Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Έρχεται ...αγριεμένη η Τρόικα

Νέος γύρος με ασφυκτικές πιέσεις για την 6η δόση


http://img.protothema.gr/7F3DF9D1100B5F2A4987F3504F5486DB.jpg

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, σκληρών όσο και κρίσιμων, ξεκινά σε λίγες ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής της Τρόικας, που καταφθάνουν στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Την … μπαγκέτα των διαπραγματεύσεων κρατούν οι ισχυροί παράγοντες της Τρόικας, κύριοι Ματθίας Μορς (εκ μέρους της ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Οι οποίοι αναμένεται σε πρώτη φάση να ενημερωθούν από τα στελέχη του κλιμακίου της Τρόικας που βρίσκονται εδώ και μέρες στη χώρα μας και εν συνεχεία θα κάτσουν στο τραπέζι με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος όλων είναι να αποφευχθεί πάση θυσία μια ενδεχόμενη αρνητική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομικής «ανάταξης», καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την υλοποίηση του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας μας πριν καν αυτό ξεκινήσει!

Παρ’ ολ’ αυτά, οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες της Τρόικας να ανησυχούν για την «παράλυση», όπως ήδη την έχουν χαρακτηρίσει, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομία και ήδη υπονομεύει όλους τους στόχους.

Ιδιαίτερα οι κύριοι Τόμσεν και Μαζούχ εμφανίζονται εξόχως προβληματισμένοι για την πορεία υλοποίησης και την μη επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, την οποία αρνούνται να αποδώσουν αποκλειστικά στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση!

Iιδιαίτερα θορυβημένοι εμφανίζονται για τρεις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς που δεν βλέπουν να προχωρούν. Ο λόγος για το περιβόητο ενιαίο μισθολόγιο, την κατάργηση δημόσιων φορέων και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτούς τους τομείς θεωρείται βέβαιο πως θα επιμείνουν και θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση.

Κόντρα σε αυτά τα δεδομένα λοιπόν το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει μια «χρυσή φόρμουλα» και κυρίως να επιτύχει αυτό που ήδη έχει περιγράψει, με δηλώσεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλαδή τον επανακαθορισμό του χρονοδιαγράμματος αλλά κυρίως των στόχων του προγράμματος προσαρμογής ή ότι ενδεχομένως θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι προφανές πως τα νούμερα «δεν βγαίνουν» και η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει την πρόβλεψη για ύφεση 3,5% φέτος, (αναμένεται ακόμα και να ξεπεράσει το 5%!).

Γι’ αυτό θα ζητήσει από τους Τροικανούς να αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα (μείωση στο 7,6% του ΑΕΠ), καθώς σε διαφορετική περίπτωση η «συνταγή» είναι η επιβολή και ΝΕΩΝ μέτρων. Δύσκολο πια να το χειριστεί κάτι τέτοιο πολιτικά εδώ που έχουμε φτάσει …

Πάντως οι προβλέψεις δεν είναι με το μέρος των κυβερνώντων! Κυρίως γιατί δεν μπορούν να αποφασίσουν τα μέλη της Τρόικας για οποιαδήποτε αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος. Αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Ευρωπαίων πιστωτών μας και κυρίως του Επίτροπου Όλι Ρεν, που για να μην ξεχνιόμαστε μόλις το Σάββατο έσπευσε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για νέες «πωλήσεις/εγγυήσεις» εκ μέρους της χώρας μας για να καμφθούν οι ενστάσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων που ακόμα δεν βλέπουν με καλό μάτι τη – νέα – «ελληνική διάσωση» …

Δεν υπάρχουν σχόλια: