Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΠΑΣΠ: "Μαύρη σελίδα" το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου....


ΠΑΣΠ ΑΕΙ
Ομόφωνη Απόφαση του Κ.Σ. της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων αναφορικά με το Νόμο στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Παρά τους δημόσιους πανηγυρικούς λόγους της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας για την ψήφιση με επίπλαστη συναίνεση και διαδικασίες εξπρές του νέου Νόμου-Πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου. 30 χρόνια μετά την ψήφιση του πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού νόμου 1268/82 για τον εκδημοκρατισμό των Πανεπιστημίων, μια άλλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έρχεται να πλήξει με τον πιο χυδαίο τρόπο την ίδια τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση που...
καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε χάρις σε αυτόν. Αυτοί που μαζί τα έφαγαν, συνασπίστηκαν τώρα χωρίς αιδώ ώστε να αποδομήσουν ότι είχε μείνει όρθιο από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ενέσκηψε με την πιο ακραία μορφή της.
Η αντιπροσωπευτική συμμετοχή του συνόλου των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διοίκηση των Πανεπιστημίων προβάλλεται σήμερα ως η ρίζα του κακού, που γέννησε τη διαπλοκή και τη διαφθορά και για το λόγο αυτό “επιβάλλεται να καταργηθεί”. Προωθείται λοιπόν, μια ακραία νεοφιλελεύθερη λογική που επιδιώκει τη “συμμόρφωση” των Πανεπιστημίων στις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς, λειτουργώντας στα πρότυπα μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η ίδια η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμευόταν τόσο για την απόσυρση του νόμου της Γιαννάκου, όσο και για την αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, πάγια αιτήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο παρών νόμος που ψηφίστηκε σύσσωμος από νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και με τις ίδιες αρχές και τις αξίες μιας προοδευτικής παράταξης που ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς. Με την ψήφιση του “νόμου” η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπραξε το ακριβώς αντίθετο, ενισχύοντας τη συντηρητική και αυταρχική λογική που διέπνεε το νόμο της Γιαννάκου μειώνοντας αντίστοιχα την ευθύνη της Πολιτείας για επαρκή χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Το θεμελιώδες μάλιστα ζήτημα που αφορά τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων από τα ίδια τα πανεπιστήμια, όχι απλά δεν επιδιώκεται να λυθεί, αλλά αντίθετα αφαιρούνται δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί, δίνονται υπέρμετρες εξουσίες σε ένα ολιγομελές όργανο, όπως το Συμβούλιο Διοίκησης, στο οποίο μάλιστα οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές εκπροσωπούνται συντριπτικά εις βάρος των υπολοίπων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ταυτόχρονα υπάρχει ανάμειξη στη διοίκηση, ανθρώπων που προέρχονται από χώρους που στο παρελθόν έχουν αποδείξει την πλήρη αδιαφάνεια που τους διέπει (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια).
Είναι αναντίρρητο πως στο εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει ποικιλία φαινομένων διαπλοκής, μία παθογένεια την οποία πρώτοι είχαμε εντοπίσει, προτείνοντας την ίδια στιγμή την εξυγίανσή της. Η διαπλοκή όμως, που αναμφισβήτητα υπάρχει στους κόλπους των πανεπιστημίων, προέρχεται πρωτίστως από εκείνη τη μερίδα πρωτοβάθμιων μελών ΔΕΠ, οι οποίοι αποτελούσαν πάντα τους υπηρέτες του συστήματος απορροφούμενοι από τον εκάστοτε κομματικό μηχανισμό. Ο νέος μάλιστα νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τη διατήρηση και ενίσχυση τέτοιων «φέουδων» εντός των ιδρυμάτων, επαναφέροντας ουσιαστικά τον αναχρονιστικό θεσμό της έδρας και ευνοώντας ένα χαοτικό σύστημα ολιγαρχίας. Η πρωτοφανής αφαίρεση δημοκρατικών κεκτημένων που συντελείται ολοκληρώνεται με την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, ενός θεσμού που έχει λοιδορηθεί όσο κανείς άλλος, ο οποίος στη βάση του προασπίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός των πανεπιστημίων έναντι έξωθεν παρεμβάσεων.
Για πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες μία κυβέρνηση επιδιώκει να βαφτίσει ως “μεταρρύθμιση” μία αποτυχημένη προσπάθεια “διοικητικής αναπροσαρμογής” στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αυτή τη φορά. Η πληθώρα αντισυνταγματικών διατάξεων που διαπιστώθηκε από την ίδια την επιστημονική επιτροπή της Βουλής αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Μια ακόμα ενέργεια πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά της χώρας μας, που απορρέει από τη μνημειώδη αυταρχική ιδεολογία του νόμου, αποτελεί η κατάργηση των δημοκρατικά εκλεγμένων διοικήσεων των ΑΕΙ. Όλες αυτές οι αλλαγές που επιδιώκουν να επιβληθούν δια της πυγμής και να αλλάξουν τη φυσιογνωμία και το ρόλο του πανεπιστημίου, θα πέσουν στο κενό. Αποδεικνύεται δε με προκλητικό τρόπο, πως ο πραγματικός σκοπός της Υπουργού δεν είναι απλά η αποδυνάμωση των παρατάξεων, αλλά η πλήρης φίμωση του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή του πιο ζωντανού και πολιτικοποιημένου κομματιού της κοινωνίας. Η φοιτητική νεολαία που υφίσταται καθημερινά τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων, που υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών της, δεν πρόκειται να ανεχτεί ούτε τη φίμωση ούτε το στραγγαλισμό των προσδοκιών της.
Επιδιώκουμε την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, προκειμένου το φοιτητικό κίνημα να πλέξει μία ευρύτερη πανεπιστημιακή ενότητα με σκοπό την υπεράσπιση του Δημόσιου Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, δίνοντας τη μάχη μέχρις εσχάτων.
Όσο το Υπουργείο Παιδείας πανηγυρικά απολαμβάνει τις δάφνες και τα διθυραμβικά σχόλια που του απονέμουν τα μέσα ενημέρωσης και οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας, εμείς θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας ως υγιείς πολιτικές δυνάμεις για ένα ΝΕΟ Πανεπιστήμιο. Ένα ΝΕΟ Πανεπιστήμιο που θα καλλιεργεί ΝΕΟΥΣ επιστήμονες και ΝΕΟΥΣ πολίτες που θα προσφέρουν στην κοινωνία ΝΕΑ προοπτική και δε θα αποτελούν πιστά αντίγραφα αυτών που μας οδήγησαν στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, της φτώχειας και της ανεργίας, αυτών που επιμένουν να παραμένουν εκφραστές του σημερινού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Read more...

ΤΩΡΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ



Μήνυμα ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του Κινήματος απευθύνει ο Κώστας Σκανδαλίδης, εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα αφήνει να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φθάσει σε σημείο καμπής. Συγκεκριμένα... το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βαθιά προβληματισμένο από την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η δημοκρατική παράταξη, ζητάει η Εθνική Συνδιάσκεψη του Σαββάτου να αποτελέσει αφετηρία για την ανασυγκρότηση του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και προειδοποιεί ότι «ή θα αναγεννηθεί τώρα ή θα το ξεπεράσει η Ιστορία».

Καταλογίζει «άγνοια κινδύνου» σε όσους «δεν βλέπουν ούτε ένα μέτρο πέρα από τη μύτη τους» για το πού οδεύει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την «προγραμματική και ιδεολογική ανασυγκρότηση του Κινήματος».
Καλεί μάλιστα τον Γιώργο Παπανδρέου το Σάββατο, στην επέτειο των 37 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, «να ανοίξει οριστικά τον δρόμο στο πραγματικά διάδοχο κίνημα που θα αναγεννηθεί για να οδηγήσει τη χώρα και στη νέα εποχή και δεν θα θαφτεί στα συντρίμμια που προκαλεί η σημερινή κρίση. Να ανοίξει ένα παράθυρο στην ελπίδα για τον λαό και τον τόπο».

Read more...

Απαράδεκτο: Ο Τατούλης διόρισε την κόρη του στην Περιφέρεια ...



Όπως φαίνεται, δεν έχει όρια ο λαϊκισμός του περιεφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Από την εποχή που ήταν βουλευτής, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν τα ρουσφέτια και το πώς θα βολέψει τους «δικούς» του. Τα ίδια έκανε και στο... υπουργείο Πολιτισμού. Διόρισε κόσμο και κοσμάκη από την Αρκαδία, ενώ έδινε με το τσουβάλι χορηγίες σε εκκλησίες και συλλόγους, λες και ήταν λεφτά του πατέρα του. Ο Τατούλης δεν βάζει μυαλό. Αυτό προκύπτει από το σημερινό δημοσίευμα της «Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο περιφερειάρχης πριν από καιρό προσέλαβε τη θυγατέρα του, με την ιδιότητα της δημοσιογράφου στην περιφέρεια. Αυτό αποκαλύφθηκε στο «Διαύγεια» σε ανάρτηση εντολών πληρωμής 27.287,44 ευρώ ως αμοιβών του μηνός Αυγούστου ειδικών συμβούλων και δημοσιογράφων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκεί, αναφέρεται ότι το ποσόν 4.388,43 ευρώ (ένταλμα πληρωμής με αριθ. Πρωτ. 35973/11801) αφορά την αμοιβή Αυγούστου επίσης – για δύο προσληφθέντες ως δημοσιογράφους στην περιφέρεια, την κυρία Παρασκευή Τατούλη και τον κ. Τσοράκη Απόστολο.
parapolitika.gr



Read more...

Ο Χρυσοχοϊδης προσέλαβε... γυμνάστρια! ...



Είναι της μόδας η γυμναστική να τίθεται στη υπηρεσία των πολιτικών για να στήσουν ένα δυναμικό προφίλ: ο Κλίντον με το τζόκινγκ, ο Πούτιν με τα extreme sports, ο... ΓΑΠ με γυμναστήρια, ποδήλατα, μαραθώνιους και κανό.

Το ίδιο δρόμο ακολουθεί - όπως φαίνεται - και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης΄καθώς απέσπασε γυμνάστρια στο υπουργικό του Γραφείο με την 34454/4411/3-8-2011 απόφασή του.

Τώρα που αυξάνονται οι αρμοδιότητές του, του είναι απολύτως απαραίτητη μια personal trainer αφού ο Υπουργός ανέλαβε και τα καθήκοντα του προσφάτως παραιτηθέντος Χάρη Παμπούκη.

Το επόμενο που περιμένουμε είναι να δούμε και πρόσληψη fortune teller, όπως άλλωστε συνηθίζουν οι πιο επιφανείς πολιτικοί.

stoxasmos-politikh.blogspot.com



Read more...

"Γαλάζιο" αγροτικό φαγοπότι αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε Αχαΐα και Ηλεία ...



"Γαλάζιο" πάρτι είχε στηθεί στον ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) στα 5,5 χρόνια της ΝΔ, χρυσώνοντας κυριολεκτικά "ημέτερους" αγρότες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και φεσώνοντας ταυτόχρονα τον... οργανισμό με θαλασσοδάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο ΕΛΓΑ επί ΝΔ, με πραγματικά έσοδα από τους αγρότες στα 60-70 εκατ. ευρώ τον χρόνο και επιτόκια δανείων της τάξης του 6,5%, θα ήθελε περισσότερα από? 100 χρόνια για να τα εξοφλήσει.

Κι όμως με την επιχείρηση "Ακαρπία-Παγωνιά-Χαλάζι ΑΕ" που είχε στηθεί με τις αποζημιώσεις από τον Οργανισμό, ένας αριθμός αγροτών έπαιρνε με τις πλάτες πολιτικών παραγόντων, ποσά που συχνά αποτελούν πραγματική πρόκληση.

Ποσά που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθένα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πολλαπλασιάζονταν, αφού ως δικαιούχοι των εξωφρενικών αποζημιώσεων εμφανίζονταν μέλη των ίδιων οικογενειών. Στις λίστες, υπάρχει και αγρότης που μέσα σε δύο χρόνια αποζημιώθη-κε με 292.000 ευρώ, ενώ άλλος σε δύο εισέπραξε 365.700 ευρώ?

Οι αποκαλύψεις αυτές έκαναν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να βάλει πλέον οροφή στις αποζημιώσεις, που δεν θα ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ασφαλισμένο παραγωγό.

Ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ και η θεσμοθέτηση του νέου κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής που έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τα μεγάλα χρέη που άφησε πίσω της η ΝΔ υποχρέωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ερευνήσει το "who is who" των αποζημιώσεων και ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούν ίλιγγο.

Οι κατάλογοι που συντάχθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έβγαλαν "λαβράκια". Ηρθε στο φως μια κάστα παραγωγών που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια από τον ΕΛΓΑ και πολλοί μάλιστα έτσι αόριστα για... ακαρπία.

Σε όλη τη χώρα
Διάσπαρτες οι επιταγές της... πρόκλησης

Ο έλεγχος των καταλόγων των αποζημιώσεων έβγαλε νούμερα που προκαλούν. Ετσι, ένας παραγωγός στη Θεσπρωτία εισέπραξε σε τρία χρόνια το ποσό των 365.730 ευρώ. Τις 205.491 μόνο για το 2009, ενώ είχε εισπράξει 82.010 το 2008 και άλλες 78.229 ευρώ το 2007. Ενας άλλος αγρότης στην Αχαΐα εισέπραξε από τον ΕΛΓΑ 291.082 ευρώ αλλά για δύο χρόνια. 175.918 ευρώ για το 2009 και 115.164 για το 2008. Στην Κορινθία ένας παραγωγός πήρε 288.854 ευρώ, τις 169.116 ευρώ για το 2009 και τις 119.738 για το 2008. Στην Ημαθία άλλος αγρότης για το 2008 πήρε 156.507 ευρώ. Στην Ηλεία μόνο για το 2008 ένα αγρότης πήρε 158.698.

Ομως, τα ποσά αυτά μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερα αφού μέλη της οικογένειας του ίδιου παραγωγού εμφανίζονται να έχουν πάρει και άλλα ποσά για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. "Πολλοί τα παίρνανε οικογενειακώς, αφού άλλος έβαζε την κόρη του, τον γιο του, τον αδελφό του κ.λπ.", λέει ο κ. Δριβελέγκας.

Ο κατάλογος αυτός των αγροτών που έκαναν πάρτι με αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είναι μεγάλος, ενώ αρκετές εκατοντάδες είναι αυτοί που τα χρόνια 2007-2008-2009 πήραν συνολικές αποζημιώσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 100.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αγρότης στην Αχαΐα μόνο για το 2007 πήρε 160.964 ευρώ. Αγρότης στην Ξάνθη για το 2008 πήρε 111.009 ευρώ.

Στην Ηλεία το 2007 εμφανίζονται να "χρυσώνονται" πολλοί αγρότες με ποσά 140.162 ευρώ, 121.276 ευρώ, 116.683 ευρώ, 115.517 ευρώ, 102.276 ευρώ. Στον κατάλογο της Πέλλας για το 2009 το ανώτερο ποσό που εισπράττει αγρότης είναι 117.344 ευρώ, για το 2008 102.643 ευρώ και για το 2007 113.375 ευρώ.

Πως έστησαν την μπίζνα
"Θα ρίξει μια ψιχάλα και θα τα πάρουμε"

Η ακαρπία εξασφαλίζονταν με πελατειακό τρόπο. Οι παλιοί πρόεδροι του ΕΛΓΑ με διυπουργικές αποφάσεις, υπέγραφαν κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις εφευρίσκοντας ανύπαρκτες ζημιές για ακαρπία και μειωμένη παραγωγή, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας.

Οι ζημιές αυτές δεν προβλέπονταν ούτε από τον προηγούμενο ούτε και από τον σημερινό κανονισμό. Μάλιστα, πάρχουν νομοί με πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, όπου όμως η αξία της γεωργικής γης είναι πολύ μικρή και δεν δικαιολογείται τέτοιο ύψος αποζημίωσης. Ετσι με τα χρήματα αυτά οι αγρότες όχι μόνο κάλυπταν τις όποιες ζημιές αλλά τον επόμενο χρόνο μπορούσαν να αγοράσουν και δεκάδες στρέμματα γης.

Οπως αναφέρει ο κ. Δριβελέγκας, όλα αυτά έχτισαν μια νοοτροπία στον αγρότη που έλεγε "μωρέ μη ραντίζεις, μην καταβάλλεις καλλιεργητικές φροντίδες, θα πιάσει καμία... ψιχάλα, κανένας αέρας, θα βάλουν μια ακαρπία και θα πάρουμε τα λεφτά".
ethnos.gr



Read more...

Αναδρομική εισφορά 2% σε δημοσίους υπαλλήλους

Κοινή υπουργική απόφαση


http://img.protothema.gr/969289D52D5A3474A7994321C3B562AC.jpg
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 να καταβάλουν την ειδική εισφορά 2% υπέρ των ανέργων κάθε μήνα, όπως προβλέπεται σε σημερινή κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη και του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θεσπίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο και υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών.

Eξαιρείται το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν.δ. 2961/1954 (ΦΕΚ 197 Α'), όπως έχουν τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.


Read more...

Οι Φινλανδοί τρελάθηκαν!

Νέα πρόταση για τις εγγυήσεις


http://img.protothema.gr/93B7F0D5937F1053E598D11C87E8ACE2.jpg
Και οι Φινλανδοί τρελάθηκαν... Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η νέα πρόταση που καταθέτουν σχετικά με τις εγγυήσεις και η οποία συνοψίζεται στο εξής: Θέλουν να μπει σε holding στο Λουξεμβούργο η δημόσια ελληνική περιουσία για να μας δανείσουν!

Αναλυτικά, η Φινλανδία πρότεινε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε μία εταιρεία holding στο Λουξεμβούργο ως διασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που έχει έρθει σε γνώση του.

Στο έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη μορφή non paper στις χώρες της Ευρωζώνης, οι Φιλανδοί περιγράφουν με ποιο τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία του Λουξεμβούργου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για τα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding (AHC), αλλά αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος. "Αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της AHC δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιοκτησία των μετοχών σε θεματοφυλακή μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη", αναφέρει το έγγραφο.

Το σχέδιο επισημαίνει ακόμη ότι είναι δυνατή η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται, για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως διασφάλιση για τα δάνεια. "Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα κάνει και την αποτίμηση και τη ρευστοποίηση τους πολύ ευκολότερη", αναφέρει το έγγραφο.

Το δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί επίμαχο στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας έχει απορρίψει σθεναρά την παροχή εγγυήσεων με τη μορφή δημόσιας γης ή μετοχών επιχειρήσεων. Αναφέρει, επίσης, το Ρόιτερς ότι η πρόταση αυτή είναι μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο τηλεφωνικών διασκέψεων στην Ευρωζώνη.
Read more...

Και επισήμως η νέα Alpha-Eurobank

Συνέργιες 650 εκατ. ευρώ το χρόνο


http://img.protothema.gr/96069C37F5B8E0C7476FFB943701E2C0.jpg

Και το όνομα αυτής Alpha - Eurobank, με σήμα το κλασσικό σύμβολο της παλιάς Τράπεζας Πίστεως!

Για το σούπερ deal που δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με την σφραγίδα του Paramount, fund του Κατάρ το οποίο άμεσα θα βάλει μισό δισεκατομμύριο ευρώ στο νέο σχήμα, μίλησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Χίλτον οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, με επικεφαλής από πλευράς της Alpha Bank τον πρόεδρο Γιάννη Κωστόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Ματζούνη, ενώ την Eurobank εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Τίμος Χρστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Νανόπουλος.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, το Κατάρ θα εισφέρει το συγκεκριμένο ποσό μέσα από την έκδοση Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Τίτλων (MCN’s), ενώ θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobanκ, ενώ το νέο σχήμα θα έχει ως «πυλώνες» τρεις κύριους μετόχους που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και η Paramount Services Holding Limited, ο καθένας από τους οποίους υποστηρίζει, τόσο τη συγχώνευση όσο και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στο νέο σχήμα, το Κατάρ θα έχει το 17% των μετοχών, το 13% θα ανήκει στον όμιλο Λάτση και το 4% στον κ. Γιάννη Κωστόπουλο.

Ο νέος όμιλος, θα κατέχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε 8 χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, τη Ρουμάνια και τη Σερβία.

Ο νέος Όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ και θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να καθιερώσει την μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές.

Το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε για το 2010 κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Οι δύο τράπεζες υποστηρίζουν ότι από τη συγχώνευση οι συνέργιες που προκύπτουν είναι της τάξης των 650 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 10,6%, καθώς δημιουργείται συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επίπτωση της απομείωσης των ομολόγων, λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι της τάξης των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ συνδιευθύνοντες σύμβουλοι αναλαμβάνουν από την Alpha Bank ο κ. Δημήτρης Ματζούνης, με ευθύνη τις κεντρικές λειτουργικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ελέγχου, και από την Eurobank ο κ. Νίκος Νανόπουλος, με ευθύνη τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε όλη την επίσημη ανακοίνωση για το deal.
Read more...

Κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος «βλέπει» η Αντιπολίτευση

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Για λάθη, αστοχίες και κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε λόγο για μία δύσκολη χρονιά για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, «λόγω των λαθών, των παλινωδιών και των αστοχιών που έγιναν κατά την οργάνωση και διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τις χαμηλές επιδόσεις (μόλις ένας στους έξι τελικά περνά στη σχολή της επιλογής του), αλλά και την κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος».

Ο κ.Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στα κενά εκπαιδευτικών λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να ενεργοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανακοίνωση των αποσπάσεων και την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ τονίζει ότι «με την δημοσιοποίηση των βάσεων ολοκληρώνεται μία ψυχοφθόρα διαδικασία που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια».

Προσθέτει ότι «οι μελλοντικοί φοιτητές θα φοιτήσουν σε σχολές εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχαν κατά νου όταν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους, με άγνωστο πρόγραμμα μαθημάτων, με πολλαπλούς κύκλους σπουδών, με σπουδές κατακερματισμένες, χωρίς δωρεάν συγγράμματα και με δίδακτρα. Θα εγγραφούν σε πανεπιστήμια - Ανώνυμες Εταιρείες, που θα παράγουν ευέλικτους και αναλώσιμους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, τεχνοκράτες μιας χρήσης και όχι επιστήμονες με ευρεία επιστημονική συγκρότηση και κριτική σκέψη».

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εμπορευματοποίηση της Παιδείας και για την είσοδο των επιχειρήσεων σε σχολεία και σχολές.

«Η ανακοίνωση για τις βάσεις δεν δείχνει ποσά παιδιά δεν θα πάνε στις σχολές τους επειδή το οικογενειακό εισόδημα δεν το επιτρέπει, δεν δείχνει τα έξοδα που χρειάζεται ένας νέος φοιτητής σήμερα για να σπουδάσει, δεν δείχνει πόσοι φοιτητές αναγκάζονται να ψάξουν για σπίτι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας υποδομών σε στέγαση και σίτιση. Δεν δείχνει συνολικά τον κόπο και τις θυσίες της λαϊκής οικογένειας σε συνθήκες κρίσης, να σπουδάσει τα παιδιά της».

«Τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν τα γράμματα που πρέπει, πράγμα που φάνηκε και στις Εισαγωγικές Εξετάσεις όπου οι βάσεις ήταν πολύ χαμηλά» τονίζει ο ΛΑΟΣ.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επέκρινε το υπουργείο Παιδείας, διότι όπως είπε οι εξετάσεις φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και ολοκληρώθηκαν πιο αργά. Έκανε λόγο επίσης, για τα κενά των καθηγητών στα σχολεία, για τις συνεχείς αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών και για «το μόνιμο φαινόμενο να ξεκινά το σχολικό έτος χωρίς να έχουν βιβλία οι μαθητές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα σκαριά «γάμος» Vodafone - Wind


newpost.gr
Στα σκαριά «γάμος» Vodafone - Wind
Σημαντικές εξελίξεις είναι έτοιμες να σημειωθούν και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, αφού πολύ κοντά στην εξαγορά της WIND είναι η Vodafone, σύμφωνα με το protothema.gr, χωρίς όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους μετόχους των δύο εταιριών έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες περίπου και αυτή την στιγμή συζητούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Η εξαγορά της WIND από την Vodafone θα δημιουργήσει μια εταιρία η οποία θα κοντράρει στα ίσια την Cosmote στην εσωτερική αγορά αφού οι δύο εταιρίες θα ελέγχουν περίπου το 50% της αγοράς η κάθε μια.

Σύμφωνα με στελέχη της Wind, πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι η συγχώνευση των δύο εταιριών και όχι η εξαγορά της Wind από τη Vodafone. Πρόσθεταν επίσης ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου σχήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγχώνευση αυτή θα προκαλέσει την απώλεια πάνω από 1.000 θέσεων εργασίας και στις δύο εταιρίες, με τους μετόχους της WIND να επεξεργάζονται σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους τους, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα αφού πρώτα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η επιτροπή ανταγωνισμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε..

Το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Vodafone για την εξαγορά της Wind θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: protothema.gr/Newpost

Read more...

Συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά την Τρίτη με αντικείμενο τις συζητήσεις με την τρόικα

Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΔ

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά θα έχει το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη συνάντηση, που θα γίνει στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον κ. Σαμαρά «για το πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου».

Τη Δευτέρα ξεκίνησε ο επίσημος έλεγχος της τρόικας, εν όψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, του -παλαιού- δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Στις συναντήσεις είναι παρόντες οι κ.κ. Ματίας Μορς (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Μπομπ Τράα από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, η οποία απειλεί με εκτροχιασμό την πορεία υλοποίησης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Βερολίνο ο Παπανδρέου τέλη Σεπτέμβρη









Στο Βερολίνο ο Παπανδρέου τέλη Σεπτέμβρη
Επίσκεψη στο Βερολίνο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, πιθανώς στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος».

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον της Γερμανίας για επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο μενού των συζητήσεων Παπανδρέου - Μέρκελ αναμένεται -κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις- να βρεθούν επίσης τα θέματα της αναταραχής που προκάλεσε στην ευρωζώνη η επίθεση των αγορών στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ευρωομόλογο (στο οποίο πάντως η αντίσταση της γερμανικής πλευράς παραμένει σθεναρή), καθώς επίσης η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, καθώς και για την ακριβή ατζέντα, δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές. Η επίσκεψη προετοιμάζεται με απόλυτη μυστικότητα.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο Έλληνας ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, όπου και προτίθεται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο βασικός όγκος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου. Μία από τις ημερομηνίες που συζητείται για την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο είναι η 27η Σεπτεμβρίου.


Πηγή: in.gr/ Βήμα

Read more...

Έρχεται ...αγριεμένη η Τρόικα

Νέος γύρος με ασφυκτικές πιέσεις για την 6η δόση


http://img.protothema.gr/7F3DF9D1100B5F2A4987F3504F5486DB.jpg

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, σκληρών όσο και κρίσιμων, ξεκινά σε λίγες ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής της Τρόικας, που καταφθάνουν στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Την … μπαγκέτα των διαπραγματεύσεων κρατούν οι ισχυροί παράγοντες της Τρόικας, κύριοι Ματθίας Μορς (εκ μέρους της ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Οι οποίοι αναμένεται σε πρώτη φάση να ενημερωθούν από τα στελέχη του κλιμακίου της Τρόικας που βρίσκονται εδώ και μέρες στη χώρα μας και εν συνεχεία θα κάτσουν στο τραπέζι με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος όλων είναι να αποφευχθεί πάση θυσία μια ενδεχόμενη αρνητική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομικής «ανάταξης», καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την υλοποίηση του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας μας πριν καν αυτό ξεκινήσει!

Παρ’ ολ’ αυτά, οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες της Τρόικας να ανησυχούν για την «παράλυση», όπως ήδη την έχουν χαρακτηρίσει, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομία και ήδη υπονομεύει όλους τους στόχους.

Ιδιαίτερα οι κύριοι Τόμσεν και Μαζούχ εμφανίζονται εξόχως προβληματισμένοι για την πορεία υλοποίησης και την μη επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, την οποία αρνούνται να αποδώσουν αποκλειστικά στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση!

Iιδιαίτερα θορυβημένοι εμφανίζονται για τρεις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς που δεν βλέπουν να προχωρούν. Ο λόγος για το περιβόητο ενιαίο μισθολόγιο, την κατάργηση δημόσιων φορέων και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτούς τους τομείς θεωρείται βέβαιο πως θα επιμείνουν και θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση.

Κόντρα σε αυτά τα δεδομένα λοιπόν το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει μια «χρυσή φόρμουλα» και κυρίως να επιτύχει αυτό που ήδη έχει περιγράψει, με δηλώσεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλαδή τον επανακαθορισμό του χρονοδιαγράμματος αλλά κυρίως των στόχων του προγράμματος προσαρμογής ή ότι ενδεχομένως θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι προφανές πως τα νούμερα «δεν βγαίνουν» και η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει την πρόβλεψη για ύφεση 3,5% φέτος, (αναμένεται ακόμα και να ξεπεράσει το 5%!).

Γι’ αυτό θα ζητήσει από τους Τροικανούς να αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα (μείωση στο 7,6% του ΑΕΠ), καθώς σε διαφορετική περίπτωση η «συνταγή» είναι η επιβολή και ΝΕΩΝ μέτρων. Δύσκολο πια να το χειριστεί κάτι τέτοιο πολιτικά εδώ που έχουμε φτάσει …

Πάντως οι προβλέψεις δεν είναι με το μέρος των κυβερνώντων! Κυρίως γιατί δεν μπορούν να αποφασίσουν τα μέλη της Τρόικας για οποιαδήποτε αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος. Αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Ευρωπαίων πιστωτών μας και κυρίως του Επίτροπου Όλι Ρεν, που για να μην ξεχνιόμαστε μόλις το Σάββατο έσπευσε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για νέες «πωλήσεις/εγγυήσεις» εκ μέρους της χώρας μας για να καμφθούν οι ενστάσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων που ακόμα δεν βλέπουν με καλό μάτι τη – νέα – «ελληνική διάσωση» …

Read more...

Για βιασμό από τον Καντάφι μιλούν οι «αμαζόνες» σωματοφύλακες του

Από τον ίδιο και τον περιβάλλον του

Η ψυχολόγος υποστηρίζει πως πέντε γυναίκες της «φρουράς» του Καντάφι της διηγήθηκαν περιστατικά βιασμού από τον Καντάφι και τον περιβάλλον του
Η ψυχολόγος υποστηρίζει πως πέντε γυναίκες της «φρουράς» του Καντάφι της διηγήθηκαν περιστατικά βιασμού από τον Καντάφι και τον περιβάλλον του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βαλέτα
Βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση από τον Καντάφι και «προώθηση» στους γιους και τους υφισταμένους του φέρονται να ανέφεραν σε ψυχολόγο πέντε γυναίκες που ήταν μέλη του τάγματος των σωματοφυλακών του, σύμφωνα με εφημερίδα της Μάλτας.

Η ψυχολόγος υποστηρίζει πως οι αναφορές είναι μέρος του φακέλου των υποθέσεων που θα παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του λιβυκού στρατού κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης.

Μιλώντας στην Times of Malta, η ψυχολόγος Σεχάμ Σεργκέουα υποστήριξε πως μια από τις «αμαζόνες» δήλωσε πως την εκβίασαν να ενταχθεί στην ομάδα των σωματοφυλάκων, απειλώντας την πως σε αντίθετη περίπτωση ο αδελφός της θα κατέληγε στη φυλακή.
«Της είπαν πως ή θα γίνει σωματοφύλακας ή ο αδελφός της θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή με την κατηγορία ότι συνελήφθη με ναρκωτικά καθώς γύριζε από ταξίδι στη Μάλτα» είπε η Σεργκέουα.
Η ψυχολόγος αναφέρει επίσης πως η ίδια γυναίκα της είπε πως την έδιωξαν το πανεπιστήμιο και την είπαν πως θα μπορούσε να επιστρέψει μόνο με επέμβαση του ίδιου του Καντάφι, λέγοντάς της πως πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ακόμα και για AIDS.
«Όταν συναντήθηκε τελικά με τον Καντάφι την υποδέχτηκε με τις πιτζάμες. Αρνήθηκε τις προτάσεις του και εκείνος την βίασε», είπε η ψυχολόγος.

Η Σερκέουα υποστήριξε πως στις υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί, οι γυναίκες έπεφταν πρώτα θύματα του Καντάφι, και έπειτα «παραδίδονταν» σε κάποιον από τους γιους του, πριν καταλήξουν σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όλες οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - «Βουτιά» μέχρι και 2000 μονάδες

Αγωνία τέλος


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε λίγη ώρα πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τα πρώτα στοιχεία πρατηρείται θεαματική πτώση βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμη και σε υψηλόβαθμες, περιζήτητες σχολές, όπως οι πολυτεχνικές ή οι ιατρικές.

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90%


ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90%

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α)


ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΕΩΝ 2010-2011

Για Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα (Ημερήσια) του 90%

Για Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα (Ημερήσια) του 10%

Για Τεχνολογικά Ιδρύματα (Ημερήσια) του ΕΠΑΛΑ’

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο).

Tα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Φέτος θα υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων, (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ. Γι' αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα «διαβάζουν» τις βάσεις.

Πρέπει να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν. Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν να τυπώσουν από το Διαδίκτυο το μηχανογραφικό τους, όπως το υπέβαλαν για να είναι πιο εύκολο το «διάβασμα» των βάσεων.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...