Μετά την ανακοίνωση των βάσεων
- (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Για λάθη, αστοχίες και κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε λόγο για μία δύσκολη χρονιά για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, «λόγω των λαθών, των παλινωδιών και των αστοχιών που έγιναν κατά την οργάνωση και διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τις χαμηλές επιδόσεις (μόλις ένας στους έξι τελικά περνά στη σχολή της επιλογής του), αλλά και την κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος».
Ο κ.Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στα κενά εκπαιδευτικών λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να ενεργοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανακοίνωση των αποσπάσεων και την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία.
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ τονίζει ότι «με την δημοσιοποίηση των βάσεων ολοκληρώνεται μία ψυχοφθόρα διαδικασία που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια».
Προσθέτει ότι «οι μελλοντικοί φοιτητές θα φοιτήσουν σε σχολές εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχαν κατά νου όταν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους, με άγνωστο πρόγραμμα μαθημάτων, με πολλαπλούς κύκλους σπουδών, με σπουδές κατακερματισμένες, χωρίς δωρεάν συγγράμματα και με δίδακτρα. Θα εγγραφούν σε πανεπιστήμια - Ανώνυμες Εταιρείες, που θα παράγουν ευέλικτους και αναλώσιμους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, τεχνοκράτες μιας χρήσης και όχι επιστήμονες με ευρεία επιστημονική συγκρότηση και κριτική σκέψη».
Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εμπορευματοποίηση της Παιδείας και για την είσοδο των επιχειρήσεων σε σχολεία και σχολές.
«Η ανακοίνωση για τις βάσεις δεν δείχνει ποσά παιδιά δεν θα πάνε στις σχολές τους επειδή το οικογενειακό εισόδημα δεν το επιτρέπει, δεν δείχνει τα έξοδα που χρειάζεται ένας νέος φοιτητής σήμερα για να σπουδάσει, δεν δείχνει πόσοι φοιτητές αναγκάζονται να ψάξουν για σπίτι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας υποδομών σε στέγαση και σίτιση. Δεν δείχνει συνολικά τον κόπο και τις θυσίες της λαϊκής οικογένειας σε συνθήκες κρίσης, να σπουδάσει τα παιδιά της».
«Τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν τα γράμματα που πρέπει, πράγμα που φάνηκε και στις Εισαγωγικές Εξετάσεις όπου οι βάσεις ήταν πολύ χαμηλά» τονίζει ο ΛΑΟΣ.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επέκρινε το υπουργείο Παιδείας, διότι όπως είπε οι εξετάσεις φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και ολοκληρώθηκαν πιο αργά. Έκανε λόγο επίσης, για τα κενά των καθηγητών στα σχολεία, για τις συνεχείς αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών και για «το μόνιμο φαινόμενο να ξεκινά το σχολικό έτος χωρίς να έχουν βιβλία οι μαθητές».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου