Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος στην Ευρώπη, διαβεβαιώνει η Ανγκελα Μέρκελ

Αλληλεγγύη πριν τη Σύνοδο

H καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της
H καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο στην Ευρώπη, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία του ευρώ, χαρακτήρισε «γενναία» τα μέτρα που έλαβε η πορτογαλική κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε τις ευρωπαϊκέςε δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας.

«Θέλω να αναφέρω ότι στην Σύνοδο της 11η Μαρτίου, η Ελλάδα μάς παρουσίασε κατά αξιόπιστο τρόπο, ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είμαστε πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να προβούμε σε μείωση του επιτοκίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε, ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν αβοήθητο στην Ευρώπη.

«Ό,τι καταφέρουμε στην Ευρώπη θα το καταφέρουμε από κοινού. Για αυτό και χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό κοινών προσπαθειών και αλληλεγγύης».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η Σύνοδος με τις αποφάσεις της θα δώσει νέα ώθηση στο ευρώ και την ΕΕ.

«Το 2011 θα γίνει το έτος της εμπιστοσύνης προς το ευρώ» είπε.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην καγκελάριο.

Από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Πέερ Στάινμπρουκ, τόνισε ότι η παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, και η δημιουργία ταμείων στήριξης είναι ντε φάκτο μορφές αναδιανομής.

Ο ίδιος επέκρινε την κ.Μέρκελ για τις «πιρουέτες», όπως είπε, που έκανε την άνοιξη του 2010 σχετικά με την Ελλάδα.

«Αυτό κόστισε πολύ αξιοπιστία, πολύ χρήμα, καθώς και πολύ ανασφάλεια στις αγορές» εξήγησε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Αριστεράς», Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγόρησε την Μέρκελ ότι επέβαλε στην Ελλάδα όρους που θυμίζουν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

«Η Ελλάδα, μας λέτε, θα πρέπει να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Από πού θα πάρει όμως τόσα αστρονομικά ποσά; Πουλώντας ίσως την Ακρόπολη» αναρωτήθηκε.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: