Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Εκβιασμοί, διλήμματα και... γέφυρες

Σε εξέλιξη το μεγάλο παζάρι


protothema.gr
Στο κρισιμότερο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το PSI αλλά συνολικά για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και χωρίς να διαφαίνεται ούτε αμυδρά, προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο σε Ευρώπη και Αμερική, δεν συμμετείχε η ελληνική πλευρά καθώς η τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή ελλήνων αξιωματούχων, τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε...

Ο εκπρόσωπος του IIF κ. Τσάρλς Νταλάρα από το Παρίσι όπου συμμετείχε σε συνάντηση του Paris Club - άτυπο όργανο στο οποίο συμμετέχουν πρώην τραπεζίτες και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως π.χ. ο κ. Τρισέ - διεμήνυσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 πως η πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή στην Αθήνα «είναι η καλύτερη προσφορά μας. Δεν αναφέρω συγκεκριμένο επιτόκιο αλλά θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ μιας εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους και της χρεοκοπίας» καλώντας τη Γερμανία να υποχωρήσει και να δεχθεί το επιτόκιο που προτείνουν οι τραπεζίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο στο οποίο είχαν καταλήξει οι τραπεζίτες και είχε γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση ήταν μεσοσταθμικά 4% ξεκινώντας από 3,5% για τα πρώτα χρόνια με περίοδο χάριτος, κλιμακούμενο προς τα πάνω σταδιακά σε συνάρτηση με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με τα μέλη του IIF για την οριστικοποίηση της πρότασης, οι συμμετέχοντες τραπεζίτες συμφώνησαν, ζητώντας μάλιστα να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο.

Το κλίμα δυναμίτισε η Τρόικα στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτροχιάζοντας ουσιαστικά τόσο τη συμφωνία για το PSI όσο και τη γενικότερη συζήτηση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, με βασικό επιχείρημα την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το protothema.gr από το απόγευμα της Παρασκευής, ζητήθηκε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων –πράγμα που απορρίπτουν ασυζητητί οι τραπεζίτες- και ταυτόχρονα πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν για ακόμη σκληρότερα οριζόντια μέτρα σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε άκαμπτος και αδιάλλακτος στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο, τροφοδοτώντας με τη στάση του αυτή, τη φημολογία πως το ΔΝΤ προκειμένου να απεμπλακεί από το ευρωπαϊκό πρόβλημα των κρατικών χρεών, θα προτιμούσε ακόμη και να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια.

Με τη θέση αυτή φέρεται να συμφωνεί και μέρος της γερμανικής πλευράς, ενώ όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο IIF, κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν την κατάρτιση νέας έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Οι χώρες που φέρεται να το ζητούν αυτό, επικαλούνται τις μη αμφισβητούμενες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης το 2012 η οποία αναμένεται πολύ μεγαλύτερη από το -2,8% και για τη συνέχισή της και το 2013, έτος που σύμφωνα με τις εκθέσεις της Τρόϊκα η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Τρόϊκα όχι μόνον έχει αναθεωρήσει τις παραπάνω εκτιμήσεις αλλά στις τελευταίες συνατήσεις της με την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμη κι αν το PSI έκλεινε ακόμη και με επιτόκο 3% ή και χαμηλότερο.

Σύμφωνα με το Dow Jones, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων ισχυρίζονται πως ανεξάρτητα από την εμπλοκή των τελευταίων ημερών, η ΕΕ και το ΔΝΤ δε θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία της Ελλάδας, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός επείγοντος δανείου γέφυρας (bridge loan) προκειμένου να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο ύψους 14,4 δις ευρώ, δίνοντας χρόνο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το PSI.

Με όλα αυτά ανοιχτά στο τραπέζι, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετέχει σήμερα στο Eurogroup όπου δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται ως ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις των ευρωπαίων και ιδίως της Γερμανίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το αν είναι πιθανή η επίλυση του προβλήματος στη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: