Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τώρα η ώρα των διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για τη Λιβύη, τονίζει ο Γ.Παπανδρέου

Δηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου

Ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να τερματιστεί η βία κατά του λαού της Λιβύης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί ως υποστήριξη στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ερμηνείας του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και λύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δημοκρατικές και ειρηνικές εξελίξεις στη Λιβύη.

Το θέμα της Λιβύης, θα συζητηθεί στο σημερινό δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Θα επιχειρηθεί η εξεύρεση κοινής γλώσσας μεταξύ των Ευρωπαίων, εγχείρημα που δεν φαίνεται εύκολο, δεδομένου ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Βρετανία και η Γαλλία ψήφισαν υπέρ της επέμβασης στη Λιβύη, ενώ η Γερμανία συμπαρατάχθηκε με την Κίνα και τη Ρωσία και επέλεξε την οδό της αποχής.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίσιμη σημασία της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Η πρόκληση τώρα είναι η Ευρώπη ως σύνολο να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι στηρίζει την σταθερότητα του ευρώ και στηρίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επαφές στο περιθώριο της Συνόδου


Την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, τον οποίο συνάντησε λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Σε γενικές γραμμές οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί βασικό στόχο ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις μειώσεις των μισθών.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ντελόρ συμφώνησαν στην άποψη ότι χρειάζεται βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, συναντήθηκε και με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ με την οποία συζήτησαν το θέμα της εκπαίδευσης στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών με την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων από την Αφρική και ειδικότερα από τη Λιβύη, καθώς και η ανάγκη τήρησης από την Τουρκία της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων.

Σημαντική συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου ήταν και αυτή με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφκσι. Ήταν μια συνάντηση «εποικοδομητική» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: