Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, «αγκάθι» η κρίση στην Πορτογαλία Την επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου περιμένει ο Γιώργος

Τουλάχιστον την επικύρωση των θετικών αποφάσεων της 11ης Μαρτίου, ως αναγνώριση της επίπονη προσπάθειας, που καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του χρέους και τη δημοσιονομική προσαρμογή προσδοκά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.Το κλίμα στην Ευρώπη, μετά και την καταψήφιση του πακέτου μέτρων στην πορτογαλική Βουλή είναι βαρύ, όμως ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση η ελληνική προσπάθεια είναι ξεχωριστό θέμα. Μάλιστα αναμένεται να αξιοποιήσει τη συγκυρία, αντιπαραβάλλοντας απέναντι την πορτογαλική «απροθυμία» για προσαρμογή στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, την ελληνική «προθυμία» στην υλοποίηση του σκληρού προγράμματος. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι τώρα οι Ευρωπαίοι έχουν κι άλλο ένα λόγο να στηρίξουν την Ελλάδα, που από την αρχή και με συνέπεια δέχθηκε να μπει στο «δρόμο της αρετής».

Στις διαπραγματεύσεις, που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, επιδιώκοντας ακόμη και βελτίωση κάποιων όρων αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, θα έχει ως όπλο του το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το φιλόδοξο, όσο και επώδυνο πακέτο της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δις ευρώ.

Στα αδύνατα σημεία ωστόσο, που πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πείσει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί, είναι η ύφεση και η υστέρηση των εσόδων. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις έχουν επαναφέρει τις δυσπιστίες για την επιτυχία του προγράμματος και κατ’ επέκταση τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει (στο Στέρν) ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τις τράπεζες.

Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης. Το βράδυ της Πέμπτης θα πάρει μέρος στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδριάζει την παραμονή των Συνόδων Κορυφής.

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ανοίγει τον δρόμο για πολλά πολιτικά σενάρια, το πιθανότερο των οποίων είναι η ταχεία διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, μετά την επανεκλογή του στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με βάση το παρόν κοινοβουλευτικό πλαίσιο ή να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στην πρώτη περίπτωση, θα ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου, να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της παρούσας πολιτικής αστάθειας, ή να κινηθεί προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το πιθανότερο να υλοποιηθεί σενάριο, που ευνοείται τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και από την αντιπολίτευση, είναι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν "σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών", δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Όποια και να είναι η λύση που θα επιλεγεί από τον πρόεδρο της χώρας και τοποτηρητή , σύμφωνα με το Σύνταγμα, "της εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών", θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί το Συμβούλιο του Κράτους και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: