Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ανατροπές για μαθητές και φοιτητές

.nooz.gr/
Λιγότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ και αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισηγείται το Εθνικο Συμβούλιο Παιδείας, που παρέδωσε το πόρισμά του στον πρωθυπουργό.

Για το σύστημα εισαγωγής προτείνονται:

Εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα

Κάθε πανεπιστήμιο θα καθορίζει τις λεπτομέρειες μετάβασης σε συγκεκριμένο τμήμα στο 2ο έτος

Η μετάβαση θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, αλλά απαιτείται θέσπιση αδιάβλτης διαδικασίας.

Υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων. Ωστόσο λόγω της συγκυρίας θα ληφθούν μέτρα για εργαζόμενους- φοιτητές.


Ταυτόχρονα επισημαίνονται ελλείψεις υποδομών και διδασκόντων, το πρόβλημα διδασκόντων που παραμένουν 1-2 ημέρες στην έδρα του ιδρύματος, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών ανά διδάσκοντα σε βασικά υποχρεωτικά μαθήματα, ο μεγάλος αριθμός εξεταστικών περιόδων, η έλλειψη φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων μετάδοσης της γνώσης, κάτι που δημιουργεί υποχρεώσεις σε όλους: Πολιτεία, ιδρύματα, ακαδημαϊκές μονάδες, διδάσκοντες - διδασκομένους.


Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη
που κατατέθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου, αφορά στη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση του ιδρύματος, ιδιαίτερα σε θέματα τα οποία άπτονται των ενδιαφερόντων των φοιτητών, όπως θέματα σπουδών, φοιτητικής μέριμνας, διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών, πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά. μέσω δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων τους.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε τη χρησιμότητα των συμπερασμάτων του διαλόγου στο Συμβούλιο, την οποία θα λάβει υπόψη της κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που, όπως είπε, βρίσκεται σε προπαρασκευαστική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: