Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Οι Φινλανδοί τρελάθηκαν!

Νέα πρόταση για τις εγγυήσεις


http://img.protothema.gr/93B7F0D5937F1053E598D11C87E8ACE2.jpg
Και οι Φινλανδοί τρελάθηκαν... Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η νέα πρόταση που καταθέτουν σχετικά με τις εγγυήσεις και η οποία συνοψίζεται στο εξής: Θέλουν να μπει σε holding στο Λουξεμβούργο η δημόσια ελληνική περιουσία για να μας δανείσουν!

Αναλυτικά, η Φινλανδία πρότεινε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε μία εταιρεία holding στο Λουξεμβούργο ως διασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που έχει έρθει σε γνώση του.

Στο έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη μορφή non paper στις χώρες της Ευρωζώνης, οι Φιλανδοί περιγράφουν με ποιο τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία του Λουξεμβούργου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για τα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding (AHC), αλλά αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος. "Αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της AHC δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιοκτησία των μετοχών σε θεματοφυλακή μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη", αναφέρει το έγγραφο.

Το σχέδιο επισημαίνει ακόμη ότι είναι δυνατή η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται, για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως διασφάλιση για τα δάνεια. "Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα κάνει και την αποτίμηση και τη ρευστοποίηση τους πολύ ευκολότερη", αναφέρει το έγγραφο.

Το δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί επίμαχο στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας έχει απορρίψει σθεναρά την παροχή εγγυήσεων με τη μορφή δημόσιας γης ή μετοχών επιχειρήσεων. Αναφέρει, επίσης, το Ρόιτερς ότι η πρόταση αυτή είναι μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο τηλεφωνικών διασκέψεων στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: