Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πάγωμα μισθών και ασφαλιστικό τέλος προτείνουν οι έμποροι

"Όχι στην κατάργηση της ΕΓΣΣΕ"



Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης http://img.protothema.gr/B414E02C63277CFC53C5D9E8DA0833C1.jpg

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης

Το πάγωμα των μισθών έως και το 2014 στον ιδιωτικό τομέα προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, "η ΕΣΕΕ προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ".

Προκειμένου, δε, να μην κινδυνεύσουν με σημαντικές απώλειες τα Ταμεία, οι έμποροι προτείνουν την θέσπιση "ασφαλιστικού τέλους" 0,1% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

"Επιπλέον, σε περίπτωση που τεθεί θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επαναφέρουμε την από 31/05/2010 πρότασή μας για ενσωμάτωση στο βασικό μισθό, που είχαμε καταθέσει στην συζήτηση της τελευταίας ΕΓΣΣΕ. Μια τέτοια πρόταση κρίνουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, αφού θα διασφαλίσει το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κατανάλωσης της αγοράς. Η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι στην περίπτωση της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού το ελληνικό εμπόριο μπορεί μεν να μην απολαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα των δώρων, θα επιτύχει όμως να διευρύνει τον παραγωγικό χρόνο, γεγονός που θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους", αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Οι έμποροι θεωρούν ότι η υπογραφή της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν κρίσιμες, δίκαιες και τολμηρές αποφάσεις οι οποίες εμπεδώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ενισχύουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κύριο παράγοντα εξόδου από την κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια: