Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αύξηση 50% το 2011 στα δάνεια από τον «κορβανά» του ΔΝΤ

Το μισό των κεφαλαίων στην Ευρώπη

(Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε κατά περισσότερο από 50% το 2011 το συνολικό ποσό που δάνεισε στα κράτη-μέλη του, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ίδρυμα την Τετάρτη. Από τους πόρους του ΔΝΤ που διοχετεύτηκαν σε 52 χώρες, το μεγαλύτερο μέρος πήγε σε τέσσερις ευρωπαϊκές -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου το σύνολο των δανείων που συνήψε το ΔΝΤ με τα κράτη μέλη του ανήλθε σε 142,2 δισ. δολάρια -αύξηση που, υπολογιζόμενη σε λογιστικές μονάδες του Ταμείου, τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (ΕΤΔ), ανέρχεται σε 53%.

Αυτό το σύνολο συνεχώς αυξάνεται: το 2007 ήταν κάτω από τα 15 δισ. δολάρια, το 2008 αυξήθηκε κατά 119%, το 2009 κατά 96%, και το 2010 κατά 43%.

Το ΔΝΤ έχει σήμερα συνάψει συμφωνίες δανεισμού προς 52 κράτη-μέλη, περισσότερα από το ένα τέταρτο του συνόλου. Όμως, τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, κάνουν χρήση του 55% των κεφαλαίων που έχει χορηγήσει ο οργανισμός με έδρα την Ουάσινκτον.

Το δάνειο προς την Ελλάδα το 2011 ήταν το μεγαλύτερο που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί από το ΔΝΤ, με 20,3 δισ. ευρώ, που υπερβαίνει σε ΕΤΔ τα ποσά που εισέπραξε η Βραζιλία κατά την περίοδο 2002-2003.

Αλλά το μεγαλύτερο δάνειο που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ παραμένει εκείνο του Μεξικού, μια γραμμή πίστωσης που η χώρα διαθέτει από τον Απρίλιο του 2009 και σήμερα ανέρχεται σε 73 δισ. δολάρια. Η χώρα δεν το χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής και δεν σκοπεύει να το πράξει.

Το 2011, το ΔΝΤ αύξησε επίσης σημαντικά τα δανειακά κεφάλαια του, με την έναρξη της ισχύος των «Νέων Διευρυμένων Συμφωνιών Δανεισμού», δεξαμενή που τροφοδοτείται από τα δάνεια 39 κρατών-μελών.

Οι πόροι για τις χώρες μέσων και υψηλών εισοδημάτων ανέρχονταν στις 30 Δεκεμβρίου σε 609 δισ. δολάρια, αφήνοντας στο ΔΝΤ την ικανότητα να δεσμεύσει περαιτέρω 386 δισ. δολάρια για τα κράτη μέλη του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

«Η ΕΘΝΙΚΗ δεν ζητά την ανάμειξη τρίτων για να χορηγήσει δάνεια!»









«Η ΕΘΝΙΚΗ δεν ζητά την ανάμειξη τρίτων για να χορηγήσει δάνεια!»
Αμέσως μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου για την άρνηση δανειοδότησης του ΔΟΛ από την «ΕΘΝΙΚΗ» και ως εκ τούτου δέχθηκε επιθέσεις από τα μέσα του Οργανισμού, κύκλοι προσκείμενοι στην διοίκηση της Εθνικής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσαν τα εξής:

«H ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ουδέποτε ζητά ανάμιξη τρίτων για χορήγηση δανείων। Για τα δάνεια αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας με συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες. Ούτε για το επίμαχο δάνειο του ΔΟΛ ζητήθηκε έγκριση από τρίτους. Πράγματι ο ΔΟΛ είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ, του ζητήθηκαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν και, ως εκ τούτου, δεν προχώρησε η διαδικασία έγκρισης του δανείου».
http://newpost.gr
Read more...

Οργή στους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ για τον ελιγμό Παπανδρέου

Απίθανοι διάλογοι για "ραγιάδες και πρίγκηπες"



http://img.protothema.gr/F39B671F8C48C8A2802204D52F825E92.jpg

Μόλις έγινε γνωστή η θέση Παπανδρέου για εκλογή του νέου προέδρου μετά τις εκλογές τα επιτελεία των κορυφαίων πήραν φωτιά. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και άλλα κορυφαία στελέχη έλεγαν σε συνεργάτες τους πως η λύση θα πρέπει να είναι καθαρή. Πως θα πρέπει να εκλεγεί τώρα και πρόεδρος και υποψήφιος πρωθυπουργός. Από τη βάση, σύμφωνα με το καταστατικό.Γιατί αν εκλεγεί υποψήφιος πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου παραμείνει πρόεδρος όλοι θεωρούν δεδομένο ότι το σχήμα θα αποτύχει. Πως το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί.

Μέσα στη συνεδρίαση σκληρή ήταν η στάση των στελεχών. "Πρόεδρε πήγαινε εσύ στις εκλογές αν θες να είσαι πρόεδρος" του είπε η Τόνια Αντωνίου. "Καθαρές λύσεις" ζήτησαν ακόμη ο Νίκος Σαλαγιάννης, η Συλβάνα Ράπτη, ο Γιάννης Μίχας, αλλά και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στη συνεδρίαση που συνεχίζεται τα αίματα έχουν ανάψει. "Δεν είμαστε ραγιάδες" διαμηνύουν μέλη του πολιτικού συμβουλίου, εννοώντας το πρόσφατο άρθρο του Νίκου Παπανδρέου για τους υπουργούς.

Η κα Αντωνίου σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να σκεφτεί την παράταξη και γι’ αυτό πρέπει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα. Συμπλήρωσε, δε, πως αν επιμείνει να παραμείνει του ΠΑΣΟΚ θα ήταν καλύτερο να είναι ο ίδιος υποψήφιος πρωθυπουργός. Η κα Αντωνίου μάλιστα εκτίμησε πως δεν θα είναι λίγοι οι βουλευτές εκείνοι που προβληματίζονται αν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι αν ο κ. Παπανδρέου παραμείνει πρόεδρος, ενώ έκανε γνωστό πως σε μια τέτοια περίπτωση η ίδια δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής.

Ο κ. Νίκος Σαλαγιάννηςεξαπέλυσε και αυτός τα βέλη του στον κ. Παπανδρέου: "Λειτουργήσατε ως δυνάστης και πρίγκιπας και σας έκανε κακό το άρθρο του αδελφού σας".

«Άρα είχε δίκιο ο αδελφός μου…»φέρεται να απάντησε ο κ. Παπανδρέου, εννοώντας προφανώς ότι αφού τον βλέπουν ως "πρίγκηπα", οι ίδιοι λειτουργούν ως "ραγιάδες".

"Ο αδερφός σας μίλησε σαν εκπρόσωπος δυναστείας και εσείς κυβερνήσατε το ΠΑΣΟΚ σαν απόλυτος κυρίαρχος" επισήμανε ο Νίκος Σαλαγιάννης, εννοώντας ότι τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου λειτουργούν σαν πρίγκηπες.

Τούτων δοθέντων όλοι αναμένουν τη δευτερολογία Παπανδρέου. Αν ο πρόεδρος του κόμματος επιμείνει όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και να μην επιμείνουν στη ψηφοφορία τα στελέχη που συμμετέχουν στο πολιτικό συμβούλιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθήσουν αντιδράσεις των κορυφαίων. Και αίτημα για άμεση σύγκληση της ΚΟ και του εθνικού συμβουλίου.

Το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα βρίσκεται στην κυριολεξία στην κόψη του ξυραφιού:

-Βουλευτές δηλώνουν πως δε θα είναι υποψήφιοι αν μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στη θέση του προέδρου.
-Και κορυφαία στελέχη αναζητούν άλλους δρόμους, μιλώντας ανοιχτά ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης.


Read more...

Παπανδρέου-Ψυχάρης: Όλα τα άπλυτα στη φόρα!









Παπανδρέου-Ψυχάρης: Όλα τα άπλυτα στη φόρα!
Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη με αφορμή αιχμές που άφησε ο πρώτος για «πόλεμο» εναντίον του εξαιτίας ενός δανείου που δεν έλαβε ο δημοσιογραφικός οργανισμός από την Εθνική Τράπεζα.

O κ. Παπανδρέου στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τα «συμφέροντα» που τον πολέμησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος είχε ζητήσει δάνειο 10 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει λειτουργικές ανάγκες του ΔΟΛ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ του τηλεφώνησε και τον ρώτησε τη γνώμη του για το δάνειο.

Η απάντηση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ότι εάν πληροί «τις προϋποθεσεις, να το πάρει». Τελικά, η Εθνική δεν έδωσε το δάνειο και από τότε άρχισε ένας πόλεμος με δημοσιεύματα εναντίον του κ. Παπανδρέου, όπως τόνισε ο ίδιος στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η απάντηση του Σταύρου Ψυχάρη ήρθε λίγο αργότερα:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου। Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»
http://newpost.gr
Read more...

Ο Γ.Παπανδρέου, ο ΔΟΛ και η αλήθεια

Στον απόηχο των δηλώσεων


Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Άτοπες και ανακριβείς είναι οι δηλώσεις του κ. Γ.Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη υπονόμευσε τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, καθώς η συγχώνευση είχε αποτύχει προτού ο ΔΟΛ απευθυνθεί στην Εθνική Τράπεζα για τη χορήγηση δανείου.

Η επίσημη πρόταση από την Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Bank πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank αρχικά αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας και στη συνέχεια οριστικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ΔΟΛ είχαν ταχθεί τότε υπέρ της συγχώνευσης, προτάσσοντας τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Η αποδοχή ή όχι της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από την Alpha Bank ήταν θέμα καθαρά ιδιωτικό, το οποίο αφορούσε μόνο τη διοίκηση των δύο τραπεζών.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Γ.Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Ψυχάρης σε δήλωση του ανέφερε:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

»Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

»Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

»Ο υπο αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπο ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο»!

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στη Γαλλία

«Eίμαι και εγώ Έλληνας»

Η πρωτοβουλία είναι συμβολική ένδειξη της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και την Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία είναι συμβολική ένδειξη της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και την Ελλάδα. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Ναντ, Γαλλία
Mε τον τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» η εφημερίδα «Ouest-France» παρουσιάζει ρεπορτάζ για την κινητοποίηση κατοίκων της Ναντ που θέλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων στην δύσκολη περίσταση όπου διέρχονται ζητώντας την ελληνική ιθαγένεια.

Η «έκκληση της Νάντης» εκφράζεται μέσω του ιστολογίου http://jesuisgrec.blogspot.com/ με το οποίο προωθείται μία αίτηση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, ως συμβολική ένδειξη της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει η εφημερίδα, με τη δραστηριοποίηση μιας ομάδας μελών της πολιτιστικής οργάνωσης πολιτών «Nantes est une Fete» (Η Ναντ είναι μία γιορτή).

Το σχετικό κείμενο με τίτλο «Eίμαι και εγώ Έλληνας» έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα παραμείνει για ακόμη ένα μήνα για τη συλλογή υπογραφών.

«Υπό το βάρος του υπέρογκου χρέους της, η Ελλάδα είναι δακτυλοδειχτούμενη και της επιβάλλεται μία άνευ προηγουμένου λιτότητα. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε μία τέτοια ταπείνωση απέναντι στον ελληνικό λαό ο οποίος κατηγορήθηκε για όλα τα δεινά και θεωρήθηκε συλλογικά ως υπαίτιος» λέει ο Λυκ Ντουγιάρ, καθηγητής από τη Ναντ που υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία προέρχεται από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιστολόγιο έχει ήδη δεχθεί 36.000 επισκέψεις και υπογραφές από την Ολλανδία, τις Φιλιππίνες, την Αλγερία και την Ουρουγουάη.

Ο σύμβουλος Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, Ευθύμης Αραβαντινός, έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στους Γάλλους της Ναντ ενώ για το θέμα της διπλής υπηκοότητας τους παρέπεμψε στα διπλωματικά προξενεία, ενημερώνοντάς τους ότι απαιτείται να έχει ζήσει κάποιος στην Ελλάδα.

«Λίγη σημασία έχει αυτό» απάντησε ο Λυκ Ντουγιάρ, «μοιάζει κάπως με τους διαδηλωτές του 1968 που δήλωναν Εβραίοι-Γερμανοί σε αλληλεγγύη με τον Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο αρχηγό μετά τις εκλογές ζήτησε ο Γιώργος

Δηλώνει ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος, αλλά...



http://img.protothema.gr/9AD197BCA1D0B81FFFFBBB7B514E9A2C.jpg

Tην απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Παπανδρέου αφορά στην εκλογή του διαδόχου του σε δυο φάσεις.

Πρώτα θα αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές της Άνοιξης, πιθανότατα από την ΚΟ εντός του Ιανουαρίου, και τον Ιούνιο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος με ψηφοφορία στη βάση.

Πάντως, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως ο Γιάννης Μίχας, ο Νίκος Σαλαγιάννης, η Τόνια Αντωνίου και η Σιλβάνα Ράπτη, ζητούν εκλογή του νέου Προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές και από την βάση του κόμματος.

Σε επίσημη ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιώργου Παπανδρέου, κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης να ξεκινήσουν διαδικασίες για την ανάδειξη νέου γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, νέων μελών του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και νέων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του έκανε αναδρομή στην κυβερνητική του θητεία και υπογράμμισε πως έπρεπε ως παράταξη να είχαν ονοματίσει τα συμφέροντα, αφού όπως είπε έχουν ονοματεπώνυμο.

Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση κατά του εκδότη του ΔΟΛ κ. Σταύρου Ψυχάρη, ισχυριζόμενος ότι είχε ζητήσει δάνειο από μεγάλη τράπεζα το οποίο, επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, δεν το έλαβε και γι’ αυτό ξεκίνησε αυτός να επιτίθεται στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τέταρτης, ο εκδότης του Βήματος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να απαντήσει γιατί ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει να τον δει από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης.

«Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Εθνικής αναφέρουν ότι ο ΔΟΛ είχε ζητήσει δάνειο, το οποίο δεν του δόθηκε, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες διασφαλίσεις. (Διαβάστε εδώ τι απαντούν κύκλοι της Εθνικής )

Σε παρέμβαση συμφερόντων που του κάνουν πόλεμο απέδωσε ο κ. Παπανδρέου και την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την AlphaBank.

Τέλος, σημείωσε πως έπρεπε να είχαν γίνει μεγάλες αλλαγές στην δικαιοσύνη και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της φημολογίας για τον αδελφό του, Νίκο Παπανδρέου και τις εικασίες ότι αυτός κερδίζει από τα CDS. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ουδέποτε εξετάστηκε κάτι τέτοιο από την δικαιοσύνη.


Read more...

Άκαρπη η συνάντηση Βορίδη με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων

Την Πέμπτη αποφασίζει το Υπουργικό

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στος 15:30 το μεσημέρι στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Την Τετάρτη, ο αρμόδιος ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκης Βορίδης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, μετά την οποία παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

«Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει συμφωνία. Είναι προφανές ότι υπάρχει η προσπάθεια -η οποία συνεχίζεται- να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μία συζήτηση, η οποία διεξάγεται σε ένα επίπεδο σοβαρότητος και ευθύνης» είπε ο κ. Βορίδης.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο νέου γύρου κινητοποιήσεων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, οι οποίοι αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο καταργεί τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής και προβλέπει την άμεση απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το υπουργείο, πέραν από τις δεσμεύσεις που αφορούν στο θέμα της μεταβατικής περιόδου και σε αυτό του διοικητικού κόστους στην έκδοση της άδειας, «είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μία σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες θα αναθεωρούν τον νόμο 3887/2010, κυρίως στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των μεταφορέων που μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, περιορίζοντας το εύρος σε Έλληνες και κοινοτικούς».

Επίσης, το υπουργείο είναι διατεθειμένο να διευκολύνει τις μεταβιβάσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εμπορική δραστηριοποίηση, επιτρέποντας συνολικά την δραστηριοποίηση και άλλων νομικών προσώπων, πλην ΑΕ και ΕΠΕ. Ταυτόχρονα θετικά εξετάζεται η διευθέτηση μιας σειράς από λειτουργικά ζητήματα.

Ο υπουργός Μεταφορών είχε στη συνέχεια συνάντηση με εκπροσώπους της ΝΔ, με τους οποίους συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα. Το πρωί στο υπουργείο Υποδομών βρέθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει τελικά συναίνεση όλων των κομμάτων επί των νομοσχεδίων για φορτηγά και ταξί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ - Καμία υποψηφιότητα από τον Γιώργο Παπανδρέου

Σε εξέλιξη το Πολιτικό Συμβούλιο

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού από την έναρξη κιόλας της κρίσιμης συνεδρίασης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι άνοιξε τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, αλλά ούτε και για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον «αέρα» το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο - Πώς οι υπηρεσίες «σαμποτάρουν» την εφαρμογή του









Στον «αέρα» το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο - Πώς οι υπηρεσίες «σαμποτάρουν» την εφαρμογή του
Τα... βήματα της εφεδρείας ακολουθεί μάλλον και το νέο μισθολόγιο. Η εφαρμογή στην πράξη του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο έχει μπλοκάρει, όπως όλα δείχνουν, λόγω της απροθυμίας των υπηρεσιών να εκδώσουν τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, αλλά και να εφαρμόσουν σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρίως όσον αφορά τις κρατήσεις αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρία Ευσταθία Μπεργελέ σε εγκύκλιό της παραδέχεται ότι μεγάλος αριθμός υπηρεσιών δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του υπουργείου να αποστείλουν στοιχεία για τις διαπιστωτικές πράξεις ένταξης του προσωπικού στο νέο βαθμολόγιο. «Η κατάταξη στους νέους βαθμούς», επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια και την εν γενεί εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β' του ν. 4024/2011».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν -προς το παρόν τουλάχιστον- με τις οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κυρίως όσον αφορά τις κρατήσεις που επιφέρει το νέο μισθολόγιο οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011.

Ολόκληρη η εγκύκλιος της κυρίας Μπεργελέ έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της υπ΄ αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 31.17/882/οικ. 21500/31-10-2011, εγκυκλίου μας, με την οποία δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες Διοικητικού - Προσωπικού για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 28 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α'/27-10-2011) και την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης των υπηρετούντων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, εκδόθηκε η υπ' αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 31.17/883/οικ. 22360/15-11-2011 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας με την οποία καλούνταν οι υπηρεσίες να παράσχουν στοιχεία για την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς το αργότερο έως τις 18-11-2011.

Επειδή, διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός υπηρεσιών δεν ανταποκρίθηκε στο ως άνω αίτημα της υπηρεσίας μας για παροχή στοιχείων, παρακαλούμε, όσες υπηρεσίες δεν έχουν αποστείλει τα εν λόγω στοιχεία, να αποστείλουν άμεσα και το αργότερο έως τις 3 Ιανουαρίου 2012 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού - Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, έγγραφο με το οποίο να ενημερώνουν ότι έχουν εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης των τακτικών υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011. Σημειώνεται, ότι η κατάταξη στους νέους βαθμούς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια και την εν γενεί εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β' του ν. 4024/2011.

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού των Υπουργείων ή οι Δ/νσεις Εποπτείας των ΝΠΔΔ, παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν και να μεριμνήσουν για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων και την αποστολή τους στην υπηρεσία μας στο e-mail: hrm@ydmed.gov.gr ή στους αριθμούς FAX 2103389143 ή 213 1313389.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και να μεριμνήσουν για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων και την αποστολή τους στην υπηρεσία μας στο email: hrm@ydmed.gov.gr ή στους αριθμούς FAX 2103389143 ή 213 1313389.

Η Γενική Γραμματέας
Ευσταθία Μπεργελέ»
http://newpost.gr
Read more...

Στα 173 εκατομμύρια ευρώ οι εισπράξεις από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Ξεπέρασαν τις 236.000 οι δηλώσεις

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Περίπου 173 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το κράτος από παράβολα και πρόστιμα για τα αυθαίρετα, οι δηλώσεις των οποίων έχουν ξεπεράσει τις 236.000.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση των αυθαιρέτων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Για τους ημιυπαίθριους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα έφτασαν τα 883 εκατ. ευρώ από τις περίπου 689.000 αιτήσεις, ενώ από τα παράβολα είναι 193 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τα έσοδα από τα πρόστιμα αξιοποιούνται μέσω του Πράσινου Ταμείου σε δράσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και τη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών ενεργειών για την ανάπλαση και αναβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

«Με τα αποτελέσματα αυτά επετεύχθη πλήρως ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί για την συγκεκριμένη ρύθμιση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής πολιτικής» αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ


Κανονικά εκτελούν συνταγές τα φαρμακεία σε όλη την Πελοπόννησο, που άνοιξαν σήμερα μετά την 48ωρη απεργία, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν για αποπληρωμή μέρους των οφειλομένων. Η πρόεδρος του...
φαρμακευτικού συλλόγου Αρκαδίας Βασιλική Φράγκου δήλωσε ότι ''υπήρχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων του κλάδου μας με υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά μας ενδιαφέρει τι λέει το υπουργείο Οικονομικών και είμαστε επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες της κυβέρνησης''.

Υπογράμμισε ότι ''αναστείλαμε την κινητοποίηση και από σήμερα το πρωί εκτελούμε συνταγές, βλέποντας το κοινωνικό αδιέξοδο και συμμεριζόμενοι την αγωνία των πολιτών, που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακά τους, καθώς ούτε στο φαρμακείο του παναρκαδικού νοσοκομείου δεν μπορούν να πάνε αφού στο νοσοκομείο δεν υπηρετεί φαρμακοποιός''.

Η κα Φράγκου ανέφερε ότι προχώρησαν σε αναστολή της κινητοποίησης, αφού έλαβαν την διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν αύριο από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τον μήνα Οκτώβριο, στις 23 Ιανουαρίου από τον ΟΓΑ και μέσα στο Ιανουάριο από τον ΟΠΑΔ για τις οφειλές του Μαΐου του 2011.

Η πρόεδρος των φαρμακοποιών σημείωσε επίσης πως σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΣΑΥ, Συμβολαιογράφων, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ συνεχίζεται η αναστολή της πίστωσης και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το σύνολο του φαρμακευτικού κόστους, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφού το σύστημα πέραν του ότι είναι αργό και δεν διευκολύνει, πολύ συχνά είναι εκτός λειτουργίας, όπως για παράδειγμα σήμερα।
http://fimotro
Read more...

Πάγωμα μισθών και ασφαλιστικό τέλος προτείνουν οι έμποροι

"Όχι στην κατάργηση της ΕΓΣΣΕ"



Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης http://img.protothema.gr/B414E02C63277CFC53C5D9E8DA0833C1.jpg

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης

Το πάγωμα των μισθών έως και το 2014 στον ιδιωτικό τομέα προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, "η ΕΣΕΕ προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ".

Προκειμένου, δε, να μην κινδυνεύσουν με σημαντικές απώλειες τα Ταμεία, οι έμποροι προτείνουν την θέσπιση "ασφαλιστικού τέλους" 0,1% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

"Επιπλέον, σε περίπτωση που τεθεί θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επαναφέρουμε την από 31/05/2010 πρότασή μας για ενσωμάτωση στο βασικό μισθό, που είχαμε καταθέσει στην συζήτηση της τελευταίας ΕΓΣΣΕ. Μια τέτοια πρόταση κρίνουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, αφού θα διασφαλίσει το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κατανάλωσης της αγοράς. Η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι στην περίπτωση της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού το ελληνικό εμπόριο μπορεί μεν να μην απολαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα των δώρων, θα επιτύχει όμως να διευρύνει τον παραγωγικό χρόνο, γεγονός που θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους", αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Οι έμποροι θεωρούν ότι η υπογραφή της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν κρίσιμες, δίκαιες και τολμηρές αποφάσεις οι οποίες εμπεδώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ενισχύουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κύριο παράγοντα εξόδου από την κρίση
Read more...

Γιώργος Παπανδρέου: Δυαρχία ως το καλοκαίρι και μετά φεύγω









Γιώργος Παπανδρέου: Δυαρχία ως το καλοκαίρι και μετά φεύγω
Την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή του διαδόχου του θα γίνει σε δύο φάσεις.

Πρώτα θα αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές της Άνοιξης, πιθανότατα από την ΚΟ εντός του Ιανουαρίου, και τον Ιούνιο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος με ψηφοφορία στη βάση. "Για να διατηρηθεί η ενότητα και να μη διαταραχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου" ήταν το επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού και απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Πηγή: protothema.gr
http://newpost.gr
Read more...

Μυστική επικοινωνία Παπανδρέου - Βενιζέλου, φήμες για δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ









Μυστική επικοινωνία Παπανδρέου - Βενιζέλου, φήμες για δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ
Μυστική επικοινωνία μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επρόκειτο για συνάντηση, ενώ στη συνέχεια έγινε λόγος για τηλεφωνική επικοινωνία.

Το γεγονός ότι η επικοινωνία δεν δημοσιοποιήθηκε επισήμως, κάνει τα σενάρια να καλπάζουν. Η πλέον πιθανή υπόθεση αυτή τη στιγμή, είναι ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν να βρεθεί ένα «μόντους βιβέντι» μεταξύ των δύο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της δυαρχίας.

Δηλαδή να παραμείνει ο Γιώργος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ο Βενιζέλος.

Επισήμως η πληροφορία για συνάντηση- επικοινωνία δεν επιβεβαιωνόταν.
http://newpost.gr
Read more...

Παπαδήμος: «Χωρίς κόκκινες γραμμές η διαπραγμάτευση με την Τρόικα»...

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ



http://img.protothema.gr/A101D40C412C35A7427A36B503EABE3F.jpg

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, που βρίσκονται σε εξέλιξη, από το πρωί της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ερώτησή τους αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, σε περίπτωση που ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων δεν κατάληξει σε συμφωνία για τη μείωση των μισθών, συμπεριλαμβανομένου και του κατωτάτου, ο κ. Παπαδήμος είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, η τελευταία επιστολή της Τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας θέτει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, καθώς και κατάργησης 13ου και 14ου.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας προτρέπουν την κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει συμφωνία να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο τη διετία 1985-1987, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κώστας Σημίτης, προχώρησε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για «πάγωμα» των μισθών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει οτιδήποτε έχει σχέση με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα αποτελέσματά της (μισθολογικές ωριμάνσεις, επιδόματα), υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν άδικα και δεν είχαν περιορισμένη διάρκεια. Δεν θα βάλουμε στο τραπέζι το μισθό ασφαλείας του φτωχού εργαζόμενου».

Read more...

Περιμένοντας τον Γιώργο...



Αηδιασμένοι οι πασόκοι από τους Λιντζέρηδες και τους διάφορους σώγαμπρους στο κόμμα...
Δυο ώρες πριν αρχίσει το Πολιτικό Συμβούλιο και κανείς δεν ξέρει, τι σκέφτεται ο Γιώργος για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Οι διάφοροι Λιντζέρηδες που έχουν αναλάβει την επικοινωνιακή λάντζα για λογαριασμό του Μπενύτο και των άλλων έχουν αρχίσει από το πρωί στα ραδιόφωνα και στα κανάλια να δημιουργούν κλίμα σε βάρος του.
Ακόμη και ο σώγαμπρος στο ΠΑΣΟΚ - και τα μάλα ευνοημένος από το Γιώργο - Σπύρος Βούγιας έσπευσε να... δηλώσει πως "είναι πρόβλημα του Παπανδρέου τι θα κάνει με την διεκδίκηση της αρχηγίας".
Και όχι μόνο. Είπε (στον ΣΚΑΙ) πως το ΠΑΣΟΚ θέλει γκρέμισμα και φτιάξιμο από την αρχή και με άλλο όνομα.
Κάτι τέτοιους βλέπουν οι πασοκοι και ξερνάνε από αηδία..



Read more...

Σε εξέλιξη οι κρίσιμες επαφές Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους

Όλα τα θέματα επί τάπητος


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, άνοιξε τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι. Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε τα τρία κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ακολούθησε o πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν δέχεται καμία αλλαγή στην ΕΣΣΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος συναντάται με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη.

Ο κοινωνικός διάλογος εξπρές, που ξεκίνησε μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, έχει ως στόχο την δημιουργία όσο το δυνατόν κοινού μετώπου και κυρίως συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων ενόψει της έλευσης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, που επιμένει να ζητά βίαια μέτρα και περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, θέτοντας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ δεν έχει ξεχάσει και την κατάργηση του 13 και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Με τη ΓΣΕΕ να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, σε μια προσπάθεια προφανώς δημιουργίας κλίματος διαλόγου, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» αλλά... «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Στο ίδιο πλαίσιο σε ό,τι αφορά την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, -κάτι που αποτελεί «αιτία πολέμου» για τα Συνδικάτα- ο υπουργός Εργασίας ο οποίος σήμερα, Δευτέρα, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι αυτό «το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ».

Ίσως γλιτώσει ο κατώτατος μισθός

Κανείς από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά ούτε η κυβέρνηση -όπως δηλώνει επισήμως ο υπουργός Εργασίας- θέτουν θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού.

Προς το παρόν αυτό αποτελεί μόνο πρόταση της τρόικας για να ενισχυθεί -όπως υποστηρίζει- η ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, ισχυρό αντεπιχείρημα σε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το γεγονός ότι ενώ βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητα δεν ενισχύθηκε.

Σημειώνεται δε σύμφωνα πάντοτε με τον ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 2,4%, το α΄ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.

Τα Συνδικάτα, που ξεκαθαρίζουν ότι ένα τέτοιο αίτημα αποτελεί «αιτία πολέμου», τονίζουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600,79 ευρώ) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης.

Υπενθυμίζουν δε ότι ήδη παραχωρήθηκε στους εργοδότες η δυνατότητα να παραβιάζουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στους νεοπροσλαμβανόμενους έως 25 ετών, τους οποίους νομίμως πλέον μπορούν να αμείβουν με μισθό μειωμένο κατά 20% από τον ήδη χαμηλό κατώτατο μισθό.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις από την πλευρά τους είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Κυβέρνηση και εργοδότες φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι οι δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα έχουν εξαντληθεί.

Άλλωστε οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη ως το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που σαφώς συνεπάγονται κουτσουρεμένους μισθούς.

Έτσι προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις, όπως το πάγωμα των κατώτερων αμοιβών και των αυξήσεων της μισθολογικής ωρίμανσης.

Μάλλον δεν γλιτώνει η πλήρης εργασία

Το 2011 άρχισε να γράφεται η αρχή του τέλους της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με την επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο εννεάμηνο του 2011 αφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση.

Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).

Ωστόσο ο ΣΕΒ διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Απαίτηση δε των εργοδοτών -που τα Συνδικάτα χαρακτηρίζουν μέγιστη πρόκληση και ασυδοσία- είναι η κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Στο επίκεντρο το μη μισθολογικό κόστος

Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι συνδικαλιστές πάντως εκφράζουν επιφυλάξεις και φόβους, τονίζοντας ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα Ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών, ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες της επιχείρησης.

Οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν ήδη υποβληθεί στον υπουργό Εργασίας αλλά και στους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται μέτρα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες.

15 Ιανουαρίου κληρώνει για τις επικουρικές

Κατά τη συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της «τρόικας».

Ο υπουργός Εργασίας, υπό την ευθύνη του οποίου θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες ο κοινωνικός διάλογος, επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και τόνισε, ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα είναι κλιμακωτές.

Όπως είπε, πρότεινε μία διευθέτηση που δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά κλιμακωτό.

Για τις διαφωνίες της ΝΔ, επισήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρ. Σπυρόπουλος: Δεν προβλέπεται περικοπή κύριας σύνταξης για το 2012...



Τη διαβεβαίωση ότι για ολόκληρο το 2012 δεν προβλέπεται περικοπή κύριας σύνταξης, παρείχε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Παράλληλα, για το θέμα που έχει ανοίξει σχετικά με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των... ασφαλιστικών εισφορών, ο διοικητής του ΙΚΑ εμφανίστηκε θετικός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να συνδυαστεί ως κίνητρο για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων θα βρεθεί επί τάπητος κατά τη νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Η τρόικα ζητά μείωση του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενδεχομένως και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση οργανώνει τις θέσεις της απέναντι σε αυτά τα αιτήματα. Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους επί του θέματος.

Μια από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, το οποίο είναι αρκετά βαρύ. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σχολιάζοντας τις σκέψεις αυτές, ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε στο Mega ότι δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, ζητώντας ωστόσο να εφαρμοστεί το μέτρο ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις που έχουν αποδείξει ότι είναι συνεπείς.

Πρότεινε να εφαρμοστεί η ρύθμιση στις επιχειρήσεις που καταθέτουν μισθούς και εισφορές σε τράπεζες, καθώς και να προκριθεί ένα σύστημα κλιμακούμενων μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών.

BHMA



Read more...

Πάρτυ μίζας στις εφορίες και στα τελωνεία...



Απίστευτες αποκαλύψεις για τη δράση των κυκλωμάτων που θησαύριζαν σε βάρος του Δημοσίου. Στις εφορίες κάποιοι υπάλληλοι «άνοιξαν σαμπάνιες», όταν το υπουργείο Οικονομικών εξήγγειλε ρυθμίσεις για περαίωση, ενώ τελωνειακοί εδώ και έναν χρόνο έχουν βραχυκυκλώσει την...

εγκατάσταση μηχανισμού ελέγχου στα βενζινάδικα για την αποτροπή λαθρεμπορίου καυσίμων. Στον ίδιο «ρυθμό» και στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας που ενέχονται στη μαφία του παραεμπορίου


Ενα ατέλειωτο πάρτι μίζας στις εφορίες και στα τελωνεία σε βάρος των φορολογουμένων έχει στηθεί από επίορκους υπαλλήλους, όπως αποκαλύπτει δικαστική έρευνα.

Την ίδια στιγμή, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε συνομιλία που είχε χθες με δημοσιογράφους αφήνει αιχμές για συμμετοχή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων στο παραεμπόριο, ενώ γνωστοποιεί την αντίδραση τελωνειακών και εφοριακών στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών καυσίμων στα βενζινάδικα, με αποτέλεσμα το λαθρεμπόριο να οργιάζει...

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα των δικαστικών αρχών βγάζει στο φως τη δράση κυκλώματος εφοριακών που «κούρευαν», κατά το δοκούν, τα πρόστιμα περαίωσης. Δικαστική λειτουργός εντόπισε περίπτωση ανώνυμης εταιρείας που πλήρωσε για περαίωση εξαετίας μόλις 20.000 ευρώ έναντι παραβάσεων ύψους 620.000 ευρώ.


Αποκαλυπτικές είναι και οι καταγγελίες αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες εδώ κι έναν χρόνο «ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακοί και τελωνειακοί αλλά κι έμποροι πετρελαιοειδών αντιδρούν στην τοποθέτηση του ειδικού συστήματος μέτρησης εισροών - εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των βενζινάδικων».

Με το σύστημα αυτό αντιμετωπίζεται δραστικά η παράνομη διακίνηση βενζίνης και ντίζελ, που στερεί στο Δημόσιο 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως. Απαιτείται η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών και στις 14 Δεκεμβρίου, έναν χρόνο μετά την πρώτη απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή να εκδοθεί και η απόφαση που λαμβάνει ως φορολογικά στοιχεία τις ποσότητες εισόδου κι εξόδου καυσίμων βάσει του ειδικού μηχανισμού μέτρησης.

Το ίδιο στέλεχος κάνει λόγο πως «η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων. Ερευνά αν εμπλέκονται σε παραεμπόριο». Η λαθραία διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων κοστίζει φόρους 4,5 με 5 δισ. ευρώ ετησίως στο Δημόσιο.

Η υψηλόβαθμη πηγή περιγράφει τις κόντρες ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών καυσίμων, αλλά και την απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ στο παραεμπόριο.

Ανατριχιαστικές... είναι και οι αφηγήσεις για τους τρόπους της λαθραίας εμπορίας πετρελαιοειδών και βιομηχανικών προϊόντων.

20.000 € ΑΝΤΙ ΓΙΑ 620.000 ΕΥΡΩ
Το κόλπο με την περαίωση

Αφορμή για τη δικαστική έρευνα, που «δείχνει» την ύπαρξη κυκλώματος, το οποίο «κούρευε» πρόστιμα περαίωσης από φορολογούμενους, ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- η... παρατηρητικότητα δικαστικής λειτουργού στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Η ίδια εξετάζοντας την περίπτωση ανώνυμης εταιρείας εντόπισε αναντιστοιχία μεταξύ των φορολογικών παραβάσεών της σε σχέση με το μικρό πρόστιμο που πλήρωσε για περαίωση εξαετίας και το οποίο έφτανε μόλις τα 20.000 ευρώ. Η δικαστική λειτουργός το έψαξε ζητώντας στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών και διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία αντί των 20.000 ευρώ έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 620.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα στοιχεία που της εστάλησαν, φάνηκε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που είχαν ελέγξει την εταιρεία, είχαν καταχωρίσει στο σύστημα Taxis συνολικά... τρία σημειώματα. Σύμφωνα με το πρώτο, έπρεπε η εταιρεία να καταβάλει για την περαίωση 420.000 ευρώ, σύμφωνα με το δεύτερο 20.000 ευρώ, ενώ στο τρίτο 620.000 ευρώ. Ωστόσο, η εν λόγω υπόθεση είχε περαιωθεί με το εκκαθαριστικό που ζητούσε 20.000 ευρώ.

Γκέλυ Αλμαλιώτου-Καλαμπαλίκη - Χρήστος Κολώνας
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Καθοριστικό για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ το Πολιτικό Συμβούλιο

Εν αναμονή εξελίξεων

Ουδείς μπορεί να περιγράψει με βεβαιότητα την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Γ.Παπανδρέου
Ουδείς μπορεί να περιγράψει με βεβαιότητα την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Phasma )


Αθήνα
Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει από το απόγευμα της Τετάρτης είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς η συνεδρίαση ενδέχεται να σηματοδοτήσει καθοριστικές εξελίξεις για το μέλλον του Κινήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος προσέρχονται στη συνεδρίαση με κοινή γραμμή, ενώ ουδείς μπορεί να περιγράψει με βεβαιότητα την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Γ.Παπανδρέου.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή που έδωσε προ δύο ημερών στο αυστριακό περιοδικό «Profil» και στην ερώτηση αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, δηλώνει ότι «σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια».

Σύμφωνα με τα Νέα, οι διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέφεραν να βρουν πεδίο συνεννόησης και στη συνεδρίαση αναμένεται να εμφανιστούν με κοινή γραμμή που θα εκφραστεί και με ανάλογη πρόταση.

Όπως αναμένεται, θα υποστηρίξουν -σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε κορυφαία στελέχη- ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ακέφαλο, βάσει του καταστατικού δεδομένου ότι η θητεία του Γ.Παπανδρέου έληξε τον Νοέμβριο του 2011 και δεν έχει ανανεωθεί μέσα από κάποια διαδικασία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου και κατά πόσο θα αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά του ή όχι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι «σήμερα ο πρόεδρος θα καταθέσει καθαρή και ολοκληρωμένη θέση».

Οι ενδείξεις ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος πληθαίνουν μετά και την επιστολή του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου σε ηλεκτρονική εφημερίδα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι ο Γ.Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να μείνει στην ηγεσία του Κινήματος, αλλά να είναι και αυτός που θα το οδηγήσει στις εκλογές, γιατί πρέπει να κριθεί από το λαό.

Την ανάγκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική και να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου. «Αν ο κ.Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία πριν τις εκλογές» είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται και απολογισμός και προγραμματική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με πρωτεύον το θέμα της ηγεσίας».

Tην αντίθεσή του με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

«Πιστεύω ότι τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν προέδρους, όργανα κλ. Έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους στα συνέδρια των κομμάτων, που είναι 500- 600 άτομα.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποκάλυψη. Ο Γιάννης Kαπελέρης πήγαινε μάρτυρας υπεράσπισης σε κατηγορούμενους εφοριακούς για λάδωμα...


Ως μάρτυρας υπέρ κατηγορούμενων εφοριακών, που με τις πράξεις τους φέρεται να ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταθέσει, ο Γιάννης Καπελέρης!
Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο του 2010, είχε...

εξεταστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, για την υπόθεση φοροδιαφυγής της εταιρείας «STET Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ» (σημερινή Wind).
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, καθόταν ο πρώην προϊστάμενος του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΘΕΚ), Σταύρος Γ. Παπαδαυίδ, καθώς και έξι ακόμα ελεγκτές – εφοριακοί.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι «ελάττωσαν εν γνώσει τους κατά τον προσδιορισμό των φόρων την περιουσία του Δημοσίου και για ωφέλεια της εταιρείας και κατ’ επέκταση των μετόχων αυτής» (αφορούσε τον έλεγχο των....... εισοδημάτων της εταιρείας για την περίοδο 1998-1999).
Στη συνεδρίαση της 20ης Απριλίου 2010, εξεταζόμενος ο Γιάννης Καπελέρης – που τότε ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ – υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι λειτούργησαν μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθούσε σε παρόμοιες περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών.
Η κατάθεσή του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων νομικών κύκλων, έπαιξε σημαντικό ρόλο, ώστε το Δικαστήριο να οδηγηθεί τελικά στην απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων…
Ωστόσο, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αρίθμ. 1285/2011 απόφασή του – μετά και από σχετική πρόταση του αντεισαγγελέα Α.Π Αθανάσιου Κονταξή – αναίρεσε την αθωωτική απόφαση και έτσι οι κατηγορούμενοι ελεγκτές – εφοριακοί θα ξανακαθήσουν στο εδώλιο.


Directnews

kafeneio-gr.blogspot.com



Read more...

Ανεργία δύο ταχυτήτων στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο

Η κρίση τονίζει τις αντιθέσεις


«Ψωμί και εργασία» γράφει ο τοίχος σε κάποιο ισπανικό δρόμο...
«Ψωμί και εργασία» γράφει ο τοίχος σε κάποιο ισπανικό δρόμο... (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» μαρτυρούν τα στοιχεία της ανεργίας, καθώς η οικονομική κρίση καθιστά περισσότερο ευδιάκριτες τις αντιθέσεις στην οικονομική κατάσταση των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου.

Την Τρίτη η Γερμανία ανακοίνωσε πτώση της ανεργίας σε χαμηλά 20ετίας, σε ποσοστό που αγγίζει το 6,8%, ή περίπου 3 εκατομμύρια ανέργους.

Από την άλλη πλευρά, οι άνεργοι στην Ισπανία υπερβαίνουν τα 4,5 εκατομμύρια, αγγίζοντας τα 5,5 εκατομμύρια, ή 23% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένες μετρήσεις.

Στην Ισπανία το φαινόμενο της ανεργίας επιδεινώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχει διπλασιαστεί σε μία τετραετία, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Στην οδυνηρή αυτή πραγματικότητα συνέτειναν ο απότομος τερματισμός μίας υπερδεκαετούς περιόδου ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Η Γερμανία, αντίθετα, έχει καταφέρει να επιτύχει ένα σταθερό βηματισμό, ακόμα και στους ταραγμένους καιρούς της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-9, έπειτα από μεταρρυθμίσεις που εφήρμοσε στην αγορά εργασίας τη διετία 2003-5.

Το τελευταίο αποτελεί και το επιχείρημα που ακούγεται κυρίως από τη γερμανική πλευρά για τις οδυνηρές αλλαγές που καλούνται να εφαρμόσουν οι χώρες που πλήττει περισσότερο η κρίση χρέους.

Οι χτυπητές αντιθέσεις στην ανεργία «κάθε άλλο παρά απειλούν να διασπάσουν την Ευρωζώνη» δηλώνει στους Financial Times ο Χ.Σμίντινγκ, οικονομολόγος στην Berenberg Bank. «Είναι αντιθέτως, το μονοπάτι της οικονομικής σύγκλισης και της βιώσιμης ανάπτυξης» συμπληρώνει.

«Αναμφίβολα η Ισπανία βρίσκεται στην απαρχή μιας διετούς φάσης ύφεσης και μεταρρυθμίσεων. Αλλά τα γερμανικά νούμερα ανεργίας δείχνουν ότι αξίζει τον κόπο. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι οδυνηρές, αλλά έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει ο ίδιος.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι επιμένει σε αυτή τη λογική. Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και τα κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναστρέψουν την πορεία, παρά το γεγονός ότι και στην Ισπανία η κυβέρνηση περικόπτει δαπάνες και αυξάνει τους φόρους για να ανταποκριθεί στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φως - νερό - τηλέφωνο στα ...γρήγορα για τα αυθαίρετα

Χωρίς τα παλιά πρόστιμα όσα μπήκαν στη ρύθμιση


http://img.protothema.gr/5B3FB95389A7A407B97BD2AFD1896E2E.jpg

Διευκολύνσεις και παροχές σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που αφορά όσους κατέθεσαν αίτηση ήδη και υπήχθησαν στην διαδικασία τακτοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ουσιαστικά το δημόσιο παραιτείται από κάθε άλλο φόρο ή πρόστιμο, συμβιβαζόμενο με το ποσό που εισπράττει βάσει της ρυθμίσεως στην οποία το ΥΠΕΚΑ κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν –θέτοντάς το και ως ένα βασικό μέτρο στο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος που εστάλη στις εφορίες προβλέπει ότι, προκειμένου να πάρει ρεύμα από την ΔΕΗ το αυθαίρετο ή άλλο ακίνητο με αλλαγή χρήση που υπάγεται στη ρύθμιση του ν.4014/2011:

- δεν θα να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της εφορίας.

- δεν θα απαιτείται από τον ιδιοκτήτη να κατανομάσει στην εφορία τους βασικούς εργολάβους που ανέλαβαν την κατασκευή.

- δεν θα τρέχει στην ΔΟΥ ο ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης για να θεωρεί και να καταθέτει πιστοποιητικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση μετρητού ρεύματος.

Παρόλα αυτά, δεν προκύπτει από την εγκύκλιο πως καταργείται ανάλογη υποχρέωση να αναφέρει στην οικεία Εταιρία Υδρεύσεως το όνομα του υδραυλικού που εργάστηκε για τις συνδέσεις, προκειμένου να σταλούν τα στοιχεία του στην εφορία και να φορολογηθεί αυτός αναλόγως.

Επιπλέον δεν εφαρμόζονται για τα ακίνητα αυτά οι διατάξεις για το ελάχιστο κόστος οικοδομής (με βάση τα εργατικά κλπ), ούτε εκείνες για τον αντικειμενικό προδιορισμό των εσόδων εργολάβων, υπεργολάβων κλπ από αναγειρόμενες οικοδομές.

Στην εγκύκλιο τονίζεται πάντως πως, παρότι οι αυθαίρετες κατασκευές -με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου- απαλλάσσονται της επιβολής κυρώσεων και δεν υπόκεινται αναδρομικά σε ασφαλιστικές εισφορές και οποιονδήποτε φόρος, εν τούτοις όσοι τυχόν φόροι, τέλη και πρόστιμα έχουν ήδη καταβληθεί, δεν επιστρέφονται».

Read more...

Πάγωμα μισθών μέχρι το 2014 και μείωση εισφορών κατά 10% ζητά η ΕΣΕΕ

«Δραματική η κατάσταση στο εμπόριο»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Πάγωμα» των μισθών για μια τριετία μέχρι το 2014 και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%, μειώνοντας την συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ (από 45 δισ. ευρώ σε 43 δισ.) θα ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, την Τετάρτη.

Επίσης μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ ευρώ το 2012, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική και προτείνει την αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή 1 τοις χιλίοις, επί του ετήσιου τζίρου, που θα καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει σε υπόμνημα της που θα παραδώσει στον πρωθυπουργό ότι σύμφωνα με το Δείκτη Επιβίωσης (δείκτης που διαμορφώθηκε από την έρευνα των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους) από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2008, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 (έκλεισαν δηλαδή οι 68.000 από τον Ιανουάριο 2009).

Εάν η συρρίκνωση του εμπορίου συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τονίζει η ΕΣΕΕ, τότε τον Αύγουστο του 2013 εκτιμάται ότι θα λειτουργούν μόνο 201.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για μια συνολική «αποχώρηση» από την αγορά 121.000 εμπορικών επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους 68.000 έμποροι και προβλέπεται να ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο των απωλειών σε περίπου 136.000 άτομα, επισημαίνει.

Στο μεταξύ κάθε κλείσιμο μιας επιχείρησης υπολογίζεται ότι επιβαρύνει ετησίως το κράτος από 13.000 έως 285.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος (στοιχεία από σχετική έρευνα ΕΣΕΕ), από την απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, κλπ.

Σωρευτικά, η συνολική απώλεια για το κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, η ΕΣΕΕ καταθέτει προτάσεις για τη διευθέτηση του θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΑΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το «οικογενειακό» ματς της Τετάρτης









Το «οικογενειακό» ματς της Τετάρτης
Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς τοις μετρητοίς το Νίκο Παπανδρέου, αρκεί να ακούσει αυτά που λένε ο Καρχιμάκης και οι επιφανείς παπανδρεϊκοί: Ο Γιώργος πρέπει να μείνει και να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές. Στο σχεδιασμό του στενού παπανδρεϊκού στρατοπέδου δεν προβλέπεται αλλαγή αρχηγού, τουλάχιστον όχι άμεσα, ενδεχομένως και ουδέποτε.


Η αντίληψη εδώ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει δικαιωματικά στους Παπανδρέου και ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας είναι «σφετεριστές» της εξουσίας. Το επιχείρημα είναι ότι ο Γιώργος δικαιώθηκε από τις εξελίξεις αφού και η κυβέρνηση Παπαδήμου, και οποία την ακολουθήσει, θα πρέπει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική που ακολούθησε ο Γιώργος. Βεβαίως οι ενστάσεις έχουν ουσιαστική βάση.

Ο Γιώργος δοκίμασε και απέτυχε, το να πιστοποιηθεί η αποδοκιμασία του από το λαό θα ήταν καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ. Και επί πλέον ο πρώην Πρωθυπουργός δεν επέλεξε αυτήν την πολιτική, τον έσυραν σ’ αυτήν με εξευτελιστικό τρόπο και δεν ήταν σε θέση να την εφαρμόσει. Όλα αυτά δεν έχουν πάντως καμιά σημασία, αν ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να κρατήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ πάση θυσία, νομικά δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις εν ενεργεία αρχηγό να παραδώσει το κόμμα. Ο Γιώργος μπορεί να κρατήσει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ ως την ημέρα που το κόμμα θα γίνει τελεία, όπως έκαναν οι επίγονοι του Βενιζέλου με το κόμμα Φιλελευθέρων και ο Ζίγδης με την ΕΔΗΚ.

Το μοναδικό όπλο των δελφίνων είναι η διάσπαση, η οποία όμως αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο και απονενοημένο εγχείρημα, προϋποθέτει δε ομόνοια και συνοχή ανάμεσα στους διεκδικητές της ηγεσίας. Όσο πιο διασπασμένοι είναι αυτοί τόσο πιο ανίσχυρη θα είναι η απειλή, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η υλοποίηση της. Και είναι γεγονός, ότι η έξοδος από ένα πολιτικό σχηματισμό, στον οποίο ανήκες 30 χρόνια είναι μια πραγματική πορεία στην έρημο. Τούτων δοθέντων φαίνεται ότι αν ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να ξεπεράσει τον αυριανό (μικρό) σκόπελο του Πολιτικού Συμβουλίου, θα μπορέσει να επιβάλλει τους όρους του στους δελφίνους, δηλαδή να μείνει σε πρώτη φάση τουλάχιστον ως το καλοκαίρι.

Το θέμα είναι αν θα αντέξει τις επιθέσεις που θα δεχτεί.

Σε αντίθεση με τους πρωτοκλασάτους που διεκδικούν το όλον ΠΑΣΟΚ και είναι υποχρεωμένοι σε διπλωματική γλώσσα, στελέχη όπως η Τόνια Αντωνίου και ο Νίκος Σαλαγιάννης δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να μιλήσουν χύμα και τσουβαλάτα, πιθανόν μάλιστα μετατρέψουν τη συνεδρίαση σε εξέδρα ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Πιθανόν να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, ωστόσο όποτε ο Γιώργος βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό το ύφος έχασε την ψυχραιμία του…

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Τα τρία σενάρια για τις 12 «διαβολοβδομάδες» και το μπρα ντε φερ για επιστροφή στη δραχμή









Τα τρία σενάρια για τις 12 «διαβολοβδομάδες» και το μπρα ντε φερ για επιστροφή στη δραχμή

Με δραματικούς τόνους περιγράφουν την κατάσταση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σημαίνοντες επιχειρηματικοί παράγοντες, οι οποίοι διαπιστώνουν πως το μεν πολιτικό «προσωπικό» είναι «αλλού για αλλού», ο δε εκτροχιασμός δεικτών και μεγεθών έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα κορυφαίος επιχειρηματίας της «παλιάς σχολής της βιομηχανίας», μας έλεγε πως οι κινήσεις αρκετών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων δείχνουν πως είτε δεν έχουν συναίσθηση των κινδύνων, είτε επιδιώκουν το απευκταίο. Τα σενάρια για έξοδο από την ευρωζώνη, την επιστροφή στην δραχμή ή σε μία ευρώ-δραχμή αναζωπυρώνονται τελευταία, όσο η κατάσταση τείνει προς το απροχώρητο.


Ευτυχώς μέχρι τώρα μας σώζει το ότι τα συμφέροντα των δανειστών (κυρίως των Γερμανών ) είναι αντίθετα στο ενδεχόμενο επιστροφής στην δραχμή, και βέβαια για λόγους που προφανώς δεν έχουν να κάνουν με… φιλελληνικά αισθήματα.

Όμως στην Αθήνα οι διαλυτικές τάσεις εντείνονται. Και ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανίζεται σε στενούς συνεργάτες και συνομιλητές του εξαιρετικά ανήσυχος.

Προφανώς είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε μέσα στην κυβέρνηση το τι διακυβεύεται τις επόμενες 30-90 ημέρες. Σχεδόν τα πάντα, που μέσα σε 12 εβδομάδες του «διαβόλου», θα καθορίσουν την τύχη του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, τον επόμενο ιστορικό κύκλο της Γ΄ ( ή μήπως μίας Δ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας).

Το περίεργο είναι, πως η εικοτολογία και η κινδυνολογία αναπτύσσεται σε μία κρίσιμη φάση του προγράμματος μετακύλησης- αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω των ομολόγων. Πόσο μάλλον, που βάσει της πληροφόρησής μας, το λεγόμενο PSI-plus δεν τα πηγαίνει άσχημα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο γόρδιος δεσμός του προγράμματος βρίσκεται κοντά στη λύση του τουλάχιστον στο σκέλος των τεχνικών παραμέτρων. Αυτών δηλαδή, που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή και των ιδιωτών σε ποσοστό, που θα ξεπερνά το 80%, ορίου-κλειδί για τη συνέχεια. Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα ενήμερος για την πρόοδο, που έχει συντελεστεί πάντα σε τεχνικό επίπεδο, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις πολλών ξένων παικτών και σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ προωθεί την διαδικασία ώστε οι διαπραγματεύσεις να τελεσφορήσουν σύντομα.

Στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να γίνει και πριν από την επίσκεψη της τρόικας (μετά τις 16-20 Ιανουαρίου). Αυτό είναι το καλό σενάριο, που με την κατάλληλη πολιτική στήριξη θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λυνόντουσαν τα χέρια του Λουκά Παπαδήμου ώστε να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Ν.Δ για διεξαγωγή των εκλογών σε σύντομο διάστημα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ θα συντριβόταν ( θα εκλέγονταν ο ένας στους τρεις βουλευτές) και η ΝΔ έχοντας μικρότερη φθορά θα διεκδικούσε κάτι καλύτερο.

Οικονομικοί κύκλοι δεν θεωρούν διόλου τυχαίο, πως σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία «σκάνε» σχεδόν ταυτόχρονα η υπόθεση των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων (Γρ. Πεπόνη- Σπ. Μουζακίτη) και η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών & Φορολογικών Υποθέσεων (Γ. Καπελέρη). Οι ίδιοι υποστηρίζουν, πως πίσω από το μέτωπο της επιστροφής στην δραχμή «συστρατεύονται» ετερόκλητα συμφέροντα από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του επιχειρείν, που για ευνόητους λόγους θα έβγαιναν πολλαπλώς κερδισμένοι από τον πολλαπλασιασμό της αγοραστικής δύναμης του ξένου συναλλάγματος σε μία «δραχμοποιημένη» οικονομία, κοινωνία.

Το δεύτερο ενδεχόμενο, που συγκεντρώνει μάλλον περισσότερες πιθανότητες, θεωρείται πως είναι διαχειρίσιμο μόνο, και κατά πάσα βεβαιότητα θα απαιτήσει και νέα μέτρα. Το ύψος τους θα εξαρτηθεί από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών, κατά πόσον ένα μέρος των ομολόγων θα πρέπει να «κουρευτεί» υποχρεωτικά. Δεδομένου ό τι σε μία τέτοια περίπτωση η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να «κλειδώσει- υπογράψει» επιπλέον μέτρα τουλάχιστον 3,5-4 δις. ευρώ (στα ήδη αποφασισμένα) και των μηδενικών πλέον αντοχών της κοινωνίας, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο Αντ. Σαμαράς (κυρίως αυτός) θα διευκολύνονταν.

Το τρίτο είμαστε σίγουροι, πως θα εξυπηρετούσε απόλυτα το λεγόμενο «μέτωπο της δραχμής». Αλλά ειδικά για αυτό το ενδεχόμενο και το συγκεκριμένο μέτωπο θα αναφερθούμε εκτενώς, αναλυτικώς σε επόμενη ανάρτηση.

Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως την ίδια περίοδο και με αιχμή το ελληνικό PSI παίζονται στοιχήματα δισεκατομμυρίων δολαρίων, διεθνώς σε βάρος (ή υπέρ) του ευρώ και των βασικότερων ισοτιμιών του δολαρίου (κυρίως έναντι του γιεν, του αυστραλιανού δολαρίου και του ελβετικού φράγκου).

Σύμφωνα με τους Financial Times μόνο οι τοποθετήσεις των hedge funds (εναντίον του ευρώ) έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Πολλά χαρτοφυλάκια έχασαν χρήματα ποντάροντας εναντίον του- μέχρι τώρα- παρά το ό τι στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 είχε την χειρότερη απόδοση έναντι του γιεν (χαμηλότερη 10ετίας ) και του αμερικανικού δολαρίου (χαμηλότερη έτους). Σύμφωνα με την Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ο αριθμός των θέσεων πώλησης (short) ξεπέρασε κατά πολύ τα συμβόλαια αγοράς (long) κατά 127.900, στις 27/12.


Joffrey Postman
http://newpost.gr
Read more...

Ένας στους πέντε Έλληνες απειλούνταν από τη φτώχεια ήδη από το 2010

Πριν την κορύφωση της κρίσης


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το 20,1% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια υπογραμμίζει η έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης του 2010 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δηλαδή πριν από την κορύφωση της κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Επίσης, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 13.973,94 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 24.224,38 ευρώ.

Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται στο 23% και είναι υψηλότερος κατά περίπου 3% από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Παράλληλα, ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3% και είναι μειωμένος κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (το 2009).

Ακόμη, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες, 20,9% και 19.3%, αντίστοιχα.

Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανερχόταν σε 3.030.900 άτομα. Ο πληθυσμός που διαβιούσε σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση ανερχόταν σε 544.800 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος, το 2009, ανερχόταν σε 488.200 άτομα.

Κοινωνικές ομάδες σε κίνδυνο

Ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες που απειλούνται και δοκιμάζονται από τη φτώχεια είναι οι άνεργες γυναίκες (40%), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%), τα νοικοκυριά με έναν ενήλικα, ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%), τα νοικοκυριά με τρεις ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά (29,3%), τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος γυναίκα (27,7%), τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος άνδρα (26,3) και τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23%).

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3%, ενώ για άτομα ηλικίας έως 17 ετών σε ποσοστό 23%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 25,5%, ενώ για άτομα ηλικίας 75 ετών και κάτω σε ποσοστό 19,6%.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν γονέα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται στο 33,4%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται στο 21,6%.

Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν λιγότερο από τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (όπως τους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές, κλπ). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των εργαζομένων ανέρχεται στο 13,8% (άνδρες 16,4% και γυναίκες 10,2%), των λοιπών μη οικονομικά ενεργών στο 27,4% και των ανέργων στο 38,5%.

Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στο 11,7%, ενώ για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ανέρχεται στο 29,4%.

Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία απειλούνται από φτώχεια κατά 18,5%, ενώ αυτά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία κατά 27,2%.

Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας ηλικιωμένων 75 ετών και άνω κατά ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας τους ανέρχεται για τους ιδιοκτήτες στο 26,3%, ενώ για τους ενοικιαστές στο 18%.

Εντωμεταξύ, ο κίνδυνος φτώχειας στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών εκτιμάται στο 16,4% (προσωρινά στοιχεία), στην Ευρωζώνη των 12 στο 16,9% και στην ευρωζώνη των 16 κρατών μελών στο 16,1%.

Το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας καταγράφεται στη Λετονία (21,3%), ενώ το χαμηλότερο στην Τσεχία (9%).

Δείκτες συνθηκών διαβίωσης

Από τη μελέτη των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

Ο πληθυσμός, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης, αποτελείται, κυρίως, από:

  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών (12,2%)
  • Γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω (14,4%)
  • Άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω (9,8%)
  • Παιδιά ηλικίας 18 έως 24 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (36,1%)
  • Πληθυσμός ηλικίας 18 έως 59 ετών, που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση (3,7%)
Ο μέσος όρος αγαθών και υπηρεσιών που στερείται το σύνολο των νοικοκυριών από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης εκτιµάται στο 3,7%.

Τα νοικοκυριά που αντιµετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία
κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:
  • ιδιόκτητη χωρίς οικονοµικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λ.π.) (4,1%)
  • ιδιόκτητη με οικονοµικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λ.π.) (6,9%)
  • ενοικιασµένη (9%)
  • ενοικιασµένη µε ενοίκιο µικρότερο από την τιµή της αγοράς (12,7%)
Το ποσοστό του πληθυσµού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται στο 25,5% για το σύνολο του πληθυσµού, ενώ είναι 23,2% για το µη φτωχό πληθυσµό και 34,7% για το φτωχό πληθυσµό.

Τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης ανέρχονται στο 18,1% για το σύνολο του πληθυσµού, στο 5,5% για το µη φτωχό πληθυσµό και 67,7% για το φτωχό πληθυσµό.

Το 22,7% του φτωχού πληθυσµού δηλώνει ότι στερείται διατροφής, που περιλαµβάνει κάθε δεύτερη ηµέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσµού εκτιµάται στο 4,2%.

Το 63,3% του φτωχού πληθυσµού και το 19,3% του µη φτωχού έχουν οικονοµική δυσκολία να αντιµετωπίσουν έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, αξίας περίπου 540 ευρώ.

Περιβαλλοντικά προβλήµατα από παρακείµενη βιοµηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιµετωπίζει το 25% του συνολικού πληθυσµού, ενώ ποσοστό 19,1% του ίδιου πληθυσµού αναφέρει ως πρόβληµα τους βανδαλισµούς και την εγκληµατικότητα στην περιοχή του.

Το 27,8% του µη φτωχού πληθυσµού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσµό εκτιµάται στο 50,6%.

Το 12,4% του συνολικού πληθυσµού δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωµή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Το 37,9% του φτωχού πληθυσµού δηλώνει δυσκολία στην πληρωµή πάγιων λογαριασµών, όπως του ηλεκτρικού ρεύµατος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λ.π.

Το 47,3% του φτωχού πληθυσµού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιµετώπιση των συνήθων αναγκών του µε το συνολικό μηνιαίο ή εβδοµαδιαίο εισόδηµά του.

Το ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδηµα για την αντιµετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.464 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 2.000 ευρώ, ενώ τα µη φτωχά νοικοκυριά 2.580 ευρώ.

Το 19,5% του φτωχού πληθυσµού, το 5,6% του µη φτωχού πληθυσµού και το 8,4% του συνολικού πληθυσµού, δεν διέθεταν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 1,1% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,1% των µη φτωχών και το 9,1% του συνόλου των νοικοκυριών, δεν διέθεταν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τα χρειάζονταν, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η φτώχεια δοκιμάζει 3 εκατ. Έλληνες!

Συγκλονιστικά στοιχεία, πριν το “μαύρο” 2011


http://img.protothema.gr/449F92C2B6ED91590E287DC8629B6E3D.jpg
Το 2011 ήταν αναμφίβολα το χειρότερο έτος, από οικονομικής πλευράς, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης – και δυστυχώς το 2012 προμηνύεται ακόμη χειρότερο…

Ωστόσο, πριν καν προκύψουν για τους πολίτες τα δεινά που επισώρευσε η χρονιά που έφυγε, η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είχε ήδη καταστεί δραματική, με φόντο τη συνεχή φορολόγηση και τις αλυσιδωτές μειώσεις στα εισοδήματα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή αφορούν το 2010 και είναι πραγματικά συγκλονιστικά: αρκεί να αναφέρει κανείς ότι η φτώχεια δοκιμάζει τρία εκατομμύρια Έλληνες – για την ακρίβεια 3.030.900 πολίτες…

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την Αρχή, το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 13.973,94 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 24.224,38 ευρώ. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% και είναι υψηλότερος κατά, περίπου, τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Επιπλέον, ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3%, ενώ οι πολίτες που διαβιούν σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση φτάνουν τις 544.800, δηλαδή 60.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρσι.

Και, δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει…

Δείκτες συνθηκών διαβίωσης

Κίνδυνος φτώχειας

Οικονομική ανισότητα

Read more...