Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Δανειακή ενίσχυση του ΤΠΔΥ για την καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Σχέδιο τριών σημείων

Αυτή την περίοδο καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009
Αυτή την περίοδο καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009 (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) με 625 εκατ. ευρώ προωθεί η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το τρέχον διάστημα προωθείται σχέδιο τριών μέτρων προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι για να συνεχιστεί η καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΤΠΔΥ βουλιάζει στα ελλείμματα µε αποτέλεσµα το εφάπαξ να βρίσκεται στον αέρα και να υπάρχουν ουρές αναμονής χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων, που περιμένουν μέχρι και πεντέμισι χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του Ταμείου αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλλουν εφέτος αιτήσεις. Μάλιστα, οι αρμόδιοι δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν εκτίμηση καταβολής του ποσού για όσους έχουν κάνει αίτηση από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά. Ήδη εκκρεμεί η πληρωμή 37.000 αιτήσεων για τα οποία χρειάζονται συνολικά 1,7 δισ. ευρώ και αυτή την περίοδο καταβάλλονται σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει:

-Την ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων των περίπου 60.000 εργαζομένων µε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές.

Η σχετική ρύθμιση θα προβλέπει πως στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται υποχρεωτικώς από 1-7-2011 και οι επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης, υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου.

-Τη χορήγηση δανείου 350 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων µε ισόποση έκδοση ομολόγου Δημοσίου.

-Τη χορήγηση δανείου 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων µε ομόλογο του Δημοσίου.

Τα τρία αυτά µέτρα, εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι θα ξεµπλοκάρουν την έκδοση της εφάπαξ αποζημίωσης στους δημοσίους υπαλλήλους.

Πάντως η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπό το βάρος των ελλειμμάτων και των καθυστερήσεων καταβολής, προχωρεί σε αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Η σχετική µελέτη αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι τον Ιούνιο.

Τέλος, και οι εκτιµήσεις στελεχών του Ταµείου θεωρούν αναπόφευκτη τη µείωση της εφάπαξ αποζηµίωσης έως και 30%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: