Στις δυνατότητες συνεργασίας της επιχειρηματικότητας με τον πολιτισμό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ.Τζαβάρας.

«Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που σήμερα σπαταλούνται ή αξιοποιούνται ανεπαρκώς» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. «Το διακύβευμα» πρόσθεσε «δεν είναι μια ηπιότερη εφαρμογή της μνημονιακής λογικής ή ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων λιτότητας με κάποιες αποσπασματικές αναπτυξιακές "πινελιές", αλλά η απεξάρτηση της οικονομίας μας από λανθασμένες και αδιέξοδες συνταγές και επιλογές, με την ταυτόχρονη υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την ενθάρρυνση κάθε ανταγωνιστικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής κάλυψης των εισοδηματικών απωλειών για τις ασθενέστερες τάξεις και πρότεινε αποκατάσταση των τραυμάτων που υπέστησαν το κοινωνικό κράτος και οι εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση οργανισμών, επανεξέταση του προϋπολογισμού από μηδενική βάση, κ.ά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με τα όπλα παρά πόδα περιμένουν τον Βενιζέλο και την επανίδρυση

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ



Με τα όπλα παρά πόδα περιμένουν τον Βενιζέλο και την επανίδρυση
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχέδιο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και αυτό- όπως όλα δείχνουν φέρνει σε θέσεις μάχης τους κορυφαίους του κόμματος.


Το γεγονός ότι η απόφαση το ΠΑΣΟΚ να μην συμμετάσχει στην κυβέρνηση με στελέχη και πρώην υπουργούς τέθηκε προς έγκριση στο μοναδικό εκλεγμένο όργανο, τον ΚΟ, δεν πέρασε απαρατήρητο, έστω και αν περίπου 10 βουλευτές διαφώνησαν.
Οι κορυφαίοι περιμένουν  να δουν τι θα ανακοινώσει ο Ευ. Βενιζέλος και στη συνέχεια, θα καθορίσουν τη στάση τους.

Ήδη οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Πέτρο Ευθυμίου δοκιμάζονται. Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι σφόδρα ενοχλημένη με την τοποθέτηση του κ. Θ. Παπαθεοδώρου ως υφυπουργού παιδείας γιατί ως πρύτανης είχε πολεμήσει σκληρά τον νόμο που προώθησε για αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Από κοντά, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένει να δει τι εξέλιξη θα έχει η υπόθεση διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, μιας και ο Ευ. Βενιζέλος έχει γνωστοποιήσει ότι θα γίνει έλεγχος από διεθνή εταιρεία. Και ο Γιώργος δεν είναι τελείως μόνος στο ΠΑΣΟΚ…Ο Κατάλογος των δυσαρεστημένων όμως δεν τελειώνει εδώ.

Οι Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Παπουτσής και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έχουν κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένοι, μιας και από την 6η Μαΐου οπότε και δεν εξελέγησαν «κόπηκαν» από τη Γραμματεία, χωρίς να υπάρξουν εξηγήσεις. Λες και η θέση εξαρτιόνταν  από τους σταυρούς που θα συγκέντρωναν.

Υπάρχει φυσικά και ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θόδωρος Πάγκαλος οι σχέσεις των οποίων με τον πρόεδρο του κόμματος είναι σε οριακό σημείο.

Το κλίμα πυροδοτείται- λένε- και από ορισμένα στελέχη τα οποία επιδεικνύουν «συμπεριφορά κατακτητή».

Αυτά, σε μια στιγμή κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει καταγράψει ιστορικά χαμηλό στις εκλογές και η ΚΟ αριθμεί μόνον 33 βουλευτές. Ταυτοχρόνως μετέχει στην κυβέρνηση  προσπαθώντας να τηρήσει πολιτική «διακριτικής στήριξης» και να πείσει ότι ουσιαστικά πρόκειται για «κυβέρνηση της ΝΔ». Αυτά όμως φαίνεται ότι δεν πείθουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι «όποιος πιστεύει ότι τηρώντας αποστάσεις θα αποφύγει και το πολιτικό κόστος, πλανάται οικτρά». Και ότι αν αποτύχει η κυβέρνηση «το ΠΑΣΟΚ θα εξανεμιστεί».

Οι εξελίξεις φυσικά θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Βενιζέλος. Αν διαφανεί ότι επιχειρείται να υπάρξει ένα κόμμα «ιδεολογικής καθαρότητας» με αποκλεισμό από τα κέντρα λήψης αποφάσεων όλων όσοι δεν είναι ακραιφνώς βενιζελικοί, δεν αποκλείεται τα όπλα που βρίσκονται παρά πόδα να χρησιμοποιηθούν…

Θέμης Δαγκλής
 http://newpost.gr

Read more...

Για χρέη άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο συνελήφθη ένας 50χρονος

Άλλες τέσσερις συλλήψεις στην Αττική


  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ συνελήφθη ένας 50χρονος, ομόρρυθμο μέλος εταιρείας, στην Αγία Παρασκευή.

Συγκεκριμένα οι οφειλές του ανέρχονται σε 6.559.956,04 ευρώ.

Εκτός από τον 50χρονο το τελευταίο διήμερο έχουν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής άλλα τέσσερα άτομα.

Ειδικότερο, στο Παλαιό Φάληρο συνελήφθη ένας 58χρονος για μη καταβολή ΦΠΑ, ύψους 1.418.593,76 ευρώ.

Στα Σπάτα συνελήφθη ένας 55χρονος για μη καταβολή ατομικών χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 827.498,62 ευρώ και στην Αρτέμιδα ένας 49χρονος διαχειριστής εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας με οφειλές ύψους 433.058,25 ευρώ.

Τέλος, στο Μαρούσι ένας 60χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας συνελήφθη για μη καταβολή ΦΠΑ, ύψους  34.405,2 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

750.000 € θα πάρει ο Τζήμερος


Για μόλις 0,9 % θα εισπράξει τελικά ο συνασπισμός των κομμάτων "Δημιουργία Ξανά" και "Δράση" την κρατική επιχορήγηση, αφού ο κομματικός τους σχηματισμός συγκέντρωσε τελικά το 1,59 % ενώ το κατώτατο όριο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι το 1,50 %,

Έτσι, παρότι τα "δύο κόμματα" μέσα σε σαράντα ημέρες έχασαν συνολικά πάνω από το 60 % της δύναμής τους (από το ποσοστό του 4,23 % που συγκέντρωναν και οι δύο μαζί στις εκλογές της 6ης Μαΐου, στις τελευταίες συγκέντρωσαν μόλις 1,59 %) θα εισπράξουν 750.000 ευρώ από τον κρατικό κορβανά.       

Πηγή: Το κείμενο είναι αυτούσιο από την εφημερίδα Παρασκευή + 13.enikos.gr

Read more...

«Μπάζει νερά» και η γερμανική οικονομία


«Μπάζει νερά» και η γερμανική οικονομία
Φαίνεται πως διαψεύδονται όσοι πίστευαν πως η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να είναι εσαεί θωρακισμένη από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αφού τα μηνύματα που λαμβάνει τελευταία η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν... σύννεφα να μαζεύονται πάνω από το Βερολίνο.

Η Μέρκελ μπορεί έως τώρα να απολάμβανε τις δάφνες της επιτυχίας του πάμφθηνου δανεισμού της Γερμανίας και της δημοφιλίας των γερμανικών ομολόγων, όντας ισχυρή στο εσωτερικό και μεγάλο φαβορί για επανεκλογή το φθινόπωρο του 2013, όμως η αυστηρή λιτότητα και η νευρικότητα της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να απορρυθμίζουν τα γρανάζια του γερμανικού ρολογιού.

Ειναι ενδεικτική η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που αποδεικνύει ότι η κρίση χρέους αρχίζει να αγγίζει για τα καλά τη βιομηχανία της χώρας. Ο δείκτης επιχειρηματικήςεμπιστοσύνης κατέγραψε τον Ιούνιο νέα βουτιά (στο 105,3 από 106,9 τον Μάιο) σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Ifo.  «Η πρόσφατη αύξηση της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη επηρεάζει τη γερμανική οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Χανς-Βέρνερ Σιν.

Παράλληλα, ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε χαμηλό τριών ετών, ενώ την ίδια ώρα και οι γερμανικές εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική κάμψη, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2009.

Τα ανησυχητικά μηνύματα για την Καγκελαρία δεν σταματούν στον κομβικό τομέα της βιομηχανίας, αλλά υπάρχει πάντα και το ζήτημα του περιβόητου «κρυφού» δημοσιονομικού χρέους. Η εφημερίδα Die Welt σε σχετικό της δημοσίευμα με τίτλο «Η Γερμανία που κουνάει το δάχτυλο συσσωρεύει κρυφά τρισεκατομμύρια» αναφέρει ότι «την ώρα που το Βερολίνο δίνει μαθήματα σκληρής λιτότητας στην ευρωζώνη, η Γερμανία συσσωρεύει σιωπηλά χρέος, μία κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί με τις σχεδιαζόμενες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές φόρων».

Το άρθρο δημοσιοποιεί την έκθεση του βερολινέζικου ιδρύματος Stiftung Marktwirtschaft (Ίδρυμα της Οικονομίας της Αγοράς) και τις δηλώσεις του οικονομολόγου Bernd Raffelhüschen, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντί να εκμεταλλευθεί την υπάρχουσα συγκυρία, «ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακριβά δώρα», εννοώντας τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της πρόνοιας, του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος.

Το επίσημο γερμανικό χρέος αντιστοιχεί στο 83,2% του ΑΕΠ, όμως με το χρέος από τα ασφαλιστικά ταμεία εκτοξεύεται στο 147%, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το πραγματικό χρέος αντιστοιχεί στο 230%. «Πριν σώσουμε τις άλλες χώρες, θα πρέπει πρώτα να σώσουμε εμάς από τους εαυτούς μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Stiftung Marktwirtschaft, Michael Eilfort. Σύμφωνα με την έκθεση του  Raffelhüschen, μία νέα ισχυρή ύφεση μπορεί εύκολα να στείλει τους δημοσιονομικούς δείκτες στην... κατηφόρα.

Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στη Γερμανία. Η βαριά ήττα του υποψηφίου της Νόρμπερτ Ρέτγκεν, από την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, Χανελόρε Κραφτ, στο κομβικό κρατίδιο της Ρηνανίας- Βεστφαλίας σημειώθηκε με φόντο την οικονομία, αφού το CDU είχε θέσει ως προεκλογικό του άξονα την σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι πιέσεις είναι ήδη πολλές από το εξωτερικό αφού όλο και περισσότεροι παράγοντες κατακρίνουν την απαράλλακτη γραμμή της καγκελαρίου. Ο Φρανσουά Ολάντ με τα ευρωομόλογα, η Κριστίν Λαγκάρντ που μίλησε για «ξεροκεφαλιά» της γερμανίδας καγκελαρίου, το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού New Statesman που την παρουσίαζε ως «Εξολοθρευτή της ανάπτυξης» και... Χίτλερ. Εάν τα πράγματα αρχίσουν να «στραβωνουν» και στο εσωτερικό, τότε οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 στη Γερμανία ίσως είναι και το κύκνειο άσμα της Άνγκελα Μέρκελ.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος
moneypost.gr

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μακροημερεύσει

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ



 



Το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει το μνημονιακό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο στα ουσιώδη και κοινωνικά επώδυνα θέματα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μακροημερεύσει καθώς είναι πλέον φανερό ότι «η διατυμπανιζόμενη προεκλογική αναθεώρηση του μνημονίου για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του».

Μάλιστα κάνει λόγο για κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα στο πλάι της κοινωνίας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει το μνημονιακό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο στα ουσιώδη και κοινωνικά επώδυνα θέματα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές.

Είναι πλέον φανερό πως η διατυμπανιζόμενη προεκλογική αναθεώρηση του μνημονίου για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του.


Οι αόριστες επιθυμίες, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς για τις όποιες θεσμικές αλλαγές και η ασάφεια ως προς την αποκατάσταση των βάναυσων κοινωνικών αδικιών, δημιουργούν τη βεβαιότητα πως πρόκειται για μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας.


Μια τέτοια κυβέρνηση πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με συνέπεια και υπευθυνότητα θα σταθεί στο πλάι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και θα αγωνιστεί για να γίνει η ελπίδα που γεννήθηκε στις τελευταίες εκλογές πραγματικότητα.

Read more...

Σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα...


Επίκαιρος Ανδρέας Παπανδρέου... 
«Η Εθνική Ανεξαρτησία βασικός στόχος», του Ανδρέα Παπανδρέου, στην εφημερίδα Εξόρμηση, 18-3-1977
«Η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη “φωνή του κυρίου της’’ » […] 
Ο «διεθνισμός» του καπιταλισμού με την προοδευτική ενσωμάτωση της παραγωγικής διαδικασίας σε παγκόσμια κλίμακα στα πλαίσια των πολυεθνικών εταιριών, ο «διεθνισμός» της Δύσης γίνεται ολοένα και περισσότερο σύμμαχος του παγκόσμιου καπιταλισμού. Θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Διεθνής Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΟΚ και ο ΟΟΣΑ, προωθούν τον «διεθνισμό» του μονοπωλιακού καπιταλισμού – αποτελούν δηλαδή φαινόμενα της ιμπεριαλιστικής φάσης του καπιταλισμού. […] Χαρακτηριστικά της εξάρτησης σ’ αυτή τη νέα μορφή, τα βασικά χαρακτηριστικά της επίσημης αποικιακής σχέσης εξαφανίζονται. Η πολιτεία μιας εξαρτημένης χώρας αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικά ανεξάρτητης χώρας. 
Η εξάρτηση όμως, η ουσιαστική εξάρτηση, προωθείται σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής δομής : τον οικονομικό (νομισματικό και πιστωτικό σύστημα, επενδύσεις, τεχνολογία, δομή εξωτερικού εμπορίου, οικονομική και δημοσιονομική πολιτική) τον πολιτικο-στρατιωτικό (εθνική άμυνα, εσωτερική ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, πολιτική απέναντι στον συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση- και γενικότερα τη δομή της πολιτείας) και τον κοινωνικοπολιτιστικό (παιδεία, νοοτροπία, ήθη και έθιμα, σύστημα προτιμήσεων για καταναλωτικά αγαθά και γενικότερα «τύπο διαβίωσης»).
Το εξαρτημένο κράτος, αποτελεί στα πλαίσια της σύγχρονης μορφής της εξάρτησης της περιθωριακής χώρας από τα μητροπολιτικά κέντρα του σύγχρονου καπιταλισμού, το υποκατάστατο της ανοιχτής πολιτικής επικυριαρχίας της εποχής της αποικιοκρατίας. Δύο βασικά είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα μητροπολιτικά κέντρα για την άσκηση ελέγχου επάνω σε δορυφορικά κράτη. Πρώτο η διάβρωση, δεύτερο, η σύναψη διμερών συμφωνιών κι η ένταξη της χώρας σε στρατιωτικές ή οικονομικές συμμαχίες. Η διάβρωση είναι βέβαια το κλειδί. Αποβλέπει στην επισήμανση προσώπων που παίζουν ή – με την κατάλληλη προώθηση θα παίξουν- σημαντικό ρόλο σε θέσεις-κλειδιά της πολιτικής ζωής του τόπου και ακολουθά ο προσεταιρισμός τους και η κατάλληλη εκπαίδευσή τους με στόχο την ένταξή τους (συνειδητά ή όχι) στους μηχανισμούς ελέγχου.
 Η Ελλάδα έχει πολύ πικρή πείρα, γιατί είναι ίσως η πρώτη χώρα της μεταπολεμικής περιόδου που διαβρώθηκε συστηματικά από τις υπηρεσίες των Η.Π.Α. στα πλαίσια του Δόγματος Τρούμαν. Αποτελεί μάλιστα «πειραματόζωο» για τους Αμερικανούς, που μάθανε την τέχνη της διάβρωσης στην χώρα μας και την εφήρμοσαν με τόση επιτυχία στα πέρατα του κόσμου. [....] Οι «προσεταιρισμένοι» Βέβαια θα ήταν λάθος να νομιστεί ότι οι «προσεταιρισμένοι» Έλληνες είναι πράκτορες. Αυτή είναι άλλη υπόθεση που δεν απαιτεί βαθύτερη ανάλυση παρά την αναμφίβολη πρακτική της σημασία. Οι «προσεταιρισμένοι» Έλληνες έχουν «πεισθεί» ότι το εθνικό μας συμφέρον ταυτίζεται με την πολιτική του μητροπολιτικού κέντρου- δηλαδή των Η.Π.Α. ή του υποκατάστατου της, της Δυτικής Γερμανίας και γενικότερα της Δυτικής Ευρώπης. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση της Ελλάδας ή δεν είναι νοητή γι’ αυτούς σαν ρεαλιστική λύση ή αποτελεί εθνικά ύποπτη υπόθεση. Η δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος, μιας τέτοιας κυρίαρχης ιδεολογίας, είναι απαραίτητος όρος για τη διάβρωση τόσο των πολιτικών φορέων της περιθωριακής χώρας όσο και των κρατικών λειτουργών της. Στην Ελλάδα ο εμφύλιος πόλεμος και ο απόηχος του πρόσφερε το απαραίτητο υπόβαθρο για τη διαμόρφωση της «ραγιάδικης» νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την ηγέτιδα τάξη της χώρας μας και προλείανε το έδαφος για την αποτελεσματική διάβρωση των πολιτικών φορέων και των κρατικών λειτουργών. Η αντικειμενικότητα θα αντικαταστήσει την «εθνικοφροσύνη» 
 Γενικότερα, για να εδραιωθεί το εξαρτημένο κράτος, τα μητροπολιτικά κέντρα πρέπει να ελέγχουν τους μηχανισμούς επιλογής κρατικών λειτουργών στις περιθωριακές χώρες. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα ο μηχανισμός επιλογής λειτουργούσε με βάση την «εθνικοφροσύνη». Έτσι δομήθηκε το γνωστό εξαρτημένο κράτος της Δεξιάς. Με τη «λήθη» του παρελθόντος – όταν έρθει η ώρα – και με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ – εφ’ όσον πραγματοποιηθεί- η «εθνικοφροσύνη» θα αντικατασταθεί σιγά-σιγά από την τεχνοκρατία. 
Στα πλαίσια εισαγμένων προτύπων από το εξωτερικό και τη διαμόρφωση «αντικειμενικών» κριτηρίων τόσο για την επιλογή όσο και για την εκπαίδευση των κρατικών λειτουργών, θα προωθηθεί η στελέχωση του κράτους από «ευρωπαϊστές», Έλληνες που με τη νοοτροπία τους και με τη μέθοδο δουλειάς που διδαχτήκαμε, θα κρίνουν κάθε θέμα με βάση το συμφέρον του ευρύτερου χώρου στο οποίο «ανήκει» η Ελλάδα, το συμφέρον δηλαδή της Δύσης κι όχι με κριτήρια «τοπικιστικά», δηλαδή ελληνικά. Στόχος : η Παιδεία Αλλά πέραν απ’ τους μηχανισμούς επιλογής κρατικών λειτουργών, απώτερος αλλά κρίσιμος στόχος ελέγχου από τα μητροπολιτικά κέντρα, είναι η Παιδεία. Κι αυτό όχι μόνο για να διαμορφωθεί επαγγελματικά το εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών μονοπωλίων, αλλά και για να απολιτικοποιηθεί ο νεολαιϊστικος χώρος στα πλαίσια μια τεχνοκρατικής νοοτροπίας [...]
http://vathiprasino.blogspot.gr

Read more...

Σαν σήμερα...


 "Τον αντρειωμένο μη τον κλαις, όσο κι αν αστοχήσει. Κι αν αστοχήσει μιά και δυό, πάλι αντρειωμένος είναι"...

Read more...

Με 1 δισ. καταθέσεις πίσω στις τράπεζες...



Μεγάλη ανάσα πήραν την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες με την επιστροφή καταθέσεων ύψους 1 δις. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι να επιτύχει την σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων ύψους 20 δις. ευρώ που ... όπως εκτιμάται βρίσκονται στη χώρα.

Μεγάλη ανάσα πήραν την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες μετά από πολλές εβδομάδες εντονότατων πιέσεων στο κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το προηγούμενο πενθήμερο περισσότερα από 1 δις. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα πολλοί πήγαιναν από τράπεζα σε τράπεζα και ρωτούσαν για επιτόκια και τα είδη των λογαριασμών που προσφέρουν οι τράπεζες, κάτι που μεταφράζεται ως προάγγελος επιστροφής κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, ο σχηματισμός κυβέρνησης εκτόνωσε την ανησυχία και θα απομακρύνει το φάσμα μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως σημειώνουν, αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ευρωπαϊκές κινήσεις που θα ελαφρύνουν βραχυχρόνια το βάρος για τη χώρα, και, παράλληλα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων, τότε το κλίμα και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία μπορούν να βελτιωθούν θεαματικά. Κλειδί αποτελεί η 28η Ιουνίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο ύψους 130 δις. ευρώ.

Η ανάσχεση της ύφεσης (στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε νέα βύθιση κατά -6,2%), η βελτίωση της ψυχολογίας και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. Αν η ανησυχία εκτονωθεί και η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους, προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τότε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει δεδομένης της άνευ προηγουμένου βύθισης των τελευταίων 18 μηνών.

Το μεγάλο στοίχημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι να επιτύχει την σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων ύψους 20 δις. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, βρίσκονται εντός της χώρας σε θυρίδες και σπίτια αποτελεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) περί τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και …αποθήκες που αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ).

Αν η βελτίωση του κλίματος που δημιουργεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνοδευτεί και με κάποιες θετικές ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 28 Ιουνίου, τότε οι συνθήκες για την οικονομία μπορεί να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο. «Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για κινήσεις που θα ελαφρύνουν βραχυχρόνια το βάρος για τη χώρα, και, παράλληλα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων, τότε το κλίμα και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία μπορούν να βελτιωθούν ουσιαστικά», υπογραμμίζουν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γρήγορα θα επιστρέψουν κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μέρος των 20 δισ. ευρώ που βρίσκονται αποθησαυρισμένα. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 90 δισ. ευρώ μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό, μέρος διατηρείται σε ρευστό και μέρος έχει «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.


Read more...

Άνοιγε τα χέρια και αγκάλιαζε τα πλήθη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Άνοιγε τα χέρια και αγκάλιαζε τα πλήθη
Ξημερώματα, στο σπίτι του στην Εκάλη. Στην αυλή, μετά το δείπνο, βρίσκονται ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Νίκος Αθανασάκης, ο προσωπικός του γιατρός και φυσικά η Δήμητρα Λιάνη. Χαιρετά τους κυρίους έναν προς έναν δια χειραψίας και πριν καλά καλά φύγουν όλοι εκπνέει. Πέρασαν δεκαέξι χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο.

Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν θερμό, ευγενή, ευφυή και ιδεαλιστή άνθρωπο. Ήταν δεινός ρήτορας. Όταν έβγαινε στο μπαλκόνι έπειτα από κάθε εκλογική νίκη και άνοιγε διάπλατα τα χέρια του χαιρετίζοντας το πλήθος, οι ψηφοφόροι του Κινήματος παραληρούσαν. Οι ομιλίες του ήταν το ζώπυρο της εθνικής εμψύχωσης και της συσπείρωσης των θιασωτών του.

 «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έγινε το σύνθημα του και η προάσπιση της «αλλαγής» υπό το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση» ενδυνάμωσε γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

 Στην κυβερνητική θητεία του «μεγάλου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ» είναι αδύνατον να μην πιστώσει κανείς τις ριζικές αλλαγές στο εθνικό σύστημα υγείας, την καθιέρωση του ΑΣΕΠ, την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985 με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, την καθιέρωση της ψήφου στα 18, την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και την  εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος.

 Ο… άλλος Ανδρέας

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάθος με την φωτογραφία και την τεχνολογία. Αναζητούσε ακόμα και στις πολιτικές παρέες πληροφορίες για νέα μοντέλα φωτογραφικής μηχανής, είχε στην κατοχή του μια εξαιρετική συλλογή φωτογραφιών και πάντα το πιο εξελιγμένο μοντέλο επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής. Δεν δίσταζε μάλιστα να χρησιμοποιήσει τον δικό του φωτογραφικό φακό ακόμη και παρουσία δημοσιογράφων, όπως έκανε επισκεπτόμενος τις Πρέσπες για την πολιτιστική εκδήλωση «Πρέσπεια» τραβώντας μερικές από τις ομορφότερες φωτογραφίες της συλλογής του.

 Ο αείμνηστος πολιτικός ήταν άνθρωπος με ελάχιστα αδύνατα σημεία, αλλά πολλές αδυναμίες. Εκτός από την τέχνη της φωτογραφίας ήταν λάτρης και των γυναικών κάτι που το αποδεικνύει το γεγονός ότι ενώ ήταν πρωθυπουργός δεν δίστασε επιστρέφοντας από το Χερφιλντ να παρουσιάσει την Δήμητρα Λιάνη στον ελληνικό λαό (ενώ ήταν παντρεμένος) γνέφοντάς της από τα σκαλιά του αεροπλάνου να τον συνοδεύσει προς τους δημοσιογράφους.

 Αγαπούσε την καλή ζωή, και μολονότι ήταν λιτοδίαιτος υπήρξε καπνιστής και λάτρης του ποτού, ενώ αρεσκόταν στα ξενύχτια και χόρευε καταπληκτικά ζεϊμπέκικο. Η Σωτηρία Μπέλλου στο κέντρο Δίας είχε αφιερώσει, στον τότε πρωθυπουργό το τραγούδι «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά» και η ζεμπεκιά του Ανδρέα μένει στην ιστορία, ενώ στο κέντρο Περιβόλι του Ουρανού ο ίδιος ζητούσε παραγγελιά το «Αητός χωρίς φτερά» για να ανέβει στην πίστα.

 Η πορεία προς το ΠΑΣΟΚ

 Το 1936, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαθητής ακόμα, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά ο φοιτητής τότε της Νομικής Σχολής συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια. Μετά την αποφυλάκισή του, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη  αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η πολιτική του καριέρα αρχίζει το 1962, με την εκλογή ως βουλευτή Αχαΐας του κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου.

 Στη δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, του οποίου γίνεται πρόεδρος.

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48%. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πια πρωθυπουργός.

Στις εκλογές του 1985 το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το Κίνημα έρχεται δεύτερο κόμμα έχοντας ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά...

Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου του 1996 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.

Αναστασία Γαλάνη

 http://newpost.gr


Σχετικές φωτογραφίες:



a34398.jpgaandreaspapandreou812.jpga19088.jpgamimipapandreou87.jpgaandreas121212.jpg
aandreaspapandreou87.jpg

Read more...

Το ΚΚΕ για την "σύγκλιση"



Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την προγραμματική σύγκλιση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ:


"Το μεγαλύτερο ψέμα της νέας συγκυβέρνησης είναι ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί και δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι για το λαό, όταν η στρατηγική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματιών που υπηρετεί είναι η δραστική μείωση του μέσου μισθού, η ισοπέδωση των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
Για να σταματήσει η εξαθλίωση του λαού, η μείωση των μισθών, χρειάζεται να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που επιτρέπουν τις επιχειρησιακές – ατομικές συμβάσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, το πολύμορφο καθεστώς μαύρης εργασίας και ειδικά για τους νέους. Το εργατικό εισόδημα ληστεύεται κυριολεκτικά από τους εξοντωτικούς φόρους, την ακρίβεια, το τεράστιο κόστος για φάρμακα, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
Για να σταματήσει η μείωση των συντάξεων πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα τεράστια ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιούργησε το «κούρεμα» και η χρόνια ληστεία από τις κυβερνήσεις και την πλουτοκρατία.
Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ότι θα γίνει για την ανακούφιση του λαού, είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Η όποια επιμήκυνση θα φορτώνει νέα δεινά στο λαό και όχι ανακούφιση, ενώ δεν θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία.
Το ΚΚΕ θα φέρει στη βουλή σχέδια νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης, καθώς και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα.
Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής. Χρειάζεται επειγόντως ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματίες, φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στο λαό και εγκλωβίζει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαμάχες και πολέμους."   

Read more...

Γιατί η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση...



Το εκρηκτικό κοκτέιλ χρέους, έλλειψης ρευστότητας και αβεβαιότητας, που φέρνει την επιχείρηση αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας...
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου επέρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο βασικός πυλώνας της αγοράς, η ΔΕΗ, οδηγείται με
μαθηματική ακρίβεια σε οριστική απαξίωση και χρεοκοπία. Τις διαπιστώσεις-σοκ κάνει η έκθεση της Standard & Poor΄s, που υποβάθμισε προ ημερών την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας από «CC» σε «CCC» με αρνητική προοπτική, ενώ προειδοποιεί ότι υπάρχει ορατό ενδεχόμενο για επιλεκτική χρεοκοπία. ενδεχόμενο για επιλεκτική χρεοκοπία.

Η εταιρεία φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τύχη της χώρας, καθώς η αδυναμία να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της αποδίδεται ακριβώς στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, την ίδια στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τα περιθώρια στενεύουν εξαιτίας του δραματικού προβλήματος ρευστότητας. Το «Κ» παρουσιάζει τους κύριους λόγους, με βάση την έκθεση της S&P, για τη σημερινή εικόνα της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης.

Ρευστότητα - δανεισμός
Το τελευταίο εξάμηνο η ΔΕΗ έχει εξαντλήσει τις γραμμές ρευστότητας που διαθέτει, διαπιστώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης του δανεισμού της εταιρείας στη διάρκεια του 2012. Η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της ΔΕΗ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για το οικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων της ΔΕΗ φτάνουν περίπου στο 1 δισ. μέχρι το τέλος του 201 2 και αφορούν κυρίως ελληνικές τράπεζες. Από το συνολικό ποσό, 525 εκατ. πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέχρι τέλος Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ απευθύνθηκε και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αντλήσει ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε κατώτατα επίπεδα και οι επισφάλειες έχουν υπερβεί το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού (εξαιρουμένων των μετρητών) κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την έκδοση κοινοπρακτικού δανείου, με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκεται σε συζητήσεις με καθεμία τράπεζα χωριστά, για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Για την εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, εξαιτίας της απαγόρευσης αποκοπών: Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έγιναν συνολικά 15 χιλιάδες αποκοπές, όταν ο μηνιαίος μέσος όρος πριν από την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων ήταν 25 χιλιάδες. Έτσι, από ανακυκλούμενες ανεξόφλητες οφειλές της τάξης των 400 εκατ. ευρώ που διαχειριζόταν η ΔΕΗ πριν από την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, μόνο στους πελάτες χαμηλής τάσης, τον Μάρτιο, η εταιρεία έφτασε σχεδόν σε διπλάσιο αριθμό (763 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι διακανονισμένοι λογαριασμοί σε δόσεις).

Μειωμένα έσοδα
οι αναλυτές επισημαίνουν την κατακόρυφη πτώση των εσόδων της εταιρείας. Αυτή αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενεργείας, στις καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούν τη χρήση των φθηνών υδροηλεκτρικών μονάδων, στα αυξημένα κόστη καυσίμων και στις ακριβές αγορές ενεργείας. Και όλα αυτά, παρά τη σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους που επιβλήθηκε, στο πλαίσιο των μέτρων για τις εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΔΕΗ αύξησε τις πωλήσει τnς, εξαιτίας της χρεοκοπίας των δύο μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια, ωστόσο τα κέρδη EBITDA παρουσιάζουν εκ νέου υποχώρηση κατά 30%.


Πηγή:www.capital.gr


Read more...

Εκεί βασιλεύει η μαύρη εργασία



Παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ασυδοσία των ξενοδόχων και μαζική εισαγωγή φθηνών αλλοδαπών εργαζομένων, είναι τα χαρακτηριστικά πολλών ξενοδοχείων της χώρας.
Σε πολλά ξενοδοχεία της χώρας, οργιάζει η μαύρη αγορά σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, σε κάποιες περιοχές. Το εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους συμπληρώνει η εισαγωγή φθηνών αλλοδαπών εργαζομένων, καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκβιασμοί και απειλές.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα πολλών περιοχών της χώρας. Η Κεφαλλονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία το ΙΚΑ για το 2010, εμφανίζεται χωρίς ούτε έναν ασφαλισμένο ξενοδοχοϋπάλληλο, αν και την ίδια χρονιά λειτουργούσαν στο νησί 141 ξενοδοχεία. Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στη γειτονική Ιθάκη, όπου λειτουργούσαν 7 ξενοδοχεία αλλά στα στοιχεία δεν καταγράφεται ασφαλισμένος.
Το εκρηκτικό αυτό περιβάλλον οδηγεί σε σύγκρουση των ξενοδόχων με τους ξενοδοχοϋπάλληλους, οι οποίοι θα απεργήσουν στις 27 Ιουνίου.



Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 .enikos.gr

Read more...

Διαβάστε όλο το κείμενο της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη



Η αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, το νέο αναπτυξιακό πλάνο της χώρας, οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και παράνομης μετανάστευσης αποτελούν τα βασικότερα σημεία της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Βάση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας είναι η σύγκλιση απόψεων που υπήρξε και καταγράφηκε στα εξής ζητήματα, ευρύτερων κατευθύνσεων και άμεσης πολιτικής προτεραιότητας, χωρισμένα στα εξής κεφάλαια-κατηγορίες: - Ζητήματα αναθεώρησης όρων της Δανειακής σύμβασης. - Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο. - Αμεσες οικονομικές προτεραιότητες. - Συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος. - Μέτρα για Ασφάλεια και Παράνομη μετανάστευση. - Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο "ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα, 23 Ιουνίου 2012 Από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας/ Ενημέρωσης δίδεται στη δημοσιότητα το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών Αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση: Σημεία προγραμματικής σύγκλισης Προοίμιο Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον. Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα. Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στην διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν, να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της. Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου. Βάση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας είναι η σύγκλιση απόψεων που υπήρξε και καταγράφηκε στα εξής ζητήματα, ευρύτερων κατευθύνσεων και άμεσης πολιτικής προτεραιότητας, χωρισμένα στα εξής κεφάλαια-κατηγορίες: - Ζητήματα αναθεώρησης όρων της Δανειακής σύμβασης. - Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο. - Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες - Συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος. - Μέτρα για Ασφάλεια και Παράνομη μετανάστευση. - Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής. Α. Ζητήματα για Αναθεώρηση δανειακής σύμβασης: 1. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Ο δημοσιονομικός στόχος για το τέλος της περιόδου προσαρμογής κατανέμεται σε περισσότερα οικονομικά έτη, για τη στήριξη της ζήτησης, της ανάπτυξης, της απασχόλησης. Έτσι, ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 2. Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 3. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα. 4. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις). 5. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους. 6. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους). 7. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους. 8. Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών: - ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα. - ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια. 9. Όχι απολύσεις στο δημόσιο. 10. Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο. 11. Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης. Γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι. Β. Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο 1. Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο. Επανακαθορισμός των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στους κρίσιμους και συμπληρωματικούς τομείς (αγροτική παραγωγή, τρόφιμα, μεταποίηση καινοτομία), αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων ( ενέργεια, τουρισμός, ορυκτός πλούτος, ναυτιλία). Ενίσχυση της Περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης και δημιουργία τοπικών συμφωνιών (με έμφαση στο τρίπτυχο ελληνικά προϊόντα- τουρισμός – πολιτισμός). 2. Αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αποδέσμευση και αξιοποίηση (και όχι εκποίηση) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (τίτλοι, χρήσεις γης συντελεστές δόμησης, μορφές χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης). Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα εναρμονίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Παράλληλα διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. Σύνδεση στρατηγικών παρεμβάσεων με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή. 3. Διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ και δίκαιη κατανομή πόρων προσανατολισμένη στην αγροτική παραγωγή με προτεραιότητα τη κτηνοτροφία και τα τρόφιμα. -Πρώτος στόχος η μετατροπή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό. -Αξιοποίηση του ρεύματος επιστροφής στην ύπαιθρο με παροχή κινήτρων, με παραχώρηση γης σε νέους αγρότες αλλά και ενεργούς αγρότες και συνεταιρισμούς -Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών μέσων. -Ίδρυση Ταμείου Ενίσχυσης Αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων. -Παρεμβάσεις στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων, με στόχο την προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή. -Λειτουργία Δημοπρατηρίων, συμβατικών και ηλεκτρονικών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια. -Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας -Θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» με τη δημιουργία κάρτας αγρότη. -Εκσυγχρονισμός και εξυγίανση των συνεταιρισμών. 4. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. -Ενεργοποίηση των Κοινοτικών Προγραμμάτων. -Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μετά από την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών με διάφορους πρόσφορους τρόπους: Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσω του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του «εργαλείου ρευστότητας», της αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων κλπ. -Αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Επίσπευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Εφαρμογή της αρχής συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Αναστολή κάθε προστίμου και διακανονισμός, όταν υπάρχει χρέος του Δημοσίου. 5. Αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πόρους δημόσιας περιουσίας. Εφαρμογή της χρηματοοικονομικής πρότασης που έχει γίνει δεκτή και από τους ομολογιούχους-φυσικά πρόσωπα και από το Λογιστήριο του κράτους. 6. Άμεση προτεραιότητα έχουν και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής προστασίας για πολίτες και νοικοκυριά -Για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (ένσημα, χρόνος ασφάλισης) -Για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας (αυτεπιστασία Δήμων, προγράμματα κατάρτισης, θεσμοί κοινωνικής μέριμνας) -Για τους δανειολήπτες εφαρμογή της ρύθμισης ότι: «η δόση δεν ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος», με την εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων. Επέκταση της ρύθμισης σε ατομικές μικρές επιχειρήσεις. -Για τα νοικοκυριά, καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών κλπ. -Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων από κοινοτικούς πόρους. Ενοποίηση και εξορθολογισμός επιδομάτων – ουσιαστικός έλεγχος. Γ. Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες 1. Νέο Φορολογικό Σύστημα: -Με ευρεία συναίνεση και σταθερότητα για το επόμενα δέκα χρόνια. -Με θέσπιση περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες». -Με δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων -Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας. -Με μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ. -Με οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών. 2. Αποκρατικοποιήσεις: -Διαδικασία αποκρατικοποιήσεων – εγγυήσεις διαφάνειας. -Σύνδεση με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους. -Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις ρυθμιστικές αρχές Διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές. -Επίσπευση με άμεσες ενέργειες, κυρίως των περιπτώσεων όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συνδέεται με επενδύσεις σε υποδομές και θέσεις εργασίας. Π.χ. λειτουργικό έργο ΟΣΕ. 3. Κατάργηση – συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων: Στόχος να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας. 4. Δημόσια Υγεία: Επείγοντα μέτρα για αποκατάσταση ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων και ασθενών σε φάρμακα, αποκατάσταση λειτουργίας ΕΟΠΥΥ. Ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Συνέχιση μείωσης της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης. 5. Άμεσα μέτρα καταπολέμησης σπατάλης και διαφθοράς (εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και διαχείρισης υλικού). Δ1.Συμφωνία για αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους – δημόσιας διοίκησης. Η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση ενός προγράμματος αλλαγών στη χώρα . Προτεραιότητες είναι: α) Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος -Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, Γ.Γ Υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο νόμος να προβλέπει και να εξασφαλίζει διοικητικά την επιβολή ποινών και τη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους. -Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για ευθύνη υπουργών και υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. -Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για τα θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα. -Υποστήριξη του έργου του βουλευτή χωρίς προνόμια και ατέλειες. Κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής. -Ορισμός πλαφόν στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν από συνταξιοδοτικά ταμεία οι βουλευτές. Για τους νεοεισερχόμενους βουλευτές κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότηση μόνον από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ο κάθε πολίτης, και εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. -Επανεξέταση όρων και προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μείωση της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο. -Δραστικός περιορισμός του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών, Γενικών Γραμματέων και βουλευτών. -Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις. Δημόσια τηλεόραση ανεξάρτητη, που θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της. Διαφανής οικονομική διαχείριση και εξασφάλιση της διάθεσης τυχόν πλεονασμάτων από τις χρήσεις στην παραγωγή ελληνικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. -Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη: Βελτιώσεις για ταχύτερη απονομή. Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Κωδικοποίηση του δικαίου. Απεμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας από την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και κατοχύρωση του Αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. -Συνολική στρατηγική για χτύπημα γραφειοκρατίας -Συνολική στρατηγική για χτύπημα φοροδιαφυγής. - Συνολική στρατηγική για την Ενέργεια και τη διαχείριση Υδάτινων πόρων (ρυθμιστικό πλαίσιο, ρυθμιστικές αρχές και μακροχρόνιος προγραμματισμός) β) Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης -Αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας Κυβέρνησης και υπουργείων: Κεντρικός διυπουργικός συντονισμός των καθημερινών οριζόντιων αποφάσεων. Ενίσχυση της επιτελικότητας, του συντονισμού και του ελέγχου της εφαρμογής δημοσίων πολιτικών. -Ενίσχυση της αυτοτέλειας της δημόσιας διοίκησης από τις πολιτικές αλλαγές: Δραστική μείωση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων και ορισμός γενικών διευθυντών με 5ετή θητεία και μισθό ίσο με του Γενικού γραμματέα. -Περιορισμός της πολυνομίας και εξάλειψη της σύγκρουσης νομοθετημάτων. Πάταξη της διαφθοράς μέσω της ενίσχυσης πρακτικών διαφάνειας και νομοθέτησης νέου αυστηρότερου πειθαρχικού δίκαιου και κυρίως εφαρμογή του στην πράξη. -Αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες προαγωγής. Διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού. Θεσμοθέτηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Σύνδεση του προϋπολογισμού που δίδεται σε κάθε δημόσια υπηρεσία με τους στόχους και την απόδοση. -Οργανωτικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός. Δ2. Για Παράνομη μετανάστευση και Ασφάλεια: 1.Αναβάθμιση φύλαξης συνόρων. 2. Αναβάθμιση αρμοδιοτήτων-δικαιοδοσιών FRONTEX 3. Πρωτοβουλία σε Ευρώπη (και με πυρήνα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου) για: -- αλλαγή Συμφωνίας Δουβλίνου-ΙΙ -- και κοινή πολιτική επαναπατρισμού. 4. Διασπορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας ως τον επαναπατρισμό τους. 5. Επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. 6. Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος). 7. Επιλογή υψίστης κυβερνητικής προτεραιότητας η ασφάλεια του πολίτη. Με τις απαραίτητες προσαρμογές νομικού, επιχειρησιακού και σωφρονιστικού πλαισίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκληματικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία. Βασική αρχή η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η πεποίθηση ότι η ίδια η Ασφάλεια είναι κι αυτή ουσιώδες δικαίωμα των πολίτη και υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας. Μόνο έτσι θα ελεγχθούν και τα κρούσματα αυτοδικίας. Ε. Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής 1. Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου. 2. Ενεργός προώθηση κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για όλα τα περιφερειακά ζητήματα του Ευρωπαϊκού Νότου. 3. Ενίσχυση όλων των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας και αναζήτηση νέων περιφερειακών ερεισμάτων για την κατοχύρωση-προώθηση εθνικών συμφερόντων. Η ενεργός διπλωματία είναι απαραίτητη εν όψει και των εξελίξεων σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα παραδοσιακά επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονιάς με όλο τον περίγυρό της. 4. Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή της. Τελική παρατήρηση: Πέρα από την συναίνεση που σημειώθηκε σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και ζητήματα στα οποία δεν προχώρησε ακόμα ο διάλογος. Στα ζητήματα αυτά και σε άλλα που θα προκύψουν στο μέλλον, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συνεννόησης, ώστε η συναινετική βάση της νέας διακυβέρνησης να ενισχύεται συνεχώς." Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο σε PDF.enikos.gr

Read more...

Ισπανία: Ουρές για τρόφιμα στον Ερυθρό Σταυρό και από τη μεσαία τάξη...



Ολο και περισσότεροι οι άνεργοι και οι άποροι στη χώρα της Ιβηρικής...
Η φτώχεια στην Ισπανία δεν κάνει διακρίσεις: η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στη χώρα της Ιβηρικής, με τον Ερυθρό Σταυρό να προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, όπως δείχνει ρεπορτάζ του...
αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Χιλιάδες άποροι κι άνεργοι Ισπανοί σπεύδουν στα συσσίτια που οργανώνει ο Ερυθρός Σταυρός στη Μαδρίτη, ελπίζοντας να προμηθευτεί τα βασικά προκειμένου να καταφέρει απλώς να επιβιώσει.

Με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 24%, το συσσίτιο έχει καταντήσει αναγκαιότητα για αρκετές φτωχές οικογένειες, που μια φορά την εβδομάδα θα προμηθευτούν μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και χυμούς από τον Ερυθρό Σταυρό. Οι περισσότεροι που βρίσκονται στην κατάσταση αυτή ντρέπονται να μιλήσουν ή αν το δεχτούν μιλούν μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: «Εγώ δεν ντρέπομαι να σας πω το όνομά μου ή να σας δείξω το πρόσωπο μου, αν έτσι υπάρχει ελπίδα να βρω κάποια δουλειά στο άμεσο μέλλον», λέει ο 48χρονος Γκαρσία σε δημοσιογράφο του CNN, απευθύνοντας έκκληση για «μια θέση εργασίας, μια οποιαδήποτε δουλειά, με οποιοδήποτε ωράριο, ακόμη και άτακτες ώρες, ακόμη και μερικής απασχόλησης. Δεν αντέχω άλλο. «Χρειάζομαι μια δουλειά, ακόμη κι αν θα πρέπει να τη μάθω από το μηδέν», καταλήγει ο Γκαρσία που δεν έχει δικαίωμα σε άλλο επίδομα ανεργίας και μένει μαζί με τη μητέρα του, η οποία τον βοηθάει οικονομικά από το υστέρημά της.

«Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει», τονίζει ο Χοσέ Τσάι του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, προσθέτοντας πως «καταντάει ακόμη πιο τρομακτικό αν σκεφτείς πως ο επόμενος που θα πέσει σε αυτή την ανάγκη μπορεί να είσαι εσύ ή ο καλύτερός σου φίλος ή κάποιος γνωστός σου».

«Δεν περίμενα ποτέ μου να βρεθώ σε αυτή την κατάσταση», δηλώνει με απελπισία ο Γκαρσία, καταλήγοντας πως «είμαι πολύ απαισιόδοξος. Μας λένε πως η οικονομία θα βελτιωθεί το 2014. Αλλά μέχρι τότε τι θα κάνουμε; Πως θα επιβιώσουμε;»...


Read more...

Επιτυχής η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

Εξιτήριο τη Δευτέρα


Τη Δευτέρα θα αποφασίσουν οι γιατροί αν ο πρωθυπουργός μπορεί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
Τη Δευτέρα θα αποφασίσουν οι γιατροί αν ο πρωθυπουργός μπορεί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους τόσο ο διοικητής του «Αττικόν» Η.Λαμπίρης, όσο και ο επικεφαλής της ομάδας, που πραγματοποίησε την επέμβαση, Π.Θεοδοσιάδης, ανέφεραν ότι στόχος της επέμβασης ήταν η πλήρη αποκατάσταση της βλάβης, κάτι που επετεύχθη και γι αυτό το λόγο δεν θα χρειαστεί να ακολουθηθεί θεραπεία.

Οι επιστήμονες έκριναν ως σοβαρή την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και είπαν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να μπει άμεσα στο χειρουργείο, διότι υπήρχε κίνδυνος να αποκολληθεί ακόμη και η ωχρά κηλίδα, η οποία, σημειώνεται ότι τη στιγμή που έγιναν οι εξετάσεις, ήταν ακέραιη.

Όσο για το εξιτήριο, αυτό μάλλον θα δοθεί το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι γιατροί θα είναι σε θέση αύριο να εκτιμήσουν κατά πόσον ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς, τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο κ. Σαμαράς έφτασε στο Αττικό Νοσοκομείο λίγο μετά τις 9 το πρωί. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή της β΄πανεπιστημιακής οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Πάνο Θεοδοσιάδη.

Ο κ. Σαμαράς είχε ενοχλήσεις στο μάτι εδώ και αρκετές ημέρες αλλά, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, ανέβαλε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο. Οι θεράποντες ιατροί του έκριναν ότι η επέμβαση ήταν αναπόφευκτη.

Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση.

Ευχές για περαστικά δέχτηκε, επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Λόγω της κατάστασης της υγείας του κ. Σαμαρά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο υφυπ. Ναυτιλίας έχει offshore στα νησιά Μάρσαλ!



Από left.gr
Θυμίζοντας το “ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό” του Γ. Βουλγαράκη, ο νέος υφυπ. Ναυτιλίας με offshore σε φορολογικό παράδεισο! Τεράστια πρόκληση προς τον ελληνικό λαό που τον αναγκάζουν σε θυσίες και φοροεπιδρομή που οδηγούν στην εξαθλίωση
Συνήθως τους χαρακτηρίζουμε “ανθρώπους της αγοράς” και αυτός ο προσδιορισμός “της αγοράς” χαιρετίζεται ως θετικός, σε αντιδιαστολή μάλιστα με αυτούς “του Δημοσίου” που ταυτίζονται με το απόλυτο κακό. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο κ. Γ. Βερνίκος που ανέλαβε υφυπουργός παρότι ως επιχειρηματίας είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο κ. Βερνίκος, ο άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε το υφυπουργείο Ναυτιλίας, δηλαδή η διεπαφή με τους εφοπλιστές, είναι και ο ίδιος εφοπλιστής και άνθρωπος της αγοράς. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το αντιστασιακό του παρελθόν αποτελεί εγγύηση ή έστω μία έξωθεν καλή μαρτυρία ότι ως υπουργός θα είναι με το στρατόπεδο του δημοσίου συμφέροντος και όχι με την λαθρόβια επιχειρηματική τάξη που επιδεικτικά φοροδιαφεύγει ή εξίσου επιδεικτικά φοροαποφεύγει όπως συμβαίνει με τους εφοπλιστές. Δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι αυτή η περίπτωση. Ο κ. Βερνίκος είναι τυπική περίπτωση “άνθρωπου της αγοράς” και της αγοραίας πολιτικής, εκεί που “το νόμιμο είναι και ηθικό” όπως με ενάργεια το είχε θέσει και ο κ. Βουλγαράκης.
Την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός ερχόταν αντιμέτωπος με τα διλλήματα της διάλυσης του κοινωνικού ιστού ή της χρεωκοπίας (που κατόπιν έγινε χάος, επειδή δεν φόβιζε κανένα) κάποιοι επέκτειναν με τις ευλογίες του αντικειμενικού και ορθολογικού κράτους τον επιχειρηματικό τους κύκλο, εκεί που θα πλήρωναν λιγότερα, στις offshore εταιρίες. Για καλή τύχη του Γ. Βερνίκου στην χώρα μας δεν χρειάζεται να είναι κανείς παράνομος για να κερδίσει περισσότερα, αφού συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, έχουν δέσει την τύχη τους με τέτοιου είδους διευκολύνσεις, την ώρα που έκοβαν το ρεύμα από οικογένειες που χρώσταγαν πενταροδεκάρες.
Ο κ. Βερνίκος, όπως και κάθε Έλλην εφοπλιστής που σέβεται τον εαυτό του, το πορτοφόλι του το έχει σε offshore στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Μάρσαλ…
Να περιμένουμε ίσως στη θέση του Γενικου Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας να τοποθετηθεί ο κ. Βικτωρ –  ”φορολογησε με αν με βρεις” – Ρέστης;
Κατεβάστε την Υπουργική Απόφαση σε pdf από εδώ
 papaioannou

Read more...

Με το κεφάλι ψηλά φεύγει η Ελλάδα από το Euro 2012

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/521428_3251832302917_1881369288_n.jpgΤο «ταξίδι» του «πειρατικού» στο Euro 2012 τελείωσε, έπειτα από την ήττα της Εθνικής μας με 4-2 από την Εθνική Γερμανίας...


Τα γκολ για τους Γερμανούς σημείωσαν οι Λαμ (39΄), Κεντίρα (61΄), Κλόζε (68΄), Ρόις (74΄). Ο Γιώργος Σαμαράς ισοφάρισε προσωρινά για την εθνική μας στο 55΄, ενώ στο 89΄ ο Σαλπιγγίδης με πέναλτι έκανε το τελικό 4-2.

Οι Γερμανοί περιμένουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Αγγλία-Ιταλία προκειμένου να μάθουν τον αντίπαλό τους στα ημιτελικά του Euro 2012.

Read more...