Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η Μέρκελ ζήτησε λιτότητα «Ή θα δεχθείτε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας ή βαλτε στο ράφι την ενίσχυση του Ταµείου», είπε στη Σύνοδο

Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί,  Α. Μέρκελ στη χθεσινή Σύνοδο  Κορυφής των Βρυξελλών
Ενα βήµα πιο κοντά σε µία συµφωνία για τη θεσµοθέτηση συγκεκριµένων στόχων ανταγωνιστικότητας, που θα οδηγήσουν σε νέο κύµα πανευρωπαϊκής λιτότητας, προχώρησαν χθες οι χώρες της Ε.Ε. µετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηςΣυνόδουΚορυφής. Ωστόσο στη µαραθώνια συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε.

η πρόταση για το λεγόµενο και Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, την οποία παρουσίασαν από κοινού πριν από τη Σύνοδο Μέρκελ και Σαρκοζί, προσέκρουσε στις αντιδράσεις αρκετών χωρών αλλά και της Κοµισιόν. Το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, για παράδειγµα, αντέδρασαν στο ζήτηµα κατάργησης της ΑΤΑ, ενώ η Αυστρία – πιστός σύµµαχος του Βερολίνου κατά τα λοιπά – διαφώνησε έντονα µε ένα κοινό όριο στην ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Παράλληλα, σχεδόν οι µισές χώρες της ευρωζώνης εξέφρασαν ενόχληση για τον τρόπο µε τον οποίο παρουσίασε την πρόταση η Γερµανία.

Τέτοια ήταν η αντίδραση των χωρών-µελών ώστε σύµφωνα µε ανώτατη πηγή της Κοµισιόν η κ. Μέρκελ αναγκάστηκε κατά τη διάρκεια του γεύµατος να απευθύνει σκληρή προειδοποίηση στους εταίρους: «Ή θα δεχθείτε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας ή αλλιώς βάλτε στο ράφι την ενίσχυση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».

Ετσι οι ενστάσεις και οι διαφωνίες αναµένεται να διατυπωθούν και στις συνοµιλίες που θα έχει ο Βαν Ρόµπαϊ ο οποίος τις επόµενες εβδοµάδες θα κάνει τον γύρο των πρωτευουσών της ευρωζώνης. Γερµανικές πηγές έλεγαν πάντως ότι έστω και µε τροποποιήσεις το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας θα συµφωνηθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα η γερµανική πλευρά ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Μαρτίου σε µια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους της ευρωζώνης και να επιλύσει τα προβλήµατα έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου µιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράµµισε - όπως είπε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου – ότι η Ελλάδα έχει πάρει το 90-95% όλων όσων ζητεί η γερµανική πλευρά, ενώ υποστήριξε ότι το βάρος από ‘δώ και πέρα πέφτει στις συλλογικές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να αντιµετωπιστεί η διαχείριση του χρέους και της κερδοσκοπίας των αγορών.

Σηµειώνεται ότι ο εκβιασµός της Ανγκελα Μέρκελ έχει άµεση επίδραση και στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να αναµένει την ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας για να κριθεί η περίφηµη επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. που έχει συµφωνήσει µε τους εταίρους και το ∆ΝΤ. Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου εµφανίστηκε βέβαιος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξει επιµήκυνση της περιόδου αποπληρωµής.

Αξίζει να σηµειωθεί ωστόσο ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα (η Ισπανία και η Πορτογαλία, λόγου χάρη) θα υποστούν επιπλέον πιέσεις στην οικονοµική πολιτική τους εάν υιοθετηθεί το πακέτο Μέρκελ για την ανταγωνιστικότητα. ∆ηλαδή, πέρα από τις δηµοσιονοµικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη µείωση των ελλειµµάτων, θα προστεθούν νέα µέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν και οι στόχοι της οικονοµικής σύγκλισης.

Γι’ αυτό και οι ηγέτες των χωρών του Νότου, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις διαβουλεύσεις τους µε τον κ. Βαν Ρόµπαϊ θα θέσουν και το ζήτηµα της ανάπτυξης, σε µια προσπάθεια η λιτότητα να µην οδηγήσει σε νέα ύφεση και ανεργία.

Στη δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης, που προσαρτήθηκε στα συµπεράσµατα, αναφέρεται ότι µέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα πακέτο µε τους ακόλουθους άξονες:

n Την εφαρµογή των υπαρχόντων προγραµµάτων που έχουν συµφωνηθεί µε την Ιρλανδία και την Ελλάδα. n Το Eurogroup θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση του EFSF, έτσι ώστε «να διασφαλίζεται η απαραίτητη ευελιξία και χρηµατοδοτική ικανότητα ώστε να παράσχει τη δέουσα υποστήριξη».

n Θα ολοκληρωθούν οι ρυθµίσεις για τον µόνιµο µηχανισµό στήριξης. Από τη δήλωση των «17» προκύπτει η απροθυµία της Γερµανίας να… δεσµευθεί πριν δεσµευθούν οι εταίροι της. Εν ολίγοις, το περιθώριο κινήσε ων και κεφαλαίων που θα επιτρέψει στο ESFS θα εξαρτηθεί από την προθυµία των εταίρων της να δεχθούν να συµµορφωθούν µε συγκεκριµένους στόχους για την «αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και τη «σύγκλιση» της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής σε κάποιους τοµείς. Εάν οι εταίροι «κάνουν τους δύσκολους», για παράδειγµα, στο να υιοθετήσουν σαφείς στόχους όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον φόρο επί των επιχειρήσεων, τα επιδόµατα ανεργίας, το όριο δανεισµού, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την παραγωγικότητα, τις αυξήσεις στους µισθούς και πάει λέγοντας, τότε και η καγκελάριος δεν πρόκειται να δώσει καµία επιπλέον ουσία στον µηχανισµό.

Βέβαια, το Βερολίνο ουσιαστικά µπόρεσε να προβεί στον εκβιασµό του εκµεταλλευόµενο το καλό κλίµα που επικρατεί τελευταία στις αγορές – και τη χαλάρωση της πίεσης προς την περιφέρεια. Εάν όµως οι αγορές θεωρήσουν ότι υπάρχει περίπτωση το EFSF να µείνει γυµνό, λόγω της αοριστίας που προέκυψε από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, δεν αποκλείεται µια νέα κρίση πριν ολοκληρωθεί το πακέτο του Μαρτίου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ή Ελλάδα και χώρες που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα θα υποστούν επιπλέον πιέσεις στην οικονοµική τους πολιτική, δηλαδή πέρα από τις δηµοσιονοµικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη µείωση των ελλειµµάτων, θα προστεθούν νέα µέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν και οι στόχοι της σύγκλισης
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: