Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Οδοιπορικό στα νησιά της Παναγίας


newpost.gr
Οδοιπορικό στα νησιά της Παναγίας
Εκατοντάδες περίλαμπρες εκκλησίες, μοναστήρια και ταπεινά ξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο, μετατρέποντας το Αιγαίο σε ένα απέραντο πανηγύρι.

Όπου κι αν βρίσκεστε, κάποιο πανηγύρι θα γίνεται κοντά σας, στο ίδιο πνεύμα, αλλά τελείως διαφορετικό από αυτό που οργανώνεται στο απέναντι νησί. Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό οδοιπορικό στα νησιά και στις εκκλησίες που γιορτάζουν:

Στην Τήνο, η Μεγαλόχαρη αποτελεί πανελλήνιο προσκύνημα.

Στην Πάρο, η Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, έχει ήδη συμπληρώσει 17 αιώνες ζωής.

Στη Μύκονο, η Πανάρχα, η περίφημη Παραπορτιανή, το θαύμα της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής. Μια άλλη Παναγία, η Τουρλιανή, γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Στη Σαντορίνη, η Παναγιά Επισκοπή ή Παναγιά της Γωνιάς χτίστηκε τον 11ο αιώνα.

Στη Νάξο, η Παναγιά Απεραθίτισσα και το παλαιό μοναστήρι στην Αγιά.

Στη Σέριφο, στο χωριό Παναγιά η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, η οποία χτίστηκε ανάμεσα στο 950 και στο 1000 μ. Χ.

Στη Σίφνο, το μοναστήρι με το περίεργο όνομα Παναγιά «Τόσο Νερό», όπου γίνεται γνήσιο νησιώτικο πανηγύρι.

Στην Άνδρο, η Παναγιά η Θαλασσινή, ένα εκκλησάκι πάνω στον βράχο, μέσα στη θάλασσα. Εδώ το έθιμο στο πανηγύρι είναι να παίζουν τα βιολιά ως την ανατολή του ηλίου και να προσφέρονται η παραδοσιακή ανδριώτικη ομελέτα «φρουτάλια» και το ποτό σουμάδα.

Στην Αμοργό, η Παναγιά Πανωχωριανή.

Στην Ιο, η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα, όπου στήνεται μεγάλο πανηγύρι.

Στην Κέα, το μοναστήρι της Παναγιάς της Καστριανής, δίπλα στον Οτζιά, το προσκύνημα των απανταχού Τζιωτών. Είναι χτισμένο σε απότομο θαλασσοδαρμένο βράχο μέσα σε ένα τοπίο επιβλητικό λόγω της αγριότητάς του.

Στην Κίμωλο, η Παναγία η Οδηγήτρια.

Στην Κύθνο, το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, στη Χώρα. Στο πανηγύρι προσφέρονται ντομάτες γεμιστές, κρέας ψητό και γίνεται τρικούβερτο γλέντι. Ακόμη μεγαλύτερο πανηγύρι όμως γίνεται στην Παναγιά την Κανάλα, την προστάτιδα των Κυθνίων.

Στη Φολέγανδρο, η εκκλησία της Κοιμήσεως, το έμβλημα του νησιού, όπου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι και στήνεται κοινό τραπέζι για όλους τους πανηγυριώτες.

Στη Δονούσα, στο γλέντι προσφέρεται το «πατατάτο», κρέας κοκκινιστό με πατάτες.

Στη Σχοινούσα, η Παναγιά η Ακαθή. Το γλέντι αρχίζει την παραμονή και κρατάει δύο ημέρες. Σε κοινό τραπέζι προσφέρεται μοσχάρι κοκκινιστό.

Στην Ηρακλειά, τα έξοδα για το κρέας με πιλάφι και το κρασί αναλαμβάνει ο «πανηγυράς».

Στα Κουφονήσια, η λειτουργία γίνεται στο Κάτω Κουφονήσι, στο μικρό εκκλησάκι του μόλου, και το γλέντι στο Πάνω Κουφονήσι.

Στην Αστυπάλαια, η Παναγία η Πορταΐτισσα, όπου στο τριήμερο γλέντι προσφέρεται «λαμπριανός», που είναι αρνί γεμιστό.

Στη Λέρο, η Παναγιά του Κάστρου. Οι προσκυνητές πηγαίνουν στον εσπερινό ανεβαίνοντας εκατοντάδες σκαλοπάτια. Κατόπιν ακολουθεί γλέντι.

Στη Νίσυρο, η Παναγιά η Σπηλιανή, προστάτιδα του νησιού. Στο πανηγύρι παίρνει μέρος όλο το νησί.

Στην Πάτμο, η Παναγιά η Ελεημονήτρα.

Στην Κάλυμνο, η Παναγιά η Κυρα-Ψηλή.

Στην Κάρπαθο, η πιο φημισμένη εκκλησία του νησιού, η Παναγία του χωριού Μενετές. Σ' αυτό το νησί τα πανηγύρια διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χρώμα.

Στην Κάσο, το πανηγύρι της Πέρα Παναγιάς είναι το ραντεβού των ξενιτεμένων Κασιωτών, που φθάνουν τον Δεκαπενταύγουστο από τα πέρατα του κόσμου. Σερβίρονται τα ονομαστά κασιώτικα ντολμαδάκια και το πιλάφι, ενώ το γλέντι ανάβουν τα παραδοσιακά κασιώτικα όργανα, η λύρα και το λαούτο.

Στα Ψαρά, το δυσπρόσιτο μοναστήρι της Κοιμήσεως, ένα από τα πιο ονομαστά μεταβυζαντινά μνημεία του Αιγαίου.

Στον Αϊ-Στράτη γίνονται παραδοσιακό γλέντι και χοροί.

Στην Ικαρία, γίνεται γλέντι στο Γιαλισκάρι με λαϊκά όργανα και ικαριώτικο χορό, καθώς και στο χωριό Ακαμάτρα. Επίσης στο παλαιό κεφαλοχώρι Χριστός Ραχών, όπου προσφέρονται κατσικίσιο κρέας, ζωμός και ψητά.

Στη Λέσβο, στην Πέτρα, το «κισκέσι», ταύρος βρασμένος με σιτάρι, μοιράζεται στους προσκυνητές.

Στη Λήμνο, στη Μύρινα και στα χωριά Παναγιά και Τσιμάνδρια.

Στη Σάμο, στον Αγιο Κωνσταντίνο και στους Βουρλιώτες, το χωριό με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού στο νησί. Προσφέρεται η «γιορτή», κρέας βρασμένο με χοντραλεσμένο στάρι.

Στη Χίο, στον Βροντάδο η Παναγία Ερυθιανή, στα Καρδάμυλα, στις Καρυές, στα Μεστά, στο μαστιχοχώρι Μένητα, στο Πυργί, όπου χορεύεται ο «πυργούσικος».


Read more...

Παπανδρέου: «Oι θυσίες πιάνουν τόπο» - Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

newpost.gr









Παπανδρέου: «Oι θυσίες πιάνουν τόπο» - Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»
Μηνύματα ελπίδας έστειλαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα - μέρα γιορτής για τη Χριστιανοσύνη.


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη Σκιάθο, όπου όπου χθες προσκύνησε στην ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση, ανάφερε: «Οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο. Όχι μόνο θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα» και δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια συνέχισης των μεγάλων αλλαγών για να μπορέσει η Ελλάδα να στέκεται γερά στα δικά της πόδια.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του έστειλε το δικό του μήνυμα ελπίδας πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει. «Η πατρίδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά θα τα βγάλει πέρα υπό τη σκέπη και τη δύναμη της Παναγιάς», είπε από την ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Ημαθία, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και σημείωσε πως στους Ελληνες δεν ταιριάζει η μεμψιμοιρία και η μοιρολατρία. Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επισήμανε ότι στην Ευρώπη δεν ταιριάζει η μισαλλοδοξία, αλλά η αλληλεγγύη και η ενότητα.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε με τη σειρά του κατά την επίσκεψή του στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, (Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου): «Η Υπέρμαχος Στρατηγός πάντα βοηθούσε το έθνος σε στιγμές κρίσης. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα πρέπει να δεηθούμε για την εκ νέου βοήθειά της, από τη στιγμή που υπάρχει μία πλήρης ανεπάρκεια από τους κυβερνώντες. Η Παναγία να μας βοηθήσει».


Read more...

Ομόλογα αξίας 22 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα

Οι μεγαλύτερες από το 2010


Το 2010 η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 16,5 δισ. ευρώ
Το 2010 η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 16,5 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, διέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Οι αγορές, οι μεγαλύτερες από τον Μάιο του 2010 όταν η κρίση του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο αποκορύφωμα της, κράτησαν τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα και απέτρεψαν την κλιμάκωση της κρίσης.

Το 2010, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα ποσά που διατέθηκαν είναι μάλιστα πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Bloomberg που μιλούσαν για αγορές 15 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ επανενεργοποίησε μετά από τέσσερις μήνες τον μηχανισμό αγοράς ομολόγων, με σκοπό την αντιμετώπιση των ισχυρότατων πιέσεων που δέχθηκαν οι δύο χώρες, κυρίως όμως η Ιταλία.

Οι αγορές κράτησαν τα ιταλικά και ισπανικά spread στο 5%, ένα υψηλό αλλά γενικά διαχειρίσιμο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται πλέον από τον EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), όμως η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στην έκτακτη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις κυβερνήσεις ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...

Με νέο ωράριο από την Τρίτη οι δημόσιες υπηρεσίες

Αλλοι ρυθμοί για εργαζόμενους και πολίτες


Υπάλληλος χτυπάει κάρτα κατά την προσέλευσή της σε δημόσια υπηρεσία
Υπάλληλος χτυπάει κάρτα κατά την προσέλευσή της σε δημόσια υπηρεσία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε νέους ρυθμούς μπαίνει η δημόσια διοίκηση, καθώς σύμφωνα με τις επιταγές της εγκυκλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την Τρίτη 16 Αυγούστου ξεκινά το νέο ωράριο των εργαζομένων.

Το ωράριο των εργαζομένων στο Δημόσιο θα είναι πλέον 40 ώρες από τις 37,50 που ήταν έως τώρα και αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού (με εξαίρεση τα ωράρια, που καθορίζονται από ειδικές διατάξεις και προβλέπουν μειωμένο χρόνο εργασίας, όπως εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.λπ).

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των κλάδων Πληροφορικής, Χειριστών Η/Υ κ.λπ.

Σκοπός της νέας ρύθμισης του ωραρίου είναι η ανάγκη εξίσωσης των ωρών εργασίας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών και κυρίως αυτών που έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με το κοινό, καθώς και η κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, και τα λοιπά ΝΠΔΔ θα γίνεται από τις 9 έως τις 15.00.

Ειδικά στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται έως τις 14.30.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των δήμων, σε καθένα από τα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα με Παρασκευή από 08.00 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εκτός συνομιλιών αφήνουν Μέρκελ και Σαρκοζί το ευρω-ομόλογο

Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών


Ο Ν.Σαρκοζί και η Μέρκελ θα συναντηθούν στο Παρίσι
Ο Ν.Σαρκοζί και η Μέρκελ θα συναντηθούν στο Παρίσι (Φωτογραφία: APE )
Βερολίνο, Γερμανία
Χαμηλώνει ακόμα περισσότερο ο πήχυς των προσδοκιών από την έκτακτη συνάντηση Μέρκελ Σαρκοζί, την Τρίτη, αφού το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι το θέμα της έκδοσης ευρω-ομολόγου δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν θεωρεί πως τα ευρω-ομόλογα έχουν κάποιο νόημα και για αυτό δεν θα συζητηθεί το θέμα κατά την αυριανή συνάντηση» είπε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ανάλογη δήλωση έκανε και το Παρίσι τονίζοντας ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην αυριανή ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της έκδοσης ευρω-ομολόγου.

Το θέμα πάντως συζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Νικολά Σαρκοζί στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Η Ρώμη, που νιώθει πια «καυτή» την ανάσα των αγορών, εκφράζεται ανοικτά υπέρ των ευρωομολόγων.

«Εάν το ευρωομόλογο είχαν γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί την σταθερότητα των αγορών» είπε το Σάββατο (και) ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής στόχευε να καθησυχάσει τις αγορές, με τις Βρυξέλλες να ορκίζονται πως ουσιαστικά θα κάνουν το παν για να διαφυλάξουν το ευρώ και τους ηγέτες της Ευρωζώνης να δέχονται μέτρα που μέχρι πρότινος ήταν κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία.

Και όμως, τις επόμενες εβδομάδες οι αγορές άρχισαν να επιτίθενται πια στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, οδηγώντας την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σε επίσπευση των αποφάσεων για εφαρμογή λιτότητας.

Η Ιταλία όμως δεν είναι ούτε Ελλάδα, ούτε Ιρλανδία, ούτε Πορτογαλία: Οι μηχανισμοί στήριξης για την Ευρωζώνη, ο τρέχων EFSF και ο μελλοντικός ESM, δεν θα μπορούσαν να την διασώσουν -όπως επανέλαβε την Κυριακή στη Handelsblatt και ο (Γερμανός) επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ.

Θα ήταν λύση τότε μία επέκταση των κεφαλαίων των δύο μηχανισμών; Το Βερολίνο υποστηρίζει σθεναρά πως όχι, θεωρώντας πως θα έδινε πάτημα σε κερδοσκόπους για να δουν μέχρι πού θα έφτανε η Ευρωζώνη για να σώσει τα μέλη της.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ήταν ο τελευταίος σε μία σειρά θεωρούμενων «ειδικών» που υποστήριξε πως ή θα υπάρξει κάποιου είδους κοινός δανεισμός ή δεν θα υπάρχει καθόλου κοινό νόμισμα.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτ Όζμπορν -με το Λονδίνο να παραμένει μία από τις πιο... ευρωσκεπτιστικές ευρωπαϊκές πρωτεύσουσες- επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες πως η Ευρωζώνη πρέπει να αρχίζει να σκέφτεται ξανά το ζήτημα, με την ίδια τη Βρετανία φυσικά να μένει εκτός.

Η δημοσιονομική ένωση όμως είναι έννοια τοξική τόσο για το Βερολίνο όσο και για το Παρίσι, καθώς θα σήμαινε ότι οι πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης θα αναγκάζονταν να μοιράζονται το κόστος για να δανείζονται οι πιο «απείθαρχοι». Η λέξη μάλιστα που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για τη δημοσιονομική ένωση είναι ενδεικτική: «Ένωση μεταφοράς», δηλαδή μεταφοράς ζημιών από τους νότιους στους Γερμανούς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό


Read more...

Με λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή Παναγία Σουμελά

«Εδώ σε πιάνουν τα κλάματα»

Χιλιάδες πιστοί έχουν συρρεύσει στην ιστορική μονή
Χιλιάδες πιστοί έχουν συρρεύσει στην ιστορική μονή (Φωτογραφία: APE )
Αθήνα
Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε η Θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, στο όρος Μελά.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Παρίσταντο οι μητροπολίτες Δράμας Παύλος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και Ιαροσλάβλ και Ροστόφ Παντελεήμων.

Ο Παναγιότατος, προσερχόμενος στη Μονή, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που βρίσκονται εκτός της Μονής και τους περίπου 650 πιστούς στον περίβολό της.

Ο κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε κάλεσμα «ειρήνης και αγάπης προς όλο τον κόσμο», και αναφέρθηκε στο «ουράνιο μήνυμα της Ελπίδος και της Αισιοδοξίας» που δίνει η Θεοτόκος.

«Εδώ σε πιάνουν τα κλάματα και όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα», είπε χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Γιαροσλάφ και Ροστόφ κ. Παντελεήμονα και εξέφρασε την ευχή να συλλειτουργήσει κάποια στιγμή στην Παναγία Σουμελά με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Απευθυνόμενος στους αδελφούς Ποντίους, απανταχού της Γης, που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από το δορυφόρο του Hellas sat, ο Παναγιότατος έστειλε την Πατριαρχική του Ευλογία από το Μοναστήρι που «μιλάει στα τρίσματα της ψυχής σας και συγκλονίζει την ύπαρξή σας όπου και εάν ευρίσκεται».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον βουλευτή της ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, όπως και πέρυσι, ήταν παρών στο προσκύνημα, επικεφαλής πολυμελούς ομίλου προσκυνητών από τις γειτονικές Παρευξείνιες χώρες.

«Τον ευχαριστούμε, διότι διευκόλυνε το προσκύνημα όλων αυτών των ορθοδόξων πιστών αδελφών μας και ευχόμεθα να τους βλέπουμε και να συμπροσευχόμεθα εις το Ιστορικό Μοναστήρι της Σουμελά, εδώ, κάθε χρόνο τέτοια μέρα» είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Μοναδική στιγμή για τους περίπου 700 προσκυνητές, που ανέβηκαν σε υψόμετρο 1.200 για να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μέσα στη Μονή, αποτέλεσε η ερμηνεία ενός Ύμνου προς την Παναγιά από τον πρωτοψάλτη του Αγίου Νικολάου, Καλαμαριάς, υπό τους ήχους της Ποντιακής λύρας.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Τραπεζούντα φεστιβάλ ποντιακής λύρας, με τη συμβολική ονομασία «Η λύρα ενώνει τους λαούς».

Στο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, βουλευτή της ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδη, συμμετείχαν λυράρηδες και χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γεωργία και τη Ρωσία.

Το «παρών» στο φεστιβάλ, που διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα, έδωσαν ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...