Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τραβούν το σχοινί στη Συνοδό Κορυφής οι Γερμανοί

Στο επίκεντρο η Πορτογαλία που δεν θέλει να μπει στον μηχανισμό


http://img.protothema.gr/3D15EE7567838B29204CF9B2CB90268C.jpg

Η αίσθηση που υπήρχε από το πρωί, μετά και τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ, στις οποίες αναφέρθηκε το protothema.gr, επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό πρακτορείο ανέφεραν ότι η Γερμανία «καθυστερεί την πρόοδο» στη Σύνοδο Κορυφής καθώς θέλει διαφορετική κατανομή, στο χρόνο των 22 δισ. ευρώ που της αναλογούν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, το επίσημο γερμανικό αίτημα, να παραταθεί η χρονική περίοδος κατά την οποία το Βερολίνο θα συνεισφέρει ποσά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας, από το μέσον του 2013 και μετά, καθυστερεί την πρόοδο των εργασιών του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και την επίτευξη μιας συνολικότερης συμφωνίας για την κρίσιμη οικονομική μεταρρύθμιση.

Μάλιστα, εμπειρογνώμονες από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, για να βρουν τούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των γερμανικών ανησυχιών.

Η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει στον ΕΜΣ -από το 2013 και μετά- πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ. ευρώ, μόνον αντί, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, να καταβάλει, στο σύνολο των 22 δισ. ευρώ που της αναλογούν, γιά τον ΕΜΣ, τα πρώτα έντεκα δισ. ευρώ μέσα στο 2013 και κατόπιν ισόποσες δόσεις, κατά τα τρία επόμενα έτη.

Το 2013 στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές κι η κυβέρνηση Μέρκελ καθιστά ήδη σαφές ότι δεν θέλει μεγάλες επιπλέον δαπάνες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2013.

Read more...

Wikileaks: "Bαθύ λαρύγγι" δίπλα στον Γιώργο

newpost.gr

Η "ειδικών αποστολών" άτυπη σύμβουλος του πρωθυπουργού, Πωλίνα Λάμψα, φαίνεται ότι ασκούσε μυστική διπλωματία, που λειτουργεί εις βάρος του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης, καθώς και στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, σύμφωνα με έγγραφο του ιστοτόπου Wikileaks, που δημοσίευσε η "Καθημερινή".

Το επίμαχο έγγραφο το οποίο έχει συντάκτη τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2009, αναφέρει τη συνάντηση της κας Λάμψα με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας στις 3 του ίδιου μήνα, στην οποία έδωσε διάφορες λεπτομέρειες για ενδοκυβερνητικές υποθέσεις, καθώς και για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Κύπρο.

Η συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον κ. Σπέκχαρντ ανέφερε στους Αμερικανούς ότι επέλεξε την παραμονή της στη θέση της γραμματέως του ΠΑΣΟΚ για τις διεθνείς σχέσεις (είναι αρμόδια και για τη Σοσιαλιστική Διεθνή), αντί της υπουργοποίησής της, ώστε να είναι επικεφαλής ενός "αναπτυσσόμενου γραφείου, ξεχωριστού από το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εξωτερικών" και να μην αναφέρεται σε κάποιον υπουργό.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει την ύπαρξη "πολλής μυστικής διπλωματίας σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση" δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, "καρφώνοντας" και τον Άλεξ Ρόντο, ο οποίος λειτουργούσε ως άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, έχοντας "ειδικούς ρόλους".

Η κ. Λάμψα δεν έμεινε μόνο στα ενδοκυβερνητικά ζητήματα, αφού στα σχόλιά της συμπεριλήφθησαν και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο υπεύθυνος Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ λεπτομέρειες έδωσε και για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Κύπρο. Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "έλλειψη εμπιστοσύνης του προέδρου Χριστόφια προς τον υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού" εξηγώντας τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Σαν αν μην έφταναν όλα αυτά, φέρεται, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του κ. Σπέκχαρντ, να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα στα ΜΜΕ και επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και γι αυτό "χρειάζεται συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική από την κυβέρνηση".

Η κ. Λάμψα, πάντως, παρά τη δημοσιοποίηση του επιβαρυντικού γι' αυτήν τηλεγραφήματος, δεν παραιτήθηκε αλλά αρκέστηκε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ως "αποκύημα νοσηρής φαντασίας" θεωρώντας ότι "εξυπηρετούν την ατζέντα όσων τα έγραψαν". "Το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αντίθετο με πρακτικές 'μυστικής διπλωματίας'" ανέφερε.

Σε ανάλογες διαψεύσεις προχώρησε και η Κυπριακή πλευρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, διέψευσε κατηγορηματικά, μιλώντας προς το ΡΙΚ, ότι υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση, όπως αυτή που περιγράφεται στο δημοσίευμα του Wikileaks. Υποστήριξε, ταυτόχρονα, ότι στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, σε συζητήσεις με διάφορους ξένους διπλωμάτες.

Η στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού, πάντως, κατάφερε να τον εκθέσει, μιλώντας την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας και κέντρων που δρουν παραλλήλως, εκτός του υπουργείου Εξωτερικών σε έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο και με λεπτές ισορροπίες όπως είναι αυτός των διπλωματικών σχέσεων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση.


Read more...

Κλείνει η συμφωνία στο ΝΑΤΟ για την ηγεσία της επιχείρησης στη Λιβύη

Ικανοποιημένη η Τουρκία

Βρετανικό Tornado προετοιμάζεται για αποστολή στη Λιβύη
Βρετανικό Tornado προετοιμάζεται για αποστολή στη Λιβύη
Άγκυρα, Τουρκία
Ένα βήμα πριν από την οριστική άρση του αδιεξόδου στο ΝΑΤΟ σχετικά με την διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων βρίσκεται η Συμμαχία καθώς η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να διαχωριστεί η πολιτική από την στρατιωτική διοίκηση.

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι οι απαιτήσεις της χώρας του ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ'ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ με ενιαία διοίκηση και έλεγχο.

«Επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία μέσα σε σύντομο διάστημα», είπε ο κ.Νταβούτογλου που διευκρίνισε ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους τρεις ομολόγους του των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας .

Οι διαδικασίες μετάβασης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθούν σε μία ή δύο ημέρες, εξήγησε ο κ.Νταβούτογλου.

Την ίδια ώρα συνεδρίαζαν για άλλη μία ημέρα το απόγευμα της Πέμπτης και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters ότι «έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας μπορεί να ανακοινώσει συμφωνία», για να προσθέσει ότι οι συνομιλίες μπορεί να συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή.

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για μία ζώνη no-drive, δηλαδή απαγόρευσης στρατιωτικών μετακινήσεων (κατά τα πρότυπα της no-fly zone για την απαγόρευση πτήσεων), αν και αυτό θα χρειαστεί νέα, διαφορετική έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις προσπάθειες να μειώσουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν αποσπάσει δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Τουρκία είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες υπερβαίνουν την εντολή που έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Γαλλία υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα «τεχνικό ρόλο» με την παροχή των δομών του, ενώ την πολιτική διεύθυνση πρέπει να έχουν τα μέλη που ανήκουν στην άτυπη συμμαχία όπως και ο Αραβικός σύνδεσμος.

Παρατάυτα, την Πέμπτη η Τουρκία (και μάλιστα από το υψηλότερο επίπεδο, του προέδρου και του πρωθυπουργού) επανέφερε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την επέμβαση στην Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί περισσότερο στην υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, παρά τον διακηρυγμένο στόχο της προστασίας των αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.

Πάντως η Άγκυρα συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης με τέσσερα πολεμικά πλοία, ένα υποστήριξης και ένα υποβρύχιο. Αντίθετα με το ζήτημα της ηγεσίας των επιχειρήσεων που δίχασε τη Συμμαχία, για αυτό το χωριστό ζήτημα υπήρξε γενικά συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γιούνκερ: Ποσό 75 δισ. θα ήταν κατάλληλο για την Πορτογαλία

nooz.gr
Έτοιμη να παρέμβει για τη "διάσωση" της Πορτογαλίας η ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Για το ποσό των 75 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Είμαστε προφανώς έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε, αλλά χρειάζεται πρώτα αίτημα της Πορτογαλίας", δήλωσε ο βέλγος Υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, πριν από τη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμά από την πλευρά του ότι εάν η Λισσαβόνα απευθύνει έκκληση για βοήθεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι "κατάλληλο".

Πέρυσι, η Ελλάδα έλαβε δάνειο 110 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 85 δισ. ευρώ.

"Έχουμε την διαθέσιμη ικανότητα να βοηθήσουμε την Πορτογαλία, αν μας το ζητήσει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε", πρόσθεσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ.

Στη Σύνοδο δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για βοήθεια στην Πορτογαλία, ωστόσο στα παρασκήνια το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει διότι οι αναταράξεις στην Πορτογαλία για άλλη μια φορά προκαλούν σεισμό στη ζώνη του ευρώ, η οποία παλεύει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κατά μιας κρίσης δυσπιστίας.

Πορτογάλος εκπρόσωπος

Η απερχόμενη πορτογαλική κυβέρνηση "θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της εναντίον του ενδεχομένου προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της, Πέδρο Σίλβα Περέιρα.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Πορτογαλικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που φέρεται ως φαβορί για το αξίωμα του πρωθυπουργού σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε ότι "ελπίζει" πως η χώρα του θα μπορέσει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Και κρίνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει "πλέον εντολή για να διαπραγματευτεί μια οικονομική διάσωση της χώρας".

"Τώρα είναι πολύ, πολύ σημαντικό όλοι εκείνοι που ομιλούν εξ ονόματος της Πορτογαλίας να πουν καθαρά ότι αισθάνονται δεσμευμένοι από το στόχο του προγράμματος", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κρίνοντας ότι αυτό αφορά επίσης τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.
Read more...

Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ!!!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ "ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΑ" ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ!
ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ!
Τον θυμάστε τον Δημήτρη Τζιώτη; Είναι πρόεδρος της εταιρείας επικοινωνίας Clever bank. Παλαιότερα υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ως «σφήνα» μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου (τότε πολλοί είχαν χαρακτηρίσει...
γραφική την υποψηφιότητά του, αν και οι γνωρίζοντες λένε πως κατόρθωσε να αποπροσανατολίσει και βοήθησε τελικά να εκλεγεί ο Γιώργος), Υποψήφιος δήμαρχος Βουλιαγμένης (αμφισβήτησε τον Κασιδόκωστα, του επιτέθηκε αλλά έχασε, τελικά, με πενήντα πόντους διαφορά)! Μετέχει στην στενή ομάδα Νίκου Παπανδρέου- Χάρη Παμπούκη για τις επενδύσεις. Έχει ιδρύσει το Green Tank που μεταξύ άλλων βοηθάει τη Χριστίνα Χριστοφάκη του Πάγκαλου και έχει κατεβάσει επενδυτική πρόταση για τις Αλυκές Αναβύσσου (που ανήκουν στα ΕΤΑ), κάποιοι λένε για να προετοιμάσει το έδαφος στον Μαντωνανάκη του Grand Resort που εποφθαλμιά την συγκεκριμένη έκταση, Στενός σύμβουλος του Γιάννη Σπανουδάκη στον ΟΠΑΠ, έχει αναλάβει καμπάνιες αρκετών εκατομμυρίων για το branding του οργανισμού, Και συχνός συνδαιτημόνας του Νίκου Παπανδρέου, σύμβουλος κατά καιρούς και του ίδιου του Γιώργου.
Όπως αποκαλύπτει λοιπόν, το Fimotro, σήμερα, το 2005, έστειλε πρόταση στον Καντάφι (μέσω του ιδρύματος στο οποίο μετείχε κι ο Γιώργος) και του ζητούσε τη δουλειά για να την αναβάθμιση της εικόνας (branding) της Λιβύης στον δυτικό κόσμο! Αποκαλεί, δε, τον Καντάφι «αυτού μεγαλειότητα» (κλικ)। Λέγεται ότι στον Καντάφι τον σύστησαν άνθρωποι πολύ κοντά στην οικογένεια Παπανδρέου. Απίστευτο κι όμως Ελληνικό...
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_3513.html
Read more...

ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ "ΔΕΣΕΙ" ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΧΟΡΗΓΟ!!!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΧΤΗΚΕ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
Μια πολύ σημαντική πληροφορία διακινείται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Fimotro, όχι μόνο στα υπουργικά γραφεία, αλλά ακόμα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια πληροφορία που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από χθες είναι πολύ έντονη η φημολογία για...
ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τα προσεχή 24ωρα। Σύμφωνα λοιπόν με την πληροφορία, έχουν περιέλθει σε γνώση του πρωθυπουργού, πολύ σημαντικά έγγραφα ντοκουμέντα που καίνε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί επιβεβαιώνουν ότι επιχειρηματίας που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε σκάνδαλο της πολιτικής ζωής που έχει σχέσεις με την Κοζάνη, χρηματοδότησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου! Η πληροφορία είναι τσεκαρισμένη από όλες τις πλευρές. Το θέμα είναι εάν το έγγραφο χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να τον αποπέμψει ή θα διαρρεύσει για να κάψει τον "Τσάρο" σε εφημερίδα τις προσεχείς ημέρες. Κρατήστε την πληροφορία και θα μας θυμηθείτε...
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_1692.html
Read more...

ΡΕΠΠΑΣ: "ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ"


Πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα έργα κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων...


Όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας με τράπεζες και παραχωρησιούχους για την ολοκλήρωση των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 8,7 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα στα αιτήματα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μειώσεις τουλάχιστον 50% των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα, καθώς και διευκόλυνση των τοπικών διελεύσεων.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές η κίνηση «Δεν Πληρώνω» θα αντιληφθεί ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση του κάθε πολίτη να επωμίζεται ένα λογικό βάρος για την υπηρεσία που του παρέχεται.

Read more...

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ 4,4% ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ


Ακριβότερο κατά 4,4% ήταν φέτος το Φεβρουάριο - σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα - το οικογενειακό καλάθι σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2225,39 ευρώ τον Φεβρουάριο 2011 σε σχέση με πέρυσι το Φεβρουάριο, που κόστιζε 2131,79 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει αύξηση 93,60 ευρώ και ποσοστό 4,4% ...


Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της οργάνωσης των καταναλωτών, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν κατά 19,2% τα προϊόντα της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», 12% της ομάδας «μεταφορές» και 9,9% της ομάδας «στέγαση».
Read more...

Οι γενναίοι της 25ης Μαρτίου!

“Δεν θα κλειστούν στα γραφεία τους!”


http://img.protothema.gr/72A3C954FA9EEDA596F70D8F86DA72F4.jpg
Με τον φόβο των έντονων αποδοκιμασιών από αγανακτισμένους πολίτες αλλά και με φόντο την εντολή του πρωθυπουργού “να μην κλειστούμε στα γραφεία μας” θα παραστεί φέτος η πολιτική ηγεσία της χώρας στις εξέδρες των επισήμων για να παρακολουθήσει την παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα ρισκάρουν αύριο με την παρουσία τους την εκδήλωση έντονων αντιδράσεων από τον κόσμο και θα βρεθούν στις πρώτες σειρές.

Αν και η εντολή του Γιώργου Παπανδρέου χθες, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν σαφής, «θα είμαστε κοντά στον λαό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κλείσει στα γραφεία μας. Δεν μας ψήφισαν γι’ αυτό οι πολίτες», προτρέποντας τα στελέχη του να μη φοβηθούν αποδοκιμασίες και ακραίες εκδηλώσεις και να παραστούν σε όλες τις εκδηλώσεις, πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν διστακτικοί.

Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, τελικά δεν θα παραστεί και αντ’ αυτού θα δώσει το «παρών» ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη, όμως, τα οποία θα αψηφήσουν ενδεχόμενες αποδοκιμασίες και θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις.

Στα Γιάννενα θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης. Στην Αρτα, η υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
Στην Πρέβεζα, ο ειδικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Αμοργιαννιώτης, ενώ στην Ηγουμενίτσα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Τιμοσίδης.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την κυβέρνηση στην Πάτρα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα παραστεί ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλης Οθωνας, ενώ στα Χανιά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Δημήτρης Χαλκιώτης.

Στις αυριανές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν δοξολογία και παρέλαση την κυβέρνηση στη Λαμία θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας και τη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Γιαννόπουλος.

Σε επίπεδο περιφέρειας στις εκδηλώσεις θα βρεθούν στελέχη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα: στο Καρπενήσι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θόδωρος Μπούφης, στην Αμφισσα ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, στη Χαλκίδα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Μιλένα Αποστολάκη, στη Λιβαδειά η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και στη Θήβα ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δρυμούσης.
Ο Λαρισαίος υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα.
Στην Κεφαλονιά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ενώ τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος.
Read more...

Συνάντηση με τον υφ.Εξωτερικών «Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» για το ξεπέρασμα της κρίσης δίνει Κινέζα υπουργός

Ο Σπ.Κουβέλης και ο Θ.Πάγκαλος συναντήθηκαν με την Κινέζα υπουργό Φου Γινγκ
Ο Σπ.Κουβέλης και ο Θ.Πάγκαλος συναντήθηκαν με την Κινέζα υπουργό Φου Γινγκ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σειρά θεμάτων που αφορούν τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κίνας συζήτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατά τη συνάντηση που είχε -παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου- με την υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ.Στις δηλώσεις της η κ.Φου αρχικά ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για την ασφαλή απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη με ελληνική μέριμνα. Έδειξε μάλιστα στους εκπροσώπους του Τύπου επιστολή την οποία κομίζει η ίδια από τον Κινέζο πρωθυπουργό προς τον Έλληνα ομόλογό του με ευχαριστίες.

«Είμαστε πρόθυμοι να μετατρέψουμε τη φιλική μας σχέση σε κίνητρο ανάπτυξης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς», είπε ακόμη η κ. Φου και πρόσθεσε ότι το νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας της, το οποίο προβλέπει αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, κρύβει ευκαιρίες για ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και εμβάθυνση της συνεργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα το 2010 (μόλις 10.000 στα 60.000.000 Κινέζων τουριστών) «δεν αρμόζει ούτε στις σχέσεις μας ούτε στην τουριστική θέση της Ελλάδας».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη σε ένα σχέδιο κοινής δήλωσης για τη βίζα, η υπογραφή της οποίας θα επιδιωχθεί να συμπέσει με τη λειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας, το Μάιο, «ώστε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα προς τους Κινέζους πολίτες», όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Στην ερώτηση για ενδεχόμενες τριβές της Cosco με τον ΟΛΠ, η κ. Φου το διέψευσε, λέγοντας ότι «δεν έχω ακούσει ποτέ για μη ικανοποίηση της Cosco στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση». Αντιθέτως μάλιστα χαρακτήρισε τη συνεργασία «ισχυρό σημείο αναφοράς προς όφελος των δύο πλευρών». Παράλληλα τόνισε τον ρόλο των κανόνων της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ο κ.Κουβέλης υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «η Κίνα ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα».

Για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά είπε ότι η συνεργασία της Cosco με το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κίνητρο και για άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι όποια ζητήματα ανακύπτουν λύνονται σε φιλικό κλίμα. «Είναι η περίοδος που η Ελλάδα χρειάζεται να ξεκινήσει κι άλλες επενδύσεις και η συνεργασία με την Κίνα αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα», σημείωσε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση, η κ. Φου είπε ότι «από την αρχή στηρίξαμε την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές της είναι αποτελεσματικές και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», για να υπογραμμίσει «έχουμε πεποίθηση στο μέλλον της Ελλάδας.

» Πέρυσι που η Ελλάδα βρισκόταν σε δύσκολη στιγμή, η Κίνα εξέφρασε ξεκάθαρα υποστήριξη στην Ελλάδα και είπαμε ότι θα αγοράσουμε ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς και της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι φίλη της Κίνας. Όταν η φίλη μας έχει δυσκολία θα πρέπει να τη βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σε ερώτηση αν η Κίνα θα αγόραζε ομόλογα της Ελλάδας το 2012 στην περίπτωση που έβγαινε στις αγορές, η Κινέζα υπουργός απάντησε: «Η φιλία μας είναι πολύ βαριά και όπως λένε οι Κινέζοι ‘ό,τι είπαμε το κρατάμε’».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Να τεθούν οι επιλογές της ΕΕ στην κρίση των λαών, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Ζητά δημοψηφίσματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ κ. Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ κ. Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Οι 27 φοβισμένοι ηγέτες, αντί να λαμβάνουν ερήμην των λαών καταστροφικές αποφάσεις, (πρέπει) να θέσουν τις επιλογές τους άμεσα στην κρίση των λαών τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΚΕΑ στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία ανέφερε πως αποδεικνύουν ότι «κανένας λαός δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί εθελοντικά την καταστροφή του» και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να καταλάβουν ότι «δεν μπορούν να επιβάλλουν μια καταστροφική πολιτική δίχως αντιδράσεις και κυρίως δεν μπορούν να καταργήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι τόσο κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να τίθενται άμεσα στην κρίση των λαών, κατέληξε λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί άμεσα από τις κυβερνήσεις κάθε χώρας ξεχωριστά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ώστε να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον τους».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στη Συνθήκη για το Ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το «ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο μόνιμης λιτότητας» που το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι «να βαθύνει την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ζήτησε την άμεση δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού Ευρωπαϊκού μετώπου αντίστασης».

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, όπως τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, την επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μέρους αυτού, τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και έναν πραγματικό, όπως αναφέρει, ενισχυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Εποικοδομητική» συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες

Στο περιθώριο της Συνόδου

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε 45 λεπτά
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε 45 λεπτά (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια συνάντηση «εποικοδομητική» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Ήταν η ένατη κατά σειρά συνάντηση σε σχετικά μικρή περίοδο, ενός χρόνου. Διεξήχθη σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει βούληση από τις δύο πλευρές για τη συνέχιση του διαλόγου» ανέφερε ο Αντ.Μιλόσοσκι.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και για την προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών.

Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και, όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Στήριξη σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης» Ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις αγορές ζητά από τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός

(Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Η πρόκληση τώρα είναι η Ευρώπη ως σύνολο να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι στηρίζει την σταθερότητα του ευρώ και στηρίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.Η Σύνοδος ξεκίνησε στις 6:00 μ.μ (ώρα Ελλάδος), υπό την πίεση που δημιουργεί η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και ενώ πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές, μέλη εργατικών συνδικάτων διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας, κατακλύζοντας τους δρόμους της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, θα επιδιώξουν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στη Σύνοδο και στην ανακοίνωση των κρίσιμων αποφάσεών της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη ευρωζώνη και την ενίσχυση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Ωστόσο, η όλη προσπάθεια επισκιάζεται από την κρίση στην Πορτογαλία και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα για προσφυγή στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σε προσπάθεια κατευνασμού του κλίματος η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ τόνισε προσερχόμενη στη Σύνοδο, «Θα την αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη Πορτογαλία. Το μόνο που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός πρότεινε ένα πολύ φιλόδοξο και πολύ απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις αρχές Μαρτίου [...] Όλοι αυτοί στην Πορτογαλία που έχουν την ευθύνη ή αυτοί που θα έχουν την ευθύνη, θα πρέπει να υποστηρίξουν τους στόχους αυτού του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε: «Ο μοναδικός μου στόχος σήμερα είναι να υπερασπιστώ την Πορτογαλία, να υπερασπιστώ το κοινό νόμισμα και να υπερασπιστώ το ευρωπαϊκό όραμα».

Ενθαρρυντικό είναι πάντως, και ανακουφιστικό για την Ελλάδα, ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένονται εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα στην Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου και στο τελευταίο Eurogroup. Άλλωστε, προσθέτουν, οι ζυμώσεις για τις αποφάσεις αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται σήμερα να επικυρώσουν μία «συνολική συμφωνία», με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσουν τις φοβίες των αγορών για τα κρατικά χρέη χωρών της ευρωζώνης.

«Κλείδωσαν οι αποφάσεις για Ελλάδα»

Ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει εκκρεμότητα. Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικυρώσει την θετική απόφαση της 11ης Μαρτίου για την Ελλάδα, βάσει της οποίας, επιμηκύνεται η αποπληρωμή των 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης στα 7,5 χρόνια και το επιτόκιο δανεισμού μειώνεται στα 4,2%.

Άλλωστε θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε και η Καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο, επιβεβαιώνοντας την προθυμία του Βερολίνου «να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να προβούμε σε μείωση του επιτοκίου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικής οικονομίας ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίστηκαν τόσο στην πρόσφατη Σύνοδο του Eurogroup όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.

«Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσουμε βιώσιμη την οικονομία και σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.

Αντίθετα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα βελτίωσης των επιτοκίων της Ιρλανδίας, κατά τα ελληνικά πρότυπα.

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα προς το παρόν δεν τίθεται υπό συζήτηση, όχι μόνο διότι η Ιρλανδία δεν δέχεται να αυξήσει να τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων, αλλά και επειδή οι Βρυξέλλες αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις Ιρλανδικές τράπεζες, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 31 Μαρτίου.

Πολλοί πιθανολογούν ότι μετά από τα τεστ αντοχής ενδέχεται να αποδειχθεί ότι η Ιρλανδία έχει ανάγκη πρόσθετων χρηματοδοτικών πακέτων.

Μηχανισμοί στήριξης

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συνολική συμφωνία θα περιλαμβάνει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013.

Ωστόσο, και με τις διαφωνίες να συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τον τρόπο αύξησης της δανειοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού Μηχανισμού, αλλά και της δημιουργίας του κεφαλαίου για τον μόνιμο μηχανισμό οι τελικές αποφάσεις μετατίθενται για τον Ιούνιο.

Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι ότι η Γερμανία ζήτησε σήμερα εκ νέου βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή του μεριδίου κάθε χώρας για την δημιουργία του κεφαλαίου του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Όπως είπε, δεν είναι σε θέση να παρέχει την πρώτη δόση κεφαλαίων στον ESM (ύψους 10-11 δισ. ευρώ) το 2013, προτείνοντας μάλιστα η συνεισφορά των κρατών μελών σε μετρητά να γίνει σε περισσότερες δόσεις.

Από την πλευρά της η Φιλανδία εμφανίζεται διστακτική να δεσμευθεί στην αύξηση του κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού (EFSF), καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές.

«Η προετοιμασία για τη Συνθήκη που θα διέπει τον ESM και οι τροποποιήσεις επί της συμφωνίας για το σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να διασφαλίζει την δανειοδοτική του δυνατότητα στα 440 δις. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί έτσι ώστε οι εθνικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω για την υπογραφή και των δύο συμφωνιών, συγχρόνως, πριν από τα τέλη του Ιουνίου 2011», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων.

Σύμφωνο για το Ευρώ

Στη συνολική συμφωνία περιλαμβάνεται και το επίμαχο «Σύμφωνο για το Ευρώ», με το οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύονται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη, μεταρρυθμίζοντας τις οικονομίες τους και συγκρατώντας τους μισθούς.

Με τις επιταγές του Συμφώνου αυτού διαφωνούν κάθετα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με περισσότερους από δέκα χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν σήμερα (Πέμπτη) στις Βρυξέλλες, εναντίον του «Συμφώνου για το Ευρώ» και των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εξάλλου, η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει και το πακέτο για τη λεγόμενη Οικονομική Διακυβέρνηση στην ΕΕ, που σημαίνει αυστηρότερους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, στενή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών από τις Βρυξέλλες και επιβολή κυρώσεων προς τα απείθαρχα κράτη μέλη.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τις φορολογικές της προτάσεις παρουσίασε στον Όλι Ρεν η Ντόρα Μπακογιάννη

Ζητά ενιαίο συντελεστή 20%

H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη
H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλους, παρουσίασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχία, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, το σύστημα αυτό καθιερώνει ένα «απλοποιημένο, σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει και την ανάπτυξη των επενδυτικών δυνάμεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται απελευθέρωση των δυνάμεων της, έτσι ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και επομένως νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο» πρόσθεσε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ μετά τη συνάντηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τώρα η ώρα των διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για τη Λιβύη, τονίζει ο Γ.Παπανδρέου

Δηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου

Ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να τερματιστεί η βία κατά του λαού της Λιβύης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί ως υποστήριξη στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ερμηνείας του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και λύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δημοκρατικές και ειρηνικές εξελίξεις στη Λιβύη.

Το θέμα της Λιβύης, θα συζητηθεί στο σημερινό δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Θα επιχειρηθεί η εξεύρεση κοινής γλώσσας μεταξύ των Ευρωπαίων, εγχείρημα που δεν φαίνεται εύκολο, δεδομένου ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Βρετανία και η Γαλλία ψήφισαν υπέρ της επέμβασης στη Λιβύη, ενώ η Γερμανία συμπαρατάχθηκε με την Κίνα και τη Ρωσία και επέλεξε την οδό της αποχής.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίσιμη σημασία της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Η πρόκληση τώρα είναι η Ευρώπη ως σύνολο να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι στηρίζει την σταθερότητα του ευρώ και στηρίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επαφές στο περιθώριο της Συνόδου


Την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, τον οποίο συνάντησε λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Σε γενικές γραμμές οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί βασικό στόχο ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις μειώσεις των μισθών.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ντελόρ συμφώνησαν στην άποψη ότι χρειάζεται βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, συναντήθηκε και με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ με την οποία συζήτησαν το θέμα της εκπαίδευσης στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών με την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων από την Αφρική και ειδικότερα από τη Λιβύη, καθώς και η ανάγκη τήρησης από την Τουρκία της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων.

Σημαντική συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου ήταν και αυτή με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφκσι. Ήταν μια συνάντηση «εποικοδομητική» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Λογαριασμό» για την αξιοποίηση των εγγυήσεων ζητά από τις τράπεζες η κυβέρνηση

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες

Το νέο πακέτο τραπεζικών εγγυήσεων είχε παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από υπουργούς
Το νέο πακέτο τραπεζικών εγγυήσεων είχε παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από υπουργούς (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Επιστολές στις τράπεζες που έχουν πάρει εγγυήσεις σκοπεύει να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις οποίες θα ζητά αναλυτικές εκθέσεις για το πώς τις έχουν αξιοποιήσει.

Η κίνηση ακολουθεί τις έντονες επικρίσεις τόσο μελών του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης εν όψει και της παροχής νέων εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η σφοδρή κριτική των μελών της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο ότι οι εγγυήσεις δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία, μέσω της παροχής ρευστότητας στην αγορά.

Από την πλευρά της, και η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει λόγο για «λαϊκισμό και ανικανότητα», λέγοντας πως ενώ «οι Έλληνες ακόμα θυμούνται τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για τα 28 δισ. που τότε διοχετεύτηκαν στις τράπεζες. σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εν τω μεταξύ έχουν ήδη διοχετεύσει άλλα 40 δισ. στις τράπεζες, τσακώνονται για το πώς θα δοθούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ».

«Όσα λένε οι υπουργοί για την κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών τη στιγμή που αυξάνουν τον κρατικό πακτωλό προς αυτές έχουν μηδαμινή αξία» αναφέρει και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «η ουσία είναι ότι μόνο οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που διασυνδέονται μαζί τους έχουν πάρει δυο ολόκληρους κρατικούς προϋπολογισμούς από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για να προστατευτεί η κερδοφορία τους από την κρίση, όταν οι άνεργοι και οι λαϊκές οικογένειες υποφέρουν από τα βάρβαρα μέτρα τους».

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο ΛΑΟΣ: Ο εκπρόσωπός του Κ.Αϊβαλιώτης ανέφερε πως «όταν η κυβέρνηση του Καραμανλή έδινε τα πρώτα 28 δισ., χαλούσαν τον κόσμο, τώρα, με την κάθε πίεση που δέχονται, ρίχνουν χρήματα στο τραπεζικό σύστημα».

«Η μόνη λύση», συνέχισε «είναι η συγχώνευση, και αν αυτή δεν επιτευχθεί με επιμέρους διάλογο μεταξύ των τραπεζών, τότε να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης που να στοχεύει στην αναγκαστική συγχώνευση».

Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την μέχρι τώρα πολιτική ενίσχυσης σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, η οποία αναφέρει πως «οι ληστρικές πρακτικές των τραπεζών και η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τα δυσβάσταχτα χρέη δεν φαίνεται να απασχολεί μια κυβέρνηση που έχει ως
μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μεγάλων
επιχειρήσεων».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει ο ΣΥΝ, η ενίσχυση «αποδεικνύεται και αναποτελεσματική, αφού δεν μεταφράζεται σε ενίσχυση, έστω και ελάχιστη, της ρευστότητας στην αγορά», αντιπροτείνοντας τη δημιουργία «ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και τον κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι τo νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ενίσχυση κατά 30 δισ. ευρώ του εγγυητικού πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ενισχύσεις θα παρέχονται εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, που θα εγκρίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα.

Με το νομοσχέδιο διευρύνονται οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες που θα πάρουν τις πρόσθετες εγγυήσεις, με στόχο την αποτελεσματική εποπτεία εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχεται πρόσβαση εκτός από τα βιβλία και στοιχεία και στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας, καθώς και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, προβλέπεται ότι σε περίπτωση διανομής μερίσματος, τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών, ως μέρισμα και για τη χρήση 2010.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βούτυρο στο ψωμί της Μέρκελ η πορτογαλική κρίση

Βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής


http://img.protothema.gr/764FEBE6E01624E44312D8D3B404F66C.jpg
Δεν αναμένονταν καίριες αποφάσεις στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, υπό την έννοια ότι το “δια ταύτα”, δηλαδή ο τρόπος αύξησης των κεφαλαίων που θα δίνονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης δεν επρόκειτο, όπως μετέδωσε από χτες το protothema gr., να γνωστοποιηθεί.

Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τις αγορές με ένα κοινό ψήφισμα, οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αντίπαλο από χτες την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες στην Πορτογαλία, με την χώρα να οδεύει προς εκλογές καθώς και προς τις …αγκάλες των μηχανισμών στήριξης, ήτοι του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωστοποίησε ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα βοήθειας εδώ και μήνες, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις». Ωστόσο, πορτογαλική κυβέρνηση πια δεν υφίσταται και εκείνη του Σόκρατες έπεσε επειδή ακριβώς δεν ψηφίστηκαν στη βουλή της χώρας τα μέτρα – “αυστηρές προϋποθέσεις” που επικαλείται ο Γιουνκέρ.

Ήδη, πάντως, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1158709) μεταδίδουν ότι η Πορτογαλία αναμένεται να ζητήσει σύντομα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το μέγεθος του οικονομικού πακέτου να εκτιμάται μεταξύ 50 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου αναρριχάται σε επίπεδα ρεκόρ, κοντά στις 450 μονάδες, ενώ υπάρχουν μικρές πιέσεις και στα ομόλογα της Ισπανίας αλλά και στα δικά μας, όπου το spread παραμένει πάνω από τις 930 μονάδες.

Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές αγορές και το κλίμα που έχει βαρύνει στη Σύνοδο Κορυφής θεωρείται ότι προσφέρει μία πρώτης τάξης ευκαιρία στην – έτσι κι αλλιώς απρόθυμη, γενικότερα – γερμανική πλευρά να φέρει προσκόμματα στις αποφάσεις, αφού η πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης δείχνει ότι οι εγγυήσεις – βλέπε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα – που θέλουν οι δανειστές κάθε άλλο παρά διασφαλισμένες είναι.

Η Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα γνωστοποίησε σήμερα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ότι πρόκειται να ζητήσει να γίνει σε πέντε χρόνια, αντί τριών, η συνεισφορά των χωρών - μελών σε μετρητά στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο έπειτα από δύο χρόνια.

Η ίδια εξέφρασε την απογοήτευσή της που καταψηφίστηκε από την πορτογαλική βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη σημερινή Σύνοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο τον Ιούνιο του 2013.

Και η έγκριση της αύξησης των πόρων από στο προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα 440 δισ. ευρώ, από τα 250 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα, καθώς και της δυνατότητα παρέμβασής του στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων, θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες – που, εν προκειμένω αποτελούν και την ουσία – του τρόπου με τον οποίο θα συντελεστούν αυτές οι αλλαγές είναι σαφές ότι μετατίθενται για επόμενη Σύνοδο – πιθανότατα εκείνη του Ιουνίου – εκτός πια κι αν η περίπτωση της Πορτογαλίας ηχήσει για τους πλην Μέρκελ ηγέτες ως κώδων κινδύνου για την ανάληψη άμεσης δράσης…
Read more...

ΚΑΤΑ 6,5% ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Ελλάδα στην περιστολή του κόστους εργασίας, καθώς και στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζoμένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat...


Ειδικότερα, ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 2%.

Είναι προφανές ότι η χώρα καλύπτει με ταχείς ρυθμούς το έλλειμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες.

Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ουγγαρία και την Ιρλανδία να ακολουθούν με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.

Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ.

Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, επιτεύχθηκε μείωση κατά 10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, «πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Πολωνία, που περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, την ώρα που αύξησε τις αποδοχές κατά 4%.

Αντίστοιχα, η Δανία πέτυχε μειώσεις κατά 8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%, σε μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει.

Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών κατά 5% στη βιομηχανία, κατά 9,4% στις κατασκευές και κατά 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα κατά 8,9%, κατά 13,6% και κατά 10%. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά -31%.

Read more...

Αστυνομική σκοπιά έξω από το σπίτι του Τσιτσιμπίκου!...




Μόνο στο nonews-NEWS
Παπουτσή το μεγαλείο σου! Ποιος είναι ο Τσιτσιμπίκος και έχεις εγκαταστήσει σκοπιά έξω από το σπίτι του στο Καλαμάκι? Ολίγη αιδώς! Και ... δεν μας λες ρε υπουργέ της Προστασίας πόσους αστυνομικούς διαθέτεις για να φυλάνε αυτή την προσωπικότητα? ...



Read more...

Ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια Αναπόφευκτη η προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης

Οι αγορές «σπρώχνουν» την Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης και η Λισαβόνα δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια
Οι αγορές «σπρώχνουν» την Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης και η Λισαβόνα δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Αναπόφευκτη δείχνει να είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να ανεβάζουν το ύψος του δανείου διάσωσης κοντά στα 80 δισ. ευρώ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να τονίζει ότι ο ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στη χώρα θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις».«Η διάσωση της Πορτογαλίας αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο», δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

«Πιστεύω ότι θα ζητήσουν σύντομα το δάνειο. Έχουν υπάρξει αρχικές συζητήσεις για το ποσό, πιθανόν κάτι μεταξύ 50 δισ. και 100 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα ακόμα», σημείωσε.

«Ο Σόκρατες θα συνεχίσει σαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει. Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν δώσει στο παρελθόν δάνειο σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο αν η Λισαβόνα χρειάζεται χρήματα πριν τις εκλογές θα πρέπει να γίνει ένας δημιουργικός σχεδιασμός», προσέθεσε.

«Η διάσωση της Πορτογαλίας είναι εφικτή. Δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς υπάρχουν τα χρήματα. Αλλά αν οι αγορές πλέον επικεντρωθούν στην Ισπανία και προκύψει παρόμοιο ζήτημα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς μια παρέμβαση διάσωσης θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη», υπογράμμισε.

«Ένα ρεαλιστικό ύψος του πακέτου διάσωσης είναι τα 80 δισ. ευρώ», είπε άλλη πηγή από χώρα της Ευρωζώνης.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που γνωρίζουν καλά το θέμα, δήλωσαν στο Bloomberg ότι το ύψος της βοήθειας υπολογίζεται στα 50 με 70 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει ακόμα βοήθεια, είπαν.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ανοίγει τον δρόμο για πολλά πολιτικά σενάρια, το πιθανότερο των οποίων είναι η ταχεία διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν «σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών», δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Το spread των πορτογαλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά εκτινάχθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 500 μονάδων βάσης. Κοντά σε επίπεδο-ρεκόρ (552 μονάδες) έχουν σκαρφαλώσει και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, το 7,71%.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει πορτογαλικά ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays Capital.

Οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland υπολογίζουν ότι το ύψους ενός πιθανού δανείου διάσωσης για την Πορτογαλία θα ανέλθει κοντά στα 80 δισ. ευρώ. «Είναι αναπόφευκτο» για την Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, λέει αναλυτής της τράπεζας στο Bloomberg.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς είναι πάνω από το κρίσιμο όριο του 7% περισσότερο από ένα μήνα. Την Τετάρτη, ανήλθε στο 7,63% ενώ το πενταετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, το 8,19%.

Ανάλογες πιέσεις δέχονται και τα ιρλανδικά ομόλογα, καθώς δεν διαφαίνεται συμφωνία για τη μείωση του επιτοκίου των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ, αφού οι Βρυξέλλες (και κυρίως το Βερολίνο) πιέζουν για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων (ο συντελεστής σήμερα είναι στο 12,5%).

Το spread στα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό των 689 μονάδων.

Σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία τα spreads διαμορφώνονται σε 937, 200 και 158 μονάδες αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων.

«Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης [...] Εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε.

Έπειτα από τα σχέδια διάσωσης που αποφασίσθηκαν τον περασμένο χρόνο για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η ΕE καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποδέσμευσης αργά ή γρήγορα δανειακών πόρων για την χώρα.

Η πορτογαλική κρίση κινδυνεύει να θέσει σε δεύτερο πλάνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες στη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κρίσεων και ουσιαστικά επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος στην Ευρώπη, διαβεβαιώνει η Ανγκελα Μέρκελ

Αλληλεγγύη πριν τη Σύνοδο

H καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της
H καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο στην Ευρώπη, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία του ευρώ, χαρακτήρισε «γενναία» τα μέτρα που έλαβε η πορτογαλική κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε τις ευρωπαϊκέςε δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας.

«Θέλω να αναφέρω ότι στην Σύνοδο της 11η Μαρτίου, η Ελλάδα μάς παρουσίασε κατά αξιόπιστο τρόπο, ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είμαστε πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να προβούμε σε μείωση του επιτοκίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε, ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν αβοήθητο στην Ευρώπη.

«Ό,τι καταφέρουμε στην Ευρώπη θα το καταφέρουμε από κοινού. Για αυτό και χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό κοινών προσπαθειών και αλληλεγγύης».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η Σύνοδος με τις αποφάσεις της θα δώσει νέα ώθηση στο ευρώ και την ΕΕ.

«Το 2011 θα γίνει το έτος της εμπιστοσύνης προς το ευρώ» είπε.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην καγκελάριο.

Από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Πέερ Στάινμπρουκ, τόνισε ότι η παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, και η δημιουργία ταμείων στήριξης είναι ντε φάκτο μορφές αναδιανομής.

Ο ίδιος επέκρινε την κ.Μέρκελ για τις «πιρουέτες», όπως είπε, που έκανε την άνοιξη του 2010 σχετικά με την Ελλάδα.

«Αυτό κόστισε πολύ αξιοπιστία, πολύ χρήμα, καθώς και πολύ ανασφάλεια στις αγορές» εξήγησε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Αριστεράς», Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγόρησε την Μέρκελ ότι επέβαλε στην Ελλάδα όρους που θυμίζουν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

«Η Ελλάδα, μας λέτε, θα πρέπει να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Από πού θα πάρει όμως τόσα αστρονομικά ποσά; Πουλώντας ίσως την Ακρόπολη» αναρωτήθηκε.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του «Συμφώνου για το Ευρώ» στις Βρυξέλλες

Μαζική, πάντως, η συμμετοχή

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών (Φωτογραφία: APE )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών κατά του «Συμφώνου για το Ευρώ».

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το κύριο βελγικό συνδικάτο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μερίδας διαδηλωτών.

Περίπου 30 νεαροί επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμποιήσουν δακρυγόνα και οι διαδηλωτές να απαντήσουν με πέτρες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε η δίκη για τους «Πυρήνες»

Επιστροφή και του Π.Μασούρα

Αστυνομικοί στο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη
Αστυνομικοί στο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Επέστρεψε στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ο Παναγιώτης Μασούρας, ο οποίος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς είχε ήδη συμπληρώσει το 18μηνο.

Ο ίδιος, ενώ απείχε μέχρι τώρα από την διαδικασία, εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο και πήρε την θέση του στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν θα συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, ούτε αν είναι «παρών» με την δικονομική έννοια του όρου.

Ο δικηγόρος του Γιάννης Ραχιώτης δεν προσήλθε στο δικαστήριο, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο Παν. Μασούρας απάντησε ότι εξακολουθεί να έχει τον ίδιο δικηγόρο, απλώς αυτός δεν μπορούσε να έρθει σήμερα στη δίκη.

Κατά τα άλλα η δίκη συνεχίστηκε με εξετάσεις μαρτύρων υπεράσπισης.

Εξετάστηκαν αρχικά οι ιδιοκτήτες της οικίας που ενοικίαζε ο Γ.Νικολόπουλος στα Εξάρχεια από το Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουαρίου του 2009.

Οι ιδιοκτήτες μίλησαν για έναν υποδειγματικό ενοικιαστή που τηρούσε όλες τους τις υποχρεώσεις.

Στη συνέχεια εξετάστηκε η μητέρα του κατηγορούμενου Μ.Γιόσπα (επίσης, θεία του συγκατηγορούμενου Χάρη Χατζημιχελάκη).

Περιγράφοντας τους νέους που επισκέπτονταν τον ανιψιό της, η ίδια έκανε λόγο για άτομα που μαζεύονταν για να δουν ταινίες, να παίξουν βιντεοπαιχνίδια και να κουβεντιάσουν χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προφύλαξης, με τα παράθυρα πάντα ανοικτά και «τα πάντα φανερά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η ίδια αν και είχε μπει πολλές φορές στο σπίτι του ανιψιού της ποτέ δεν αντιλήφθηκε, όπως είπε, ύποπτα αντικείμενα όπως χύτρες ή καλώδια.

Ερωτηθείσα από την πρόεδρο αν ο γιος της ανήκει στον αναρχικό χώρο η μάρτυρας απάντησε κατηγορηματικά πως όχι και ούτε και κανένας από την οικογένεια της.

Τόνισε άλλωστε ότι κατά τους επτά μήνες που ο γιος της ήταν προφυλακισμένος διάβασε μεθοδικά, έδωσε εξετάσεις και κατάφερε να περάσει σε ΤΕΙ.

Η δίκη συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σειρά επαφών Γ.Παπανδρέου στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου

Κύκλος συναντήσεων

(Φωτογραφία: APE )
Βρυξέλλες
Με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Αργότερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ και τη Σουηδή επίτροπο αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Χαστούκι» της Moody's σε 30 ισπανικές τράπεζες

Μαζική υποβάθμιση

(Φωτογραφία: Reuters )
Μαδρίτη
Τριάντα ισπανικές τράπεζες υποβάθμισε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος διατηρεί «αρνητική» την αξιολόγηση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του χρέους τους και των αποθεματικών τους.

Από το σύνολο των τραπεζών, οι 15 υποβαθμίστηκαν κατά 2 βαθμίδες, ενώ πέντε κατά 3 ή 4 βαθμίδες.

Σημειωτέον ότι στις 10 Μαρτίου η Moody's είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας στο Aa2 με το αιτιολογικό ότι το κόστος που θα καταβάλει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα θα εκτροχιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανατροπές για μαθητές και φοιτητές

.nooz.gr/
Λιγότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ και αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισηγείται το Εθνικο Συμβούλιο Παιδείας, που παρέδωσε το πόρισμά του στον πρωθυπουργό.

Για το σύστημα εισαγωγής προτείνονται:

Εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα

Κάθε πανεπιστήμιο θα καθορίζει τις λεπτομέρειες μετάβασης σε συγκεκριμένο τμήμα στο 2ο έτος

Η μετάβαση θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, αλλά απαιτείται θέσπιση αδιάβλτης διαδικασίας.

Υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων. Ωστόσο λόγω της συγκυρίας θα ληφθούν μέτρα για εργαζόμενους- φοιτητές.


Ταυτόχρονα επισημαίνονται ελλείψεις υποδομών και διδασκόντων, το πρόβλημα διδασκόντων που παραμένουν 1-2 ημέρες στην έδρα του ιδρύματος, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών ανά διδάσκοντα σε βασικά υποχρεωτικά μαθήματα, ο μεγάλος αριθμός εξεταστικών περιόδων, η έλλειψη φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων μετάδοσης της γνώσης, κάτι που δημιουργεί υποχρεώσεις σε όλους: Πολιτεία, ιδρύματα, ακαδημαϊκές μονάδες, διδάσκοντες - διδασκομένους.


Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη
που κατατέθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου, αφορά στη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση του ιδρύματος, ιδιαίτερα σε θέματα τα οποία άπτονται των ενδιαφερόντων των φοιτητών, όπως θέματα σπουδών, φοιτητικής μέριμνας, διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών, πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά. μέσω δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων τους.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε τη χρησιμότητα των συμπερασμάτων του διαλόγου στο Συμβούλιο, την οποία θα λάβει υπόψη της κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που, όπως είπε, βρίσκεται σε προπαρασκευαστική διαδικασία.
Read more...

Την πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» εξετάζει η κυβέρνηση Μετά την επέκταση της σύμβασης

Στην πώληση πακέτου μετοχών, από το 55% που κατέχει συνολικά το Δημόσιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την επέκταση της σύμβασης με την Hochtief.

Την Τετάρτη, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου.

Το ποσοστό που ενδεχομένως πωλήσει η κυβέρνηση ίσως ανέλθει μέχρι και το 20%, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει το Δημόσιο την καταστατική μειοψηφία (33%). Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρεία ελέγχει το 40% και ο όμιλος Κοπελούζου το υπόλοιπο 5%.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αφορά σε διάστημα έως 20 έτη. Τα έσοδα εκτιμώνται σε 200 με 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Μετά την επέκταση της σύμβασης θα αποτιμηθεί η αξία του 20% και εν συνεχεία, μέσα στο 2012, θα γίνει κατά πάσα πιθανότατα διεθνής διαγωνισμός. Η γερμανική εταιρεία, πάντως, ενδιαφέρεται για την απόκτηση αυτού του ποσοστού.

Η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026। Το 2009, τα λειτουργικά έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν στα 457 εκατ. ευρώ έναντι 364 εκατ. το 2008, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 264 εκατ. ευρώ έναντι 149 εκατ. ευρώ το 2008.
tanea.gr
Read more...

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Μαριλία Παπαθανασίου
(από την Καθημερινή)
H κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας, του σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες δεν επιβίωσε της κρίσιμης χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή, με αντικείμενο τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας – της τέταρτης σε 11 μήνες. Η καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από...
την πορτογαλική κεντροδεξιά αντιπολίτευση προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Σόκρατες, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε. Ε., ενώ εγκαινιάζει περίοδο πολιτική αστάθειας για την Πορτογαλία και καθιστά σχεδόν βέβαιη την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Θα πάει στη σύνοδοΟ Σόκρατες, πάντως, διά εκπροσώπου του, δήλωσε ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη χώρα του, προτίθεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο.
Κατά τη διάρκεια μιας δραματικής συνεδρίασης της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, Τεσέιρα ντος Σάντος, απηύθυνε ύστατη έκκληση στην αντιπολίτευση για διάλογο διότι, όπως τόνισε, «η χώρα απαιτεί ευρεία πολιτική συναίνεση». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Καβάκο Σίλβα, για τη σιωπή του ενόψει της μείζονος κρίσης της χώρας. Ανάλογη κριτική άσκησε και μεγάλη μερίδα του πορτογαλικού Τύπου, όπως η έγκριτη εφημερίδα Diario de Noticias η οποία, στο κύριο άρθρο της επεσήμανε ότι «η σιωπή και μάλιστα ενός ανθρώπου που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει, όσο κανείς άλλος τη χώρα, δεν είναι πάντα χρυσός».
Αμέσως μετά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, ο πρωθυπουργός Σόκρατες αποχώρησε από την αίθουσα εν μέσω ηχηρών αποδοκιμασιών. Ο Σόκρατες είχε προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το PEC4 -το 4ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης-δεν ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς αυτό θα σήμαινε προσφυγή της χώρας του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με την οποία ο ίδιος είναι αντίθετος.
Η πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης είχε αναγγελθεί αρκετές μέρες πριν, όταν ο αρχηγός του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τα νέα μέτρα διότι τα θεωρεί αναποτελεσματικά και άδικα.
Κατά την παρουσίαση, ωστόσο, την περασμένη άνοιξη, της πρώτης δέσμης μέτρων λιτότητας, ο Πάσος Κοέλιο είχε εμφανιστεί από κοινού με τον Σόκρατες ενώπιον των δημοσιογράφων, παρουσιάζοντας το συναινετικό πρόσωπο της πορτογαλικής πολιτικής και στέλνοντας καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές.
Με τη πάροδο όμως των μηνών, η συναίνεση εγκαταλείφθηκε καθώς το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα άρχισε να κατηγορεί τον Σόκρατες ότι δεν κάνει αρκετά για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση αποδέχτηκε νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 23% καθώς και περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξεως του 5% και του 10%, για μισθούς άνω των 1.500 ευρώ. Κατόπιν όμως ο Πάσος Κοέλιο και το κόμμα του κατηγόρησαν ευθέως τους Σοσιαλιστές ότι προδίδουν τη χώρα, διότι διαπραγματεύτηκαν το τέταρτο πακέτο μέτρων λιτότητας απευθείας με τις Βρυξέλλες πριν το παρουσιάσουν στον πορτογαλικό λαό.
Προς πρόωρες εκλογές
Τώρα, μπροστά στο φάσμα των πρόωρων εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με το πορτογαλικό Σύνταγμα δεν αναμένεται να διεξαχθούν πριν παρέλθουν 55 ημέρες από την προκήρυξή τους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι, αν έχει το περιθώριο, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, να είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της κυβέρνησης Σόκρατες. Οσο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Πορτογαλίας μέχρι την ημέρα της προσφυγής στις κάλπες, αυτή εξ ορισμού δεν έχει μεγάλα περιθώρια για ανάληψη σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών...

Read more...