Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ... ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ!


Ρεπορτάζ : Νίκος Μελέτης
(από το Έθνος)
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, που κλιμακώνει επικίνδυνα την τουρκική αμφισβήτηση εναντίον των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προχώρησε η Αγκυρα, εκδίδοντας NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών από ιταλικό ερευνητικό σκάφος εντός της...
ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Η άδεια μάλιστα αφορά το συγκεκριμένο ιταλικό σκάφος «Ogs Explora», το οποίο πριν από μερικές ημέρες απασχόλησε και πάλι την επικαιρότητα, καθώς, πραγματοποιώντας έρευνα για λογαριασμό ισραηλινής εταιρείας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρενοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα, η οποία υποστήριξε ότι επρόκειτο περί... τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οι τουρκικές Αρχές, αγνοώντας πλήρως το ελληνικό διάβημα, υποχρέωσαν ουσιαστικά το ιταλικό ερευνητικό σκάφος να εγκαταλείψει την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και να κατευθυνθεί στις ακτές του Ισραήλ, όπου και συνέχισε τις έρευνές του.
Μόλις λίγες ημέρες μετά, όμως, το ιταλικό σκάφος εμφανίζεται να κινείται στην ίδια περιοχή (στην αντίστροφη ρότα), αν και, όπως διαβεβαίωσε το ιταλικό ΥΠΕΞ τις ελληνικές Αρχές, δεν έχει ζητήσει άδεια ερευνών και από την Τουρκία. Την Τρίτη το μεσημέρι όμως η Τουρκία εκδίδει αναγγελία με τις συντεταγμένες του δρομολογίου που θα ακολουθήσει το πλοίο, ενέργεια που προϋποθέτει ότι ο κυβερνήτης του πλοίου υπέβαλε σχετικό αίτημα.
Η τουρκική NAVTEX 206/11 ανακοινώνει ότι το R/V «Ogs Explora» θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 μέχρι τις 24 Μαρτίου στο τόξο που διαγράφεται από συγκεκριμένες συντεταγμένες, που ξεκινά από την Κύπρο, διέρχεται νοτίως του Καστελόριζου και φτάνει μέχρι νοτίως της Καρπάθου και της Κρήτης.
Ολη αυτή η περιοχή περιλαμβάνει, εκτός της κυπριακής και μεγάλο μέρος ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία όμως και εμπράκτως αμφισβητεί η Τουρκία. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, έχει δηλώσει δημοσίως ότι το Καστελόριζο εξαιρείται από τη διαπραγμάτευση για το Αιγαίο και η τουρκική διεκδίκηση υποστηρίζει ότι τα νησιά, πολύ περισσότερο το Καστελόριζο, δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.
Στόχος της Τουρκίας δεν είναι άλλος από το να αποκόψει την Κύπρο από την Ελλάδα και η ίδια να καρπωθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα θαλάσσιας περιοχής το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα ανήκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλη αυτή η περιοχή έχει έρθει στο επίκεντρο μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και στην πιθανολογούμενη ύπαρξη κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης στην περιοχή.
Το ιταλικό σκάφος στην πρώτη αποστολή είχε λάβει άδεια από τις ελληνικές Αρχές (είχε εκδοθεί σχετική NAVWARN από το Ηράκλειο) για έρευνά του επί του βυθού, από την Ιταλία μέχρι και το Ισραήλ, για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών και... συμπτωματικώς η διαδρομή αυτή είναι η ίδια, η οποία θα χαραχθεί για να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου εάν και όποτε αποφασιστεί η εξαγωγή φυσικού αερίου από τα τεράστια κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου προς την Ευρώπη.
Μερικές ώρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX έσπευσαν και οι ελληνικές Αρχές να εκδώσουν αναγγελία (NAVWARN 128/11) για τη διέλευση του πλοίου.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβεκούρας, χαρακτήρισε «παράτυπη» την ενέργεια της Τουρκίας προσθέτοντας ότι «δεν έχει αρμοδιότητα στην περιοχή» και δεν μπορεί με τέτοιες μεθόδους να επηρεάσει τα ελληνικά δικαιώματα και ανακοίνωσε ότι η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα επέδωσε ένα ακόμη διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX 206/11. Το τόξο που διαγράφεται ξεκινά από την Κύπρο, διέρχεται νότια του Καστελόριζου και φθάνει μέχρι τα νότια της Καρπάθου και της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: