Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Και επισήμως η νέα Alpha-Eurobank

Συνέργιες 650 εκατ. ευρώ το χρόνο


http://img.protothema.gr/96069C37F5B8E0C7476FFB943701E2C0.jpg

Και το όνομα αυτής Alpha - Eurobank, με σήμα το κλασσικό σύμβολο της παλιάς Τράπεζας Πίστεως!

Για το σούπερ deal που δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με την σφραγίδα του Paramount, fund του Κατάρ το οποίο άμεσα θα βάλει μισό δισεκατομμύριο ευρώ στο νέο σχήμα, μίλησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Χίλτον οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, με επικεφαλής από πλευράς της Alpha Bank τον πρόεδρο Γιάννη Κωστόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Ματζούνη, ενώ την Eurobank εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Τίμος Χρστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Νανόπουλος.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, το Κατάρ θα εισφέρει το συγκεκριμένο ποσό μέσα από την έκδοση Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Τίτλων (MCN’s), ενώ θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobanκ, ενώ το νέο σχήμα θα έχει ως «πυλώνες» τρεις κύριους μετόχους που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και η Paramount Services Holding Limited, ο καθένας από τους οποίους υποστηρίζει, τόσο τη συγχώνευση όσο και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στο νέο σχήμα, το Κατάρ θα έχει το 17% των μετοχών, το 13% θα ανήκει στον όμιλο Λάτση και το 4% στον κ. Γιάννη Κωστόπουλο.

Ο νέος όμιλος, θα κατέχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε 8 χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, τη Ρουμάνια και τη Σερβία.

Ο νέος Όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ και θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να καθιερώσει την μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές.

Το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε για το 2010 κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Οι δύο τράπεζες υποστηρίζουν ότι από τη συγχώνευση οι συνέργιες που προκύπτουν είναι της τάξης των 650 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 10,6%, καθώς δημιουργείται συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επίπτωση της απομείωσης των ομολόγων, λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι της τάξης των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ συνδιευθύνοντες σύμβουλοι αναλαμβάνουν από την Alpha Bank ο κ. Δημήτρης Ματζούνης, με ευθύνη τις κεντρικές λειτουργικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ελέγχου, και από την Eurobank ο κ. Νίκος Νανόπουλος, με ευθύνη τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε όλη την επίσημη ανακοίνωση για το deal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: