Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κλείνει η συμφωνία στο ΝΑΤΟ για την ηγεσία της επιχείρησης στη Λιβύη

Ικανοποιημένη η Τουρκία

Βρετανικό Tornado προετοιμάζεται για αποστολή στη Λιβύη
Βρετανικό Tornado προετοιμάζεται για αποστολή στη Λιβύη
Άγκυρα, Τουρκία
Ένα βήμα πριν από την οριστική άρση του αδιεξόδου στο ΝΑΤΟ σχετικά με την διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων βρίσκεται η Συμμαχία καθώς η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να διαχωριστεί η πολιτική από την στρατιωτική διοίκηση.

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι οι απαιτήσεις της χώρας του ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ'ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ με ενιαία διοίκηση και έλεγχο.

«Επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία μέσα σε σύντομο διάστημα», είπε ο κ.Νταβούτογλου που διευκρίνισε ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους τρεις ομολόγους του των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας .

Οι διαδικασίες μετάβασης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθούν σε μία ή δύο ημέρες, εξήγησε ο κ.Νταβούτογλου.

Την ίδια ώρα συνεδρίαζαν για άλλη μία ημέρα το απόγευμα της Πέμπτης και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters ότι «έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας μπορεί να ανακοινώσει συμφωνία», για να προσθέσει ότι οι συνομιλίες μπορεί να συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή.

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για μία ζώνη no-drive, δηλαδή απαγόρευσης στρατιωτικών μετακινήσεων (κατά τα πρότυπα της no-fly zone για την απαγόρευση πτήσεων), αν και αυτό θα χρειαστεί νέα, διαφορετική έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις προσπάθειες να μειώσουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν αποσπάσει δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Τουρκία είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες υπερβαίνουν την εντολή που έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Γαλλία υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα «τεχνικό ρόλο» με την παροχή των δομών του, ενώ την πολιτική διεύθυνση πρέπει να έχουν τα μέλη που ανήκουν στην άτυπη συμμαχία όπως και ο Αραβικός σύνδεσμος.

Παρατάυτα, την Πέμπτη η Τουρκία (και μάλιστα από το υψηλότερο επίπεδο, του προέδρου και του πρωθυπουργού) επανέφερε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την επέμβαση στην Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί περισσότερο στην υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, παρά τον διακηρυγμένο στόχο της προστασίας των αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.

Πάντως η Άγκυρα συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης με τέσσερα πολεμικά πλοία, ένα υποστήριξης και ένα υποβρύχιο. Αντίθετα με το ζήτημα της ηγεσίας των επιχειρήσεων που δίχασε τη Συμμαχία, για αυτό το χωριστό ζήτημα υπήρξε γενικά συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: