Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Σενάρια «ομαλής μετάβασης» στο Κάιρο, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ανυποχώρητοι οι Αιγύπτιοι

http://static.doldigital.net/webstatic/DDDEA42BE05617CE159C6B0CEE44FE63.jpgΚάιρο, Αίγυπτος
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου εμφανίζονται οι διαδηλωτές, παρά το γεγονός ότι η Παρασκευή πέρασε χωρίς να φέρει την αποχώρηση του Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ευρώπη και ΗΠΑ καλούν τον πρόεδρο της χώρας «να λάβει τώρα τη σωστή απόφαση», ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το αν η επόμενη μέρα πρέπει να γίνει με ή χωρίς τον νυν πρόεδρο διαφέρουν.

Πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τους ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής η Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «έρχεται καταιγίδα να σαρώσει την περιοχή».

Σχετικά με την Αίγυπτο η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτησε την απόφαση του Μουμπάρακ να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση μέσω εκείνου να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή.

«Αυτό είναι που είπε η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει και αυτό είναι που υποστηρίζουμε και ελπίζουμε να το δούμε να προχωρά με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατό υπό τις συνθήκες αυτές».

Η υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές τις οποίες θα επιτηρούν διεθνείς παρατηρητές και επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μετάβαση στη δημοκρατία ως μέσο για την αντιμετώπιση του κύματος ταραχών στην Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου.

«Ειρηνική και μεθοδική αλλαγή στην Αίγυπτο» ζήτησε η Γερμανή καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω: εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, σημείωσε ότι ο ξεσηκωμός στον αραβικό κόσμο οφείλεται στην ανασφάλεια, την φτώχεια, τη διαφθορά και την έλλειψη δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε και εκείνος ταχεία μετάβαση σε μια νέα ηγεσία: «η καθυστέρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ασταθή χώρα, η οποία δεν θα ήταν καλοδεχούμενη από τη Δύση».

Μπαραντέι: Μπορώ να είμαι υποψήφιος

Στην Αίγυπτο ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός.

«Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα» δήλωσε -όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Σε άλλη συνέντευξη στο Spiegel (δημοσιεύεται τη Δευτέρα) ο Μπαραντέι δηλώνει ότι επιθυμεί να συζητήσει «μάλλον σύντομα» με το γενικό επιτελείο των Ένοπλων Δυνάμεων την «αναίμακτη μετάβαση».

Έμφαση στην οικονομία δίνει ο Μουμπάρακ

Τη δική του απάντηση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να δώσει ο Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με υπουργούς που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των διαδηλωτών σε σχέση με τη φτώχεια και την άνοδο των τιμών.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει και εκείνος το Σάββατο συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία.

Στην πλατεία οι διαδηλωτές

Στην πλατεία Ταχρίρ σποραδικά πυρά ακούγονταν τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό από πού προέρχονταν.

Στρατιώτες πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους όσων εισέρχονται στην πλατεία, ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερων.

Ελέγχουν τις ταυτότητες των διαδηλωτών, ενώ έχουν δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, τις προηγούμενες μέρες υπέκυψε στα τραύματά του, όπως είπε η σύζυγός του στο κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ εργαζόταν για την κρατική ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός έλαβε εντολές να συνδράμει και να προστατεύει τους ξένους δημοσιογράφους. Το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε την ίδια στιγμή πως το γραφεί του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του.

Πάντως το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν ο διευθυντής του γραφείου στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι δύο εργαζόμενοί της, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Πέμπτη στο Κάιρο.

Οι δύο εργαζόμενοι στην οργάνωση αποτελούσαν μέλος ομάδας πέντε ατόμων -ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι--που απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν απολογήθηκε για όλες τις περιπτώσεις «κακομεταχείρισης» δημοσιογράφων και διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους δημοσιογράφους, όλους τους ξένους και όλους τους Αιγύπτιους που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης» τόνισε ο Ραντουάν σε συνέντευξή του στο CNN.

«Θέλω να τονίσω πως από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μηδενική ανοχή για τις επιθέσεις εναντίον ξένων, χωρίς να αναφερθώ στους δημοσιογράφους τους οποίους πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας για να παρουσιάσουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στον κόσμο» επισήμανε ο ίδιος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: