Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Να τεθούν οι επιλογές της ΕΕ στην κρίση των λαών, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Ζητά δημοψηφίσματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ κ. Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ κ. Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Οι 27 φοβισμένοι ηγέτες, αντί να λαμβάνουν ερήμην των λαών καταστροφικές αποφάσεις, (πρέπει) να θέσουν τις επιλογές τους άμεσα στην κρίση των λαών τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΚΕΑ στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία ανέφερε πως αποδεικνύουν ότι «κανένας λαός δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί εθελοντικά την καταστροφή του» και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να καταλάβουν ότι «δεν μπορούν να επιβάλλουν μια καταστροφική πολιτική δίχως αντιδράσεις και κυρίως δεν μπορούν να καταργήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι τόσο κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να τίθενται άμεσα στην κρίση των λαών, κατέληξε λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί άμεσα από τις κυβερνήσεις κάθε χώρας ξεχωριστά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ώστε να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον τους».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στη Συνθήκη για το Ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το «ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο μόνιμης λιτότητας» που το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι «να βαθύνει την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ζήτησε την άμεση δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού Ευρωπαϊκού μετώπου αντίστασης».

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, όπως τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, την επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μέρους αυτού, τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και έναν πραγματικό, όπως αναφέρει, ενισχυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: