Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

5 Φεβρουαρίου 1919: Γενήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.



Σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου του 1919 γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο άνθρωπος που έμελε να αλλάξει την ιστορία της Ελλάδας, λαμβάνοντας επάξια τον χαρακτηρισμό του Hγέτη ....του τελευταίου ΗΓΕΤΗ!!

"Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του• για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση. Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠA.ΣO.K." ...1981: Συμβόλαιο με το Λαό"

Read more...

Με περισσό θράσος, ο υπουργός των εργολάβων, Ρέππας, αποκάλεσε...


Από το "Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων"

...«τζαμπατζήδες, αντικοινωνικούς και υπονομευτές» τους υποστηρικτές του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
Ο υπουργός της κυβέρνησης που έβαλε τη χώρα στο γύψο του μνημονίου τολμάει να συκοφαντεί τους πολίτες που αντιστέκονται στο ξεπούλημα του τόπου!

Εμείς του απαντάμε ότι αντικοινωνική είναι η κυβέρνηση του, τζαμπατζήδες είναι οι φίλοι του οι εργολάβοι και υπονομευτές είναι η πολιτική παρέα του, που...
βάλθηκε να διαλύσει τη χώρα και κάθε έννοια δικαιώματος.

Οι απειλές για ποινικοποίηση του αγώνα μας και οι μηνύσεις κατά αγωνιστών (οι οποίες δεν έχουν σχέση με την άρνηση πληρωμής διοδίων) καταδεικνύουν το φόβο της κυβέρνησης και το ζήλο της να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργολάβων κόντρα στο δημόσιο συμφέρον.

Κλιμακώνουμε με μαζικές κινητοποιήσεις. Την Κυριακή 6/2 ανοίγουμε τα διόδια σε όλη τη χώρα.

Τα ραντεβού μας για την κινητοποίηση της Κυριακής 6/2/11 είναι :

Στις Εθνικές Οδούς:

Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, ώρα 3μμ, τηλ. 6974479243 (ραντεβού για λεωφορείο από Θεσσαλονίκη 2:15μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου)

Πολύμυλος (Εγνατία Οδός), ώρα 4μμ, τηλ. 6945842572, 6977727541

Λεπτοκαρυά Πιερίας, ώρα 3μμ, τηλ. 6973380700

Μακρυχώρι Λάρισας, ώρα 3μμ, τηλ. 6976864058

Μοσχοχώρι Μαγνησίας, ώρα 3μμ, τηλ. 6973477772

Πελασγία Φθιώτιδας, ώρα 3μμ, τηλ. 6979115156

Θήβα, ώρα 3μμ

Αφίδνες, ώρα 3μμ, τηλ. 6944298970
Ισθμός (προς Αθήνα), ώρα 3μμ
Ζευγολατιό Κορινθίας, ώρα 3μμ, τηλ. 6977137090

Σπαθοβούνι, ώρα 3μμ, τηλ. 6936730668

Νεστάνη, ώρα 3μμ, τηλ. 6937052880

Ασέα, ώρα 3μμ, τηλ. 6974073849

Γέφυρα Ρίου, ώρα 12:00, τηλ. 6973426334


Στην Αττική Οδό:

Ελευσίνα, ώρα 3μμ, τηλ. 6981878718 (ραντεβού για λεωφορείο από πλ. Κουμπάκη – πρώην Σπάθα – Νίκαια, στις 2μμ)

Μεταμόρφωση, ώρα 3μμ, τηλ. 6973828286 (ραντεβού για λεωφορείο 2:15μμ από πλ. Καραϊσκάκη, ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο)

Φυλής, ώρα 3μμ, τηλ. 6974801859

Δημοκρατίας, ώρα 3μμ, τηλ. 6972738059

Κηφισίας, ώρα 3μμ, τηλ. 6939007615

Κατεχάκη , ώρα 3μμ, τηλ. 6948524173

Κύμης, ώρα 3μμ, τηλ. 6977226683

Μαρκόπουλο, ώρα 3μμ


Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Read more...

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Ρεπορτάζ : Χάρης Σαββίδης
(από την Ημερησία)
Εναρμόνιση των συντελεστών ΦΠΑ στην Ε.Ε. ζήτησε, χθες, η καγκελάριος Μέρκελ, μέσω της υιοθέτησης μόνο δύο συντελεστών σε όλες τις οικονομίες και ενός κοινού εύρους διακύμανσης για τους συντελεστές (π.χ. από 19% έως 23% για τον υψηλό...
συντελεστή). Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση που κατατίθεται δημόσια για την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής, που με τη σειρά της είναι ένα από τα ανταλλάγματα που απαιτεί η Γερμανία για να εγκρίνει τη «λύση - πακέτο» της κρίσης στην Ευρω-περιφέρεια.
Το σύνολο της γερμανικής πρότασης θα παρουσιαστεί κατά το δείπνο της σημερινής Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, ενώ, χθες, η Καγκελάριος Α. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Μετά τη συνάντηση η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη εναρμόνισης των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες γερμανικές απαιτήσεις.

Tαμείο EFSF
Στο Βερολίνο θεωρούν ότι η «λύση - πακέτο» δεν μπορεί να περιλαμβάνει απλά ενίσχυση των κεφαλαίων του ταμείου EFSF ή διεύρυνση του ρόλου του, αλλά και ουσιαστικές μακροχρόνιες αλλαγές, που θα περιορίζουν τις αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα διασφαλίζουν ότι αντίστοιχη κρίση δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, προτείνουν στα υπόλοιπα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν νομική ρήτρα περί μηδενικού ελλείμματος στους προϋπολογισμούς και να προσυπογράψουν το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», που συνεπάγεται εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τις εθνικές κυβερνήσεις στα κοινοτικά όργανα για πολιτικές, όπως η φορολογία, οι μισθοί και οι συντάξεις.
Οι παραχωρήσεις αυτές θα είναι το αντάλλαγμα, προκειμένου η Γερμανία να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση του EFSF και να αποδεχθεί την αλλαγή του ρόλου του. Ακόμα, όμως, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ως προς τις λεπτομέρειες και δεν αποκλείεται μέχρι την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής (τέλη Μαρτίου) να μεσολαβήσει και ακόμα μία έκτακτη Σύνοδος (το ενδεχόμενο άφησε χθες ανοικτό η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε.).
Σύμφωνα με το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση επιμένει να ανατεθεί στο EFSF η χρηματοδότηση της επαναγοράς ομολόγων από τα κράτη της Ευρω-περιφέρειας. Μια άποψη με την οποία το Βερολίνο φέρεται να διαφωνεί. Το Reuters, από την πλευρά του, επικαλούταν χθες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, για ανάγκη άμεσης (εντός του καλοκαιριού) ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, είτε μέσω επαναγορών ομολόγων είτε μέσω αναδιαπραγμάτευσης των όρων (διάρκειας και επιτοκίου). Σε κάθε περίπτωση η αναδιαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να είναι εθελοντική, ώστε να μην «τρομάξουν» οι αγορές.
Aνεπαρκή μέτρα
Χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει, πάντως, ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι επαρκή για να περιορίσουν το ελληνικό χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα, εκτιμώντας ότι αν το EFSF δανείσει 60 δισ. ευρώ στην Αθήνα, για να επαναγοράσει τίτλους ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ, το ποσοστό του χρέους στο ΑΕΠ θα μειωνόταν μόλις κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η Citigroup, από την πλευρά της, εκτιμά ότι ακόμα και αν όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων δέχονταν να πουλήσουν τους ελληνικούς τίτλους στις σημερινές τιμές (δηλαδή με μειωμένη τιμή 20%-30%), το χρέος δεν θα υποχωρούσε κάτω από το 115% του ΑΕΠ.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της»
Κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η γερμανική πλευρά δέχεται ισχυρές πιέσεις να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. «Αν περιμένεις μέχρι το 2013, το 50% του ελληνικού χρέους θα έχει περάσει σε κρατικά χαρτοφυλάκια», ανέφερε μια πηγή, ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος υποστήριξε: «Η Ελλάδα είναι απολύτως ανίκανη να αποπληρώσει το χρέος της και αν δεν ασχοληθούμε φέτος με το πρόβλημα, η Ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της -το ενδιαφέρον μας για αναδιάρθρωση στοχεύει στην αποτροπή μιας πλήρους κατάρρευσης της Ελλάδας». Στο ίδιο δημοσίευμα το Reuters υποστηρίζει ότι τελικά η γερμανική θέση θα καθοριστεί από τον βαθμό έκθεσης γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ.
Γκέρχαρντ Σρέντερ // Πρώην καγκελάριος Γερμανίας
Επίθεση κατά της καγκελαρίου Μέρκελ για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην ελληνική κρίση εξαπέλυσε ο προκάτοχός της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι υποστηρίζει τόσο την έκδοση ευρω-ομολόγων όσο και την αύξηση των πόρων του EFSF. Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Σρέντερ σημείωσε ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε βοηθηθεί νωρίτερα, καθώς ήταν από καιρό πριν ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση. «Θα έπρεπε να είχε αντιδράσει νωρίτερα η κυρία Μέρκελ και θα είχαμε γλιτώσει πολλά χρήματα. Άφησε να περάσουν έξι εβδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Read more...

ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ


Ρεπορτάζ : Μαρία Δεληθανάση
(από την Καθημερινή)
Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για διαχείριση των εκκρεμών αιτήσεων πολιτικού ασύλου και δημιουργία συστήματος προστασίας προσφύγων, η Ελλάδα καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό...
Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Το σκεπτικό της απόφασης ξετυλίγει με σαφήνεια ότι δεν αποδέχεται δημοσίως η χώρα: ότι υποβάλλει τους αιτούντες πολιτικό άσυλο σε εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και διαβίωσης, ότι τους στερεί το δικαίωμα σε αποτελεσματική εξέταση του αιτήματος ασύλου, ότι η επιστροφή τους από άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην Ελλάδα (στο πλαίσιο του Δουβλίνο ΙΙ) απαγορεύεται, διότι «κατά την επιστροφή τους (σ.σ. στην Ελλάδα) θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο βασανιστηρίων ή άλλης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης».
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας την έναρξη λειτουργίας των Επιτροπών Ασύλου που συστάθηκαν, προκειμένου να εξετάσουν τις 46.435 αιτήσεις που εκκρεμούν σε β΄ βαθμό εδώ και χρόνια... Ολοι ελπίζουν ότι οι επιτροπές θα αρχίσουν να εξετάζουν αιτούντες στις αρχές της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες να εξετάζουν κάποιες από τις 5.929 αιτήσεις που εκκρεμούν σε α΄ βαθμό. Ομως οι συγκεκριμένες επιτροπές δεν έχουν επιλύσει σοβαρά προβλήματα, όπως έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και διερμηνέων. Γι’ αυτό και παραπέμπουν αιτούντες για σύνταξη του φακέλου τους στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (!). Μια ΜΚΟ με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε το δεκανίκι της Πέτρου Ράλλη», λέει ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας της, κ. Σπ. Κουλοχέρης. «Η δημόσια αρχή θα έπρεπε να έχει διερμηνείς και προσωπικό που να ασχολείται με τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των ανθρώπων αυτών». Πέρα από τους φακέλους που έχει αρχίσει να εξετάζει, η Π. Ράλλη δέχεται επιπλέον μόνο 15 αιτήματα την εβδομάδα από μεμονωμένους αιτούντες - αριθμός ελάχιστος μπροστά στους 6.000 περίπου Αφγανούς, 1.500 Σομαλούς, 700 Σουδανούς, κάποιες εκατοντάδες Ιρακινούς και Ιρανούς. Το 2010 η υπηρεσία δεχόταν 20 αιτήματα εβδομαδιαίως, πέρα από τα παραπεμπτικά που έστελναν οι ΜΚΟ. Πώς μαζεύθηκαν 10.000 αιτήματα και μάλιστα από εθνικότητες που δεν ανήκουν σε ομάδες δυνάμει προσφύγων; Η απάντηση είναι απλή: «Οσο κλείνουν οι πόρτες της Π. Ράλλη, τόσο αυξάνεται η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων».

Κατά τα άλλα, Αφγανοί, αιτούντες πολιτικό άσυλο, συνεχίζουν απεργία πείνας με ραμμένα στόματα στα Προπύλαια. Οι χώροι κράτησης στον Εβρο, συνιστούν έναν ζωντανό εφιάλτη. Μέχρι και επίσημη επιστολή στον πρωθυπουργό στάλθηκε για το θέμα. Οι αναφορές μιλούν για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που διαβιούν όλοι μαζί σε βρόμικα κελιά (έχουν καταγγελθεί βιασμοί γυναικών μέσα σε αυτά). Ασυνόδευτα ανήλικα δεν καταγράφονται, ούτε αναλαμβάνει την επιμέλειά τους ο αρμόδιος εισαγγελέας, όπως θα όφειλε. Δικηγόροι παρατηρητές εξειδικευμένων οργανώσεων σε αναφορές τους αμφισβητούν τη δυνατότητα των διερμηνέων του Φρόντεξ να ταυτοποιήσουν ορθώς τη χώρα προέλευσης αλλοδαπών. Αναφέρονται περιπτώσεις Αφγανών που κρίθηκαν Τούρκοι και Αφρικανών που χαρακτηρίστηκαν Νιγηριανοί. Ομως, την 21η Ιανουαρίου στο ΕΔΔΑ δεν καταδικάσθηκε μόνο η Ελλάδα. Καταδικάσθηκε και το Βέλγιο -και στο πρόσωπό του όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-που αδιαφορούν όλο και περισσότερο για τους πρόσφυγες.
Read more...

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Τα πρώτα τέσσερα αυθαίρετα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Πρόκειται για δύο κατοικίες, ένα στάβλο και μία αποθήκη στον Μαραθώνα και το Γραμματικό, για τα οποία έχουν κινηθεί οι διαδικασίες...
κατεδάφισης. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωράει αυτές τις ημέρες στη στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που να επεκτείνει την αρμοδιότητά της σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και να παράσχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για το έργο της.

Η τηλεσκοπική παρακολούθηση των καμένων περιοχών ξεκίνησε λίγο μετά τις πυρκαγιές, με τη βοήθεια της «Κτηματολόγιο Α. Ε.». Οι καμένες περιοχές φωτογραφήθηκαν από δορυφόρο και κάθε μήνα φωτογραφίζονται από αεροπλάνο ώστε να εντοπίζονται τυχόν διαφορές. Η φωτογράφιση είναι τόσο λεπτομερής, που μπορούν να εντοπιστούν εκχερσώσεις, παρεμβάσεις σε μάντρες, ακόμα και η ανέγερση... μπάρμπεκιου.
Mέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί και ελεγχθεί περίπου 60 περιπτώσεις. Επρόκειτο όμως κυρίως για παραπήγματα, αντιπλημμυρικά έργα, περιφράξεις ή εκχερσώσεις. Πριν από λίγο καιρό, αυτό άλλαξε: οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν τα πρώτα τέσσερα αυθαίρετα κτίρια: ένα λυόμενο κτίσμα και μία ημιυπόγεια κατοικία από μπετόν στην περιοχή του νεκροταφείου Μαραθώνα, μια προκατασκευασμένη ξύλινη οικία στο Γραμματικό, μια σιδερένια αποθήκη σε βάση από μπετόν και μια επέκταση προϋπάρχουσας αποθήκης στη θέση Τσιανάθι Καλεντζίου του Μαραθώνα και μια στάνη για πρόβατα στη θέση Ρουμπάκιστα Καλεντζίου του Μαραθώνα. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, συνοδευόμενοι από υπαλλήλους του δασαρχείου (για τις δασικές περιοχές) ή της πολεοδομίας (για τις υπόλοιπες) πραγματοποίησαν αυτοψίες και κίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.
Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, βέβαια, υπέβαλαν ένσταση. «Είμαστε σε αναμονή να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και μετά θα δρομολογήσουμε την κατεδάφιση», λέει στην «Κ» η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη. «Υπεύθυνη για την κατεδάφιση μέσα σε δασικές περιοχές είναι η Περιφέρεια Αττικής, αλλά αν δεν το πράξει, θα παρέμβουμε και θα αναθέσουμε σε υπεργολάβο την υπόθεση. Δεν ξέρω, βέβαια, πόσο εύκολο θα αποδειχθεί αυτό, καθώς στο παρελθόν ζητήσαμε από τεχνικές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να δημιουργήσουμε κατάλογο όσων αναλαμβάνουν κατεδαφίσεις και δεν εμφανίστηκε κανείς. Ισως γιατί είναι οι ίδιοι που αναλαμβάνουν να χτίσουν τα αυθαίρετα».
Η εξεύρεση συνεργείων κατεδάφισης δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Τους πρώτους μήνες, είχαμε μεγάλο πρόβλημα στη συνεργασία με τις τοπικές πολεοδομίες, τα δασαρχεία, ακόμα και την αστυνομία. Δεν έστελναν προσωπικό, δεν απαντούσαν στις εκκλήσεις μας, προτιμούσαν να μην ασχοληθούν», λέει η κ. Καραβασίλη. «Ευτυχώς, τώρα, η συνεργασία είναι ομαλή».
«Κρατικά» συνεργεία
Η δημιουργία «κρατικών» συνεργείων για κατεδαφίσεις, πάντως, είναι ένα από τα θέματα που πρόκειται να αντιμετωπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. «Επεξεργαζόμαστε μια γενικότερη ρύθμιση που θα αφορά και την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, που βρίσκεται υπό στελέχωση. Θέλουμε να επεκτείνουμε τη δικαιοδοσία της και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, θέλουμε να την υποστηρίξουμε οικονομικά και τεχνικά ώστε να μην μπαίνει εμπόδιο στο έργο της... η έλλειψη μηχανημάτων».
Read more...

Τι πληρώνω - Τι πληρώνω...



Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Ελλάδα, ο παράδεισος του εργολάβου...
Δρόμοι στρωμένοι με ευρώ, βεβαίως για τους εργολάβους, αποδεικνύονται οι αυτοκινητόδρομοι, είτε κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης είτε ως κλασικά δημόσια έργα. Διόδια για την πρώτη κατηγορία, υπερβάσεις και...
συμπληρωματικές συμβάσεις για τη δεύτερη, αποδεικνύουν απλώς ότι «μονά-ζυγά» είναι οι κερδισμένοι, αλλά και... διαμαρτυρόμενοι. Την Τρίτη οι ανάδοχοι και των πέντε αυτοκινητόδρομων έχουν προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου για να πουν και επίσημα ότι τα έργα δεν βγαίνουν!

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθηνών-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας. Με «ζεστό» χρήμα 153 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του προϋπολογισμού των έργων, η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» θα έχει την εκμετάλλευση των διοδίων ώς το 2037. Στο μεγάλο έργο των 2,2 δισ. ευρώ, οι κατασκευαστές έχουν επίσης αναλάβει να καλύψουν και το 41% του κόστους με δάνεια, που πρέπει να αποπληρώσουν. Ωστόσο, η ίδια η σύμβαση του 2007 ομολογεί ότι ο αυτοκινητόδρομος θα έχει ουσιαστικά αποσβεστεί ώς το 2022 και επί 15 χρόνια το Δημόσιο εν γνώσει του τον παραχωρεί στους ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης και θα καταθέτουν στα κρατικά ταμεία έως και το 93% των εσόδων από τα διόδια.

Η «συνταγή», βεβαίως με παραλλαγές, είναι δοκιμασμένη στη χώρα μας τη δεκαετία του '90, όταν επανήλθε το σύστημα μελέτη-κατασκευή-χρηματοδότηση-παραχώρηση και ξεκίνησαν τα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα. Το πρώτο πακέτο περιλάμβανε την Αττική οδό, τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου και το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στους αρχικούς σχεδιασμούς είχε περιληφθεί και το μετρό Θεσσαλονίκης, όμως στην πορεία αποδείχθηκε ότι το έργο δεν ήταν ανταποδοτικό και οι τράπεζες δεν ήταν διατεθειμένες να το χρηματοδοτήσουν. Δεν ήταν δύσκολο να βρεθούν αφορμές για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ευτυχώς χωρίς επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2009, αυτή τη φορά με την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, που είχε περιληφθεί στο δεύτερο πακέτο μαζί με τους πέντε αυτοκινητόδρομους. Το έργο αποδείχθηκε ασύμφορο και ακυρώθηκε μετά τη γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που όμως εκδόθηκε μετά την υπογραφή της σύμβασης. Βεβαίως δεν έχασε ο ανάδοχος του έργου των 480 εκατ. ευρώ, που ζήτησε λύση της σύμβασης με υπαιτιότητα του Δημοσίου και διεκδίκησε αποζημίωση ύψους 400 εκατ. ευρώ. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και εξασφάλισε αποζημίωση ύψους 68 εκατ. ευρώ για προετοιμασίες που είχε κάνει. Να σημειωθεί ότι αν προχωρούσε η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου η δημόσια συμμετοχή θα ήταν 90 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι Ελληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν πανάκριβα για ένα έργο που δεν έγινε. Μάλιστα οι εργολάβοι έχουν προσφύγει στη διαιτησία γιατί θεωρούν ότι το ποσό που τους επιδικάστηκε είναι μικρό!

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αττικής οδού. Τα έργα ξεκίνησαν το 1994 με προϋπολογισμό 426 δισ. δραχμές (σ.σ. εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στον ορίζοντα ευρώ και βεβαίως δεν είχε οριστεί η ισοτιμία του με τη δραχμή), αλλά στην πορεία ανέκυψαν και τα... απρόβλεπτα που στοίχισαν στους φορολογουμένους επιπλέον 549 δισ. δραχμές, δηλαδή άλλη μία Αττική οδό! Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Υμηττού, έπειτα από προσφυγές στο ΣτΕ, που αποδείχθηκαν η «χαρά του εργολάβου», διατέθηκαν για έργα προστασίας του περιβάλλοντος 195 δισ. δραχμές, έναντι 19 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Το 2004, που παραδόθηκε το τελευταίο κομμάτι του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της πρωτεύουσας, το κόστος έφτασε στο 1,23 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος παραχώρησης της Αττικής οδού, με βάση τη σύμβαση, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη ότι θα περιέλθει στο Δημόσιο νωρίτερα όταν οι κατασκευαστές πετύχουν απόδοση 11,6% των ιδίων κεφαλαίων, που ανέρχονται σε 174 εκατ. ευρώ. Οι μέσοι κυκλοφοριακοί φόρτοι, ακόμα και το 2010 με την οικονομική κρίση στο φόρτε της, διαμορφώθηκαν στις 281.329 διελεύσεις την ημέρα, έναντι 243.714 που είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη. Ο ετήσιος τζίρος, με στοιχεία που μας έδωσε η κοινοπραξία, ξεπερνά τα 226 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας υπολογίζονται σε 89,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο αυτοκινητόδρομος παραμένει ιδιαίτερα κερδοφόρος και ενισχύει την εκτίμηση ορισμένων ότι έχει μειωθεί ο χρόνος παραχώρησης κατά 2 έως και 3 χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο οι εργολάβοι προσφέρουν από χρόνια εκπτωτικά προγράμματα για τους κατόχους ηλεκτρονικών συσκευών, του λεγόμενου e-pass, που χρησιμοποιούν 395.000 οδηγοί. Επιπλέον δεν τηρούνται οι αυξήσεις που προβλέπονται στη σύμβαση για τις τιμές των διοδίων. Είναι ενδεικτικό ότι στα Ι.Χ. η τιμή χωρίς έκπτωση διατηρείται στα 2,8 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να διαμορφωθεί γύρω στα 3,7 ευρώ.

ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ Η πρώτη -στα νεότερα χρονικά, γιατί έχουν προηγηθεί συμβάσεις με την Ούλεν για το δίκτυο ύδρευσης, την Πάουερ για τον φωτισμό κ.λπ.- σύμβαση παραχώρησης αφορά τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, που υλοποιήθηκε από κοινοπραξία ελληνικών και κυρίως γαλλικών συμφερόντων. Το κόστος της επένδυσης έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ, όπως προέβλεπε η σύμβαση, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας ήταν 10% και το 50% τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση. Η παραχώρηση διαρκεί ώς το 2039, προβλέπεται όμως ότι το έργο θα περιέλθει νωρίτερα στο Δημόσιο αν οι εργολάβοι εξασφαλίσουν απόδοση 11,5% επί των ιδίων κεφαλαίων τους. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας στους οποίους απευθύνθηκε η «Ε» ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί σε στοιχεία. Μας είπαν ότι από την αρχή η κίνηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη και γι' αυτό οδηγήθηκαν σε εκπτωτικά πακέτα για τους συχνούς χρήστες της γέφυρας. Μας ανέφεραν ότι η ημερήσια κυκλοφορία διαμορφώνεται στις 12 με 13 χιλιάδες διελεύσεις και ο μέσος ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ. Δεν μας έδωσαν πληροφορίες για τα καθαρά έσοδα, απλώς μας ενημέρωσαν ότι είναι σημαντικό το κόστος συντήρησης της γέφυρας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ Πιο σύνθετη είναι η περίπτωση του αεροδρομίου στα Σπάτα, που λειτούργησε τον Μάρτιο του 2001 και υλοποιήθηκε με σύμβαση παραχώρησης συνολικού ύψους 685 δισ. δραχμών. Από το ποσό αυτό τα 78 δισ. δραχμές προήλθαν από το λεγόμενο «σπατόσημο», ενώ το Δημόσιο κατέβαλε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κοινοτικά προγράμματα επιπλέον 44 δισ. δραχμές. Σε 370 δισ. δραχμές ανήλθε το δάνειο-μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην εταιρεία λειτουργίας του αεροδρομίου το Δημόσιο μετέχει με 55%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο επενδυτικό σχήμα στο οποίο κυριαρχούν γερμανικές εταιρείες. Ανάλογη είναι και η κατανομή στα κέρδη, που παρά τη διεθνή κρίση καταγράφουν άνοδο και το 2009 διαμορφώθηκαν στα 264 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

ΜΕΤΡΟ Αλλά και στα κλασικά δημόσια έργα οι εργολάβοι δεν χάνουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του βασικού έργου του Μετρό, των γραμμών Εθνική Αμυνα-Σύνταγμα και Σύνταγμα-Δάφνη, που εγκαινιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2000. Το αρχικό κόστος ήταν 185 δισ. δραχμές που το 1994 με τις συμπληρωματικές συμβάσεις... εκτροχιάστηκαν στα 506,5 δισ. για να καλυφθούν τα κενά της σύμβασης-κουρελού, όπως έλεγε η τότε κυβέρνηση, ενώ η Ν.Δ. έκανε λόγο για «καύσιμα στον μετροπόντικα». Στη συνέχεια ήρθαν τα... απρόβλεπτα που διαμόρφωσαν το κόστος στα 711 δισ. δραχμές.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Οι συμπληρωματικές συμβάσεις και οι υπερβάσεις των αρχικών κοστολογίων ήταν κανόνας για τον βασικό άξονα της Εγνατίας. Ο αυτοκινητόδρομος των 670 χλμ., που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1995 και με το ελληνικότατο «βλέποντας και δίνοντας». Οι μελέτες αποδείχθηκαν ελλιπείς και χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές επί αλλαγών. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2009 με κόστος 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,24 δισ. εξασφαλίστηκαν μέσω δανεισμού του Δημοσίου. Εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένα τμήματα στην Ηπειρο που δόθηκαν στην κυκλοφορία τον περασμένο χρόνο. Ακόμη και σήμερα κατασκευάζεται ένα μικρό κομμάτι όπου παρουσιάστηκαν έντονα γεωλογικά φαινόμενα.

Κοινός παρονομαστής το θεσμικό πλαίσιο, που κατοχυρώνει στην ουσία τους εργολάβους και χάρη στη νομική υποστήριξη που διαθέτουν «στριμώχνουν» το Δημόσιο. Με τη διατησία και το μπαράζ προσφυγών έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν σοβαρές αποζημιώσεις, ενώ ακόμα και να κηρυχθούν έκπτωτοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι και τα έργα. *

12 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ

Πληρώνουμε μέχρι 65 εκατ. € το χιλιόμετρο όταν η Ισπανία με ίδιο γεωγραφικό ανάγλυφο πληρώνει 12 φορές λιγότερο

ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

Είτε κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης είτε ως κλασικά δημόσια έργα οι σίγουρα κερδισμένοι είναι οι εργολάβοι.
enet.gr


Read more...

Διόδια: Έρχεται νέο σφοδρό κύμα… πολιτών...



Δεύτερη δυναμική εξόρμηση ετοιμάζουν για αύριο οι κινήσεις πολιτών και ξανανοίγουν τις μπάρες των διοδίων σε μια ακόμα δράση, με αξίωση την ανάκληση των αυξήσεων στις τιμές διοδίων. Τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» συντονίζουν τα ρολόγια τους καθώς πρέπει να ...
είναι συνεπείς με το ραντεβού στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Το …κύμα των αγανακτισμένων πολιτών θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη για να «σαρώσει» όλη τη χώρα και 13 σταθμούς διοδίων, ενώ το ίδιο σκηνικό θα επικρατήσει και σε 8 σταθμούς της Αττικής Οδού. Και αυτά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει το σκληρό της πρόσωπο αναφορικά με τις πρωτοβουλίες αυτές εξαγγέλλοντας νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν κυρώσεις στους ανυπάκουος οδηγούς.
Η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει έναν νέο, πιο δυνατό αυτή τη φορά πονοκέφαλο, κι αυτό γιατί όπως αναμένεται, η παρουσία των πολιτών θα είναι σαφώς εντονότερη με περισσή οργή ως απάντηση στις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε εννέα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων ΒΑ Αττικής, μετά από μηνύσεις της κοινοπραξίας Νέα Οδός.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη διώκονται για συκοφαντική δυσφήμηση, φθορά ξένης περιουσίας, παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη βία, για τις μαζικές συγκεντρώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στα διόδια Αφιδνών πριν από περίπου ένα χρόνο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Νέα Οδός έχει αποστείλει νέο εξώδικο στο υπουργείο Υποδομών, με το οποίο ζητά την προσκόμιση των προσωπικών στοιχείων των όσων οδηγών πέρασαν τα διόδια της παλαιάς εθνικής οδούς χωρία να καταβάλουν αντίτιμο.

newsbomb


Read more...

Τα κέρδη και οι ζημιές με το νέο μισθολόγιο...



Ανατροπές φέρνει το νέο μισθολόγιο με την εξισορρόπηση των αποδοχών υπαλλήλων και τη συνολική αναδιάρθρωση των επιδομάτων που θα φτάσουν μέχρι και μειώσεις 40% στις αποδοχές περίπου 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, που λαμβάνουν υψηλές αμοιβές λόγω των πολλαπλών και ακριβών επιδομάτων. Αντίστοιχα,... συνάδελφοί τους που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα αλλά αμείβονται λιγότερο, θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται μέχρι και 15%. Στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του πλαισίου διαλόγου σχετικά με την αναδιοργάνωση του κράτους, για πρώτη φορά περιγράφηκε με σαφή τρόπο από κυβερνητικά χείλη ότι:
Τα κέρδη και οι ζημιές με το νέο μισθολόγιο

* Το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί για το σύνολο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
* Δεν θα υπάρξει μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους, που υπολογίζεται σε 16 δισ. ευρώ για το 2011.
* Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εξισορροπήσει μισθολογικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων που έχουν την ίδια προϋπηρεσία και ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αμοιβών, που θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης, έτσι ώστε οι γραμματείς να μην αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από τους γιατρούς, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις προτάσεις, που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που ανήκουν οι εργαζόμενοι: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 711 ευρώ, Δευτεροβάθμιας 830, Τεχνικής 938 και Πανεπιστημιακής 984 ευρώ. Ο καταληκτικός μισθός θα διαμορφωθεί γύρω στις 2.100 ευρώ, προκειμένου να επικρατήσει η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία, όπως ισχύει στα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ελλάδα, σήμερα, η σχέση μεταξύ εισαγωγικού μισθού ενός υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με τον καταληκτικό μισθό ενός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι 1 προς 2,34.

Τα 40 γενικά επιδόματα, που ισχύουν σήμερα, θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Σήμερα τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 40% -κατά μέσο όρο- των αμοιβών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος του Ενιαίου Μισθολογίου, εάν αποφασιστεί να ενσωματωθούν τα γενικά επιδόματα στον βασικό μισθό, θα είναι στις τελικές αποδοχές να καταλαμβάνει ο μισθός τουλάχιστον το 70% και τα επιδόματα το 30%.

Μετάβαση
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιών και νεοεισερχόμενων), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί μια χρονική περίοδος ήπιας προσαρμογής για τους εργαζομένους, προκειμένου να μην ανατραπεί ο οικογενειακός τους προγραμματισμός. Η ΑΔΕΔΥ σε μελέτες, που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν, επισήμανε την ανάγκη για επταετές πρόγραμμα προσαρμογής. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προτάσεις για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου (από 5 έως και 10 έτη), προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του μισθολογίου.

Εξάλειψη των ανισοτήτων
Μισθός νεοδιορισμένου στα 1.640

Στόχος του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους. Για παράδειγμα, σήμερα ο νεοεισερχόμενος υπάλληλος πανεπιστημιακής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας λαμβάνει 1.260 ευρώ όταν ο συνάδελφός του στο υπουργείο Οικονομικών παίρνει πρώτο μισθό -μαζί με τα επιδόματα- 2.309 ευρώ.

Με βάση το σενάριο για το Ενιαίο Μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τότε οι απολαβές όλων των νεοεισερχόμενων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.

Ο υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα βγει ωφελημένος κατά 180 ευρώ, δηλαδή θα έχει αύξηση 14%, ενώ ο νεοεισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών θα λάβει αποδοχές μειωμένες 669 ευρώ, δηλαδή κατά 40,7%. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν «ακριβά» επιδόματα περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Το 80% των υπαλλήλων αμείβονται με μισθούς που κυμαίνονται από 1.000 - 1.500 ευρώ.

Υπάρχουν όμως κατηγορίες υπαλλήλων σε υπουργεία που η πλειονότητα των αποδοχών τους προέρχεται από τα επιδόματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πάλι στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές πέρα από τον βασικό μισθό κατέχουν το 57,38% των τελικών αποδοχών στους νεοδιόριστους ενώ σε υπάλληλο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσία στο σύνολο των 3.194 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό, τα 1.849 αφορούν επιδόματα (57,89%).

ΝΙΚΟΣ Β.ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Ειρηνοποιός στο Κάιρο ο Γ. Παπανδρέου...



Ο Πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση έπειτα από τηλεφωνικές επαφές με τη Χίλαρι Κλίντον και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών...
Ρόλο ειρηνοποιού αναλαμβάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου μεταβαίνοντας αύριο στο Κάιρο για να μεταφέρει το πνεύμα και τη συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ αλλά και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από σειρά τηλεφωνικών επαφών με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ , τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον νομπελίστα Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα βρεθεί στο Κάιρο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει επίσημη αποστολή της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον.

Την απόφασή του να μεταβεί στο Κάιρο την ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τόνισε το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για τα γεγονότα. Η Αίγυπτος, όπως είπε, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Ελλάδα γιατί είναι γειτονιά μας, αφορά άμεσα την οικονομία μας, την ασφάλειά μας. Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς τη χώρα μας αν συνεχιστούν οι αναταραχές, με δεδομένο ότι στην Αίγυπτο ζουν Ελληνες, ενώ υπάρχει και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας. «Αποφάσισα να μεταβώ στο Κάιρο για να μεταφέρω αφενός το πνεύμα και τη συζήτηση της ΕΕ, αλλά και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Θα σταθούμε δίπλα στον αιγυπτιακό λαό» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ερώτηση για το αν μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ως απεσταλμένος της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και ότι ο ίδιος έχει συντονίσει τις ενέργειές του με την αρμόδια υπουργό Εξωτερικών της Ενωσης κυρία Αστον. Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεσή του να μεταβεί στην Αίγυπτο και ότι είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την κυρία Αστον. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης μετάβασης με δημοκρατικές αλλαγές χωρίς βία και με ομαλό τρόπο. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν σχεδιάζει να συναντηθεί και με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και είπε ότι προς το παρόν δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επαφές που θα έχει στο Κάιρο. Σε ερώτηση για το αν έχει βάση η άποψη ότι στις χώρες της περιοχής μπορούν να υπάρξουν μόνο δικτατορικά ή θεοκρατικά καθεστώτα, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η δημοκρατία δεν γεννήθηκε σε χριστιανική χώρα, αλλά στην πόλη-κράτος της αρχαίας Αθήνας. «Η έννοια της δημοκρατίας είναι οικουμενική» δήλωσε.
BHMA


Read more...

Πρέπει να διαπραγματευτούμε τα μέγιστα, όχι να αρκεστούμε στα ελάχιστα, λέει η ΝΔ για τη Σύνοδο Κορυφής «Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο»

«Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Δεν πρέπει να είμαστε απόντες ή σιωπηλοί. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι την Ελλάδα δεν την αφορά η συζήτηση γιατί, δήθεν, η ίδια έχει εκπληρώσει ή εκπληρώνει το 90% των πιθανών υποχρεώσεών της», σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η ΝΔ τονίζει ότι στο επόμενο δίμηνο θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του ελληνικού δανεισμού, αλλά και της Ευρώπης. «Πρέπει να διαπραγματευτούμε τα μέγιστα. Όχι να αρκεστούμε σε υποσχέσεις για τα ελάχιστα».

»Ήδη, έχουμε τοποθετηθεί σε ορισμένα βασικά ζητήματα। Αναμένουμε τις λεπτομέρειες του Γαλλογερμανικού Σχεδίου για να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα».
tanea.gr
Read more...

Στόχος η χαλάρωση του δηµόσιου χρέους


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ του βρόχου του δηµοσίου χρέους θα µπορούσε να οδηγήσει η υιοθέτηση από την ευρωζώνη της συνολικής λύσης που συζητείται αυτήν την περίοδο για την Ευρώπη συνολικά, αλλά και την Ελλάδαειδικά.

Σύµφωνα µεεκτιµήσειςτραπεζικών πηγών, µε βάση αυτήν τη λύση η Ελλάδα θαµπορούσε να επαναγοράσει οµόλογα ονοµαστικής αξίας 90 δισ. ευρώ, σε τιµή 30% χαµηλότερη και να διαγράψει έτσι χρέος 27 δισ. ευρώ και παράλληλα να επιµηκύνει – µεοικειοθελείς συµφωνίες – τη διάρκεια οµολόγων αξίας 70 δισ. ευρώ που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταµεία, επιπλέον των 110 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας. Το τελευταίο είναι το πιο καινούργιοκαι «µυστικό» στοιχείο τηςλύσης, επειδήπαραπέµπει στην ιδέα της «αναδιάρθρωσης», την οποία ηκυβέρνηση έχει κατηγορηµατικά διαψεύσει. Τονίζεται όµως ότι στην προκειµένη περίπτωση µιλάµε για οικειοθελή συµφωνία.

Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και υιοθετούν το βασικό σενάριο της ευρωλύσης πουπροβλέπει έναν συνδυασµό:

n Ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστενα µπορεί να χρηµατοδοτεί αυτός την επαναγορά χρέους των υπερχρεωµένων κρατών -µελών.

n Επιµήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα.

n Βελτίωσης των όρωνδανεισµού από την τρόικα, δηλαδή χαµηλότερου επιτοκίου.

Αναλυτικά, σύµφωνα µε τραπεζικές n Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας χρηµατοδοτεί την Ελλάδα ή αγοράζει ο ίδιος το σύνολο σχεδόν των οµολόγων που έχει σήµερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ονοµαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, απευθύνεται στουςιδιώτες κατόχους οµολόγων από τουςοποίους εκτιµάται ότι µπορείνα επαναγοράσει οµόλογα ονοµαστικής αξίας 30-40 δισ. ευρώ. Από τις δυο αυτές πηγές µπορεί, εποµένως, να επαναγοράσει η Ελλάδα χρέος 90 δισ. ευρώ, σε τιµή περίπου 30% χαµηλότερη, όπως είναι σήµερα η τιµήαγοράς των δεκαετών οµολόγων. Ετσι, µπορεί να διαγράψει χρέος περίπου 27 δισ. ευρώ.«∆εν είναι µικρό το ποσό και µπορεί να αλλάξει ταδεδοµένα στη δυναµική του χρέους», σηµειώνει η τραπεζική πηγή, προσθέτοντας ότι µπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόµηση δαπανών για τόκους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

n Η κυβέρνηση συµφωνεί µε τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία σε µια «φιλική επιµήκυνση» των οµολόγων συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ περίπου που διακρατούν (20 δισ. ευρώ τα ταµεία και 50 δισ. ευρώ οι τράπεζες). Η επιµήκυνση µπορεί να είναι και µεγάλη, ναµετατραπούν οι τίτλοι σε 50ετείς, αφού αυτό δεν ενοχλεί τις τράπεζες, παρατηρείη τραπεζική πηγή. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, θα πρέπει να αυξηθεί το επιτόκιο των εν λόγω οµολόγων.

n Συµφωνείται, εξάλλου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ηεπιµήκυνση του δανείου της τρόικας και χαµηλότερο επιτόκιο, αν και αυτό θα είναι αναλογικά υψηλότερο, λόγω µεγαλύτερης διάρκειας δανείου.

κές πηγές, ο συνδυασµός αυτός διαµορφώνει την εξής προοπτική για την Ελλάδα:


Επτά δείκτες για ενιαία οικονοµική πολιτική στην ευρωζώνη

Επτά τουλάχιστον δείκτες για εναρµόνιση στο πλαίσιο της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής επιδιώκει να θεσµοθετήσει η Γερµανία, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις σε χώρες µε ισχυρό σύστηµα κοινωνικής προστασίας, όπως το βέλγιο:
Εξοµοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, µε διασύνδεση στο προσδόκιµο ζωής και κατεύθυνση τα 7 χρόνια.

κατάργηση της άτά (ισχύει στο βέλγιο και την Κύπρο) και συγκράτηση των µισθών κάτω από το επίπεδο του ρυθµού ανάπτυξης.

σύνδεση των µισθών µε την παραγωγικότητα. άµεση αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα της ενωσης.

σαφείς προϋποθέσεις στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξοµοίωση του φόρου επί των επιχειρήσεων.

μηδενισµός των ελλειµµάτων।
tanea.gr
Read more...

Η Μέρκελ ζήτησε λιτότητα «Ή θα δεχθείτε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας ή βαλτε στο ράφι την ενίσχυση του Ταµείου», είπε στη Σύνοδο

Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί,  Α. Μέρκελ στη χθεσινή Σύνοδο  Κορυφής των Βρυξελλών
Ενα βήµα πιο κοντά σε µία συµφωνία για τη θεσµοθέτηση συγκεκριµένων στόχων ανταγωνιστικότητας, που θα οδηγήσουν σε νέο κύµα πανευρωπαϊκής λιτότητας, προχώρησαν χθες οι χώρες της Ε.Ε. µετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηςΣυνόδουΚορυφής. Ωστόσο στη µαραθώνια συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε.

η πρόταση για το λεγόµενο και Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, την οποία παρουσίασαν από κοινού πριν από τη Σύνοδο Μέρκελ και Σαρκοζί, προσέκρουσε στις αντιδράσεις αρκετών χωρών αλλά και της Κοµισιόν. Το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, για παράδειγµα, αντέδρασαν στο ζήτηµα κατάργησης της ΑΤΑ, ενώ η Αυστρία – πιστός σύµµαχος του Βερολίνου κατά τα λοιπά – διαφώνησε έντονα µε ένα κοινό όριο στην ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Παράλληλα, σχεδόν οι µισές χώρες της ευρωζώνης εξέφρασαν ενόχληση για τον τρόπο µε τον οποίο παρουσίασε την πρόταση η Γερµανία.

Τέτοια ήταν η αντίδραση των χωρών-µελών ώστε σύµφωνα µε ανώτατη πηγή της Κοµισιόν η κ. Μέρκελ αναγκάστηκε κατά τη διάρκεια του γεύµατος να απευθύνει σκληρή προειδοποίηση στους εταίρους: «Ή θα δεχθείτε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας ή αλλιώς βάλτε στο ράφι την ενίσχυση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».

Ετσι οι ενστάσεις και οι διαφωνίες αναµένεται να διατυπωθούν και στις συνοµιλίες που θα έχει ο Βαν Ρόµπαϊ ο οποίος τις επόµενες εβδοµάδες θα κάνει τον γύρο των πρωτευουσών της ευρωζώνης. Γερµανικές πηγές έλεγαν πάντως ότι έστω και µε τροποποιήσεις το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας θα συµφωνηθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα η γερµανική πλευρά ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Μαρτίου σε µια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους της ευρωζώνης και να επιλύσει τα προβλήµατα έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου µιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράµµισε - όπως είπε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου – ότι η Ελλάδα έχει πάρει το 90-95% όλων όσων ζητεί η γερµανική πλευρά, ενώ υποστήριξε ότι το βάρος από ‘δώ και πέρα πέφτει στις συλλογικές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να αντιµετωπιστεί η διαχείριση του χρέους και της κερδοσκοπίας των αγορών.

Σηµειώνεται ότι ο εκβιασµός της Ανγκελα Μέρκελ έχει άµεση επίδραση και στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να αναµένει την ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας για να κριθεί η περίφηµη επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. που έχει συµφωνήσει µε τους εταίρους και το ∆ΝΤ. Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου εµφανίστηκε βέβαιος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξει επιµήκυνση της περιόδου αποπληρωµής.

Αξίζει να σηµειωθεί ωστόσο ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα (η Ισπανία και η Πορτογαλία, λόγου χάρη) θα υποστούν επιπλέον πιέσεις στην οικονοµική πολιτική τους εάν υιοθετηθεί το πακέτο Μέρκελ για την ανταγωνιστικότητα. ∆ηλαδή, πέρα από τις δηµοσιονοµικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη µείωση των ελλειµµάτων, θα προστεθούν νέα µέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν και οι στόχοι της οικονοµικής σύγκλισης.

Γι’ αυτό και οι ηγέτες των χωρών του Νότου, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις διαβουλεύσεις τους µε τον κ. Βαν Ρόµπαϊ θα θέσουν και το ζήτηµα της ανάπτυξης, σε µια προσπάθεια η λιτότητα να µην οδηγήσει σε νέα ύφεση και ανεργία.

Στη δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης, που προσαρτήθηκε στα συµπεράσµατα, αναφέρεται ότι µέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα πακέτο µε τους ακόλουθους άξονες:

n Την εφαρµογή των υπαρχόντων προγραµµάτων που έχουν συµφωνηθεί µε την Ιρλανδία και την Ελλάδα. n Το Eurogroup θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση του EFSF, έτσι ώστε «να διασφαλίζεται η απαραίτητη ευελιξία και χρηµατοδοτική ικανότητα ώστε να παράσχει τη δέουσα υποστήριξη».

n Θα ολοκληρωθούν οι ρυθµίσεις για τον µόνιµο µηχανισµό στήριξης. Από τη δήλωση των «17» προκύπτει η απροθυµία της Γερµανίας να… δεσµευθεί πριν δεσµευθούν οι εταίροι της. Εν ολίγοις, το περιθώριο κινήσε ων και κεφαλαίων που θα επιτρέψει στο ESFS θα εξαρτηθεί από την προθυµία των εταίρων της να δεχθούν να συµµορφωθούν µε συγκεκριµένους στόχους για την «αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και τη «σύγκλιση» της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής σε κάποιους τοµείς. Εάν οι εταίροι «κάνουν τους δύσκολους», για παράδειγµα, στο να υιοθετήσουν σαφείς στόχους όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον φόρο επί των επιχειρήσεων, τα επιδόµατα ανεργίας, το όριο δανεισµού, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την παραγωγικότητα, τις αυξήσεις στους µισθούς και πάει λέγοντας, τότε και η καγκελάριος δεν πρόκειται να δώσει καµία επιπλέον ουσία στον µηχανισµό.

Βέβαια, το Βερολίνο ουσιαστικά µπόρεσε να προβεί στον εκβιασµό του εκµεταλλευόµενο το καλό κλίµα που επικρατεί τελευταία στις αγορές – και τη χαλάρωση της πίεσης προς την περιφέρεια. Εάν όµως οι αγορές θεωρήσουν ότι υπάρχει περίπτωση το EFSF να µείνει γυµνό, λόγω της αοριστίας που προέκυψε από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, δεν αποκλείεται µια νέα κρίση πριν ολοκληρωθεί το πακέτο του Μαρτίου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ή Ελλάδα και χώρες που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα θα υποστούν επιπλέον πιέσεις στην οικονοµική τους πολιτική, δηλαδή πέρα από τις δηµοσιονοµικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη µείωση των ελλειµµάτων, θα προστεθούν νέα µέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν και οι στόχοι της σύγκλισης
.tanea.gr

Read more...

Σενάρια «ομαλής μετάβασης» στο Κάιρο, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ανυποχώρητοι οι Αιγύπτιοι

http://static.doldigital.net/webstatic/DDDEA42BE05617CE159C6B0CEE44FE63.jpgΚάιρο, Αίγυπτος
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου εμφανίζονται οι διαδηλωτές, παρά το γεγονός ότι η Παρασκευή πέρασε χωρίς να φέρει την αποχώρηση του Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ευρώπη και ΗΠΑ καλούν τον πρόεδρο της χώρας «να λάβει τώρα τη σωστή απόφαση», ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το αν η επόμενη μέρα πρέπει να γίνει με ή χωρίς τον νυν πρόεδρο διαφέρουν.

Πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τους ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής η Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «έρχεται καταιγίδα να σαρώσει την περιοχή».

Σχετικά με την Αίγυπτο η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτησε την απόφαση του Μουμπάρακ να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση μέσω εκείνου να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή.

«Αυτό είναι που είπε η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει και αυτό είναι που υποστηρίζουμε και ελπίζουμε να το δούμε να προχωρά με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατό υπό τις συνθήκες αυτές».

Η υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές τις οποίες θα επιτηρούν διεθνείς παρατηρητές και επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μετάβαση στη δημοκρατία ως μέσο για την αντιμετώπιση του κύματος ταραχών στην Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου.

«Ειρηνική και μεθοδική αλλαγή στην Αίγυπτο» ζήτησε η Γερμανή καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω: εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, σημείωσε ότι ο ξεσηκωμός στον αραβικό κόσμο οφείλεται στην ανασφάλεια, την φτώχεια, τη διαφθορά και την έλλειψη δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε και εκείνος ταχεία μετάβαση σε μια νέα ηγεσία: «η καθυστέρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ασταθή χώρα, η οποία δεν θα ήταν καλοδεχούμενη από τη Δύση».

Μπαραντέι: Μπορώ να είμαι υποψήφιος

Στην Αίγυπτο ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός.

«Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα» δήλωσε -όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Σε άλλη συνέντευξη στο Spiegel (δημοσιεύεται τη Δευτέρα) ο Μπαραντέι δηλώνει ότι επιθυμεί να συζητήσει «μάλλον σύντομα» με το γενικό επιτελείο των Ένοπλων Δυνάμεων την «αναίμακτη μετάβαση».

Έμφαση στην οικονομία δίνει ο Μουμπάρακ

Τη δική του απάντηση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να δώσει ο Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με υπουργούς που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των διαδηλωτών σε σχέση με τη φτώχεια και την άνοδο των τιμών.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει και εκείνος το Σάββατο συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία.

Στην πλατεία οι διαδηλωτές

Στην πλατεία Ταχρίρ σποραδικά πυρά ακούγονταν τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό από πού προέρχονταν.

Στρατιώτες πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους όσων εισέρχονται στην πλατεία, ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερων.

Ελέγχουν τις ταυτότητες των διαδηλωτών, ενώ έχουν δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, τις προηγούμενες μέρες υπέκυψε στα τραύματά του, όπως είπε η σύζυγός του στο κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ εργαζόταν για την κρατική ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός έλαβε εντολές να συνδράμει και να προστατεύει τους ξένους δημοσιογράφους. Το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε την ίδια στιγμή πως το γραφεί του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του.

Πάντως το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν ο διευθυντής του γραφείου στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι δύο εργαζόμενοί της, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Πέμπτη στο Κάιρο.

Οι δύο εργαζόμενοι στην οργάνωση αποτελούσαν μέλος ομάδας πέντε ατόμων -ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι--που απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν απολογήθηκε για όλες τις περιπτώσεις «κακομεταχείρισης» δημοσιογράφων και διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους δημοσιογράφους, όλους τους ξένους και όλους τους Αιγύπτιους που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης» τόνισε ο Ραντουάν σε συνέντευξή του στο CNN.

«Θέλω να τονίσω πως από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μηδενική ανοχή για τις επιθέσεις εναντίον ξένων, χωρίς να αναφερθώ στους δημοσιογράφους τους οποίους πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας για να παρουσιάσουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στον κόσμο» επισήμανε ο ίδιος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε στέκι νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

Προανάκριση από την Αντιτρομοκρατική


(Φωτογραφία: Motionteam )
Θεσσαλονίκη
Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε χώρο συγκέντρωσης της οργάνωσης «Σφενδόνα-Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ», στην οδό Μακρυγιάννη 17, στη Θεσσαλονίκη.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο του χώρου, σε τζαμαρίες παρακείμενων καταστημάτων και σε σταθμευμένα οχήματα. Την προανάκριση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό με σωλήνα, πυρίτιδα και βραδύκαυστο φυτίλι.

Ο συγκεκριμένος χώρος γίνεται στόχος για δεύτερη φορά, καθώς αντίστοιχος εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδό του και το καλοκαίρι του 2009.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έκρηξη σε αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο σε Ισραήλ-Ιορδανία

Μία ακόμα πηγή ανησυχίας

Εικόνα από τις εγκαταστάσεις
Εικόνα από τις εγκαταστάσεις (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Κάιρο, Αίγυπτος
Έκρηξη σε αιγυπτιακές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σημειώθηκε το Σάββατο και ενώ στο Κάιρο συνεχίζονται για 12η μέρα οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις τροφοδοτείται με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν επίσης ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και πως μεγάλη φωτιά μαίνεται κοντά στον αγωγό στην περιοχή Ελ-Αρίς.

Ο Στρατός διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς τον αγωγό. «Τώρα προσπαθούμε να ελέγξουμε την φωτιά» πρόσθεσε πηγή των Ένοπλων Δυνάμεων.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι στόχος των δραστών ήταν το «σκέλος» του αγωγού που τροφοδοτεί την Ιορδανία.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η έκρηξη δεν κατέστρεψε τον αγωγό προς το Ισραήλ, αλλά η τροφοδοσία διακόπηκε για προληπτικούς λόγους.

Επικαλούμενο πηγές της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τις εισαγωγές φυσικού αερίου το ραδιόφωνο επισήμανε πως η έκρηξη δεν σημειώθηκε κοντά στον ισραηλινό αγωγό.

Το Ισραήλ καλύπτει το 40% των αναγκών του σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από την Αίγυπτο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους οι αγρότες

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Θεσσαλονίκη
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι παραγωγοί από τη Δευτέρα.

Αγροτοκτηνοτρόφοι από την ΠΑΣΥ, μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλιστικού χώρου που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Βαγγέλης Μπούτας.

«Θα συνεχίσουμε τους αγώνες, με όποιες μορφές είναι πρόσφορες σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Με μπλόκα, με ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, με καταλήψεις», είπε ο κ.Μπούτας στην ομιλία του, ενώ κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να συγκροτήσουν, όπως είπε, «κοινό μέτωπο διαμαρτυρίας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται η κλαδική έκθεση «Ζωοτεχνία».

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν τρία μεγάλα τρακτέρ, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι έδωσαν ραντεβού στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από μεθαύριο, Δευτέρα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν θα φέρουν νέα μέτρα, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας»

Ο πρωθυπουργός καθώς προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου
Ο πρωθυπουργός καθώς προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την διαβεβαίωση ότι τα μέτρα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών δεν μεταφράζονται σε νέα μέτρα για την Ελλάδα έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο.

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας» απάντησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θεωρεί σχεδόν δεδομένη την απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, εξηγώντας ότι υπάρχει θετικό κλίμα στους κόλπους της ΕΕ για μια συνολική παρέμβαση στο θέμα.

«Καταρχήν έχουμε μια θετική βούληση να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα αντιμετωπίσει και δικά μας θέματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο επισήμανε ότι στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες να ληφθούν αποφάσεις που θα θέσουν τέρμα στην κρίση χρέους της ΕΕ.

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία αυτή η κρίση να είναι μια ουσιαστική αφορμή μιας πιο στενής οικονομικής διακυβέρνησης» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν, μετά τη λήψη αποφάσεων για το χρέος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ακούσει αυτά τα σενάρια.

«Η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας» υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση για το μπαράζ κοινωνικών αντιδράσεων και απεργιακών κινητοποίησεων, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, αλλά και απαραίτητες αποφάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και για αυτό θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Επισήμανε μάλιστα πως το δίλημμα των εκλογών τέθηκε στις δημοτικές εκλογές και έχει κλείσει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...