Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικό παιχνίδι με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγγέλλει ο Γεωργίου...



Νέα τροπή στο θέμα της αλλοίωσης των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ ...

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των καταγγελιών περί αλλοίωσης του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς με υπόμνημά του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο επικεφαλής της Αρχής, καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου ζητά να ... καταθέσει πριν η δικογραφία αποσταλεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ. Γεωργίου, ενώ είχε κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ουδέποτε έδωσε ανωμοτί κατάθεση, κάτι το οποίο ζητά να πράξει τώρα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 17 Οκτωβρίου είχε καταθέσει σχετικό φάκελο 500 σελίδων απαντώντας στις αιτιάσεις περί αλλοίωσης του ελλείμματος του 2009 και παραθέτοντας όλα τα στοιχεία εκείνα για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος, τρόπος για τον οποίο συμφώνησε και η Eurostat.
Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στο υπόμνημά του κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του όλου θέματος που πλήττει την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με σχετικό έγγραφό του προς τον κ. Τέντε, ζητούσε τη διαβίβαση της δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και των τότε υπουργών Οικονομικών
newsbomb.gr



Read more...

Αύξηση του ελληνικού μεριδίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Κύρωση της απόφασης από τη Βουλή

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Αυξάνεται σε 0,511% από 0,466% το ποσοστό ψήφων της Ελλάδας στη λήψη αποφάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Την κύρωση της σχετικής απόφασης, που έχει ληφθεί σε επίπεδο ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2010, κατέθεσαν τη Δευτέρα στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Με τις επερχόμενες μεταβολές, θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με 1,51 εκατ. ευρώ. Η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί με τη χορήγηση άτοκων δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Δημόσιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Όχι» της Άνγκελα Μέρκελ σε δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα

Αν δεν πετύχει το PSI

Η Άνγκελα Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Αντίθετη σε σκέψεις «να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο-γέφυρα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν» εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο, προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει όσα της αναλογούν για τη δημιουργία του ESM, ακόμη και συντομότερα» πρόσθεσε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην διεύρυνση των κεφαλαίων του.

«Η Γερμανία έκανε πάντα ό,τι ήταν απαραίτητο για την σωτηρία του ευρώ. Τώρα το θέμα είναι να δημιουργηθεί το ESM όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έδωσε 500 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας» είπε η κ. Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διπλασιασμό των κεφαλαίων αυτού του ταμείου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πολιτικά μοιραίο λάθος το μνημόνιο, εκτιμά ο Κώστας Σημίτης

Η ομιλία στο Βερολίνο


Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε δύο άξονες κινήθηκε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ιδρύματος Heinrich Böll του Βερολίνου, με θέμα Ελλάδα quo vadis;. Από τη μια πλευρά υπερασπίστηκε την αξιοπιστία των στοιχείων με τα οποία μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ, καταγγέλλοντας το «τέχνασμα» της ΝΔ το 2004, η οποία αντί να εγγράψει τις στρατιωτικές δαπάνες στον χρόνο παράδοσης των υλικών τις ενέγραψε στο χρόνο της παραγγελίας.

«Η υστέρηση στη λειτουργία θεσμών έδωσε αφορμή στον ισχυρισμό, ότι η Ελλάδα αλλά ίσως και άλλες περιφερειακές χώρες δεν θα 'πρεπε να είχαν γίνει μέλη της ΟΝΕ. Η ΟΝΕ δεν είναι όμως μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Είναι κοινό σχέδιο προόδου», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επειδή, όπως είπε, «το μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση». «Οι συντάκτες του Μνημονίου είχαν παραλείψει επίσης να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος», υπογράμμισε.

Η πρότασή του είναι ότι η «έξοδος από την κρίση επιβάλλει 'την φυγή προς τα εμπρός' δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη φυλακή οι αρχηγοί της «Καμόρα της Θεσσαλονίκης»









Στη φυλακή οι αρχηγοί της «Καμόρα της Θεσσαλονίκης»
Το δρόμο προς τις φυλακές πήραν μετά τις απολογίες τους ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των κυκλωμάτων εκβίασης και τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.


Ο Μάρκος Καραμπέρης, ο Δ. Λαμπάκης και οι Αλέξανδρινος και Νίκος Μελέτης πήραν το δρόμο για τη φυλακή. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και ο γιατρός που φέρεται μέλος της τρίτης οργάνωσης, αλλά και ένας από τους «μπράβους» οι οποίοι απολογήθηκαν σήμερα.

Από τους συνολικά έξι κατηγορούμενους που κλήθηκαν να δώσουν σήμερα εξηγήσεις στον ανακριτή, προφυλακίστηκαν όλοι.

Μέχρι στιγμής, συνολικά για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 53 άτομα, εκ των οποίων οι 34 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι 19 έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις που αγγίζουν ακόμη και τις 300.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ/Newpost.gr

Read more...

Ζωή Γεωργαντά: Παπακωνσταντίνου και Πλασκοβίτης υπεύθυνοι για τη διόγκωση του ελλείμματος









Ζωή Γεωργαντά: Παπακωνσταντίνου και Πλασκοβίτης υπεύθυνοι για τη διόγκωση του ελλείμματος
Ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, για τη διόγκωση του ελλείμματος επέρριψε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM, το πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά.

«Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ. Πλασκοβίτη, τον Γ.Γ. του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ. Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ΄ έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος. Η ενημέρωση που του είχε γίνει, αφορούσε και τα στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος, αλλά και ολόκληρο το στατιστικό έργο, όπως οι απογραφές. Αλλά και άλλα στατιστικά στοιχεία», είπε η κ. Γεωργαντά, η οποία δήλωσε δικαιωμένη από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης προσθέτοντας τα εξής: «Πιστεύω ότι έγιναν παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλά οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ευτυχώς, δεν υπέκυψαν κι αυτό τους τιμά. Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν για το χρέος και το έλλειμμα. Και θεωρώ ακόμη ότι αυτές οι παρεμβάσεις ήταν το αποτέλεσμα πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία- τη Eurostat- και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τον Όλι Ρεν».

Η κ. Γεωργαντά υποστήριξε ακόμη ότι ο γενικός διευθυντής της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, συναντήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με τον πρωθυπουργό εν κρυπτώ και σημείωσε: «Ήρθε και είδε τον κ. Παπαδήμο και του άσκησε πιέσεις, απ΄ ό,τι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση». Συμπλήρωσε δε ότι, με βάση τις δικές της αναλύσεις και υπολογισμούς, το έλλειμμα το 2009 ήταν περί το 12% και όχι στο 15%.

«Αποκυήματα της φαντασίας», χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, τους ισχυρισμούς της κυρίας Γεωργαντά, ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Εurostat. Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Καψής τόνισε: «Είναι αποκυήματα της φαντασίας. Τέτοια συνάντηση δεν υπήρξε ποτέ»।
http://newpost.gr
Read more...

Κόντρα Λοβέρδου με τη Νέα Δημοκρατία για τα περί «μακελειού»

Υποστηρίζει τις απόψεις του


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την αντίδραση Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε κριτική του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη για τη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι «όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον κ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα σε μία χώρα στην υπάρχει μακελειό».

Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι «η απειλή Λοβέρδου, για 'μακελειό” στη χώρα, στρέφεται ευθέως εναντίον της Δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας» προσθέτοντας:

«Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρά του είναι ψηφοθηρικά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, όμως, τέτοιες απειλές, σε μια στιγμή που ο λαός υποφέρει εξαιτίας της πολιτικής τους, ξεπερνούν τα όρια της ανευθυνότητας. Είναι εκβιαστικές, και επικίνδυνες».

Απαντώντας, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μετατοπίζεται «ούτε κατ' ελάχιστο από τις απόψεις που εξέφρασα χθες. Απόψεις που υποστηρίζω όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, όπου επικρατεί ο άγονος κομματικός ανταγωνισμός και ως πολιτικός, αλλά και ως επιστήμονας».

«Όπως είπα χθες στο Mega οι εισαγγελείς εφάρμοσαν το Σύνταγμα και το νόμο στέλνοντας αμελλητί την υπόθεση στη Βουλή και αποφεύγοντας όπως όφειλαν την οποιαδήποτε αξιολόγηση για πράξεις μελών της κυβέρνησης. Αυτά για την δήθεν παρέμβαση στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

»Θυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι ήμουν ρητά και άφοβα κατά της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για την περίοδο διακυβέρνησης του Κ.Καραμανλή και της ΝΔ. Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω αμετακίνητα ότι κάθε απόπειρα να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος εναντίον του κ. Παπανδρέου, παράγει μετά απολύτου βεβαιότητος ανωμαλία. Αυτές είναι οι απόψεις μου.

»Η χώρα δεν χρειάζεται άλλες πολιτικές βεντέτες. Χρειάζεται προσήλωση στη κοινή προσπάθεια να μην γονατίσει. Όλα τα άλλα συνιστούν απώλεια προσφάτου μνήμης που είναι κακή σύμβουλος σε όσους στρατεύονται στο αγώνα για τη στήριξη της χώρας» προσθέτει ο κ. Λοβέρδος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέχρι τις 13 Φεβρουάριου η επίσημη πρόταση για το PSI

«Εποικοδομητική» η συζήτηση στο Eurogroup


Η συζήτηση στο Eurogroup για την ελληνική ανταλλαγή ομολόγων ήταν «εποικοδομητική και ουσιαστική», αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ
Η συζήτηση στο Eurogroup για την ελληνική ανταλλαγή ομολόγων ήταν «εποικοδομητική και ουσιαστική», αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μέχρι τις 13 Φεβρουάριου θα κατατεθεί στους ιδιώτες πιστωτές η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, της τρόικας αλλά και του ιδιωτικού τομέα είναι η συμφωνία να έχει αποκρυσταλλωθεί μέχρι την ημερομηνία εκείνη, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των όσων διαδραματίστηκαν στο Eurogroup.

Η τελική έγκριση των όρων του PSI αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Tα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική».

Οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν εντατικά στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως και το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης.


Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, o υπουργός Οικονομικών Eυάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και δήλωσε: «Σε αυτό το PSI ενεργούμε πάντα σύμφωνα με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τους ιδιώτες πιστωτές και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε εγκαίρως τη διαδικασία».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν σύντομα και κατά προτίμηση στο τέλος της εβδομάδας».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αφεθεί να φύγει από την ευρωζώνη, τότε η αγορά θα ρωτήσει ποιος είναι ο επόμενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που συνοδεύει την Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, τόνισε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο επιθυμεί να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πάγωμα μισθών για δύο χρόνια για να γλιτώσουν τις μειώσεις

Μέσα στην εβδομάδα νέα συνάντηση κοινωνικών εταίρων



Με φόντο μια αγορά εργασίας υπό διάλυση όπου βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι μισθοί μειώνονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα και κατά 40% , οι κοινωνικοί εταίροι θα συναντηθούν άμεσα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις που διακόπηκαν άδοξα με την εισβολή του ΠΑΜΕ. H πίεση για συμφωνία έγινε εντονότερη μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα το Σάββατο στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν θέμα κατώτατων μισθών καθώς και 13ου & 14ου μισθού επισημαίνοντας, όμως, πως η τελική τους στάση θα καθοριστεί μετά το τέλος του διαλόγου μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και εργατικών σωματείων.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η Τρόικα θεωρεί ως αυτονόητη και την μείωση των επικουρικών συντάξεων με νομοθετική ρύθμιση - σε ένα θέμα που έχει δημιουργήσει σημαντικές τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αποτέλεσε και αντικείμενο της σαββατιάτικης συνάντησης της Τρόικας με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά - και, όπως πληροφορείται το protothema.gr, στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια επισκέφθηκαν μία σειρά από ασφαλιστικά ταμεία, συλλέγοντας δεδομένα και πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά τις επίμονες απαιτήσεις της Τρόικας έκρινε απαραίτητη τη συμφωνία και επεσήμανε " Το «κουβάρι» του περιβόητου εργατικού κόστους άρχισε ήδη να ξετυλίγεται με την άφιξη της Τρόικας και τα προαπαιτουμενα της. Οι κοινωνικοί εταίροι καλουμαστε να λύσουμε τρεις δύσκολους κόμπους. Ο πρώτος ειναι τι πραγματικά απαιτεί η Τρόικα, ο δεύτερος ειναι τι αντέχει η Κυβέρνηση και η Βουλή να ψηφίσει και ο τρίτος και σπουδαιότερος σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς, που να αντέχει η κοινωνια. Η στάση της ΕΣΕΕ και η πρότασή της για πάγωμα των μισθών για μια διετία ή τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου, πιστεύουμε ότι θα σώσει τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Ανεξάρτητα με τις εξελίξεις οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων και οφειλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά που πιστεύουμε ότι θα λυσουν και δεν θα δημιουργήσουν μεγαλυτερα προβλήματα στο εργασιακό πεδιο.

Αντιστοιχα η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτει οτι θα υποστήριξει τα συμφωνηθέντα απο τους κοινωνικους εταιρους.»

Πάντως οι εμπλεκόμενοι αλλά και η κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν να επιβληθεί με νόμο το πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων αλλά ουδείς γνωρίζει αν η Τρόικα μείνει ικανοποιημένη από μια συμφωνία που δε θα «αγγίζει» μισθούς , κατώτερο , 13ο και 14ο αλλά θα αναφέρεται μόνο στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους το οποίο ομολογουμένως επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα, σε θέματα απασχόλησης και διατήρησης θέσεων εργασίας .

Η ΓΣΕΕ είναι αποφασισμένη να μη συζητήσει καμία παράμετρο που εμπίπτει στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας , έμποροι και βιοτέχνες ζητούν 3ετές πάγωμα των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις , ο ΣΕΤΕ προετοιμάζει το έδαφος να προτείνει πάγωμα για φέτος και στους κατώτατους μισθούς ώστε να μη δοθεί η αύξηση 2,6% καθώς και για τα δύο επόμενα χρόνια ενώ ο ΣΕΒ ζητά μείωση αποδοχών ( ωριμάνσεις , 13ος ,14ος.) στους μέσους και υψηλούς μισθούς, αίτημα στο οποίο δεν εμπλέκεται η ΓΣΕΕ.

Συμφωνία - ελιγμός

Αυτό που συζητιέται είναι να συμφωνήσουν καταρχήν πάγωμα των μισθών για την περίοδο 2013- 2015 ,όταν θα έχει λήξει η ισχύουσα σύμβαση και θα διαπραγματεύονται τη νέα . Αυτή η πρόωρη ανεπίσημη συμφωνία εξυπηρετεί και τη ΓΣΕΕ που δε θα αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο θα μετρήσει θετικά εν όψει της βαθμολόγησης της Τρόικα .

Όμως ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου , οι τροικανοί επέμεναν και στις πρόσφατες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο να συμπιέσουν με νομοθετική ρύθμιση τα προνόμια που απολάμβαναν οι υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τράπεζες από τη δεκαετία του ’70. Μεταξύ των αιτημάτων είναι η κατάργηση της «μονιμότητας» όπου υπάρχει, περιορισμός ή διακοπή των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπονται βάσει της αρχαιότητας, κατάργηση επιδομάτων και μείωση του κόστους των υπερωριών, όπου είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας απάντησαν ότι οι κανονισμοί εργασίας μπορούν να αλλάξουν με τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων . Ωστόσο οι αξιωματούχοι υπενθύμισαν ότι αναμένουν την καταγραφή των προνομίων τα οποία επιθυμούν να συρρικνώσουν .

Το κλιμάκιο επανήλθε δριμύτερο ζητώντας να απαλειφθεί κάθε δίχτυ ασφαλείας που έχει απομείνει και εμποδίζει τη μείωση των μισθών . Ενημερωμένοι προφανώς από τα δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα με τα οποία συνεργάζονται, στη συνάντηση που είχαν με τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ κ. Μιχάλη Χάλαρη ζήτησαν αμέσως μετά την εκπνοή της κλαδικής σύμβασης να καταργηθεί η περίοδος χάριτος των 6 μηνών από τη λήξη της σύμβασης (περίοδος μετενέργειας), εφόσον δεν υπογραφεί νέα σύμβαση ενώ τα κλαδικά σωματεία να μην έχουν δικαίωμα να προσφύγουν ούτε στον ΟΜΕΔ . Τι σημαίνει αυτό ; Ότι μετά τη λήξη της σύμβασης ο εργοδότης με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις μπορεί να μειώσει το μισθό έως και τα κατώτατα όρια των 751 ευρώ που αποτελούν πλέον τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας .

Μειώσεις μισθών έως 41% για 7.500 εργαζόμενους

Ετσι κι αλλιώς είτε υφίσταται ο ΟΜΕΔ είτε καταργηθεί οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπερτερούν των κλαδικών έχουν κερδίσει έδαφος . Στα ενημερωτικά σημειώματα που πήραν στα χέρια τους οι τροικανοί είδαν ότι έχουν υπογραφεί πλέον 52 επιχειρησιακές- οι περισσότερες μετά από σύσταση ενωσης προσώπων- που αφορούν 7.530 εργαζόμενους οι οποίες μειώνουν του μισθούς από 7,5% έως και 41,30 % σε όλους του κλάδους της οικονομίας κυρίως εμπόριο , κατασκευές , μηχανουργεία και κλάδος αυτοκινήτων μηχανών και βιομηχανία τροφίμων . Δραματικότερη μείωση 41,30% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι επιχείρησης κατασκευής μεταλλικών προιόντων στο Κιλκίς ( πρόκειται για οικογενειακή βιοτεχνία που απασχολεί μόνο 4 άτομα ) ενώ μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν σε αμοιβές στη Λάρισα , στα Τρίκαλα και στην Αχαία . Επίσης το κλιμάκιο ενημερώθηκε και για τις μειώσεις που καταγράφηκαν μέσω 1727 ατομικών συμβάσεων που αφορούν 11.085 εργαζόμενους από τις οποίες οι μισές υπογράφηκαν στην Αττική .

Την ίδια ώρα υψηλό παραμένει το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων . Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ.Μιχάλη Χάλαρη , από τους 66.615 εργαζόμενους που ελέχθησαν , βρέθηκαν 19.968 ανασφάλιστοι ( 19.968 έλληνες και 8.147 αλλοδαποί .) Οξύτερο είναι το πρόβλημα στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία και στις Υπηρεσίες ασφαλείας (Security)


Read more...

Εκβιασμοί, διλήμματα και... γέφυρες

Σε εξέλιξη το μεγάλο παζάρι


protothema.gr
Στο κρισιμότερο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το PSI αλλά συνολικά για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και χωρίς να διαφαίνεται ούτε αμυδρά, προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο σε Ευρώπη και Αμερική, δεν συμμετείχε η ελληνική πλευρά καθώς η τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή ελλήνων αξιωματούχων, τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε...

Ο εκπρόσωπος του IIF κ. Τσάρλς Νταλάρα από το Παρίσι όπου συμμετείχε σε συνάντηση του Paris Club - άτυπο όργανο στο οποίο συμμετέχουν πρώην τραπεζίτες και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως π.χ. ο κ. Τρισέ - διεμήνυσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 πως η πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή στην Αθήνα «είναι η καλύτερη προσφορά μας. Δεν αναφέρω συγκεκριμένο επιτόκιο αλλά θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ μιας εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους και της χρεοκοπίας» καλώντας τη Γερμανία να υποχωρήσει και να δεχθεί το επιτόκιο που προτείνουν οι τραπεζίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο στο οποίο είχαν καταλήξει οι τραπεζίτες και είχε γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση ήταν μεσοσταθμικά 4% ξεκινώντας από 3,5% για τα πρώτα χρόνια με περίοδο χάριτος, κλιμακούμενο προς τα πάνω σταδιακά σε συνάρτηση με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με τα μέλη του IIF για την οριστικοποίηση της πρότασης, οι συμμετέχοντες τραπεζίτες συμφώνησαν, ζητώντας μάλιστα να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο.

Το κλίμα δυναμίτισε η Τρόικα στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτροχιάζοντας ουσιαστικά τόσο τη συμφωνία για το PSI όσο και τη γενικότερη συζήτηση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, με βασικό επιχείρημα την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το protothema.gr από το απόγευμα της Παρασκευής, ζητήθηκε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων –πράγμα που απορρίπτουν ασυζητητί οι τραπεζίτες- και ταυτόχρονα πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν για ακόμη σκληρότερα οριζόντια μέτρα σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε άκαμπτος και αδιάλλακτος στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο, τροφοδοτώντας με τη στάση του αυτή, τη φημολογία πως το ΔΝΤ προκειμένου να απεμπλακεί από το ευρωπαϊκό πρόβλημα των κρατικών χρεών, θα προτιμούσε ακόμη και να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια.

Με τη θέση αυτή φέρεται να συμφωνεί και μέρος της γερμανικής πλευράς, ενώ όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο IIF, κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν την κατάρτιση νέας έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Οι χώρες που φέρεται να το ζητούν αυτό, επικαλούνται τις μη αμφισβητούμενες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης το 2012 η οποία αναμένεται πολύ μεγαλύτερη από το -2,8% και για τη συνέχισή της και το 2013, έτος που σύμφωνα με τις εκθέσεις της Τρόϊκα η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Τρόϊκα όχι μόνον έχει αναθεωρήσει τις παραπάνω εκτιμήσεις αλλά στις τελευταίες συνατήσεις της με την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμη κι αν το PSI έκλεινε ακόμη και με επιτόκο 3% ή και χαμηλότερο.

Σύμφωνα με το Dow Jones, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων ισχυρίζονται πως ανεξάρτητα από την εμπλοκή των τελευταίων ημερών, η ΕΕ και το ΔΝΤ δε θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία της Ελλάδας, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός επείγοντος δανείου γέφυρας (bridge loan) προκειμένου να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο ύψους 14,4 δις ευρώ, δίνοντας χρόνο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το PSI.

Με όλα αυτά ανοιχτά στο τραπέζι, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετέχει σήμερα στο Eurogroup όπου δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται ως ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις των ευρωπαίων και ιδίως της Γερμανίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το αν είναι πιθανή η επίλυση του προβλήματος στη Σύνοδο Κορυφής.

Read more...

Έξι «θανατηφόρα» χτυπήματα στον Γιώργο Παπανδρέου, μέσα σε τρεις μέρες









Έξι «θανατηφόρα» χτυπήματα στον Γιώργο Παπανδρέου, μέσα σε τρεις μέρες
«H περίπτωση του Γεώργιου Ανδρέα Παπανδρέου, πρωθυπουργού της Ελλάδας από 6.10.2009 έως 11.11.2011, προσφέρεται οπωσδήποτε για ανθρωπολογική μελέτη, κυρίως για τα εντυπωσιακά συμπτώματα υπεραναπλήρωσης μειονεξίας και απώλειας επαφής με την πραγματικότητα. Όμως το θέμα που ευρύτερα και κατεξοχήν ενδιαφέρει, είναι η στάση της ελλαδικής κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο ΓAΠ. Αποτελεί αυτή η στάση δείγμα συλλογικής συμπεριφοράς τόσο ιδιαίτερο και σπάνιο, που πιθανόν να διεκδικεί και μοναδικότητα στα ιστορικά χρονικά».

Αυτή είναι η εισαγωγή της επιφυλλίδας του Χρήστου Γιανναρά στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην οποία επιχειρεί να ερμηνεύσει τον κ. Παπανδρέου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το χτύπημα που δέχθηκε ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Η αρχή έγινε από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Προβόπουλο, ο οποίος έψεξε δημόσια τον κ. Παπανδρέου για την λάθος, όπως υποστηρίζει, πολιτική που ακολούθησε και έφερε την οικονομία στο χάλι που είναι σήμερα.

Ο ακριβοπληρωμένος κ. Προβόπουλος είχε συμμαχήσει το 2009 με τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να παρουσιάσει την εικόνα της χώρας όσο πιο άθλια γίνεται με αντάλλαγμα φυσικά να διατηρήσει με απόφαση του κ. Παπανδρέου στην θέση του!

Σήμερα βλέποντας την καταρρεύσει του μέχρι πρόσφατα «εργοδότη» του κινείται και πάλι αναλόγως χωρίς ωστόσο να έχει άδικο στις βασικές διαπιστώσεις του. Το επόμενο χτύπημα έρχεται από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος ξεκάθαρα επισημαίνει ότι η πολιτική του μνημονίου την οποία εμπνεύστηκε ο κ. Παπανδρέου είναι «μοιραίο πολιτικό λάθος»!

Στην συνέχεια ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης στέλνει τον φάκελο με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στην Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το «φούσκωμα» του ελλείμματος το 2009. Αυτή την φορά η δικαιοσύνη δεν αρέσει στο ΠΑΣΟΚ, όπως άρεσε στην περίπτωση του Βατοπεδίου και πλείστες άλλες περιπτώσεις, οπότε και αρχίζει πόλεμος κατά του εισαγγελέα! Μέθοδος ξεπερασμένη η οποία προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην ελληνική κοινωνία.

Έρχεται αμέσως μετά το ρεπορτάζ στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για την χλιδάτη ζωή του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου το οποίο προκαλεί μεγάλη εντύπωση στην κοινή γνώμη αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη αγανάκτηση. Τέλος έχουμε το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο «BHMA» στο οποίο μεταξύ άλλων προτρέπει τον κ। Παπανδρέου να υποκλιθεί και να φύγει οριστικά από την πολιτική σκηνή.
http://newpost.gr

Read more...

«Επικίνδυνη για τη χώρα» η υπόθεση με τα στοιχεία του ελλείμματος, λέει η Α.Διαμαντοπούλου

Σκληρή γλώσσα για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ

Η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι ο βίος της κυβέρνησης πρέπει να παραταθεί
Η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι ο βίος της κυβέρνησης πρέπει να παραταθεί (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Αννα Διαμαντοπούλου αναφορικά με την υπόθεση της διαβίβασης στον Άρειο Πάγο της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να εξεταστεί αν πρέπει ή όχι να διαβιβαστεί στη Βουλή για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

«Μετά την αποτυχία από πρόσφατες πομπώδεις καταγγελίες, οι οποίες αποδείχθηκαν τελείως άδειες και κενές, υπήρξε μία δεύτερη κίνηση, η οποία είναι απολύτως επικίνδυνη για τη χώρα» δήλωσε στον Βήμα 99,5, τονίζοντας πως «αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση που γίνεται τώρα».

«Τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και με βάση αυτά γίνεται η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική διαπραγμάτευση που έκανε ποτέ η χώρα. Αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση που γίνεται τώρα, ενώ δεν είναι καθόλου πειστικά τα δεδομένα του ότι για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα δεν έκαναν τον κόπο να καλέσουν ως μάρτυρα ούτε τον πρόεδρο της Eurostat» υπογράμμισε.

«Θεωρώ λοιπόν ότι ήρθε η στιγμή, επειδή η ίδια έχω υποστεί τι σημαίνει μη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης με το τεράστιο θέμα των σχολικών βιβλίων, επειδή βλέπω ότι αυτά που γίνονται και με τον τρόπο που γίνονται από τους συγκεκριμένους εισαγγελείς κρύβουν από νομική ιδεοληψία έως πολιτικό παιχνίδι, θεωρώ ότι το πρόβλημα και οι πρωταγωνιστές αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι εισαγγελείς» προσέθεσε.

Η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι ο βίος της κυβέρνησης πρέπει να παραταθεί, καθώς εκτός από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν.

«Το έργο των μηνών που ζούμε και οι υποχρεώσεις των μηνών που έρχονται, δεν είναι απλά να υπογραφεί το PSI» τόνισε, εξηγώντας ότι «μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχουμε τελειώσει με τη μείωση του δημόσιου τομέα, πρέπει να έχουμε αντιμετωπίσει το θέμα των επικουρικών ταμείων, πρέπει να έχουν ανοίξει πραγματικά τα επαγγέλματα».

«Αυτά είναι πράξεις οι οποίες μπορούν να γίνουν με την υποστήριξη των τριών κομμάτων. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να τα κάνει μόνο του» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στη συζήτηση περί πιθανού ανασχηματισμού, η υπουργός τάχθηκε υπέρ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ο σχεδιασμός, δηλαδή θα παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης.

«Εάν αλλάξει ο σχεδιασμός που έχουμε από εδώ και πέρα, βεβαίως πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και να γίνει μία πολύ μικρότερη κυβέρνηση, με ανθρώπους οι οποίοι θα είναι και από την πολιτική, αλλά και από τους άριστους των Ελλήνων, από ανθρώπους με αναγνωρισμένο κύρος. Να υπάρχει μία ώσμωση πολιτικών και ανθρώπων με κύρος και ειδική γνώση» είπε.

«Αυτή είναι μία κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτή την στιγμή. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτό είναι ήττα της πολιτικής. Θα το δεχθώ, αλλά η ουσία αυτή τη στιγμή είναι -με την κρίση που έχει το πολιτικό σύστημα, με την τεράστια οικονομική κρίση που υπάρχει- να υπάρξει υποστήριξη της Βουλής» υπογράμμισε.

Τέλος, επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή της ότι οι πολιτικοί που θα αναλάβουν να μπουν σε αυτή την κυβέρνηση θα έπρεπε να δηλώσουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. «Όλοι μπορούμε κάτι να θυσιάσουμε. Να υπάρξει η αίσθηση στον κόσμο ότι αυτοί που αναλαμβάνουν αυτή τη στιγμή το κάνουν μόνο με την αποστολή να βγει η χώρα από αυτό το αδιέξοδο και να υπάρξει προοπτική» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με γραπτά τεστ και συνέντευξη η αξιολόγηση των 750.000 δημοσίων υπαλλήλων

Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη θα κληθούν να περάσουν οι 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας στη ΝΕΤ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η διαδικασία αξιολόγησης στα πρότυπα του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών που γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων, ωστόσο όχι απαραιτήτως των συγκεκριμένων εργαζομένων των οποίων η θέση θα καταργηθεί. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει και η διαδικασία αξιολόγησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει η πιθανότητα εξέτασης της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ενημέρωση του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Μαζί με την τρόικα στις Βρυξέλλες ο Ευ.Βενιζέλος


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνοδεία της τρόικας μετέβη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ θα μετέχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και για την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο Π.Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI plus δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Όπως σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.
Το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει από την τρόικα την κατάρτιση νέας έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αύξηση ή μη της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας στα πλαίσια του νέου δανειακού προγράμματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...