Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το «οικογενειακό» ματς της Τετάρτης









Το «οικογενειακό» ματς της Τετάρτης
Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς τοις μετρητοίς το Νίκο Παπανδρέου, αρκεί να ακούσει αυτά που λένε ο Καρχιμάκης και οι επιφανείς παπανδρεϊκοί: Ο Γιώργος πρέπει να μείνει και να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές. Στο σχεδιασμό του στενού παπανδρεϊκού στρατοπέδου δεν προβλέπεται αλλαγή αρχηγού, τουλάχιστον όχι άμεσα, ενδεχομένως και ουδέποτε.


Η αντίληψη εδώ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει δικαιωματικά στους Παπανδρέου και ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας είναι «σφετεριστές» της εξουσίας. Το επιχείρημα είναι ότι ο Γιώργος δικαιώθηκε από τις εξελίξεις αφού και η κυβέρνηση Παπαδήμου, και οποία την ακολουθήσει, θα πρέπει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική που ακολούθησε ο Γιώργος. Βεβαίως οι ενστάσεις έχουν ουσιαστική βάση.

Ο Γιώργος δοκίμασε και απέτυχε, το να πιστοποιηθεί η αποδοκιμασία του από το λαό θα ήταν καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ. Και επί πλέον ο πρώην Πρωθυπουργός δεν επέλεξε αυτήν την πολιτική, τον έσυραν σ’ αυτήν με εξευτελιστικό τρόπο και δεν ήταν σε θέση να την εφαρμόσει. Όλα αυτά δεν έχουν πάντως καμιά σημασία, αν ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να κρατήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ πάση θυσία, νομικά δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις εν ενεργεία αρχηγό να παραδώσει το κόμμα. Ο Γιώργος μπορεί να κρατήσει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ ως την ημέρα που το κόμμα θα γίνει τελεία, όπως έκαναν οι επίγονοι του Βενιζέλου με το κόμμα Φιλελευθέρων και ο Ζίγδης με την ΕΔΗΚ.

Το μοναδικό όπλο των δελφίνων είναι η διάσπαση, η οποία όμως αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο και απονενοημένο εγχείρημα, προϋποθέτει δε ομόνοια και συνοχή ανάμεσα στους διεκδικητές της ηγεσίας. Όσο πιο διασπασμένοι είναι αυτοί τόσο πιο ανίσχυρη θα είναι η απειλή, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η υλοποίηση της. Και είναι γεγονός, ότι η έξοδος από ένα πολιτικό σχηματισμό, στον οποίο ανήκες 30 χρόνια είναι μια πραγματική πορεία στην έρημο. Τούτων δοθέντων φαίνεται ότι αν ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να ξεπεράσει τον αυριανό (μικρό) σκόπελο του Πολιτικού Συμβουλίου, θα μπορέσει να επιβάλλει τους όρους του στους δελφίνους, δηλαδή να μείνει σε πρώτη φάση τουλάχιστον ως το καλοκαίρι.

Το θέμα είναι αν θα αντέξει τις επιθέσεις που θα δεχτεί.

Σε αντίθεση με τους πρωτοκλασάτους που διεκδικούν το όλον ΠΑΣΟΚ και είναι υποχρεωμένοι σε διπλωματική γλώσσα, στελέχη όπως η Τόνια Αντωνίου και ο Νίκος Σαλαγιάννης δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να μιλήσουν χύμα και τσουβαλάτα, πιθανόν μάλιστα μετατρέψουν τη συνεδρίαση σε εξέδρα ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Πιθανόν να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, ωστόσο όποτε ο Γιώργος βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό το ύφος έχασε την ψυχραιμία του…

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: