Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Συνάντηση με τον υφ.Εξωτερικών «Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» για το ξεπέρασμα της κρίσης δίνει Κινέζα υπουργός

Ο Σπ.Κουβέλης και ο Θ.Πάγκαλος συναντήθηκαν με την Κινέζα υπουργό Φου Γινγκ
Ο Σπ.Κουβέλης και ο Θ.Πάγκαλος συναντήθηκαν με την Κινέζα υπουργό Φου Γινγκ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σειρά θεμάτων που αφορούν τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κίνας συζήτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατά τη συνάντηση που είχε -παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου- με την υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ.Στις δηλώσεις της η κ.Φου αρχικά ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για την ασφαλή απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη με ελληνική μέριμνα. Έδειξε μάλιστα στους εκπροσώπους του Τύπου επιστολή την οποία κομίζει η ίδια από τον Κινέζο πρωθυπουργό προς τον Έλληνα ομόλογό του με ευχαριστίες.

«Είμαστε πρόθυμοι να μετατρέψουμε τη φιλική μας σχέση σε κίνητρο ανάπτυξης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς», είπε ακόμη η κ. Φου και πρόσθεσε ότι το νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας της, το οποίο προβλέπει αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, κρύβει ευκαιρίες για ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και εμβάθυνση της συνεργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα το 2010 (μόλις 10.000 στα 60.000.000 Κινέζων τουριστών) «δεν αρμόζει ούτε στις σχέσεις μας ούτε στην τουριστική θέση της Ελλάδας».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη σε ένα σχέδιο κοινής δήλωσης για τη βίζα, η υπογραφή της οποίας θα επιδιωχθεί να συμπέσει με τη λειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας, το Μάιο, «ώστε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα προς τους Κινέζους πολίτες», όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Στην ερώτηση για ενδεχόμενες τριβές της Cosco με τον ΟΛΠ, η κ. Φου το διέψευσε, λέγοντας ότι «δεν έχω ακούσει ποτέ για μη ικανοποίηση της Cosco στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση». Αντιθέτως μάλιστα χαρακτήρισε τη συνεργασία «ισχυρό σημείο αναφοράς προς όφελος των δύο πλευρών». Παράλληλα τόνισε τον ρόλο των κανόνων της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ο κ.Κουβέλης υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «η Κίνα ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα».

Για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά είπε ότι η συνεργασία της Cosco με το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κίνητρο και για άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι όποια ζητήματα ανακύπτουν λύνονται σε φιλικό κλίμα. «Είναι η περίοδος που η Ελλάδα χρειάζεται να ξεκινήσει κι άλλες επενδύσεις και η συνεργασία με την Κίνα αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα», σημείωσε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση, η κ. Φου είπε ότι «από την αρχή στηρίξαμε την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές της είναι αποτελεσματικές και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», για να υπογραμμίσει «έχουμε πεποίθηση στο μέλλον της Ελλάδας.

» Πέρυσι που η Ελλάδα βρισκόταν σε δύσκολη στιγμή, η Κίνα εξέφρασε ξεκάθαρα υποστήριξη στην Ελλάδα και είπαμε ότι θα αγοράσουμε ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς και της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι φίλη της Κίνας. Όταν η φίλη μας έχει δυσκολία θα πρέπει να τη βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σε ερώτηση αν η Κίνα θα αγόραζε ομόλογα της Ελλάδας το 2012 στην περίπτωση που έβγαινε στις αγορές, η Κινέζα υπουργός απάντησε: «Η φιλία μας είναι πολύ βαριά και όπως λένε οι Κινέζοι ‘ό,τι είπαμε το κρατάμε’».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: