Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τραβούν το σχοινί στη Συνοδό Κορυφής οι Γερμανοί

Στο επίκεντρο η Πορτογαλία που δεν θέλει να μπει στον μηχανισμό


http://img.protothema.gr/3D15EE7567838B29204CF9B2CB90268C.jpg

Η αίσθηση που υπήρχε από το πρωί, μετά και τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ, στις οποίες αναφέρθηκε το protothema.gr, επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό πρακτορείο ανέφεραν ότι η Γερμανία «καθυστερεί την πρόοδο» στη Σύνοδο Κορυφής καθώς θέλει διαφορετική κατανομή, στο χρόνο των 22 δισ. ευρώ που της αναλογούν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, το επίσημο γερμανικό αίτημα, να παραταθεί η χρονική περίοδος κατά την οποία το Βερολίνο θα συνεισφέρει ποσά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας, από το μέσον του 2013 και μετά, καθυστερεί την πρόοδο των εργασιών του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και την επίτευξη μιας συνολικότερης συμφωνίας για την κρίσιμη οικονομική μεταρρύθμιση.

Μάλιστα, εμπειρογνώμονες από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, για να βρουν τούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των γερμανικών ανησυχιών.

Η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει στον ΕΜΣ -από το 2013 και μετά- πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ. ευρώ, μόνον αντί, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, να καταβάλει, στο σύνολο των 22 δισ. ευρώ που της αναλογούν, γιά τον ΕΜΣ, τα πρώτα έντεκα δισ. ευρώ μέσα στο 2013 και κατόπιν ισόποσες δόσεις, κατά τα τρία επόμενα έτη.

Το 2013 στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές κι η κυβέρνηση Μέρκελ καθιστά ήδη σαφές ότι δεν θέλει μεγάλες επιπλέον δαπάνες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: