Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πέντε δήμοι ζητούν το 10% των εσόδων του Ελληνικού!

“Έφαγαν πόρτα” από Παμπούκη, αλλά


http://img.protothema.gr/A374CA0F35F3787DD4461AC35638CE5B.jpg
Οικονομικές απαιτήσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ εγείρουν πέντε δήμοι της Ανατολικής Αττικής διεκδικώντας το 10% από τα έσοδα αξιοποίησης του Ελληνικού!

Οι Δήμοι Μαρκοπούλου, Σπάτων, Ραφήνας, Παιανίας και Κορωπίου «ξετρύπωσαν» νόμο του 1995 που είχε ψηφίσει ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστας Λαλιώτης, με τον οποίο προβλεπόταν ότι από τον ειδικό φορέα που θα δημιουργηθεί για την αξιοποίηση του παραλιακού φιλέτου θα αποκτήσουν με τη μορφή αντισταθμιστικών το 10% των εσόδων.

Στον νόμο για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, προβλέπεται η σύσταση της Ελληνικό Α.Ε., που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου εκμετάλλευσης του Ελληνικού για λογαριασμό του Δημοσίου, όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την υποχρέωση της προηγούμενης ρύθμισης.

Θα την “πέσουν” στο Αεροδρόμιο;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις απαιτήσεις τους οι δήμαρχοι εξέφρασαν πρόσφατα αυτοπροσώπως στον υπουργό κ. Χάρη Παμπούκη, αλλά η αρνητική απάντηση που πήραν οξύνει τα πνεύματα και οδηγεί στη χρήση νομικών μέσων.

Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις ακόμη και για αποκλεισμό του «Ελευθέριος Βενιζέλος» εφόσον αποφασίσουν να σκληρύνουν τη στάση τους!

Εάν υποθέσουμε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περί τα 2 δισ. ευρώ, το 10% ισοδυναμεί με 200 εκατ. ευρώ. Με την οικονομική ένδεια που κατατρέχει τα ταμεία των δήμων, γίνονται αντιληπτοί οι λόγοι που οι ΟΤΑ καταφεύγουν στη διεκδίκησή τους, χωρίς όμως εμφανείς ελπίδες.

«Πρόκειται για ευθεία προσβολή ενός δικαιώματος νόμιμης προσδοκίας που θεμελίωσε ο ν. 2338/1995, ως μορφή αντισταθμίσματος για τη σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση που συνεπάγεται η λειτουργία του εθνικού αερολιμένα στα Μεσόγεια», αναφέρουν οι πέντε δήμοι.

Τονίζουν μάλιστα ότι η κατάργηση «ενός δίκαιου και εύλογου ανταλλάγματος» κινείται ενάντια στις προηγούμενες αποφάσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των δραστικών συνεπειών από τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, τη ριζική μεταβολή του τρόπου ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τη δέσμευση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: