Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μέχρι τις 13 Φεβρουάριου η επίσημη πρόταση για το PSI

«Εποικοδομητική» η συζήτηση στο Eurogroup


Η συζήτηση στο Eurogroup για την ελληνική ανταλλαγή ομολόγων ήταν «εποικοδομητική και ουσιαστική», αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ
Η συζήτηση στο Eurogroup για την ελληνική ανταλλαγή ομολόγων ήταν «εποικοδομητική και ουσιαστική», αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μέχρι τις 13 Φεβρουάριου θα κατατεθεί στους ιδιώτες πιστωτές η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, της τρόικας αλλά και του ιδιωτικού τομέα είναι η συμφωνία να έχει αποκρυσταλλωθεί μέχρι την ημερομηνία εκείνη, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των όσων διαδραματίστηκαν στο Eurogroup.

Η τελική έγκριση των όρων του PSI αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Tα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική».

Οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν εντατικά στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως και το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης.


Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, o υπουργός Οικονομικών Eυάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και δήλωσε: «Σε αυτό το PSI ενεργούμε πάντα σύμφωνα με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τους ιδιώτες πιστωτές και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε εγκαίρως τη διαδικασία».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν σύντομα και κατά προτίμηση στο τέλος της εβδομάδας».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αφεθεί να φύγει από την ευρωζώνη, τότε η αγορά θα ρωτήσει ποιος είναι ο επόμενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που συνοδεύει την Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, τόνισε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο επιθυμεί να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: